Test med f/8 reducerare och fältkorrektor för SC-instrument 
Saturday, June 11, 2011, 14:15


BILDEN: Test med en f/8 reducerare för SC-instrument, tillverkad av Telescope-Service i Tyskland, och den korrigerar för krökt bildfält och koma i bilden från f/10 och f/11 Schmidt-Cassegrains. Det här är en primärfokusbild genom min Celestron 9.25:are med SBIG ST-8300M mot en vägg cirka 150 meter bort i dåligt kvällsljus, exponering 3.5 sekunder, och den är korrigerad för mörkström. Upplösning är högsta möjliga och bilden är sedan nerskalad till 1/4-del av verklig storlek. Monteringen stod lite illa till inne i vardagsrummet och väggen vid balkongdörren skymde så endast halva teleskopets yta användes.

Det ideala avståndet är 97,5 millimeter mellan reducerarens första M48: gänga och sensorns yta. Jag har en 2-tums adapter till CCD-kameran med 48-mm gängor och så en adapter som kan justeras 5 mm upp och ner. Kamerans backfokus är 18 mm. Därför ska längden från kamerans ytterplåt upp till reducerarens första gänga vara 79,5 mm, och det prickar jag exakt, enligt en kontrollmätning. Reduceraren ger ett korrigerat synfält för sensorer upp till 30 mm i diagonal.

Den kombinerade reduceraren och fältkorrektorn sitter i en Baader Steeltrack fokuserare för 3.3/2-tums anslutning till Meade 8, 10- eller 12-tummare eller Celestrons, och den är förberedd för motoranslutning.Som synes är vignetteringen knappt märkbar. Hur det är med komajusteringen får vi se i sensommar men tidigare testbilder är lovande.
( 460 visningar )

Stjärnträff i skärgården 
Sunday, June 5, 2011, 12:18


BILDEN: En rekordung månskära. Är det någon som slår den?BILDEN: Stämningsfyllt nere vid havetBILDEN: Mikael Skafar, Christer Kjellner, Torsten Hägerström och Rose-Marie Johnsson, Uttorps naturreservat på Sturkö i Karlskrona skärgård under KAF:s stjärnträff den 3 till 4 juni. Det är en 6 tum f/8 refraktor, Meade LXD75. Under kvällen observerades Saturnus i alla instrument, och jag har inte tidigare sett planeten i så många. Bäst klarade sig refraktorerna.BILDEN: Samling och uppsättning av instrument pågår. Närmast en Meade Lightbridge 10 tum f/5 Dobson.

BILDEN: Skywatcher HEQ5 med 10 tum f/5 Newton, pudel och Torsten Hägerström. Tv GAF:s Meade Lightbrige 10 tum f/5 Dobson. På grund av den kraftiga daggen blev det snabbt problem då sökaren var oanvändbar. Efter flera års utlåning har nu ordföranden hand om instrumentet.
Torsten bytte snart ut Newton-tuben mot sin 110 mm ED f/7 Astro refraktor
som bättre matchar monteringen med tanke på storlek och vikt, och Saturnus observerad genom 2X Barlow och fint okular i mycket hög förstoring var något att minnas. Denna lätt disiga kväll hade stabil seeing.BILDEN: Ulf Petersson, KAF, arrangör, med sin moderna Williams-refraktor på en Vixen-montering.BILDEN: En flock med kor dyker upp och stannar förvånade till vid observationsplatsen, och blir bortschasade. Fast strax visar sig det hela lösas alldeles naturligt. Korna vill bara vandra förbi till nästa hage och övernatta där.BILDEN: Kvällen börjar att bli sen, så mycket mörkare än så här blir det inte. Alla observerar Saturnus, eller testar och ställer in instrumentens go to-monteringar.BILDEN: Kendrik Stargate observationstält ska resas här. Allt förvaras i en grön, tung bag.BILDEN: Halvvägs klart. Det hela ser ju ut att gå smidigt, men observera att tältet är stort och för momentet med att spänna och haka i bågarna behövs två man. I den gröna delen till höger ställer du alltså ditt instrument och övernattar i den gröna delen till vänster. Det finns inbyggt myggnät och ventilationen duger. Som andra tält blir det varmt inne framåt förmiddagen.BILDEN: Klart. Yttertältet är överdraget, och nu klarar Stargaten både regn och rusk och vind. Vi hoppar över att sätta dit och spänna ett antal linor. Storleken är 8 meter på längden. En ytterligare finess är att tältet ser ut just som ett vanligt om än stort tält, och ditt teleskop och montering är maskerat.
Jag övernattade fredag till lördag här, men eftersom vädret försämrades på lördagseftermiddagen rev jag tältet, rullade ihop slarvigt och klämde in grejorna i bilen för en snyggare packning väl hemkommen. Som med mycket annat så tar resandet tid men rivningen går på nolltid.
( 794 visningar )

Tid för tester 
Monday, May 23, 2011, 01:28


BILDEN: Ytterligare en test, den här gången av programmet Backyard EOS, som jag beställt hem en 30-dygns testversion av för min EOS Canon 1000D.
Du styr DSLR-kameran via en usb-kabel, exponering, fokusmotor i kamerans objektiv med mera och det samarbetar med det kända PHD Guiding, som är fritt. Backyard EOS kostar ett par hundralappar. Så här lång tycker jag att det är mycket intressant. Speciellt dess avancerad fokuseringsfunktion som gör det möjligt med fokusinställning i 10X genom LiveView. Med ett Canon teleobjektiv blir det då förstås möjligt att bekvämt styra det uppsatt som piggy back ovanpå teleskopet. Tar du av det och monterar kameran i primärfokus på teleskopet sköter du fokus på sedvanligt sätt manuellt eller med teleskopets fokusmotor.BILDEN: Det här är något så ovanligt som en Lumicon Easy Guider med inbyggd f/5 fokalreducerare och 30 år gammal, ansluten till SBIG ST-8300M, ett år gammal, på Celestron 9.25-tumstuben. Nätterna är nu alldeles för ljusa för seriöst astrofoto, men det räcker för tester. Jag tänkte testa autoguidning, och Celestron NexImage ska hjälpa till med det. Den är naturligtvis dålig och uppfattar bara starka stjärnor, men för tester går det ju att använda. Och är gratis. Sedan finns det ett antal autoguiders att välja på i prisklasserna 2000 till 4000 kronor.

I förra evckan testade jag ST-8300 på NEQ6-monteringen mot Sky6 och CCDSoft 5. Sky 6 ska startas först, därefter CCDSoft5, då fungerar kommunikationen dem emellan perfekt och varje bilds FITS-header stämpas med koordinater, alternativt Ojektdata och koordinater.

Bildskalan behöver matas in en gång. För f/10 är den 0.75 bågsekund per pixel och i binnat läge 1,5.

Baader har släppt sin aviserade fokusmotor till den SC Steeltrack fokuserare som jag köpte i fjol med direktanslutning till stora tuber som LX200 12 tum eller Celestron 11. Pris 3000 kronor. På mindre tuber, som C9.25, är haken att den mindre, standardanslutninge måste användas efter fokalreduceraren. Då hamnar CCD-kameran långt bakom det diealiska bildplanet och bilden vignetteras kraftigt.

Och SBIG har sänkt priset kraftigt för filterhjulet FW5-8300, 5-positioner inklusive 36mm LRGB-filter från Baader.

Turordningen för uppgradering då pengarna trillar in lär väl vara fokusmotor, autoguider och filterhjul? Fast det gäller att ha möjligheten öppen att inte då guida off axis och eftersom guidestjärnan hamnar bakom filtret utan med hjälp av ett litet guideteleskop.

Eller också jobbar jag efter en alternativ plan, och deforka min LX200 12-tums tub - om det är så att det visar sig att det inte gör att justera-laga dec-motorn - för med tuben följer ju standard fokusmotor, som finns med. Det som då behövs är en skena med tubanslutning, och den har Losmandy-standard. Det innebär att jag också behöver skaffa en adapter till NEQ6, och förmodligen också en förlängare till polaxeln alternativt någon motvikt till för att orka bära tuben.BILDEN: Det här är en enstaka 5-sekundersexponering av Arcurus från den 23-24:e maj och binning 2x2. Förhållandena var dåliga på grund av ett kraftigt dis och blåst.BILDEN: En enstaka 15-sekundersexponering på ett stjärnfält just intill och ute i det riktig diset.
( 799 visningar )

Service för Eriks gamla LX200 på 12 tum 
Wednesday, May 18, 2011, 12:13


BILDEN: Eriks till GAF donerade LX200 på 12 tum årsmodell 1996 öppnad igen för service av elektroniken, men den ser ren och fin ut och utan spår av någon kortslutning eller brunnen kondensator som luktar typiskt.BILDEN: Ett prydligt moderkort som Claes AMrtinsson, GAF, för ett drygt år sedan gick över och förbättrade en del komponenter på.BILDEN: Tillräckligt med el går inte fram, och handkontrollen startar inte. Här är panelen, men inte heller den ser skadad ut. På baksidan och på undersidan av 18V-kontakten är det lite svett, men det kan vara en rest av kortslutningen där för några år sedan som lagades förra gången.

Teleskopmodellen är gammal, och utgången, men byggd smart. Det går att plocka ur moderkort, elektronik och motorer på en kvart och sedan koppla upp alltihop hemmea vid köksbordet för felsökning. Det går inte att göra med en modern Meade LX200 GPS eller ACF. Återstår att bekosta transporten av ett jättepaket till närmaste serviceställe i Europa som torde vara Berlin.

( 612 visningar )

Premiär för Celestron NexImage webbkamera och AMCap 
Wednesday, May 11, 2011, 11:27
UPPDATERAD den 14.5:BILDEN: Ikväll gick det betydligt bättre, bra seeing, inget dis att tala om. Det här var den mest intressanta kraterformationen. Som synes finns bilddefekten kvar ute till vänster - den uppstår i wavelet-delen av RegiStax, såväl i 6:an som i 5:an och 4:an. Tillverkaren grubblar på vad det är för något. Ikväll hade jag bra videoinspelning under en timme, men sedan blev det svart i rutan igen plötsligt och gick inte att få kontakt med bilden igen. Igår körde jag webbkameran två timmar inomhus utan problem. Kanske är detta - nya - fel beroende av en kallödning, det blir ett glapp när kameran blivit varm? fortsättning följer. I vart fall gör AMCap nu sitt jobb. När NexImage slocknat så visade istället den bärbaras lilla inbyggda VGA-kamera en bra bild så det är inget strul med programmet. Bildhastigheten var 5 bilder i sekunden, 1/10-dels sekunds exponering och bara svag förstärkning av bilden.BILDEN: Nu har jag äntligen hittat rätt kommando. Det är obligatoriskt att fortsätta bildbehandlingen efter wavelet då du vill spara bilden med "do all" kommandot, tipsar supporten om. Och simsalabim, bildfelet försvinner. Jag frågar dem vad felet beror på?

----
11.5: Det var en lätt disig, försommarkväll igår natt. Perfekt för tester. Det här är en slumpvis vald del av Månens kraterlandskap fotograferad genom min Celestron 9.25 f/10 Schmidt-Cassegrain och 2x
apokromatisk Barlow så brännvidden var cirka 4,6 meter. Nyheten är kameran,Celestron NexImager, som efter att jag köpt den av Rymdbutiken för cirka två år sedan legat oanvänd. Orsaken stavas drivrutiner och sedan medföljande kameraprogramvara - AMCap. Jag provade flera gånger, i början gick det bra, och så -ops! - svart i rutan, och helt omöjligt att få någon bild igen. Så därför körde jag Philips ToUCam Pro 740k vidare från min Acer Pentium II laptop. Dess kraft räcker rpecis för att stega fram 5 bilder i sekunder vilket är optimalt eftersom ingen bildkompression sker då av data.
Via ett tillbehör med två USB 2.0 portar kan jag exportera de stora filerna till ett flashminne, och jobba vidare med dem på en kraftigare maskin. Så icke mer. Gamla 740k fungerar - Saturnusbilderna ett stycke nedan vittnar om det - men det finns två lite större grupper med döda pixlar placerade centralt som man bör undvika efter cirka tio års trogen användning. NexImage har samma CCD-chip, rent och fint, och nu kör jag bekvämt från min moderna Acer Laptop. Det vill säga nästan.

För några veckor sedan gjorde jag ett nytt försök med AMCap, och något gömt i help-avdelning nämns att om programmet inte är registrerat så fungerar det bara i 15 minuter. Vem läser hjälpavdelningen? Så då registrerade jag mig som användare, betalade ett par 100-lappar och hämtade en licencierad AMCap-kopia från rätt nerladdningslänk.

Så var det premiär i går kväll. Allt funkade fint tekniskt, Månen i närfokus, bra bild från webbkameran, och bildmaterialet rullade på snabbt. Fast Philips Vrecord exponerar utsökt i automatisk inställning mot den ljusa Månen, AMCap bländar ner och användaren får själv skruva upp manuellt till korrekt inställning för exponeringstid, förstärkning med mera och så spara. Just när jag fått sikte på denna intressanta och pedagogiska kraterformation och hunnit spara den första videofilen slockade bildskärmen igen. 15 minuter hade tydligen gått, MEN detta är ju den licensierade versionen! Jag kontaktade tillverkaren per epost och fick snabb hjälp (inom tio minuter). Fast då körde jag redan 740k igen enligt det gamla systemet. Obs-tiden fick inte gå förlorad.

En ny fil är nu nerladdad och installerad och nu har webbkameran gått i över en timme - jag har den här intill. Det lovar gott. Fast AMCap är inget för Win 7-maskiner. Installationen fungerar inte.

Då var det bara det här med bildfelet som RegiStax, en icon inom bildbehandling, då och då visar i den slutliga bilden. Ett fel som funnits under många år. Vad är det för något? På ovanstående bild syns det tydligt. Jag frågar tillverkaren. De har förresten version 6 ute nu, och påpekar att buggar kan påträffas. Programmet installeras nu fint på min Win 7-dator. Det är ingen idé att försöka installera en första uppdatering över version 5.1 utan det ska förstås vara över versiopn 6.0...

Jag har fått snabbt och bra svar av tillverkaren, installerat klart och producerat ett par bilder till från en annan video men med samma bildfel. Fortsättning följer.

Tilläggas ska att NexImage är utgången nu, den går fortfarande att hitta, men på marknaden finns modernare astrowebb-kameror med större bildchip. Den här har ett för standard VGA 640x480 pixlar. Du behöver ett IR-blockfilter att skruva på framför, och kopplingen är 1.25 tum.


( 749 visningar )

Sagittarius 11 den 24 till 28 augusti på södra Öland - läget 
Monday, May 9, 2011, 04:35


FOTO: En perseid på ett foto av Göran Strand under Sagittarius 2010 på södra Öland.

Dagarna rullar iväg och sommaren är i antågande med närmast förskräckande hastighet. det är soligt och varmt, kvällarna har den där riktiga sommarkänslan, natthimlen är bleka av högt dis och Månljus, men ett väderomslag är på gång med svalare och nederbörd. Det behövs för det är kruttorrt i markerna.

Det märks också genom att jag då och då får kontakt med personer som anmäler intresse för att vara med under Saggittarius 11-träffen på södra Öland. Det är ju trevligt. En synpunkt dock. Ni behöver inte förtvivlat kämpa för att få direktkontakt med mig, periodvis är jag rörlig och svår att nå. Det gäller inte obligatorisk anmälan, men underlättar förstås att få en aning om hur stort intresset är.

Medlemmar i SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening, och GAF, Grönhögens Astronomiska Förening, går in gratis. Gäster utifrån betalar 100 kronor, och det är inga problem att göra det på plats, men det går också att använda vårt plusgirokonto. Uppgifter om det hittar du uppe till höger under fliken för "Bli medlem 2011".

Liksom i fjol håller vi till i folkets Hus i Södra Möckleby för utställning, prylförsäljning och föredrag (föredrag främst lördag eftermiddag). Nytt för i år är observetionsplatsen Eketorps fornborg.


Träffen äger rum den 24 till 28 augusti. Preliminärt program, det ändras sannolikt så håll utkik på hemsidan:

* 24.8 klockan 21.00 tjuvstartskväll. Vi samlas på Eketorps Fornborgs parkering.

* 25.8 klockan 15. Vi samlas i Folkets Hus Södra Möckleby
klockan 21.00 Samling på Eketorps fornborgs parkering

* 26.8 Klockan 15. Vi samlas i Folkets Hus Södra Möckleby
klockan 21.00 Samling på Eketorps fornborgs parkering

27.8 Klockan 09.00 Vi samlas i Färjestaden för en geologisk utflykt under sakkunnig guidning på Öland. Färden kommer att gå till mellersta norra Öland.

Klockan 15.00 Samling i Folkets Hus Södra Möckleby, för en föredragseftermiddag. (Program följer senare).

Klockan 19.00 Middag på Kvarnen i Grönhögen. Förhandsanmälan krävs på epost jorgend56(at)gmail.com. Turistmeny gäller.

Klockan 21.00 Samling på Eketorps fornborgs parkering.

28.8. Samling klockan 10.00 i Folkets hus Södra Möckleby för städning, låsning och avfärd.

* VARJE kväll ute vid Eketorp är det en stunds allmänhetens visning av stjärnhimlen i början av kvällen, som undertecknad ansvarar för. För det är det gratis inträde, men förhandsanmälan gäller på samma e-post som ovan för att få lite ordning och reda.

Gäster som också vill vara med om prylmarknad och föredrag i Folkets hus betalar alltså 100 kronor.

TIPS: * Öland kallas solens och vindaras ö. Det stämmer. Medtag solskyddskräm och vindskydd. Södra Öland hör till de bästa i Sverige för astronomi men är också nästan alltid blåsig. Främst från sydväst. Som observatör i eketorp är du utsatt. EMdtag varma kläder.

* Sagittarius 11-mötet hålls inte på ett avlyst område, det är veckan efter högsäsongen tagit slut, och en och annan parkerad husbil med tusister kommer att stå på parkeringen. Här kan du också parkera din husbil, men på morgonen måste den vara borta.

* Det kommer att finnas kvar en och annan ljusstörning. Då och då passerar fordon ut eller in. Lördagskvällen är bokad för en bröllopsfest som väntas ha lämnat vid 23-tiden, gissningsvis.

* Till skillnad mot tidigare år finns det tillgång till toalett vid observationsplatsen.

* Det var här som Sagittarius-mötena en gång började. Nu har du som deltagare möjlighet att vara med och påverka miljön för dem. Detta är ingen nyckelfärdig, så att säga, observationsplats. Det är första gången i modern tid vi är här. Var bered på att föreslå och jobba lite.

* FUNKTIONÄRSBRIST: Har du redan varit med på många Sagittarius-möten och vill göra en insats utöver det vanliga? Varför inte då jobba som funktionär. Undertecknad kan inte vara överallt samtidigt.

ORDNINGSREGLER:

- Använding av laserpekare mot stjärnhimlen tillåts inte. Vi befinner oss under EU:s flygtrafikled med cirka 300 passerande flygplan per dygn från och till Västeuropa och sydostasien. Även om syftet ju är legitimt så kan olyckor inträffa. Laserpekare starkare än 5 milliwatt är inte tillåtna att användas på allmän plats, och det känner ju alla till?

Välkomna,

Jörgen Danielsson, Ortdförande i GAF
( 666 visningar )


<< <Tillbaks | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | Nästa> >>