Den 28 juli 2009 - Nattlysande moln över Nybro och Öland 
Thursday, July 16, 2009, 03:01

Nattlysnade moln över Nybro den 14:e juli, utsikt mot nordväst. Det är de moln som befinner sig högst upp, jag vill minnas 80 kilometer, deras uppkomst är fortfarande ej helt klarlagd och de kan liknas vid en form av norrsken, har jag läst, bland annat.

Den 28:e juli. Uppdaterat med två exempel till på vackra bilder av nattlysande moln, denna gången över Öland och av Chris Allen.
För övrigt tipsar Chris om att han satt upp en hemsida
Variablestarsweden http://www.variablestarsweden.se/
där han visar sina resultat av observationer av variabla stjärnor. Han är ju en hängiven hittills visuell variabelobservatör, men tar nu sina första stapplande steg som astrofotograf.


( 1018 visningar )

Den 10 juli 2009 - Stabilisering av primärspegeln - Den första bilden 
Friday, July 10, 2009, 01:31
För ett par år sedan köpte jag en Meade LX200 Classic mirror lock and stabiliser av BC&F Astro Engineering. Att huvudspegeln kan vagga lite fram och tillbaka och därmed förskjuta fokuseringen är ett välkänt fel på denna teleskopmodell. Jag lyckades dock inte få låset att fungera bra då, men nu gör jag ett nytt försök.

Låset är alltså anordningen till vänster som sätts fast genom instrumentets hål för att fästa en transportskruv i bakkanten på huvudspegelns spegelcell. Fjäderns tryck styrs med hjälp av muttern. Den vanliga fokuseringsskruven används. Jag testade visuellt i natt och det tycks fungera bättre nu, men det behövs alltså en hel del justering mellan varje fokuseringsläge. Låset passar bäst för en permanent uppställning där kameran ständigt sitter på, exempelvis.

Spegelns rörelse utan lås är annars tydlig då läget på instrumentet ändras och fokus förloras. Just detta problem har byggts bort på senare års modell och på LX200 GPS låses spegeln fast i läge.Det här är premiärbilden tagen med spegelstabiliseringen i funktion tidigt efter midnatt den 14 juli med min 12 tummare och fokalreducerare till f/6.3. Som alla ser är det av M27, som ju är ett klassisk Deep Sky-objekt för amatörer. En enstaka bild på 30 sekunder. Jag har flera, liksom ett par bilder av M13 och flera av M57. De togs efter go to-sökning av teleskopet, som prickade rätt och vars huvudspegel inte ändrade läge.
Här är alltså den kalibrerade versionen av M27, Dumbell-nebulosan, fotograferad med en omodifierad Canon EOS 1000D, vilket gör kameran nästan blind för rött Ha-ljus. (KLICKA på bilden för att se den stora versionen, som i sin tur är en kraftigt förminskning av originalbilden).Därmed är motivet nebulosa inte det optimala. Jag använder Deep Sky Stacker för registreringen av fem RAW-bilder på vardera 30 sekunder samt behandling med fem mörkströms- och fem biasbilder. Känsligheten för exponering var inställd på 200ASA, och till nästa natt ska jag öka på detta.

I vart fall tecknas det mycket stora synfältet bra, tycker jag, för att vara en gammal Schmidt-Cassegrainoptik och stjärnorna i utkanten är inte allt för mycket påverkade av koma. Upplysningen av synfältet är acceptabel, och det kommer enkelt att gå att korrigera krökningen med hjälp av plattfältbilder.

Här är ett utsnitt av M13-bilden, en enstaka exponering på 30 sekunder. Bakgrunden blev mer naturlig i M27-bilden, tycker jag, men M13:s stjärnor är gamla, gulgröna så det stämmer någorlunda. Nu gäller det att lära sig mer om att köra Deep Sky Stacker.Och här är en bild av M57, Ringnebulosan. Det är en enstaka bild men fullt kalibrerad. Problemet nu är att få DSS att inse att det faktiskt går att stacka de tolv registrerade exponeringarna - och inte bara nöja sig med en.Här ytterligare en bild, nu med full kalibrering aktiverad, fem mörkström och fem bias vilket innebär att programmet gör en master-file först. Allt går bra till det är dags att stacka då det rapporterar att star freshhold måste ändras så att fler stjärnor upptäcks. Nu används bara en av tolv exponeringar. Jag har förbättrat star freshhold, men samma resultat. (Jag har läst på nätet att fler användare har samma problem).
I övrigt är programmet kraftfullt och det rapporterar att det använder datorns två processorer.Och här är det då premiär för en bild som behandlats med plattfält, flatfield, och därmed är bildfältet inte längre krökt i hörnen. Jag använde skymningshimlen i förrgår kväll. Därmed kan jag inte flytta kameran på några dagar innan jag hunnit fota fler deep sky-bilder. Synfältet visar ett område där det ska finnas en 10-magnituders komet, nedre centrala området är intressant. Jag har dock inte analyserat vidare ännu. Skärpan kunde vara bättre. Eftersom antidagg inte var igång för korrektorn då startbatteriet är slut efter år av flitig användning för 12V ström daggade den igen mot slutet av sessionen då jag riktade det uppåt.


En enstaka 30 sekunders exponering fullt kalibrerad av M17, Omega-nebulosan.

Och så tycks problemet vara löst. Med bilder av högre kvalitet, det vill säga många stjärnor, protesterar Deep sky Stacker inte alls, utan använder tillgängliga råbilder. Här 3 x 30 sekunder men det är en median eller avaragebild, inte adderad. Programmet överlåter fortsatt bildbehandling till andra program.

Här har jag fuskat och använt bra, skarpa råbilder från den 14 med plattfältet från den 17:e. Trots att kameran varit avtagen emellan så fungerar det. Problemet med bandpassfiltret i denna konsumentkamera är uppenbart. Det röda Ha-ljuset blockeras nästan helt och M27 får ett överdrivet grönblått utseende. Resultaten ska bli bättre på galaxer och kometer.Ett genomsnitt av 11 x 30 sekunders exponering av M57, också från den 14:e men med plattfält från den 17:e.
-----------( 965 visningar )

Den 3 juli 2009 - Gammal LX200 tripod sänkt till bekväm höjd 
Friday, July 3, 2009, 11:12


Hur tänkte de egentligen en gång i tiden Meades konstruktörer
när de tog fram super tripoden, som ju är alldeles för hög för LX200-teleskopen av modell classic? Jo, de lät snålheten gå före visheten och fortsatte använda den tripod som utvecklats för en tidig, större refraktor. Som bekant behövs höga tripoder för refraktorer. Nåväl. Numera går det att korrigera detta fel. Jag har sedan något år haft ett inköpt "Tripod Shrink Kit" via Scopestuff i USA och tillverkat av Peterson Enginering liggande. På senare tid hos Alf-Arne. Idag slog vi till i hans hemmaverkstad. På bilden ses det sista av tre "hylsor" på toppen av varje ben ha avlägsnats först genom uppvärmning med en färgvärmepistol för att bryta limfogen och sedan med hjälp av brutal kraft - en trädkloss emellan dock. En av de tre tjurade rejält men tillslut gick det. Momentet just innan gav färgpistolen - av ett billigt märke - upp...

Drygt 33 centimeter blev de stumpar som vi sågade av. Det gällde att ta det försiktigt och nöta lite runt om succesivt för att undvika att röret skulle bli ovalt. Till höger ett kortat stativben av modernt utseende.

Test på en yta av tripodbenet med Autosol för att snygga till och få bort det mesta av rostmärkena och oxiden.

Rester av limfogarna och det fanns mest i hylsan till höger.Putsningen har gett resultat. Alla rostfläckar är inte borta, men visst är stativbenen mycket snyggare!Benen är sammanfogade igen dock utan lim utan ett lager med silikon.


De så kallade spreader bars, som ingår i kitet och ger valfrihet mellan flera olika höjder, sågas av i korrekt längd och stiften som håller dem på plats sätts tillbaka.


Färdig. Höjden är nu som lägst 28 tum, 71,1 centimeter. Härnäst väntar en placering på min balkong.( 932 visningar )

Den 29 juni 2009 - Testbild med Canon EOS 1000D genom Celestron 9.25 tum Schmidt-Cassegrain 
Monday, June 29, 2009, 06:21

Testbild med Canon EOS 1000D genom Celestron 9.25 tum Schmidt-Cassegrain. Jag använder en Meade f/6.3 fokalreducerare.
Det här är en 30 sekunders testbild utan medföljningen inkopplad på Arcturus. Något ytterligare, svagare stjärnspår kan anas. Den ojämna belysningen av bildfältet är tydlig men inte besvärande. Monteringen är min trotjänare Synta Pro EQ6 Syn Scan.
---------------------

I övrigt har jag de senaste dagarna uppgraderat en gammal Acer bärbar, Pentium II-maskin med 384 MB RAM, 18 GB HD och bios från 1999 till Windows XP Pro Service Pack 3. Det är lite skillnad mot windows 98 Second Edition... Jag köpte den på en prylmarknad för ett par hundralappar i höstas. Nu kommer den väl till pass som maskin för att användas vid astrovideoinspelning från min gamla Philips ToUCam Pro 740k. En numera antik sak men fortfarande nästan oslagbar för astronomiska ändamål till en rimlig peng. Den går varken att köra under Vista eller Windows 7, trots att den senare är betydligt smartare när det gäller flexibiltet och anpassning till gamla tillbehör.

( 813 visningar )

Den 24 juni - Testbilder med DSLR Canon EOS 500D och 12 tum LX200R 
Wednesday, June 24, 2009, 13:22

Chris Allen, Färjestaden, har varit ute i observatoriet och kommit i gång med lite astrofoto. Han skickar in lite testbilder (variablar stjärnor R Cyg och SS Cyg (i utbrott!) plus M57 och M13.
Med tanken på den låga exponeringstid på 15 sekunder, den ljusa natthimlen och mina nybörjare kunskaper så är jag väldigt nöjd med bilderna, kommenterar han.
Nära R Cyg så finns en stjärna på mag 13.6. Med en riktig montering, det ska installeras en pelare i sommar, och längre exponeringar når han förhoppningsvis mycket ljussvagare objekt.
Canon EOS 500D är omodifierad, det vill säga enbart avsedd som konsumentkamera för dagljusfotografering, och det H-alfa-blockerande filtret finns kvar framför 15MB Cmos-sensorn. Det optiska fenomenet med kraftigft, ojämnt upplyst bildfält korrigeras i framtiden med hjälp av plattfältbilder.

Teleskopet är en Meade LX200R ACF, Advanced Coma Free, i primärfokus f/10. En klassiskas Schmidt-Cassegrain-optik visar inte så runda stjärnor i bildfältets utkant på grund av koma.
( 890 visningar )

Den 5 juni 2009 - Felställd Smartfinder korrekt inställd på ETX 125 
Friday, June 5, 2009, 08:47

Jag har precis justerat Smartfinder rätt på en GAF-medlems nya Meade ETX 125, som haft oturen att få instrumentet med sökaren rejält felställd.

Det är alltså den här typen av sökare som det gäller, en kombination av röddpunktsikte och Level North-modul som styrs från autostar-handkontrollen. Här anas att det är något skumt med sökarens fäste mot instrumentet.

Så här illa var det med fel både i höjd och sidled, och med justerskruvarna på Smartfinderna båda i normalläge. Utan fungerande sökare är det inte möjligt att ställa in och använda ett modernt teleskop.

Så här långt gick det att dra ut sökaren i sidled, men i höjdled var det fortfarande mycket fel. Målet är toppen på skorstenen.

Skruvarna på sökarens fäste satt båda lösa, det gjorde att sökaren kunde röra sig vid transporten i lådan och hade pressats något nedåt. Jag har ju hex-nycklar i tumddimension hemma, lossade skruvarna ännu mer, vek upp fästet cirka 4 mm i framkant, drog åt lagom och med ens hamnade rödpunktsiktet perfekt mot målet.( 823 visningar )


<< <Tillbaks | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | Nästa> >>