På spaning till Eketorps borg inför Sagittarius 11 
Friday, June 24, 2011, 02:03


BILDEN: Torsten Hägerström, Alf-Arne Olsson,GAF, Grönhögens Astronomiska Förening och Annette Kronlund, platschef på Eketorps borg, Kalmar Läns Museum, och som är väl medveten om platsens ovanliga astronomiska fördelar. Stafettpinnen för att arrangera nästa stjärnträff i Sverige har nu hamnat hos GAF och SAAF, Svensk Amatörastronomisk Förening. Nyheten för i år blir att observationerna görs från parkeringen vid Eketorps fornborg på sydöstra Öland. Det är en av landets absolut bästa platser för astronomiska observationer, men samtidigt utsatt för elementens påverkan och främst tänker jag på vinden.

Stjärnträffen pågår den 24 till 28 augusti med observationer nätterna den 24-25, 25-26, 26-27 och 27-28. Mer detaljer med tider publiceras senare i sommar.BILDEN: Vy från baksidan av entrébyggnaden och mot Eketorps borg, Annette Kronlund, Torsten Hägerström och Alf-Arne Olsson. Stjärnträffen äger alltså inte rum borta vid borgen.BILDEN: Vy ut över parkeringen, och liksom här på bilden kommer en och annan gästande turist att finnas bland amatörastronomerna. Verksamheten pågår som vanligt vid borgen, det är veckan efter det att högsäsongen tog slut, besökare droppar in och en och annan parkerar och stannar över natt. Stjärnträffen äger inte rum på någon särskilt avlyst yta, utan deltagarna blandas med turister.

Under en timme i början av varje kväll är det i ena kanten av området, det som ligger närmast stora vägen, också öppet för besök från övrig allmänhet för en första titt i teleskop.

Ett tips till allmänheten: Ha realistiska förväntningar. Det blir mörkt. Månen är inte uppe, ej heller någon av de stora planeterna. Vi studerar galaxer och nebulosor, som ser ut som gråvita disiga töcken, och stjärnhopar, som ser ut som klumpar av prickar.

Den som är intresserad av att prova på astronomi har en lättare väg att gå genom att helt enkelt bli medlem i vår förening, låna ett teleskop och testa själv att observera Månen. Astronomi är inte en social hobby, du jobbar nästan alltid själv, och enstaka gånger under året speciellt under stjärnträffar umgås du sedan med likasinnade.BILDEN: Vy från parkeringen mot entrébyggnadenBILDEN: Blir det för mycket sydostlig vind och störningar från strålkastare på insvängande bilar tar vi skydd här, på baksidan av entrébyggnaden. Av naturliga skäl är ju inte den södra delen av stjärnhimlen då synlig.

----------
Tilläggas ska att under eftermiddagarna och tidig kväll håller vi till i Folkets hus i Södra Möckleby för mingel, prylmarknad, försäljning och amatör föredrag. Medlemmar går in gratis och gäster utifrån betalar 100 kr.

----------
ANMÄLAN ÄR FRIVILLIG.

GAF eller SAAF-medlemmar deltar gratis, övriga betalar 100 kr. För den som vill anmäla sitt deltagande finns ordförande på jorgend56 (at) gmail.com
( 826 visningar )

Passage av ISS, Internationella rymdstationen 
Tuesday, June 21, 2011, 16:02
Passage av ISS, Internationella rymdstationenBILDERNA: Jag hann precis fånga ISS under dess stilla, majestätiska passage från sydväst mot sydost cirka 23:43. Exponeringstiden är 1 sekund, 200ASA, EOS Canon 1000D, 50mm, manuell fokusering (autofokus fick spatt!)

( 583 visningar )

Historisk förändring är på gång 
Tuesday, June 21, 2011, 15:12
gång

BILDEN: En historisk förändring är på gång. Chris Allen lämnar epoken med visuella variabelobservationer i alt-azi-läge och instrumentet tripod-monterat stående på ett instabilt spånskivegolv och rör sig mot till den ljusnande stabila framtiden med pelare och wedge. De är tillverkade av Rob på Epsilon Telescopes i England. Risken för att vandra in i tripodbenen i mörkret i observatoriet elimineras också. Då var det bara att ta fram verktygen, såga upp ett 60 x 60 centimeters hål i plywooden och borra ner i betongen och fästa pelaren. Fortsättning följer.
( 478 visningar )

Brunnen kondensator satte stopp - Gör en god gärning och skänk oss din kassa LX200 handkontroller 
Sunday, June 19, 2011, 13:22


BILDEN: Claes Martinsson, Seoul/Kalmar hittade orsaken till stoppet på den LX200 12 tum årsmodell 1996 som inträffade i vårvintras. Det var en brunnen kondensator som även hann med att bränna igenom handkontrollens membran och slå ut siffrorna 0,2 och 3. I övrigt fungerar nu elektronik och motorer som de ska, konstaterar han efter testkörning hemma vid köksbordet. Att ha byggt systemet så att det enkelt går att ta ut och ta med elektronik och motorer för felsökning är naturligtvis en lysande idé av Meade, och tyvärr gäller det inte med de senare GPS och ACF-modellerna.BILDEN: Allt fungerar som det ska - utom handkontrollen. Detta med kondensatorer som plötsligt ger upp och begår spontan harakiri verkar vara en svaghet i dessa gamla instrument. Det hände tidigare på kontrollpanelens baksida.BILDEN: Eriks donerade LX200 från 1996 har vaknat till liv igen. Nu söker vi efter en fungerande utbytes handkontroll (den senaste - det vill säga sista epromversionen), men det skulle också fungera med en kass handkontroll från denna tid för då kan delar plockas från den. Har du något liggande i ditt "skrotlager"? Hör av dig till GAF:s ordförande Jörgen Danielsson på jorgend56 (at) gmail.com.
( 561 visningar )

Månförmörkelsen kvällen den 15 juni - Totaliteten fotad under en lyckosam minut 
Friday, June 17, 2011, 12:00
Månförmörkelsen kvällen den 15 juni var inte den allra lättaste att se och fotografera. och totaliteten förevigades under en ynka lyckosam minut.Från Roland Olsson: Hoppas du kunde se något av förmörkelsen från Nybro horisont. Vi, Janne o jag, ställde upp våra grejor i Bergkvara hamn, med en fin horisont. Det var bara ett fel, totalt disigt sex sju grader upp. Vi fick vänta länge, men till slut såg vi en svag månskiva med total förmörkelse och hann ta några exponeringar under cirka en minut.Därefter började den komma ur jordskuggan som den andra bilden visar. En minuts marginal, snacka om tur. Vi kunde därefter följa det hela en god stund tills det drev upp ganska mycket moln. Men vackert var det så länge det varade. Hälsningar

Roland o Janne


( 573 visningar )

Test av Orion Starshooter Autoguider 
Sunday, June 12, 2011, 14:18


BILDEN: Av Claes Martinsson, Seoul: Foersta testen med SSAG nedan. Viss drift pga daalig polinstaellning (kunde inte hitta naagra sjaernor att synca paa utan alignade i blindo).

Autoguidern fick jobba haart. PHD guidning med SSAG paa en 250mm liten Borg refraktor (50mm). Koerde min 77ED refraktor med 2x barlow vilket ger en effektiv braennvidd paa 1000mm. Baade SSAG och min 450D paa 77ED refraktorn har ~5um pixel storlel saa jag plaatar med ett teleskop med 4ggr stoerre braennvidd vilket aer att pusha graensen.

Bilden ovan aer bara ligth frames (inga dark, flat etc) och 5 x 2 min med ISO400. Riktigt daalig seeing och stoerljus (tagen fraan balkongen i Seoul). Saag bara Vega i lyran (inga andra stjaenor kunde synas saa graennsmagnituden var runt 3.
Aer impad av Orion SSAG. Mycket ljuskaennslig och ett stort steg upp fraan min gamla LPI.BILDEN: Test med en guidad 500 sekunders exponering av Vega. Skarpa sjaernor trotts en riktigt daalig polinstaellning. Braennvidd paa denna aer 500mm med en 450D.

( 548 visningar )


<< <Tillbaks | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | Nästa> >>