12 juli 23.30UT Jupiter genom C925 
Sunday, July 13, 2008, 05:11


Så kom då ytterligare ett tillfälle att webbkamerafilma Jupiter från balkongen i Nybro denna knepiga säsong för jätteplaneten. Det var klart och fin flera timmar åt sydost och söder och jag kunde dokumentera den på dess högsta altitud där den står i Sagittarius. Vädret var normalt i övrigt. Lugnt, ingen vind men som vanligt viss rörelse i atmosfären. Bättre fokus än så här gick inte att få. Som synes had ejag åter otur, ingen Great Red Spot framme denna gången heller. För övrigt har GRS Junior nyligen "ätit upp" den tredje lilla röda fläck som varit aktiv något halvår, har astronomer nyligen konstaterat.
---------------
Vill du se fler av mina astrofoton? Gå då in på www.saaf.se och galleri samt fliken Jörgen Danielsson. Där lägger jag upp en hel databas för senare års astrofoton blandat med de allra senaste som jag fotograferar. Informationen om den förbättras succesivt och nya tillkommer. Mycket nöje.
( 766 visningar )

22 juni 2008. Ur arkivet: Saturnus 2008 15 februari 00:30UT 
Sunday, June 22, 2008, 02:32


Det blev visserligen endast en bra kväll för att observera Saturnus i år men det räckte. Den stod högt och fint till, vädret var ypperligt och allt funkade mekaniskt och elektriskt med utrustningen.Som vanligt f/20 och C9.25 med ToUCam Pro webbkamera.
Visst går det att skymta en tunn ring på insidan av den inre vanliga ringen? Klicka för större bild.
( 899 visningar )

22 juni 2008 - Ur arkivet Mars 2007-2008 
Sunday, June 22, 2008, 02:16

Mars den 13 januari 2008 21-22UT, 9.25 Celestron Schmidt-Cassegrain, f20, CM=27, diameter: 14,1 bågsekunder

Jag fick några bra kvällar för att observera men framför allt webbfilma Mars. Denna passage stod ju Mars högt och bra, men blev skenbart inte särskilt stor. Höjden är dock viktigast.

Här är en annan variant, och bästa rutorna från 2000 är bildbehandlade. Celestron är känd för bra optisk kvalite som planetobservatörer drar nytta av, och det syns. Att ta ett steg till, alltså öka förstoringen till f/30 är möjligt men då krävs mycket mer fysiskt. Uppställningen ska vara vindskyddad och gjuten i backen, inte minst.

( 913 visningar )

5 juli juni 2008: Jupiter premiär nära oppositionen samt Ur arkivet: Jupiter 6 september 2007 01UT med flera 
Saturday, June 21, 2008, 13:00


4 juni 22:45-23:45UT: PREMIÄR FÖR JUPITER I SOMMAR
Det är inte alldeles lätt denna säsongen att få bra bilder av Jupiter eftersom jätteplaneten i år står på låg sydlig deklination i Sagittarius, men under ett par timmar igår natt funkade det. Himlen var extremt klar över den sydöstra och södra horisonten, Jupiter sken uppfodrande och det var bara att starta teleskop och webbkamera. Det visade sig att allt fungerade perfekt: Den justering för att få bort glappet ur dec-axeln som jag gjorde i juni efter instruktioner på nätet gav 100 procent resultat. Inte för lite, inte för mycket. Polinställningen är superp, trots att instrumentet måste ställas in på känn eftersom polsäkaren numera pekar in i taknocken då jag sänkt det en aning för att minska vibrationer i tripoden.Jag började med att webbfilma vid f/20 med apokromatisk barlow genom Celestron 9.25 och följning var ytterst bra, men f/20 var något för mykert att begära av ett objekt som hänger så nära horisonten. Jag bytte till f/10, alltså primärfokus, och hittade perfekt fokus med en gång. Följningen var otroligt bra, och det var bara att filma på och spara på hårddisken. Vädret höll sig perfekt, ingen dagg alls och dagghuv behövdes inte.Jag valde 20 frames per sekund.Så var jag nöjd, stängde av instrument och kamera och täckte med solskyddande folie. Det tog inet tio minuter innan diset vid horisonten var tillbaka och snart mulnade det.
Efteråt visade det sig att RegiStax 4.0 inte kan behandla sekvenser längre än cirka 2100 frames, så jag fick surfa på nätet och rekommenderades det fria programmet VirtualDub, som enkelt knipsar bort de sista 3-400 rutorna på de längsta sekvenserna.

Som synes är inte Röda Fläcken vänd mot jorden vid denna tidpunkt och planetens halvklot ser ganska symetriska ut. Bättre lycka nästa tillfälle.
-----------------------

6 september 2007:
En ganska aktuell bild på Jupiter som ju som bekant är mycket svår att observera i år eftersom den står så lågt i Sagittarius. Jag snvände C9.25, apokromatisk barlow och f/20. Kameran är en numera gammal Philips ToUCam Pro 740k CCD med ett IR-blockerande filter. Mycket simpel setup, alltså, men det har visat sig att jag får mina bästa astrofoton av den.
Nyheten med Jupiter sedan något år är en dramatisk förändring av dess utseende. Som synes är ena halvklotet fortfarande prytt med band medan det andra saknar markerade stråk. Den Röda Fläcken syns, men är numera egentligen tre Röda fläckar, en som kallas Junior och så en ännu mindre i närheten som nyligen överraskat. Och GRS är rödaktigare än förr.
Jag använder RegiStax 4 för bildbehandlingen av webbkamerafilmerna.


Och här är en bild ur en filmsnutt tio minuter senare och där jag låtit över 1300 frames hamna på hårddisken. Hemligheten är att - när tillfälle ges - filma så mycket som det bara går. Chansen ökar ju att många bra rutor registreras.


Jupiter den 13 juni 2007 22:53UT genom 6 tum Newton vid f/12.


16 juli 2007 21UT: Åter genom C925:an, samma teknik i övrigt.

En timme senare har klotet snurrat en bit.


Jupiter den 16 juli 2007 21UT


På denna bild har vi förflyttat oss tillbaka till maj 2005, den 19:e. En transit pågår, och skuggan sveper fram över Jupiters klot. Röda fläcken går inte att ta missa. Hela planetens karaktär är en annan mot idag och på båda halvklotet finns mörka och ljusa band omväxlande.
Jag använder min 6 tum f/5 Newton, och 2X apokromatisk barlow.Här är en annan bild från samma natt, men annorlunda bildbehandlad.
( 1033 visningar )

11 juni 2008 - Utsikt mot Månen och instrument 
Wednesday, June 11, 2008, 01:16

I dessa tider av alldeles för mycket ljus är - nästan - dte enda som går att göra kolla utrustningen. Här ett intressant perspektiv fotat den 8:e juni av Chris halvårsgamla LX200R på 12 tum som här är inställd på ett känt astronomiskt objekt. Okularet i förgrunden kan liknas vid en handgranat. Bildkvaliten i denna ACF-optik, Advanced Coma Free, är utmärkt, och annat var ju inte förväntat. Spegellåset och sökaren ses också.

Och som jämförelse samma perspektiv men nu av Jörgens Celestron 9.25 tum på EQ6 Synta Sky Scan PRO-montering, från den 11 juni. Så här ser uppställningen ut från ett annat perspektiv.


Det är en skarp optik i denna tub med. Svagheten just nu med monteringen var höjden, med benen fullt udragna (för att nå himmelspolen genom polsökaren) blir det darrigt och vidkänsligt. Jag har sänkt med en halvmeter, och hamnat hyffsat polinställt. Nu är alltså husväggen i vägen.
Det lilla mekaniska glapp som alltid funnits i dec-axeln har nu vuxit och är cirka 5 bågminuter. Det börjar bli dags för service. Vi får se vilken lösningen blir. Tills vidare felbalanserar jag tuben något vilket för tillfället maskerar felet. I RA-axeln, som är den viktigaste, är dock mekaniken perfekt, och inget fel alls finns. (16.6: Idag på tio minuter justerade jag bort glappet i dec-axeln efter en instruktion jag hittade ute på nätet, en sökning som tog en och en halv kväll. Det handlar om var setskruvarna finns för att öka och minska avståndet, och hur du jobbar med set-skruven för att minska avståndet till stora kugghjulet. Alltså vad som kallas gearmesh. Jag testade med att hänga på refraktorn och inget glapp alls kunde ses. Därefter tog jag bort instrumentet eftersom jag nästa vecka skall resa till England och inte kan ha koll på det i förhållande till hur vädret utvecklas).

Trots en mycket blåsig kväll och dagghuven av plåt som vinden lätt får grepp på vinner LX200 12 tum classic enkelt matchen om stabilaste instrument. Imponerande. Jag testade åter kalibreringen, det var mycket avdrift vid alignment på en stjärna. Det dämpades betydligt när jag åter litade på det inbyggda lilla vattenpasset och sträckte ut ett av stativbenen. Instrumentet är inställt exakt mot söder. Någon andra stjärna att kalibrera mot syntes aldrig medan jag var ute, men sedan tidigare vet jag att avdriften då blir obetydlig. Kravet är att välja ett par stjärnor på motsatt sida på himlavalvet. Med endast Arcturus att jobba mot och månen nere vid horisonten var det sedan dags att packa ihop.
( 1013 visningar )

7 juni 2008 - ETX 125 på plats i stora observatoriet 
Saturday, June 7, 2008, 11:11

Mitt under försommarens värmebölja satte jag idag upp ETX125 i det stora observatoriet. För några månader sedan testade jag att ha det på tripod i det lilla utrymmet, men brädgolv är inte avsett för fotografering... I det stora utrymmet finns en rejäl pelare. Stabiliteten går inte att klaga på. Det är knepigt me den mekaniska anslutningen. Jag har fått återgå till Erik Johanssons system med en platta. På den sitter alltså wedgen med fast altitud och rörlig azimuth tillverkad av Rob på Epsilon Telescopes i England. Inte billigt men bra. Nästa uppgift är förstås att besöka en kväll och ställa in polen så bra som det nu går. I bildens nederkant syns de speciella justerskruvar för polinställing i azimuth som EJ byggde sitt system på. Plattan är väl avvägd i nord-sydlig riktning men dess västra kant skulle behöva höjas någon millimeter. Tills vidare får jag leva med det felet.

Som synes är luckorna i kupolen generösa, en halvmeter. Med hänsyn till utrymmet i allmänhet uppskattar jag att det utan problem går att sätta upp en 8-tummare SC eller motsvarande. Stående rakt upp och ner (och utan dagghuv som för övrigt knappast behövs eftersom observatoriet håller borta daggen) fungerar det med en 12-tummare.

Vad ska jag då använda detta lilla instrument till? Har du observerat genom en Maksutov-Cassegrain? Knivskarp bild, utmärkt kontrast, becksvart rymd. Lång brännvid. F/15 i ursprungsläget men jag har en övergångsring för gängorna så jag kan anväda en standard telenegativ lins F/6.3 och nå F/10 på systemet. Vidare synfält, snabbare fotografiskt. På tal om foto. Det går att hänga på en webbkamera med barlow men där lär gränsen vara för belastning.

Så objekten blir solen, tyvärr finns inga solfläckar sedan lång tid tillbaka på grund av det minimum som råder, och planeterna.


( 878 visningar )


<< <Tillbaks | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | Nästa> >>