Den 29 juni 2009 - Testbild med Canon EOS 1000D genom Celestron 9.25 tum Schmidt-Cassegrain 
Monday, June 29, 2009, 06:21

Testbild med Canon EOS 1000D genom Celestron 9.25 tum Schmidt-Cassegrain. Jag använder en Meade f/6.3 fokalreducerare.
Det här är en 30 sekunders testbild utan medföljningen inkopplad på Arcturus. Något ytterligare, svagare stjärnspår kan anas. Den ojämna belysningen av bildfältet är tydlig men inte besvärande. Monteringen är min trotjänare Synta Pro EQ6 Syn Scan.
---------------------

I övrigt har jag de senaste dagarna uppgraderat en gammal Acer bärbar, Pentium II-maskin med 384 MB RAM, 18 GB HD och bios från 1999 till Windows XP Pro Service Pack 3. Det är lite skillnad mot windows 98 Second Edition... Jag köpte den på en prylmarknad för ett par hundralappar i höstas. Nu kommer den väl till pass som maskin för att användas vid astrovideoinspelning från min gamla Philips ToUCam Pro 740k. En numera antik sak men fortfarande nästan oslagbar för astronomiska ändamål till en rimlig peng. Den går varken att köra under Vista eller Windows 7, trots att den senare är betydligt smartare när det gäller flexibiltet och anpassning till gamla tillbehör.

( 814 visningar )

Den 24 juni - Testbilder med DSLR Canon EOS 500D och 12 tum LX200R 
Wednesday, June 24, 2009, 13:22

Chris Allen, Färjestaden, har varit ute i observatoriet och kommit i gång med lite astrofoto. Han skickar in lite testbilder (variablar stjärnor R Cyg och SS Cyg (i utbrott!) plus M57 och M13.
Med tanken på den låga exponeringstid på 15 sekunder, den ljusa natthimlen och mina nybörjare kunskaper så är jag väldigt nöjd med bilderna, kommenterar han.
Nära R Cyg så finns en stjärna på mag 13.6. Med en riktig montering, det ska installeras en pelare i sommar, och längre exponeringar når han förhoppningsvis mycket ljussvagare objekt.
Canon EOS 500D är omodifierad, det vill säga enbart avsedd som konsumentkamera för dagljusfotografering, och det H-alfa-blockerande filtret finns kvar framför 15MB Cmos-sensorn. Det optiska fenomenet med kraftigft, ojämnt upplyst bildfält korrigeras i framtiden med hjälp av plattfältbilder.

Teleskopet är en Meade LX200R ACF, Advanced Coma Free, i primärfokus f/10. En klassiskas Schmidt-Cassegrain-optik visar inte så runda stjärnor i bildfältets utkant på grund av koma.
( 890 visningar )

Den 5 juni 2009 - Felställd Smartfinder korrekt inställd på ETX 125 
Friday, June 5, 2009, 08:47

Jag har precis justerat Smartfinder rätt på en GAF-medlems nya Meade ETX 125, som haft oturen att få instrumentet med sökaren rejält felställd.

Det är alltså den här typen av sökare som det gäller, en kombination av röddpunktsikte och Level North-modul som styrs från autostar-handkontrollen. Här anas att det är något skumt med sökarens fäste mot instrumentet.

Så här illa var det med fel både i höjd och sidled, och med justerskruvarna på Smartfinderna båda i normalläge. Utan fungerande sökare är det inte möjligt att ställa in och använda ett modernt teleskop.

Så här långt gick det att dra ut sökaren i sidled, men i höjdled var det fortfarande mycket fel. Målet är toppen på skorstenen.

Skruvarna på sökarens fäste satt båda lösa, det gjorde att sökaren kunde röra sig vid transporten i lådan och hade pressats något nedåt. Jag har ju hex-nycklar i tumddimension hemma, lossade skruvarna ännu mer, vek upp fästet cirka 4 mm i framkant, drog åt lagom och med ens hamnade rödpunktsiktet perfekt mot målet.( 824 visningar )

Den 21 maj - Testbild med Canon EOS 1000D och LX200 12 tum f/6.3 
Thursday, May 21, 2009, 11:48


Jag testade i natt med min nya DSLR och Meade LX200 12 tum, fokalreducerare till f/6.3 och 10s, 20s och 30s exponering. Bilden är en enstaka exponering på 30 sekunder. Jag använde Live View och fokuserade på PC-skärmen, men vred fokusratten manuellt. Den elekriska fokuseraren tycker inte om ett "trögt" område i teleskopets fokusering. Jag kommer att få ägna en stund åt att vrida fokus maximal upp och ner några gånger.
Exponeringarna skedde fjärrstyrt från inomhus via kabel till kameran. Bilden är autolevelförstärkt i Photoshop.

Det här är Arcturus. Som förväntat för ett så här gammalt optiskt system som inte är avpassat till de moderna DSLR-kamrornas mycket vida fält (stora chip) syns koma i utkanten. Fokus är heller inte perfekt, men nära. Det är lovande. Som bekant är ju fokuseringen, och att hålla kvar fokus, knepigt med en SC, i alla fall av modell classic, eftersom huvudspegeln kan "gippa" vid minsta rörelse av instrumentet. Därför ersätts ofta den inbyggda fokus med extra fokusanordning direkt vid primärfokus. Elfokus där vore inte fel!

Nästa gång kommer jag att använda en mekanisk 2-tums fokuserare för primärfokus, och vrida ner LX200:ns inbyggda fokus till botten för stabilitet. Observationstiden under dessa korta nätter är ju dyrbar så jag hann inte ställa om i natt.Mellan kameran och fokalreduceraren har jag en engelsk flip mirror-filter finder. Dels kan jag centrera objekt smidigt, men framför alt är det mycket enkelt att ställa om och ta kalibreringsbilder, mörkström och bias. Det går att sytoppa in 1.25 tums filter, men för närvarande har jag tejpat över den slotten för att försäkra mig om mörker i utrustningen.Från instrumentet räknat blir det då: Fokalreducerare f/6.3, 2-tums mekanisk fokuserare, 2 tum till gänga övergång, Flip mirror filter finder, gänga till Canon-adapterring övergång, kamera. Praktiskt nog har en Schmidt-Cassegrain-optik mycket lång backfokus så många tillbehör därbak brukar inte vara ett problem. Fast det gäller ju att inte köra go-to och riskera att instrumentet slår i basen mellan gafflarna!( 808 visningar )

Den 12 maj 2009 - Meade LXD 75 6 tums Newton f/5 på GSO alt-azi stativ 
Tuesday, May 12, 2009, 11:47
Det finns inte mycket att göra dessa ljusa sommarmånader som nu stundar än att se över och förbättra utrustningen. GSO alt-azi-stativ är en trevlig bekantskap som är betydligt stabilare än väntat. Tio kilo nyttolast är gränsen, inte sex som utlovas i specifikationerna.

Det går att höja upp 6-tumstuben bra i elevation men tillslut slår den förstås i basen för GSO-stativet. På väg upp går skruven på det högsta flexibla vredet emot så därför ses vreden bortplockade här.

Fokuspunkten ligger högt upp. Till att börja med är standard fokuseraren hög och så behövs en förlängare, som här en Williams 2-tummare. Syftet med tuben är att ersätta en gammal GSO 6 tum f/5 men skarp optik men sladdrig fokuserare och det är nått. Kanhända i fortsättningen att jag uppgraderar denna till helt modern standard. Det finns en viss mindre rörelse kvar i mekaniken i sidled vilket yttrar sig genom att objektet rör sig onödigt. Detta fel är mycket mindre än i den gamla tuben.

Härom kvällen kollimerade jag om LXD 75 6-tummaren. Redan innan tecknade optiken vackra ringar, men nu är bilden också i det närmaste likartad framför och bakom fokus. Sekundärens skugga är en aning ocentrerad framför men det är litet fel och inte värt mödan att labba med nu. Som väntat på en standard 6 tum f/5 är koman i utkanten tydlig och en viss krökning av fältet förekommer. Teleskopet har en standard, normalstor sekundärspegel, och lämpar sig alltså mindre väl för vidfälts astrofoto.

Det behövdes en del pyssel för att ställa in sökaren, men nu är det gjort.

-----------
I övrigt:

* I söndags hjälpte jag en klubbmedlem med de sista inställningarna av en ny Meade ETX 125. Jag är avundsjuk. Jämfört med min äldre ETX125 har det hänt saker. Tuben är balanserad och det finns några fler viktiga nya finesser. Fast Smartfinder är ingen hit. Det här exemplaret kan inte höjas tillräckligt för att kunna ställas parallell med instrumentets axel så det är reklammerat. Och varför skickar inte Meade med ett 12V batterieliminator med en gång?

* EQ6 Synta Pro Synscan-monteringen är tillbaka på balkongen efter utflykten till Kastlösa liksom Celestron C9.25-tumstuben. Jag väntar på att få leverat två stycken av Astro I Danmarks justerskruvar för altitud. De skruvar som följer med är gjorda av för mjuk metall, och för korta. Det går med nöd att vrida upp monteringen till 56.5 graders polhöjd, men de nya klarar 70 grader.
( 823 visningar )

Saturnus den 6 maj klockan 23UT 12 tum SC f10 
Thursday, May 7, 2009, 00:12

Saturnus den 6 maj klockan 23UT 12 tum SC f10 5 bilder i sekunden


( 848 visningar )


<< <Tillbaks | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | Nästa> >>