Passage av ISS, Internationella rymdstationen 
Tuesday, June 21, 2011, 16:02
Passage av ISS, Internationella rymdstationenBILDERNA: Jag hann precis fånga ISS under dess stilla, majestätiska passage från sydväst mot sydost cirka 23:43. Exponeringstiden är 1 sekund, 200ASA, EOS Canon 1000D, 50mm, manuell fokusering (autofokus fick spatt!)

( 582 visningar )

Historisk förändring är på gång 
Tuesday, June 21, 2011, 15:12
gång

BILDEN: En historisk förändring är på gång. Chris Allen lämnar epoken med visuella variabelobservationer i alt-azi-läge och instrumentet tripod-monterat stående på ett instabilt spånskivegolv och rör sig mot till den ljusnande stabila framtiden med pelare och wedge. De är tillverkade av Rob på Epsilon Telescopes i England. Risken för att vandra in i tripodbenen i mörkret i observatoriet elimineras också. Då var det bara att ta fram verktygen, såga upp ett 60 x 60 centimeters hål i plywooden och borra ner i betongen och fästa pelaren. Fortsättning följer.
( 477 visningar )

Brunnen kondensator satte stopp - Gör en god gärning och skänk oss din kassa LX200 handkontroller 
Sunday, June 19, 2011, 13:22


BILDEN: Claes Martinsson, Seoul/Kalmar hittade orsaken till stoppet på den LX200 12 tum årsmodell 1996 som inträffade i vårvintras. Det var en brunnen kondensator som även hann med att bränna igenom handkontrollens membran och slå ut siffrorna 0,2 och 3. I övrigt fungerar nu elektronik och motorer som de ska, konstaterar han efter testkörning hemma vid köksbordet. Att ha byggt systemet så att det enkelt går att ta ut och ta med elektronik och motorer för felsökning är naturligtvis en lysande idé av Meade, och tyvärr gäller det inte med de senare GPS och ACF-modellerna.BILDEN: Allt fungerar som det ska - utom handkontrollen. Detta med kondensatorer som plötsligt ger upp och begår spontan harakiri verkar vara en svaghet i dessa gamla instrument. Det hände tidigare på kontrollpanelens baksida.BILDEN: Eriks donerade LX200 från 1996 har vaknat till liv igen. Nu söker vi efter en fungerande utbytes handkontroll (den senaste - det vill säga sista epromversionen), men det skulle också fungera med en kass handkontroll från denna tid för då kan delar plockas från den. Har du något liggande i ditt "skrotlager"? Hör av dig till GAF:s ordförande Jörgen Danielsson på jorgend56 (at) gmail.com.
( 560 visningar )

Månförmörkelsen kvällen den 15 juni - Totaliteten fotad under en lyckosam minut 
Friday, June 17, 2011, 12:00
Månförmörkelsen kvällen den 15 juni var inte den allra lättaste att se och fotografera. och totaliteten förevigades under en ynka lyckosam minut.Från Roland Olsson: Hoppas du kunde se något av förmörkelsen från Nybro horisont. Vi, Janne o jag, ställde upp våra grejor i Bergkvara hamn, med en fin horisont. Det var bara ett fel, totalt disigt sex sju grader upp. Vi fick vänta länge, men till slut såg vi en svag månskiva med total förmörkelse och hann ta några exponeringar under cirka en minut.Därefter började den komma ur jordskuggan som den andra bilden visar. En minuts marginal, snacka om tur. Vi kunde därefter följa det hela en god stund tills det drev upp ganska mycket moln. Men vackert var det så länge det varade. Hälsningar

Roland o Janne


( 572 visningar )

Test av Orion Starshooter Autoguider 
Sunday, June 12, 2011, 14:18


BILDEN: Av Claes Martinsson, Seoul: Foersta testen med SSAG nedan. Viss drift pga daalig polinstaellning (kunde inte hitta naagra sjaernor att synca paa utan alignade i blindo).

Autoguidern fick jobba haart. PHD guidning med SSAG paa en 250mm liten Borg refraktor (50mm). Koerde min 77ED refraktor med 2x barlow vilket ger en effektiv braennvidd paa 1000mm. Baade SSAG och min 450D paa 77ED refraktorn har ~5um pixel storlel saa jag plaatar med ett teleskop med 4ggr stoerre braennvidd vilket aer att pusha graensen.

Bilden ovan aer bara ligth frames (inga dark, flat etc) och 5 x 2 min med ISO400. Riktigt daalig seeing och stoerljus (tagen fraan balkongen i Seoul). Saag bara Vega i lyran (inga andra stjaenor kunde synas saa graennsmagnituden var runt 3.
Aer impad av Orion SSAG. Mycket ljuskaennslig och ett stort steg upp fraan min gamla LPI.BILDEN: Test med en guidad 500 sekunders exponering av Vega. Skarpa sjaernor trotts en riktigt daalig polinstaellning. Braennvidd paa denna aer 500mm med en 450D.

( 547 visningar )

Test med f/8 reducerare och fältkorrektor för SC-instrument 
Saturday, June 11, 2011, 14:15


BILDEN: Test med en f/8 reducerare för SC-instrument, tillverkad av Telescope-Service i Tyskland, och den korrigerar för krökt bildfält och koma i bilden från f/10 och f/11 Schmidt-Cassegrains. Det här är en primärfokusbild genom min Celestron 9.25:are med SBIG ST-8300M mot en vägg cirka 150 meter bort i dåligt kvällsljus, exponering 3.5 sekunder, och den är korrigerad för mörkström. Upplösning är högsta möjliga och bilden är sedan nerskalad till 1/4-del av verklig storlek. Monteringen stod lite illa till inne i vardagsrummet och väggen vid balkongdörren skymde så endast halva teleskopets yta användes.

Det ideala avståndet är 97,5 millimeter mellan reducerarens första M48: gänga och sensorns yta. Jag har en 2-tums adapter till CCD-kameran med 48-mm gängor och så en adapter som kan justeras 5 mm upp och ner. Kamerans backfokus är 18 mm. Därför ska längden från kamerans ytterplåt upp till reducerarens första gänga vara 79,5 mm, och det prickar jag exakt, enligt en kontrollmätning. Reduceraren ger ett korrigerat synfält för sensorer upp till 30 mm i diagonal.

Den kombinerade reduceraren och fältkorrektorn sitter i en Baader Steeltrack fokuserare för 3.3/2-tums anslutning till Meade 8, 10- eller 12-tummare eller Celestrons, och den är förberedd för motoranslutning.Som synes är vignetteringen knappt märkbar. Hur det är med komajusteringen får vi se i sensommar men tidigare testbilder är lovande.
( 460 visningar )


<< <Tillbaks | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | Nästa> >>