Celestron 9.25 tum test med SBIG ST-8300M - EQ6 PRO reparerad 
Wednesday, May 12, 2010, 15:00


Medan molnen ligger tjocka och regnet stundtals vräker ner och åskan dånade tidigare ikväll har jag tagit testbilder genom Celestron 9.25 tum SC-tuben av taktegel med SBIG ST-8300M CCD-kamera. Binning 2x2 pixlar, dvs bilden är en fjärdedel av största storlek, här dock extra förminskad, och med halva maximal upplösning. Exponeringen är 15 sekunder och automatisk darkframe används. Fotot är taget genom balkongdörren i kvällsljus med belysning av innegårdslampor mot taket och avståndet är cirka 120 meter.

Jag använder SBIGS CCDSoft5, den senaste versionen med drivrutin för denna kameran, och allt fungerar som det ska. Jag ställde in den regulerade kylningen på 0 grader (25 grader inomhustemperatur), och kylningen håller setpointen plus eller minus 0,1-0.2 grader som ligger och varierar en aning.Som synes uppträder vignettering men den är ändå inte så kraftig som befarat, och optiken tecknar ut bra.Det tog ett par kvällar innan jag hittade den optimala lösningen för anslutningen av kameran till teleskopet, jag struntade helt enkelt i en gammal 2-tums fokuserare som inte har 100 procent mekanisk stabilitet. På f/6.3 fokalreduceraren i primärfokus kopplas en T-ring och på dess anslutande rör Meades kortaste bit rör som hör till deras f/3.3 reducerare. Det är nämligen så att dess gängor passar perfekt i öppningen till den 2-tums Baader adapter som följer med CCD-kameran. Gängorna går djupt och ger en stabil anslutning.Jag har redan gått vidare och satt upp kameran med den Meade Off Axis guider som jag köpte till min födelsedag. Kameran hamnar ett antal centimeter närmare teleskopet vilket är positivt. Det är knepigt att få vinklarna helt räta. Guidern bör ju vara vinkelrät monterad, men det går att få det ganska bra. Nackdelen är att det blir aningen knepigare att lyfta tuben med monterad kamera på monteringen när jag väl satt upp den på balkongen igen. Och så måste jag bestämma mig för vilken guider jag ska ha. Det är faktiskt något som saknas i mina prylsamlingar.Den här uppsättningen med en något kortare längd innebär ett bättre bildresultat och mindre vignettering. För att vara ett SC-system tycker jag att C9.25 tums tuben tecknar ut mycket bra och bildfältet är inte allt för krökt. Tänk på att bilden är tagen genom min balkongdörr med dubbla glasrutor. Det är en sekunds exponeringen med automatiskt fråndragen darkframe.
LAGNING AV EQ6-MONTERINGEN:

Efter tre veckors leveranstid dök så paketet upp från Rymdbutiken som behövdes för att få liv igen i min fem år gamla SkyWatcher EQ6 PRO Synscan-montering. Ett uppgraderingskit från standard EQ6 till den datorstyrda go-to-modellen PRO. För cirka 3500 kronor får du en komplett utbytessats, motorer, elektronikpanel, handkontroll, ström/batterikabel, och seriell kabel.

Genom åren har jag alltid varit positiv till Meades servicestrategi för LX200 Classic då den modellen var aktiv på marknaden med att beställda ett servicekit med RA- och Dec-motorer samt moderkort för ett par 1000-lappar, och de gamla grejorna skickades tillbaka. Teleskopägaren bytte sedan själv på plats hemma. Sky Watchers upgraderingspaket är faktiskt ännu smidigare att serva själv. Som synes följer en kryssmejsel med långt skaft med, tur, en sådan hade jag inte hemma och den behövs verkligen för att komma åt!Här ligger "patienten" färdig för operation och diagnosen är att någon typ av fel drabbat elförsörjningen, dock ej kortslutning.Elektronikpanelen är bortskruvad och vi tittar in i kupén. Till höger RA-motorn, till vänster Dec-motorn och nederst skymtar lamphållaren för polsökaren.

RA-motorn är avlägsnad och det kugghjul som motorns kuggar griper in i ses tydligt.Den gamla RA-motorn...... tillsammans med den gamla Dec-motorn. Båda är sannolikt helt ok och arkiveras för framtida eventuella servicebehov.Dessa nya motorer ska nu på plats.

De båda motorerna är på plats men inte utan en finess. Dec-motorn till höger var inget problem, inte heller den nedersta bulten till RA-motorn, men den övre är omöjlig att få dit. För det krävs att kryssmejseln är kraftigt magnetisk och håller i bulten för att ta bort gravitationens effekt tills den fått bra fäste i gängorna. Dags alltså igen att ta fram packtejp, fästa bulten mot skruvmejseln, skruva dit den och sedan dra upp mejseln och lämna kvar tejpen. Det är svårt att nå den för att få bort allt, men det skadar ingen.Här har vi den nya elektronikpanelen, och svart är tydligen årets modefärg.Det är klart för att fästa panelen på sin plats.

Provmontering ute på balkongen, och provkörning några dagar senare sedan jag uppgraderat handkontrollen från v3.25 till den senaste 3.27. Jodå, nu är det elektriskt liv i elektroniken och den bootar villigt. Jag experimenterar lite med hur den låter vid olika hastigheter, och under rörelse låter den som den gamla elektroniken och kugghjulen, men vid högsta fart och start och stopp låter den mer. Det är en vanesak. Motorerna är korrekt monterade och jag har pressat dem i läge mot monteringens kugghjul enligt instruktionen innan jag låste fast dem med bultarna, men det är förstås skillnad på en justerad montering direkt från fabriken.
( 680 visningar )

Mer om Venus och Merkurius i skymningen den 7 april 
Sunday, May 2, 2010, 08:37


Jag fotograferade även med min Canon EOS 1000D med 50mm objektiv i skymningen den 7 april, den var uppsatt på stativ och paret Venus och Merkurius kommer fram bra. Problemet var den molnslöja som här syns nära Merkurius. Oftast skymde den vårt solsystems innersta planet, men på några rutor var det fri sikt.

( 670 visningar )

Meade LX200 Classic lagad 
Wednesday, April 28, 2010, 13:18


Nu har Meade LX200 Classic återstartats och fungerar utmärkt i deklination. Det tidigare problemet med runaway error på grund av att givaren inte får fyrkantvågig ström utan sinusvågig är borta. Vi hoppas att det goda resultatet står sig. Teleskopet befinner sig fortfarande i min lägenhets arbetsrum. Säsongen är över. Nästa gång det tas ut på balkongen blir förmodligen i sensommar och då blir uppställningen alt-azi. Tyvärr lär inte min nya CCD-kamera få plats bakom instrumentet och dess nedre del, modernare instrument har längre gaffelarmar, men det går att lägga in en stoppgräns i altitud för industrumentets rörelse.


Det krävdes lite finurlighet och att tejpa fast bulten på hexnyckelns spets så att gravitationen inte vek den nedåt utan att det fungerade bra att sikta och pricka rätt på det gängade hålet i deklinationsmotorns fäste. Då lyckades jag få dit utbytesmotorn. Bilden visar momentet då de båda bultarna har fäst och är till 90 procent åtdragna, men det behövs fortfarande en justering i sidled av motorn.


( 684 visningar )

"First Light" M13 på Karlskronas himmel 
Sunday, April 25, 2010, 14:03


"First light" M13 på Karlskronas himmel, 110mm refraktor, field flattner, f/3, SBIG ST-8300M CCD-kamera kyld till -20 grader, enstaka 5-sekundersexponering. Foto: Ulf Petersson, KAF
( 631 visningar )

Premiär för ST-8300M CCD-kamera - "First Light" Arcturus 
Saturday, April 24, 2010, 15:27


Det var premiär för SBIG:s ST-8300M CCD-kamera i natt och jag monterade den på min 102 mm ED f/7-refraktor som ju sitter på det nya Skywatcher NEQ6 PRO-stativet. MEN. I det här läget gick det inte att nå fokus. Fokuspunkten ligger förvånadsvärt långt bak. (Läs mer i spalten till vänster, uppdaterad rapport om CCD-kameran).
( 643 visningar )

Premiär för monteringen NEQ6 PRO 
Monday, April 19, 2010, 02:27


I natt var det premiär för monteringen NEQ6 PRO av Sky Watcher och köpt av Rymdbutiken ute på balkongen. Allt gick mycket bra bortsett från att stjärnorna var försedda med disbollar så det var inge natt för astrofotografering. Uppställningen är så hög som det går och då kan jag genom polsiktet precis se Polaris och ställa in mot Norra himmelspolen. Inställningen visade sig vara mycket bra, och följningen är god under lång tid. De justeringar som sedan behövs - efter att PEC aktiverats - får man guida bort. Premiärobjekt genom 102 mm f/7 ed-refraktorn var Regulus i Leo.

Jag alignade bara på en stjärna, Regulus, som omedelbart hamnade i utkanten på 25mm okularet. Utmärkt. Monteringen svarar mycket bra på kommandon från handkontrollen, och som väntat är kabeln mellan handkontrollen och fästet i monteringen ett par decimeter för kort för att det ska vara praktiskt.

Kraften hämtade jag ikväll från Sky Watcher 17A startbatteri, och alldeles nytt var att se hur monteringen rörde sig utan att dess on-lampa slocknade då och då på grund av brist på kraft. Kabeln från batteriet till monteringen är grov. Med den gamla EQ6 PRO fladdrade on-lampan alltid på och av.

Tilläggas ska att med monteringen följde en seriell RS232-kabel för kommunikation med en dator samt en fin dovetail av Vixenstandard, med justerskruvar så att du kan motverka cone error på tuben vilket annars försämrar monteringens pekexakthet.

Just nu mulnar det och månen kommer snabbt nu kväll för kväll, men jag är alltså klar för premiärbilder med SBIG ST-8300M nästa mörka period.Lite hårda "godsaker" som de ligger packade i lådan för stativhuvudet till SkyWatcher NEQ6 PRO.Handkontroll och tillbehör.Monteringen uppsatt, och investeringskostnaden är drygt 12000 kronor. Vikten är cirka 45 kilo.


( 614 visningar )


<< <Tillbaks | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | Nästa> >>