C/2009 R1 (McNaught) - Medelljustark komet är en utmaning på morgonhimlen 
Sunday, May 30, 2010, 02:28


En medelljustark komet C/2009 R1 (McNaught) är en utmaning på morgonhimlen, rakt fram, något nedanför centrum av bilden ur Sky 6. Mer finns att läsa på Sky and Telescopes hemsida:
http://www.skyandtelescope.com/observin ... =y&c=y
Får du syn på den? Hör gärna av dig med din observation, bild och text.


( 663 visningar )

Då var det bara det här med Off Axis Guidern... 
Friday, May 28, 2010, 12:05


Bilden: Meades Off Axis Guider - svårt felställd direkt plockad ur sin förpackning.

Medan fullmåneljuset tittade fram mellan molnen jobbade jag några kvällar med att kollimera Meades Off Axis Guider, som alltså är ett tillbehör mellan teleskop och CCD-kamera med ett prisma som vinklar av lite stjärnljus upp mot en mindre CCD guidekamera. Frågan var bara var det ljuset tagit vägen? Det syntes inte mycket, särskilt inte med f/6.3 fokalreduceraren i läge, och utan den var bara 40 procent av högra okularsidan godkänd.

Jag hade långt därbak i minnet något om att kollimera en guider behövs, men att felet skulle vara så här stort direkt vid leverans! En sökning på internet gav svar, en hemsida från 2000 beskriv exakt vad problemet är med denna guider och hur det rättas till. Tackar. Denna service är nog inget för nybörjan som inte gillar att plocka med pyttesmå metalldelar, setskruvar och ett delikat prisma. Här ovan syns hur snett prismat stod, jag har fått hålla min kamera ett stycke vid sidan om guideers fäste för att kunna skymta sekundären i C925-tuben.Bilden: Lumicons 2-tums Easy Guider - rättställt prisma trots mer än 20 år i förvaring och bara enstaka kollar av skicket, och den har justeringsmöjlighet för guidern

Som den mångårige samlare av astronomiska prylar jag är så var det bara att plocka fram en minst 20 år gammal Lumicon Easy Guider och jämföra, och dess prisma sitter bra från början och framför allt går det att justera guidekamerans fattning upp och ner över hålet. Haken med denna guider är istället dess f/5 reduktionslins av en kvalite som var modern för två årtionende sedan. Jag har tidigare testat hur den tecknar stjärnfält, som blir något bljt och det är ju att vänta.

Jag hade tur med både vädret och de mekaniska justeringarna kväll tre. Guidern var snabbt nerplockad i minsta detalj, den är byggd av metall och glas, ingen plast, och jag hade verktyg för att kunna lossa två miniatyr setskruvar. Jag höjde upp prismat 1,5 mm därbak, förankrade det med dess setskruv och monterade ihop det hela igen. Månen var bekväm att sikta på. På med ett förlängningsrör för att nå fokus, och plötsligt - hela Månen fyllde upp guidern med bättre skärpa än väntat. Projicerad över alltihop syntes en svag ofukuserad ring av ljus från primärfokus med sekundärens skugga i mitten. Jag siktade på en stark stjärna, ja, den skulle inte bli snygg att fotografera men att guida på den fungerar.

Det är som när du målar med akvarell. Det gäller att veta när du ska sluta med justeringarna. Ett steg för långt och katastrofen drabbar. Så jag lät blir att försöka finjustera prismats läge i sidled, och nu står det säg 98 procent rätt.
( 774 visningar )

C925 + SBIG ST-8300M ute på balkongen 
Saturday, May 22, 2010, 13:56


Vi har haft några Rysslandvarma sommardagar men med mycket nederbörd och blixt och dunder, lokal väldigt mycket, och så halvklara nätter som punktligt disar igen frammåt 23. Så också ikväll. Igår natt var det i alla fall ett objekt som syntes fint i en timslång glugg och det var Arcturus, så jag passade på att flytta ut Skywatcher EQ6 PRO till vänster på balkongen och hänga på Celestron 9.25-tums tuben med fokalreducerare, Meades off axis guider och SBIG:s ST-8300M CCD-kamera. Jag hann med god marginal ställa upp monteringen på nord-sydlinjen tack vare Arcturus meridianpassage, som jag följde i Sky 6, och gjorde inställningen genom sökaren utan att monteringens motorer var startade. Sista inställningspasset blir finjusteringar i R.A och Dec, och jag tar CCD-kameran till hjälp.

Monteringen ser liten, lätt och smidig ut, men jag kan försäkra att den är tung vilket är en stor fördel då den står ute exponerad för vinden. Till höger på balkongen utanför bild står min nya NEQ6 PRO-montering med fullt utsträckta tripodben och polinställd genom polsökaren så bra att jag tar enstaka minutlånga eller till och med längre bilder med 700 mm-optik. Det är Astros 102mm f/7 ED refraktor.

CCD är ju idag ganska vanligt för astrofotografering,men vad intresserade sällan tänker på är att kameran binder upp ditt instrument. Det går inte att snabbt hålla på att växla utrustning mellan teleskopen eftersom CCD kräver samma kameraposition och fokus som när råbilden togs då du ska följa upp med plattfältsbilder mot skymningshimlen eller en belyst skärm.

Allra knepigast är fokus. Inte så mycket som att nå perfekt fokus som att hålla fokus under kvällen. C925-tubens fokusanordning är bra, med mycket litet imageshift på grund av rörelse hos huvudspegeln. Fast CCD mäter upp otroligt små förändringar och när natten går och det blir kyligare krymper också metallen i fokusanordning och teleskoptub. Du drabbas av bilder med ofokus. Nu har jag inte råd med det idag, men det är ju gratis att surfa på nätet och kolla in externa fokuserare med motorfokus och temperaturkontroll. En modell som skulle fundera utmärkt på C925 inklusive fokalreducerare ligger på 700 USD inklusive frakt från USA. Det är för tillfället något dyrt, men vem vet i fortsättningen. CCDSoft5 är kompatibel med den,
( 729 visningar )

ASTRONOMI SYD 2010 - Ett bra initiativ men ingen tur med vädret 
Tuesday, May 18, 2010, 02:25


Väderleken ville inte alls vara med under ASTRONOMI SYD 2010
14-16 maj, en astronomiträff och öppet hus i Karlskrona skärgård, som som arrangerades av Karlskrona Astronomiförening (KAF) i samarbete med Svensk Amatörastronomisk Förening (SAAF), Studiefrämjandet och Tjurkö Intresseförening.

Amatörastronomer och allmänheten bjöds in till föreläsningar, teleskopvisningar och kvällsobservationer. Entusiasterna träffades på Tjurkö och Sturkö i kustbandet där himlen är naturligt mörk och fri från ljusföroreningar.

Det är ett lovvärt initiativ som vi hoppas ska upprepas. Denna gång erbjöd naturen enbart observationer av låga dimmoln. I övrigt höll man sig till programmet. Chris Allen, Färjestaden, GAF, berättade om variabler och Ulf Petersson, KAF, om Liv i universum. Möteslokalen var
Tjurkö Intresseförenings kursgård och observationsplats Uttorp Naturreservat.


( 725 visningar )

Celestron 9.25 tum test med SBIG ST-8300M - EQ6 PRO reparerad 
Wednesday, May 12, 2010, 15:00


Medan molnen ligger tjocka och regnet stundtals vräker ner och åskan dånade tidigare ikväll har jag tagit testbilder genom Celestron 9.25 tum SC-tuben av taktegel med SBIG ST-8300M CCD-kamera. Binning 2x2 pixlar, dvs bilden är en fjärdedel av största storlek, här dock extra förminskad, och med halva maximal upplösning. Exponeringen är 15 sekunder och automatisk darkframe används. Fotot är taget genom balkongdörren i kvällsljus med belysning av innegårdslampor mot taket och avståndet är cirka 120 meter.

Jag använder SBIGS CCDSoft5, den senaste versionen med drivrutin för denna kameran, och allt fungerar som det ska. Jag ställde in den regulerade kylningen på 0 grader (25 grader inomhustemperatur), och kylningen håller setpointen plus eller minus 0,1-0.2 grader som ligger och varierar en aning.Som synes uppträder vignettering men den är ändå inte så kraftig som befarat, och optiken tecknar ut bra.Det tog ett par kvällar innan jag hittade den optimala lösningen för anslutningen av kameran till teleskopet, jag struntade helt enkelt i en gammal 2-tums fokuserare som inte har 100 procent mekanisk stabilitet. På f/6.3 fokalreduceraren i primärfokus kopplas en T-ring och på dess anslutande rör Meades kortaste bit rör som hör till deras f/3.3 reducerare. Det är nämligen så att dess gängor passar perfekt i öppningen till den 2-tums Baader adapter som följer med CCD-kameran. Gängorna går djupt och ger en stabil anslutning.Jag har redan gått vidare och satt upp kameran med den Meade Off Axis guider som jag köpte till min födelsedag. Kameran hamnar ett antal centimeter närmare teleskopet vilket är positivt. Det är knepigt att få vinklarna helt räta. Guidern bör ju vara vinkelrät monterad, men det går att få det ganska bra. Nackdelen är att det blir aningen knepigare att lyfta tuben med monterad kamera på monteringen när jag väl satt upp den på balkongen igen. Och så måste jag bestämma mig för vilken guider jag ska ha. Det är faktiskt något som saknas i mina prylsamlingar.Den här uppsättningen med en något kortare längd innebär ett bättre bildresultat och mindre vignettering. För att vara ett SC-system tycker jag att C9.25 tums tuben tecknar ut mycket bra och bildfältet är inte allt för krökt. Tänk på att bilden är tagen genom min balkongdörr med dubbla glasrutor. Det är en sekunds exponeringen med automatiskt fråndragen darkframe.
LAGNING AV EQ6-MONTERINGEN:

Efter tre veckors leveranstid dök så paketet upp från Rymdbutiken som behövdes för att få liv igen i min fem år gamla SkyWatcher EQ6 PRO Synscan-montering. Ett uppgraderingskit från standard EQ6 till den datorstyrda go-to-modellen PRO. För cirka 3500 kronor får du en komplett utbytessats, motorer, elektronikpanel, handkontroll, ström/batterikabel, och seriell kabel.

Genom åren har jag alltid varit positiv till Meades servicestrategi för LX200 Classic då den modellen var aktiv på marknaden med att beställda ett servicekit med RA- och Dec-motorer samt moderkort för ett par 1000-lappar, och de gamla grejorna skickades tillbaka. Teleskopägaren bytte sedan själv på plats hemma. Sky Watchers upgraderingspaket är faktiskt ännu smidigare att serva själv. Som synes följer en kryssmejsel med långt skaft med, tur, en sådan hade jag inte hemma och den behövs verkligen för att komma åt!Här ligger "patienten" färdig för operation och diagnosen är att någon typ av fel drabbat elförsörjningen, dock ej kortslutning.Elektronikpanelen är bortskruvad och vi tittar in i kupén. Till höger RA-motorn, till vänster Dec-motorn och nederst skymtar lamphållaren för polsökaren.

RA-motorn är avlägsnad och det kugghjul som motorns kuggar griper in i ses tydligt.Den gamla RA-motorn...... tillsammans med den gamla Dec-motorn. Båda är sannolikt helt ok och arkiveras för framtida eventuella servicebehov.Dessa nya motorer ska nu på plats.

De båda motorerna är på plats men inte utan en finess. Dec-motorn till höger var inget problem, inte heller den nedersta bulten till RA-motorn, men den övre är omöjlig att få dit. För det krävs att kryssmejseln är kraftigt magnetisk och håller i bulten för att ta bort gravitationens effekt tills den fått bra fäste i gängorna. Dags alltså igen att ta fram packtejp, fästa bulten mot skruvmejseln, skruva dit den och sedan dra upp mejseln och lämna kvar tejpen. Det är svårt att nå den för att få bort allt, men det skadar ingen.Här har vi den nya elektronikpanelen, och svart är tydligen årets modefärg.Det är klart för att fästa panelen på sin plats.

Provmontering ute på balkongen, och provkörning några dagar senare sedan jag uppgraderat handkontrollen från v3.25 till den senaste 3.27. Jodå, nu är det elektriskt liv i elektroniken och den bootar villigt. Jag experimenterar lite med hur den låter vid olika hastigheter, och under rörelse låter den som den gamla elektroniken och kugghjulen, men vid högsta fart och start och stopp låter den mer. Det är en vanesak. Motorerna är korrekt monterade och jag har pressat dem i läge mot monteringens kugghjul enligt instruktionen innan jag låste fast dem med bultarna, men det är förstås skillnad på en justerad montering direkt från fabriken.
( 681 visningar )

Mer om Venus och Merkurius i skymningen den 7 april 
Sunday, May 2, 2010, 08:37


Jag fotograferade även med min Canon EOS 1000D med 50mm objektiv i skymningen den 7 april, den var uppsatt på stativ och paret Venus och Merkurius kommer fram bra. Problemet var den molnslöja som här syns nära Merkurius. Oftast skymde den vårt solsystems innersta planet, men på några rutor var det fri sikt.

( 671 visningar )


<< <Tillbaks | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | Nästa> >>