Månförmörkelsen kvällen den 15 juni - Totaliteten fotad under en lyckosam minut 
Friday, June 17, 2011, 12:00
Månförmörkelsen kvällen den 15 juni var inte den allra lättaste att se och fotografera. och totaliteten förevigades under en ynka lyckosam minut.Från Roland Olsson: Hoppas du kunde se något av förmörkelsen från Nybro horisont. Vi, Janne o jag, ställde upp våra grejor i Bergkvara hamn, med en fin horisont. Det var bara ett fel, totalt disigt sex sju grader upp. Vi fick vänta länge, men till slut såg vi en svag månskiva med total förmörkelse och hann ta några exponeringar under cirka en minut.Därefter började den komma ur jordskuggan som den andra bilden visar. En minuts marginal, snacka om tur. Vi kunde därefter följa det hela en god stund tills det drev upp ganska mycket moln. Men vackert var det så länge det varade. Hälsningar

Roland o Janne


( 572 visningar )

Test av Orion Starshooter Autoguider 
Sunday, June 12, 2011, 14:18


BILDEN: Av Claes Martinsson, Seoul: Foersta testen med SSAG nedan. Viss drift pga daalig polinstaellning (kunde inte hitta naagra sjaernor att synca paa utan alignade i blindo).

Autoguidern fick jobba haart. PHD guidning med SSAG paa en 250mm liten Borg refraktor (50mm). Koerde min 77ED refraktor med 2x barlow vilket ger en effektiv braennvidd paa 1000mm. Baade SSAG och min 450D paa 77ED refraktorn har ~5um pixel storlel saa jag plaatar med ett teleskop med 4ggr stoerre braennvidd vilket aer att pusha graensen.

Bilden ovan aer bara ligth frames (inga dark, flat etc) och 5 x 2 min med ISO400. Riktigt daalig seeing och stoerljus (tagen fraan balkongen i Seoul). Saag bara Vega i lyran (inga andra stjaenor kunde synas saa graennsmagnituden var runt 3.
Aer impad av Orion SSAG. Mycket ljuskaennslig och ett stort steg upp fraan min gamla LPI.BILDEN: Test med en guidad 500 sekunders exponering av Vega. Skarpa sjaernor trotts en riktigt daalig polinstaellning. Braennvidd paa denna aer 500mm med en 450D.

( 547 visningar )

Test med f/8 reducerare och fältkorrektor för SC-instrument 
Saturday, June 11, 2011, 14:15


BILDEN: Test med en f/8 reducerare för SC-instrument, tillverkad av Telescope-Service i Tyskland, och den korrigerar för krökt bildfält och koma i bilden från f/10 och f/11 Schmidt-Cassegrains. Det här är en primärfokusbild genom min Celestron 9.25:are med SBIG ST-8300M mot en vägg cirka 150 meter bort i dåligt kvällsljus, exponering 3.5 sekunder, och den är korrigerad för mörkström. Upplösning är högsta möjliga och bilden är sedan nerskalad till 1/4-del av verklig storlek. Monteringen stod lite illa till inne i vardagsrummet och väggen vid balkongdörren skymde så endast halva teleskopets yta användes.

Det ideala avståndet är 97,5 millimeter mellan reducerarens första M48: gänga och sensorns yta. Jag har en 2-tums adapter till CCD-kameran med 48-mm gängor och så en adapter som kan justeras 5 mm upp och ner. Kamerans backfokus är 18 mm. Därför ska längden från kamerans ytterplåt upp till reducerarens första gänga vara 79,5 mm, och det prickar jag exakt, enligt en kontrollmätning. Reduceraren ger ett korrigerat synfält för sensorer upp till 30 mm i diagonal.

Den kombinerade reduceraren och fältkorrektorn sitter i en Baader Steeltrack fokuserare för 3.3/2-tums anslutning till Meade 8, 10- eller 12-tummare eller Celestrons, och den är förberedd för motoranslutning.Som synes är vignetteringen knappt märkbar. Hur det är med komajusteringen får vi se i sensommar men tidigare testbilder är lovande.
( 460 visningar )

Stjärnträff i skärgården 
Sunday, June 5, 2011, 12:18


BILDEN: En rekordung månskära. Är det någon som slår den?BILDEN: Stämningsfyllt nere vid havetBILDEN: Mikael Skafar, Christer Kjellner, Torsten Hägerström och Rose-Marie Johnsson, Uttorps naturreservat på Sturkö i Karlskrona skärgård under KAF:s stjärnträff den 3 till 4 juni. Det är en 6 tum f/8 refraktor, Meade LXD75. Under kvällen observerades Saturnus i alla instrument, och jag har inte tidigare sett planeten i så många. Bäst klarade sig refraktorerna.BILDEN: Samling och uppsättning av instrument pågår. Närmast en Meade Lightbridge 10 tum f/5 Dobson.

BILDEN: Skywatcher HEQ5 med 10 tum f/5 Newton, pudel och Torsten Hägerström. Tv GAF:s Meade Lightbrige 10 tum f/5 Dobson. På grund av den kraftiga daggen blev det snabbt problem då sökaren var oanvändbar. Efter flera års utlåning har nu ordföranden hand om instrumentet.
Torsten bytte snart ut Newton-tuben mot sin 110 mm ED f/7 Astro refraktor
som bättre matchar monteringen med tanke på storlek och vikt, och Saturnus observerad genom 2X Barlow och fint okular i mycket hög förstoring var något att minnas. Denna lätt disiga kväll hade stabil seeing.BILDEN: Ulf Petersson, KAF, arrangör, med sin moderna Williams-refraktor på en Vixen-montering.BILDEN: En flock med kor dyker upp och stannar förvånade till vid observationsplatsen, och blir bortschasade. Fast strax visar sig det hela lösas alldeles naturligt. Korna vill bara vandra förbi till nästa hage och övernatta där.BILDEN: Kvällen börjar att bli sen, så mycket mörkare än så här blir det inte. Alla observerar Saturnus, eller testar och ställer in instrumentens go to-monteringar.BILDEN: Kendrik Stargate observationstält ska resas här. Allt förvaras i en grön, tung bag.BILDEN: Halvvägs klart. Det hela ser ju ut att gå smidigt, men observera att tältet är stort och för momentet med att spänna och haka i bågarna behövs två man. I den gröna delen till höger ställer du alltså ditt instrument och övernattar i den gröna delen till vänster. Det finns inbyggt myggnät och ventilationen duger. Som andra tält blir det varmt inne framåt förmiddagen.BILDEN: Klart. Yttertältet är överdraget, och nu klarar Stargaten både regn och rusk och vind. Vi hoppar över att sätta dit och spänna ett antal linor. Storleken är 8 meter på längden. En ytterligare finess är att tältet ser ut just som ett vanligt om än stort tält, och ditt teleskop och montering är maskerat.
Jag övernattade fredag till lördag här, men eftersom vädret försämrades på lördagseftermiddagen rev jag tältet, rullade ihop slarvigt och klämde in grejorna i bilen för en snyggare packning väl hemkommen. Som med mycket annat så tar resandet tid men rivningen går på nolltid.
( 794 visningar )

Tid för tester 
Monday, May 23, 2011, 01:28


BILDEN: Ytterligare en test, den här gången av programmet Backyard EOS, som jag beställt hem en 30-dygns testversion av för min EOS Canon 1000D.
Du styr DSLR-kameran via en usb-kabel, exponering, fokusmotor i kamerans objektiv med mera och det samarbetar med det kända PHD Guiding, som är fritt. Backyard EOS kostar ett par hundralappar. Så här lång tycker jag att det är mycket intressant. Speciellt dess avancerad fokuseringsfunktion som gör det möjligt med fokusinställning i 10X genom LiveView. Med ett Canon teleobjektiv blir det då förstås möjligt att bekvämt styra det uppsatt som piggy back ovanpå teleskopet. Tar du av det och monterar kameran i primärfokus på teleskopet sköter du fokus på sedvanligt sätt manuellt eller med teleskopets fokusmotor.BILDEN: Det här är något så ovanligt som en Lumicon Easy Guider med inbyggd f/5 fokalreducerare och 30 år gammal, ansluten till SBIG ST-8300M, ett år gammal, på Celestron 9.25-tumstuben. Nätterna är nu alldeles för ljusa för seriöst astrofoto, men det räcker för tester. Jag tänkte testa autoguidning, och Celestron NexImage ska hjälpa till med det. Den är naturligtvis dålig och uppfattar bara starka stjärnor, men för tester går det ju att använda. Och är gratis. Sedan finns det ett antal autoguiders att välja på i prisklasserna 2000 till 4000 kronor.

I förra evckan testade jag ST-8300 på NEQ6-monteringen mot Sky6 och CCDSoft 5. Sky 6 ska startas först, därefter CCDSoft5, då fungerar kommunikationen dem emellan perfekt och varje bilds FITS-header stämpas med koordinater, alternativt Ojektdata och koordinater.

Bildskalan behöver matas in en gång. För f/10 är den 0.75 bågsekund per pixel och i binnat läge 1,5.

Baader har släppt sin aviserade fokusmotor till den SC Steeltrack fokuserare som jag köpte i fjol med direktanslutning till stora tuber som LX200 12 tum eller Celestron 11. Pris 3000 kronor. På mindre tuber, som C9.25, är haken att den mindre, standardanslutninge måste användas efter fokalreduceraren. Då hamnar CCD-kameran långt bakom det diealiska bildplanet och bilden vignetteras kraftigt.

Och SBIG har sänkt priset kraftigt för filterhjulet FW5-8300, 5-positioner inklusive 36mm LRGB-filter från Baader.

Turordningen för uppgradering då pengarna trillar in lär väl vara fokusmotor, autoguider och filterhjul? Fast det gäller att ha möjligheten öppen att inte då guida off axis och eftersom guidestjärnan hamnar bakom filtret utan med hjälp av ett litet guideteleskop.

Eller också jobbar jag efter en alternativ plan, och deforka min LX200 12-tums tub - om det är så att det visar sig att det inte gör att justera-laga dec-motorn - för med tuben följer ju standard fokusmotor, som finns med. Det som då behövs är en skena med tubanslutning, och den har Losmandy-standard. Det innebär att jag också behöver skaffa en adapter till NEQ6, och förmodligen också en förlängare till polaxeln alternativt någon motvikt till för att orka bära tuben.BILDEN: Det här är en enstaka 5-sekundersexponering av Arcurus från den 23-24:e maj och binning 2x2. Förhållandena var dåliga på grund av ett kraftigt dis och blåst.BILDEN: En enstaka 15-sekundersexponering på ett stjärnfält just intill och ute i det riktig diset.
( 799 visningar )

Service för Eriks gamla LX200 på 12 tum 
Wednesday, May 18, 2011, 12:13


BILDEN: Eriks till GAF donerade LX200 på 12 tum årsmodell 1996 öppnad igen för service av elektroniken, men den ser ren och fin ut och utan spår av någon kortslutning eller brunnen kondensator som luktar typiskt.BILDEN: Ett prydligt moderkort som Claes AMrtinsson, GAF, för ett drygt år sedan gick över och förbättrade en del komponenter på.BILDEN: Tillräckligt med el går inte fram, och handkontrollen startar inte. Här är panelen, men inte heller den ser skadad ut. På baksidan och på undersidan av 18V-kontakten är det lite svett, men det kan vara en rest av kortslutningen där för några år sedan som lagades förra gången.

Teleskopmodellen är gammal, och utgången, men byggd smart. Det går att plocka ur moderkort, elektronik och motorer på en kvart och sedan koppla upp alltihop hemmea vid köksbordet för felsökning. Det går inte att göra med en modern Meade LX200 GPS eller ACF. Återstår att bekosta transporten av ett jättepaket till närmaste serviceställe i Europa som torde vara Berlin.

( 612 visningar )


<< <Tillbaks | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | Nästa> >>