24 juli 2008 klockan 22UT - Jupiter i primärfokus LX200 classic 12 tum f/10 
Friday, July 25, 2008, 14:18

Efter cirka ett år paus för rengöring, annan service och uppgradering är nu min gamla Meade LX200 classic på 12 tum åter i tjänst. I natt visade den verkligen att den kan ännu. Den står alltså alt-azi-uppställd, stabil och väl förankrad mot balkonggolvet, stabilare än EQ6 Synta Pro på halvt utdragna stativben faktiskt.

Det blev ovanligt klart lågt över horisonten, ingen vind, ingen fukt. Jag alignade mot två stjärnor, Vega och Arcturus, och följningen går då alldeles utmärkt. Under mycket lång tid fanns Jupiter inne på CCD-chipet, det behövdes bara justeras ca var tionde minut men då av kosmetiska skäl för att höja eller centrera den en aning igen. Slutligen efter ungefär en timme hände något då planeten dragit sig väl förbi söder och på fem minuter sjönk den sakta ner i ena kanten av chipet. En mycket svag tendens till periodiskt fel kan synas, precis som förväntat eftersom LX200 av denna årsmodell inte kan PEC-kompensera i denna uppställning.

Den första halvan av observationstiden körde jag med 15 bilder i sekunden, exponering 1/250-dels sekund och låg förstärkning, den andra gick jag ner till endast 5 bilder sekunden. Det vill säga ingen komprimering av frames sker. Bilden ovan är från den första sesionen med snabbare bilder då förhållandena var de allra bästa.

Tidigare har jag känt att primärfokus på Celestron 9.25 ger för kort brännvidd och med 2X barlow blir den ett snäpp för läng och planeterna "spricker" gärna. Genom LX200 12 hamnar man på drygt
3 meter brännvidd och det ger en bra balans mellan förstoring och vad bilden tål.

Som synes var inte heller denna period Röda Fläcken framme. Ej heller skedde någon transit med skugga, synd de är praktiska att låta RegiStax aligna mot. Bättre lycka nästa natt. Jag bränner ner materialet på DVD, rensar min bärbara och börjar om igen...
( 745 visningar )

Sommar favorier i repris 
Friday, July 18, 2008, 23:25
Här kommer en två bilder från förra sommaren. Bilderna är tagna med en Borg 77ED refraktor och en Takahashi TG-SPII montering (portabel utrustning).


Ovan är en om-processad bild av M31. Total exponerings tid ca 25 minuter med en Canon 300D kamera (modifierad).


En del av Slöjnebulosan (NGC6960) i Svanens stjärnbild. Tyvärr förekom en viss drift i montringen vilket gjorde stjärnorna något utdragna.
( 784 visningar )

12 juli 23.30UT Jupiter genom C925 
Sunday, July 13, 2008, 05:11


Så kom då ytterligare ett tillfälle att webbkamerafilma Jupiter från balkongen i Nybro denna knepiga säsong för jätteplaneten. Det var klart och fin flera timmar åt sydost och söder och jag kunde dokumentera den på dess högsta altitud där den står i Sagittarius. Vädret var normalt i övrigt. Lugnt, ingen vind men som vanligt viss rörelse i atmosfären. Bättre fokus än så här gick inte att få. Som synes had ejag åter otur, ingen Great Red Spot framme denna gången heller. För övrigt har GRS Junior nyligen "ätit upp" den tredje lilla röda fläck som varit aktiv något halvår, har astronomer nyligen konstaterat.
---------------
Vill du se fler av mina astrofoton? Gå då in på www.saaf.se och galleri samt fliken Jörgen Danielsson. Där lägger jag upp en hel databas för senare års astrofoton blandat med de allra senaste som jag fotograferar. Informationen om den förbättras succesivt och nya tillkommer. Mycket nöje.
( 704 visningar )

22 juni 2008. Ur arkivet: Saturnus 2008 15 februari 00:30UT 
Sunday, June 22, 2008, 02:32


Det blev visserligen endast en bra kväll för att observera Saturnus i år men det räckte. Den stod högt och fint till, vädret var ypperligt och allt funkade mekaniskt och elektriskt med utrustningen.Som vanligt f/20 och C9.25 med ToUCam Pro webbkamera.
Visst går det att skymta en tunn ring på insidan av den inre vanliga ringen? Klicka för större bild.
( 825 visningar )

22 juni 2008 - Ur arkivet Mars 2007-2008 
Sunday, June 22, 2008, 02:16

Mars den 13 januari 2008 21-22UT, 9.25 Celestron Schmidt-Cassegrain, f20, CM=27, diameter: 14,1 bågsekunder

Jag fick några bra kvällar för att observera men framför allt webbfilma Mars. Denna passage stod ju Mars högt och bra, men blev skenbart inte särskilt stor. Höjden är dock viktigast.

Här är en annan variant, och bästa rutorna från 2000 är bildbehandlade. Celestron är känd för bra optisk kvalite som planetobservatörer drar nytta av, och det syns. Att ta ett steg till, alltså öka förstoringen till f/30 är möjligt men då krävs mycket mer fysiskt. Uppställningen ska vara vindskyddad och gjuten i backen, inte minst.

( 850 visningar )

5 juli juni 2008: Jupiter premiär nära oppositionen samt Ur arkivet: Jupiter 6 september 2007 01UT med flera 
Saturday, June 21, 2008, 13:00


4 juni 22:45-23:45UT: PREMIÄR FÖR JUPITER I SOMMAR
Det är inte alldeles lätt denna säsongen att få bra bilder av Jupiter eftersom jätteplaneten i år står på låg sydlig deklination i Sagittarius, men under ett par timmar igår natt funkade det. Himlen var extremt klar över den sydöstra och södra horisonten, Jupiter sken uppfodrande och det var bara att starta teleskop och webbkamera. Det visade sig att allt fungerade perfekt: Den justering för att få bort glappet ur dec-axeln som jag gjorde i juni efter instruktioner på nätet gav 100 procent resultat. Inte för lite, inte för mycket. Polinställningen är superp, trots att instrumentet måste ställas in på känn eftersom polsäkaren numera pekar in i taknocken då jag sänkt det en aning för att minska vibrationer i tripoden.Jag började med att webbfilma vid f/20 med apokromatisk barlow genom Celestron 9.25 och följning var ytterst bra, men f/20 var något för mykert att begära av ett objekt som hänger så nära horisonten. Jag bytte till f/10, alltså primärfokus, och hittade perfekt fokus med en gång. Följningen var otroligt bra, och det var bara att filma på och spara på hårddisken. Vädret höll sig perfekt, ingen dagg alls och dagghuv behövdes inte.Jag valde 20 frames per sekund.Så var jag nöjd, stängde av instrument och kamera och täckte med solskyddande folie. Det tog inet tio minuter innan diset vid horisonten var tillbaka och snart mulnade det.
Efteråt visade det sig att RegiStax 4.0 inte kan behandla sekvenser längre än cirka 2100 frames, så jag fick surfa på nätet och rekommenderades det fria programmet VirtualDub, som enkelt knipsar bort de sista 3-400 rutorna på de längsta sekvenserna.

Som synes är inte Röda Fläcken vänd mot jorden vid denna tidpunkt och planetens halvklot ser ganska symetriska ut. Bättre lycka nästa tillfälle.
-----------------------

6 september 2007:
En ganska aktuell bild på Jupiter som ju som bekant är mycket svår att observera i år eftersom den står så lågt i Sagittarius. Jag snvände C9.25, apokromatisk barlow och f/20. Kameran är en numera gammal Philips ToUCam Pro 740k CCD med ett IR-blockerande filter. Mycket simpel setup, alltså, men det har visat sig att jag får mina bästa astrofoton av den.
Nyheten med Jupiter sedan något år är en dramatisk förändring av dess utseende. Som synes är ena halvklotet fortfarande prytt med band medan det andra saknar markerade stråk. Den Röda Fläcken syns, men är numera egentligen tre Röda fläckar, en som kallas Junior och så en ännu mindre i närheten som nyligen överraskat. Och GRS är rödaktigare än förr.
Jag använder RegiStax 4 för bildbehandlingen av webbkamerafilmerna.


Och här är en bild ur en filmsnutt tio minuter senare och där jag låtit över 1300 frames hamna på hårddisken. Hemligheten är att - när tillfälle ges - filma så mycket som det bara går. Chansen ökar ju att många bra rutor registreras.


Jupiter den 13 juni 2007 22:53UT genom 6 tum Newton vid f/12.


16 juli 2007 21UT: Åter genom C925:an, samma teknik i övrigt.

En timme senare har klotet snurrat en bit.


Jupiter den 16 juli 2007 21UT


På denna bild har vi förflyttat oss tillbaka till maj 2005, den 19:e. En transit pågår, och skuggan sveper fram över Jupiters klot. Röda fläcken går inte att ta missa. Hela planetens karaktär är en annan mot idag och på båda halvklotet finns mörka och ljusa band omväxlande.
Jag använder min 6 tum f/5 Newton, och 2X apokromatisk barlow.Här är en annan bild från samma natt, men annorlunda bildbehandlad.
( 962 visningar )


<< <Tillbaks | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | Nästa> >>