Kollimering av instrument 
Wednesday, June 29, 2011, 10:20
Kollimering av instrument är inte så kul, tycker de flesta amatörastronomer, men det behövs då och då. Newton är en enkel teleskoptyp att jobba med. Efter att under lång tid varit ute hos GAF_medlemmar fick jag nyligen åter möjlighet att kolla in det cirka fyra år gamla Meade Lightbridge 10 tum f/5- dobson-instrumentet. Sekundären, alltså den lilla snedställda spegeln i tubens överdel närmast okularhållaren, sitter orubblig efter Nils-Olof Carlins laserkollimering då teleskopet var alldeles färskt. Istället är det huvudspegeln som rör sig, precis som förväntat, i spegelcellen, i samband med transport. Det var relativt enkelt att manövrera tillbaka den i rätt läge igen med hjälp av de tre justerskruvarna och låsa den med tre skruvar. Det som tog tid var istället att kollimera rödpunktssiktet med teleskopets optiska axel. Det hade skruvats rejält utanför den ideala positionen. Att jobba med ett instrument med lång brännvid fast utan fungerande sökare är inte kul. Tillslut nådde jag ett läge då siktet pekar 95 procent rätt och det är ok.BILDEN: Välkollimerad igen. GAF:s 10 tum f/5 Newton får nu vila ett bra tag hos ordföranden efter lång tid ute hos medlemmarna.

BILDEN: Det här ser ut som en leksak, men är ett avancerat, fungerande teleskop. En större butikskedja sålde MEade ETX AT70 för 995 kronor för några jular sedan, och vi hann lägga beslag på ett exemplar. Det började inte bra, eftersom det inte startade, men snabb service via Meade i Berlin fixade allt och med en ny handkontroll funkar det utmärkt. Det är en 350 mm f/5 refraktor med traditionella glaslinser och plastokular, som du naturligtvis enkelt hottar upp med dina egna glasokular och förbättrar prestandan. Stora teleskop visar mer, men små teleskop används oftare tack vare att de är smidiga och enkla att flytta. Tilläggas ska att modellen fortfarande säljs av återförsäljare men ligger då på cirka 2500 kronor. Rådet är att lägga på en eller ett par 1000-lappar för en några snäpp mer avancerad maskin, men förakta inte AT70. Och du, läs manualen. Startpositionen i alt-azi-läge är pekandes åt norr med tuben horisontelt, är ett viktigt tips.

BILDEN: Ljusa sommarnätter, inte mycket mer att göra än att kolla utrustningen. MEade ETX125 närmast kameran, Skywatcher NEQ6 Synscan montering, ETX AT-70, en 102mm f/8 refraktor skymtar i soffan och två 90-tals LX200 Classic i arbetsrummet som båda har elektronikproblem, men det finns hopp om fortsatt liv för dem.
( 806 visningar )

På spaning till Eketorps borg inför Sagittarius 11 
Friday, June 24, 2011, 02:03


BILDEN: Torsten Hägerström, Alf-Arne Olsson,GAF, Grönhögens Astronomiska Förening och Annette Kronlund, platschef på Eketorps borg, Kalmar Läns Museum, och som är väl medveten om platsens ovanliga astronomiska fördelar. Stafettpinnen för att arrangera nästa stjärnträff i Sverige har nu hamnat hos GAF och SAAF, Svensk Amatörastronomisk Förening. Nyheten för i år blir att observationerna görs från parkeringen vid Eketorps fornborg på sydöstra Öland. Det är en av landets absolut bästa platser för astronomiska observationer, men samtidigt utsatt för elementens påverkan och främst tänker jag på vinden.

Stjärnträffen pågår den 24 till 28 augusti med observationer nätterna den 24-25, 25-26, 26-27 och 27-28. Mer detaljer med tider publiceras senare i sommar.BILDEN: Vy från baksidan av entrébyggnaden och mot Eketorps borg, Annette Kronlund, Torsten Hägerström och Alf-Arne Olsson. Stjärnträffen äger alltså inte rum borta vid borgen.BILDEN: Vy ut över parkeringen, och liksom här på bilden kommer en och annan gästande turist att finnas bland amatörastronomerna. Verksamheten pågår som vanligt vid borgen, det är veckan efter det att högsäsongen tog slut, besökare droppar in och en och annan parkerar och stannar över natt. Stjärnträffen äger inte rum på någon särskilt avlyst yta, utan deltagarna blandas med turister.

Under en timme i början av varje kväll är det i ena kanten av området, det som ligger närmast stora vägen, också öppet för besök från övrig allmänhet för en första titt i teleskop.

Ett tips till allmänheten: Ha realistiska förväntningar. Det blir mörkt. Månen är inte uppe, ej heller någon av de stora planeterna. Vi studerar galaxer och nebulosor, som ser ut som gråvita disiga töcken, och stjärnhopar, som ser ut som klumpar av prickar.

Den som är intresserad av att prova på astronomi har en lättare väg att gå genom att helt enkelt bli medlem i vår förening, låna ett teleskop och testa själv att observera Månen. Astronomi är inte en social hobby, du jobbar nästan alltid själv, och enstaka gånger under året speciellt under stjärnträffar umgås du sedan med likasinnade.BILDEN: Vy från parkeringen mot entrébyggnadenBILDEN: Blir det för mycket sydostlig vind och störningar från strålkastare på insvängande bilar tar vi skydd här, på baksidan av entrébyggnaden. Av naturliga skäl är ju inte den södra delen av stjärnhimlen då synlig.

----------
Tilläggas ska att under eftermiddagarna och tidig kväll håller vi till i Folkets hus i Södra Möckleby för mingel, prylmarknad, försäljning och amatör föredrag. Medlemmar går in gratis och gäster utifrån betalar 100 kr.

----------
ANMÄLAN ÄR FRIVILLIG.

GAF eller SAAF-medlemmar deltar gratis, övriga betalar 100 kr. För den som vill anmäla sitt deltagande finns ordförande på jorgend56 (at) gmail.com
( 825 visningar )

Passage av ISS, Internationella rymdstationen 
Tuesday, June 21, 2011, 16:02
Passage av ISS, Internationella rymdstationenBILDERNA: Jag hann precis fånga ISS under dess stilla, majestätiska passage från sydväst mot sydost cirka 23:43. Exponeringstiden är 1 sekund, 200ASA, EOS Canon 1000D, 50mm, manuell fokusering (autofokus fick spatt!)

( 582 visningar )

Historisk förändring är på gång 
Tuesday, June 21, 2011, 15:12
gång

BILDEN: En historisk förändring är på gång. Chris Allen lämnar epoken med visuella variabelobservationer i alt-azi-läge och instrumentet tripod-monterat stående på ett instabilt spånskivegolv och rör sig mot till den ljusnande stabila framtiden med pelare och wedge. De är tillverkade av Rob på Epsilon Telescopes i England. Risken för att vandra in i tripodbenen i mörkret i observatoriet elimineras också. Då var det bara att ta fram verktygen, såga upp ett 60 x 60 centimeters hål i plywooden och borra ner i betongen och fästa pelaren. Fortsättning följer.
( 477 visningar )

Brunnen kondensator satte stopp - Gör en god gärning och skänk oss din kassa LX200 handkontroller 
Sunday, June 19, 2011, 13:22


BILDEN: Claes Martinsson, Seoul/Kalmar hittade orsaken till stoppet på den LX200 12 tum årsmodell 1996 som inträffade i vårvintras. Det var en brunnen kondensator som även hann med att bränna igenom handkontrollens membran och slå ut siffrorna 0,2 och 3. I övrigt fungerar nu elektronik och motorer som de ska, konstaterar han efter testkörning hemma vid köksbordet. Att ha byggt systemet så att det enkelt går att ta ut och ta med elektronik och motorer för felsökning är naturligtvis en lysande idé av Meade, och tyvärr gäller det inte med de senare GPS och ACF-modellerna.BILDEN: Allt fungerar som det ska - utom handkontrollen. Detta med kondensatorer som plötsligt ger upp och begår spontan harakiri verkar vara en svaghet i dessa gamla instrument. Det hände tidigare på kontrollpanelens baksida.BILDEN: Eriks donerade LX200 från 1996 har vaknat till liv igen. Nu söker vi efter en fungerande utbytes handkontroll (den senaste - det vill säga sista epromversionen), men det skulle också fungera med en kass handkontroll från denna tid för då kan delar plockas från den. Har du något liggande i ditt "skrotlager"? Hör av dig till GAF:s ordförande Jörgen Danielsson på jorgend56 (at) gmail.com.
( 560 visningar )

Månförmörkelsen kvällen den 15 juni - Totaliteten fotad under en lyckosam minut 
Friday, June 17, 2011, 12:00
Månförmörkelsen kvällen den 15 juni var inte den allra lättaste att se och fotografera. och totaliteten förevigades under en ynka lyckosam minut.Från Roland Olsson: Hoppas du kunde se något av förmörkelsen från Nybro horisont. Vi, Janne o jag, ställde upp våra grejor i Bergkvara hamn, med en fin horisont. Det var bara ett fel, totalt disigt sex sju grader upp. Vi fick vänta länge, men till slut såg vi en svag månskiva med total förmörkelse och hann ta några exponeringar under cirka en minut.Därefter började den komma ur jordskuggan som den andra bilden visar. En minuts marginal, snacka om tur. Vi kunde därefter följa det hela en god stund tills det drev upp ganska mycket moln. Men vackert var det så länge det varade. Hälsningar

Roland o Janne


( 572 visningar )


<< <Tillbaks | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | Nästa> >>