Observera komet C2009 R1 (McNaught) till helgen - Är av femte magnituden 
Thursday, June 10, 2010, 11:44


Grafik från Sky 6
------------------

Observera komet C2009 R1 (McNaught) till helgen då vädret förbättras. Den är av femte magnituden och står nästan rakt i norr vid midnatt. Tyvärr sjunker den för varje natt som går, men vi har ungefär en vecka på oss.

Läs astronom och SAAF-ordförande Johan Warells analys i Aftonbladet:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7279720.ab

( 611 visningar )

Planera för att observera Roma-ockultationen den 8-9 juli av Delta Oph 
Thursday, June 10, 2010, 11:26


Grafik ur Sky 6 med Delta Oph markerad.
--------------------------------------

Natten den 8 till 9 juli sker en ockultation av asteroiden Roma med stjärnan Delta Oph som blir synlig över södra Sverige och centrala Europa. Det är ett ovanligt bra tillfälle att observera och registrera. GAF:S moderförening Svensk AmatörAstronomisk Förening SAAF:s Solsystemsektion koordinerar intresserade observatörer.

Läs mer på http://saaf.se/astockroma.php
( 708 visningar )

Råbild från Celestron C9.5 + F6.3 reducerare + SBIG ST-8300M CCD 
Friday, June 4, 2010, 10:29
Råbild från Celestron C9.5 + F6.3 reducerare + SBIG ST-8300M CCDDet är det första astrofotot genom min stora Celestron 9.25 tum SC försedd med f/6.3 reducerare, Off Axis Guider och SBIG:s ST-8300M monokroma kamera. Klicka ett par gånger på bilden för en större variant. (Mer finns att läsa i spalten till vänster om SBIG ST-8300M).


( 703 visningar )

Polinstäld montering provkörd för första gången 
Sunday, May 30, 2010, 02:44


Fullmånen är inte var den var för ett par dagar sedan och börjar att tröttna i sydöst, himlen är ömsom klar, ömsom disig men det går att polinställa och kolla hur monteringen beter sig. Som vanligt blir det Arcturus som får tjänstgöra när jag för första gången kör den reparerade Synta Eq6 Pro Syn Scan ute på balkongen. När jag är klar finns det bara kvar en mycket svag avdraft i R.A, det syns mot hårkorset i okularet och förstoringen är 300X. Det här är alltså polinställning utan hjälp av polsikte eller någon inbygd datorrutin utan analogt, direkt mot himlen och justeringar efter hur avdriften ser ut.

Mekaniskt går den bättre än orginalmotorerna. DEC svarar snabbt åt båda riktningarna, R.A också, men inställt på högre fart stannar rörrelsen upp efter en sträcka och tar så fart igen. När jag justerar för backlasch och drar ner hastigheten minskar eller försvinner denna tendens. Jag pekar C925 mot en stjärna ett stycke över horisonten, och använder identify-funktionen. Svaret är Spica.

Jag ställer monteringen på Celestrons anti ibration pads. Jag är inte 100 procent övertygad om deras förträfflighet ännu, monteringen står stadigt, vibrationsfritt redan då den står på balkongens betong, men vi testar det här. Vibrationer ger mer utslag mer dör förvissa snabbt ut.

Kraften kommer från SkyWatchers stora batteripack, både värmare och montering körs på den. Fortfarande efter tre månader i användning då och då har jag inte behövt ladda om den. Märkligt kraftfull alltså.

I övrigt så upptäckte jag idag att det skapats ett bra observationsställe två kilometer här ifrån tack vare en skogsavverkning i tätortens utkant. Det finns en väg in vid sidan om, men inga gatlampor, och det är med god råge fri utsikt söder. Avverkningen är i slutfasen, maskiner finns kvar men till sensommaren ska jag kolla hur det ser ut. Nackdelen är förstås att om jag vill vara mobil så måste jag transportera en masssa grejor, men jag slipper ifrån bebyggelsens ljuspunkter.
( 706 visningar )

C/2009 R1 (McNaught) - Medelljustark komet är en utmaning på morgonhimlen 
Sunday, May 30, 2010, 02:28


En medelljustark komet C/2009 R1 (McNaught) är en utmaning på morgonhimlen, rakt fram, något nedanför centrum av bilden ur Sky 6. Mer finns att läsa på Sky and Telescopes hemsida:
http://www.skyandtelescope.com/observin ... =y&c=y
Får du syn på den? Hör gärna av dig med din observation, bild och text.


( 652 visningar )

Då var det bara det här med Off Axis Guidern... 
Friday, May 28, 2010, 12:05


Bilden: Meades Off Axis Guider - svårt felställd direkt plockad ur sin förpackning.

Medan fullmåneljuset tittade fram mellan molnen jobbade jag några kvällar med att kollimera Meades Off Axis Guider, som alltså är ett tillbehör mellan teleskop och CCD-kamera med ett prisma som vinklar av lite stjärnljus upp mot en mindre CCD guidekamera. Frågan var bara var det ljuset tagit vägen? Det syntes inte mycket, särskilt inte med f/6.3 fokalreduceraren i läge, och utan den var bara 40 procent av högra okularsidan godkänd.

Jag hade långt därbak i minnet något om att kollimera en guider behövs, men att felet skulle vara så här stort direkt vid leverans! En sökning på internet gav svar, en hemsida från 2000 beskriv exakt vad problemet är med denna guider och hur det rättas till. Tackar. Denna service är nog inget för nybörjan som inte gillar att plocka med pyttesmå metalldelar, setskruvar och ett delikat prisma. Här ovan syns hur snett prismat stod, jag har fått hålla min kamera ett stycke vid sidan om guideers fäste för att kunna skymta sekundären i C925-tuben.Bilden: Lumicons 2-tums Easy Guider - rättställt prisma trots mer än 20 år i förvaring och bara enstaka kollar av skicket, och den har justeringsmöjlighet för guidern

Som den mångårige samlare av astronomiska prylar jag är så var det bara att plocka fram en minst 20 år gammal Lumicon Easy Guider och jämföra, och dess prisma sitter bra från början och framför allt går det att justera guidekamerans fattning upp och ner över hålet. Haken med denna guider är istället dess f/5 reduktionslins av en kvalite som var modern för två årtionende sedan. Jag har tidigare testat hur den tecknar stjärnfält, som blir något bljt och det är ju att vänta.

Jag hade tur med både vädret och de mekaniska justeringarna kväll tre. Guidern var snabbt nerplockad i minsta detalj, den är byggd av metall och glas, ingen plast, och jag hade verktyg för att kunna lossa två miniatyr setskruvar. Jag höjde upp prismat 1,5 mm därbak, förankrade det med dess setskruv och monterade ihop det hela igen. Månen var bekväm att sikta på. På med ett förlängningsrör för att nå fokus, och plötsligt - hela Månen fyllde upp guidern med bättre skärpa än väntat. Projicerad över alltihop syntes en svag ofukuserad ring av ljus från primärfokus med sekundärens skugga i mitten. Jag siktade på en stark stjärna, ja, den skulle inte bli snygg att fotografera men att guida på den fungerar.

Det är som när du målar med akvarell. Det gäller att veta när du ska sluta med justeringarna. Ett steg för långt och katastrofen drabbar. Så jag lät blir att försöka finjustera prismats läge i sidled, och nu står det säg 98 procent rätt.
( 764 visningar )


<< <Tillbaks | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | Nästa> >>