25 juli 2008 22:30UT- JUPITER MED RÖDA FLÄCKEN, (Uppdaterad) 
Friday, July 25, 2008, 17:38


Här är då en bild (ovan) från en knapp timme tidigare med 15 bilder i sekunden, annars snarlik inställning som nämns nedan. Färgbalansen blir något annorlunda, Röda Fläcken träder fram mer. Det syns ju tydligt att den passerat meridianen för en stund sedan.Jupiter med röda Fläcken från samma kväll en kvart senare än ovan, de bästa 20 procent av 2000 frames är använda, och alignment sker på en grå zon intill fläcken vilket ger positiva besked från RegiStax. Klicka på den och ta fram den något större varianten. Det finns en svagt grönaktig zon i det övre molnbanden och det är lovande. Därmed ligger bilden ganska rätt. som synes har GRS också färg, svagt gulröd intill.
( 880 visningar )

25 juli 23:45UT - JUPITER MED RÖDA FLÄCKEN, (GREAT RED SPOT), (uppdaterad) 
Friday, July 25, 2008, 17:08


Så har då 12-tummaren observerat GRS, Great Red Spot, på Jupiter. Den här sekvensen är webbfilmad med 1/100 sekund exponering, 5 bilder i sekunden vilket tillsammans blev 500 frames på videosnutten, låg förstärkning och som vanligt IR-block över Philips ToUCam Pro 740k webbkamera, cirka 5 år gammal.

GRS är på väg ut över jätteplanetens rand. Liksom tidigare började jag kvällen med att filma med 15 bilder i sekunden, och vi får se vad det ger. Ju längre kvällen led dessto mer hamnade Jupiter aningen på sned på grund av fältrotationen, men jag ödslade inte tid på att justera detta (och sannolikt fokus) då det är enkelt att justera i efterhand.

Första fokusläget blev 98 procent rätt, efter en stund gjord ejag ett nytt försök, och filmade på då det såg ännu bättre ut. Slutade med en kort sekvens och kollade fokus. Perfekt! Så övergick jag till den långsamma bildtagningen, som inte alls fyller upp hårddisken lika snabbt.

Kvällen inleddes disigare och seeingen var uppenbarligen bättre än kvällen innan.Här är en uppdaterad version, de 20 procent bästa av 508 frames, bildhastigheten är 5 frames i sekunden. Det finns lite mer kontraster att leka med på planetskivan i närheten av GRS på väg ut så RegiStax beter sig stabilare.


( 824 visningar )

24 juli 2008 klockan 22UT - Jupiter i primärfokus LX200 classic 12 tum f/10 
Friday, July 25, 2008, 14:18

Efter cirka ett år paus för rengöring, annan service och uppgradering är nu min gamla Meade LX200 classic på 12 tum åter i tjänst. I natt visade den verkligen att den kan ännu. Den står alltså alt-azi-uppställd, stabil och väl förankrad mot balkonggolvet, stabilare än EQ6 Synta Pro på halvt utdragna stativben faktiskt.

Det blev ovanligt klart lågt över horisonten, ingen vind, ingen fukt. Jag alignade mot två stjärnor, Vega och Arcturus, och följningen går då alldeles utmärkt. Under mycket lång tid fanns Jupiter inne på CCD-chipet, det behövdes bara justeras ca var tionde minut men då av kosmetiska skäl för att höja eller centrera den en aning igen. Slutligen efter ungefär en timme hände något då planeten dragit sig väl förbi söder och på fem minuter sjönk den sakta ner i ena kanten av chipet. En mycket svag tendens till periodiskt fel kan synas, precis som förväntat eftersom LX200 av denna årsmodell inte kan PEC-kompensera i denna uppställning.

Den första halvan av observationstiden körde jag med 15 bilder i sekunden, exponering 1/250-dels sekund och låg förstärkning, den andra gick jag ner till endast 5 bilder sekunden. Det vill säga ingen komprimering av frames sker. Bilden ovan är från den första sesionen med snabbare bilder då förhållandena var de allra bästa.

Tidigare har jag känt att primärfokus på Celestron 9.25 ger för kort brännvidd och med 2X barlow blir den ett snäpp för läng och planeterna "spricker" gärna. Genom LX200 12 hamnar man på drygt
3 meter brännvidd och det ger en bra balans mellan förstoring och vad bilden tål.

Som synes var inte heller denna period Röda Fläcken framme. Ej heller skedde någon transit med skugga, synd de är praktiska att låta RegiStax aligna mot. Bättre lycka nästa natt. Jag bränner ner materialet på DVD, rensar min bärbara och börjar om igen...
( 790 visningar )

Sommar favorier i repris 
Friday, July 18, 2008, 23:25
Här kommer en två bilder från förra sommaren. Bilderna är tagna med en Borg 77ED refraktor och en Takahashi TG-SPII montering (portabel utrustning).


Ovan är en om-processad bild av M31. Total exponerings tid ca 25 minuter med en Canon 300D kamera (modifierad).


En del av Slöjnebulosan (NGC6960) i Svanens stjärnbild. Tyvärr förekom en viss drift i montringen vilket gjorde stjärnorna något utdragna.
( 830 visningar )

12 juli 23.30UT Jupiter genom C925 
Sunday, July 13, 2008, 05:11


Så kom då ytterligare ett tillfälle att webbkamerafilma Jupiter från balkongen i Nybro denna knepiga säsong för jätteplaneten. Det var klart och fin flera timmar åt sydost och söder och jag kunde dokumentera den på dess högsta altitud där den står i Sagittarius. Vädret var normalt i övrigt. Lugnt, ingen vind men som vanligt viss rörelse i atmosfären. Bättre fokus än så här gick inte att få. Som synes had ejag åter otur, ingen Great Red Spot framme denna gången heller. För övrigt har GRS Junior nyligen "ätit upp" den tredje lilla röda fläck som varit aktiv något halvår, har astronomer nyligen konstaterat.
---------------
Vill du se fler av mina astrofoton? Gå då in på www.saaf.se och galleri samt fliken Jörgen Danielsson. Där lägger jag upp en hel databas för senare års astrofoton blandat med de allra senaste som jag fotograferar. Informationen om den förbättras succesivt och nya tillkommer. Mycket nöje.
( 755 visningar )

22 juni 2008. Ur arkivet: Saturnus 2008 15 februari 00:30UT 
Sunday, June 22, 2008, 02:32


Det blev visserligen endast en bra kväll för att observera Saturnus i år men det räckte. Den stod högt och fint till, vädret var ypperligt och allt funkade mekaniskt och elektriskt med utrustningen.Som vanligt f/20 och C9.25 med ToUCam Pro webbkamera.
Visst går det att skymta en tunn ring på insidan av den inre vanliga ringen? Klicka för större bild.
( 886 visningar )


<< <Tillbaks | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | Nästa> >>