Låg sommarmåne genom stadigt dis 
Tuesday, July 12, 2011, 14:25


BILDEN: Den lågt stående sommarmånne genom stadigt dis fotograferad med hjälp av Astro 102ED refraktorn med ljusstyrka 7 och en Canon EOS 1000D DSLR i primärfokus. Bilden är ej bildbehandlad, och i perfekt fokus. Här visas 1/4-del av originalstorleken. Fokuseringen gjordes genom Live view och i 10X. Exponeringen var 1/200 sekund och vid ISO 100. Ingen drivning användes på monteringen. Tiden var cirka 20 UT den 12 juli.

Månen står ju mycket lågt sommartid och ett stadigt dis finns över horisonten men då bilderna togs hade ännu inte en lätt disig halo hunnit att formas.
( 529 visningar )

Instrument i hög position 
Tuesday, July 12, 2011, 11:52


BILDEN: Nätterna blir allt mörkare men ännu är det knappt någon ide att försöka göra något vettigt för snart är det morgonljus som stör. I vart fall har jag satt upp EQ6-monteringen, med de utbytta motorerna och ny elektronik, i hög position. På bilden ser det inte märkvärdigt ut men i verkligheten är monteringen så hög som det går och så står tripodbenen på tre Celestron vibrationsdämpare. En bonus är att instrumentet och monteringen hamnar ytterligare något upp och därmed syns Polaris bra över taknocken. Indirekt polinställning med en montering i låg postion och polaxeln som tittar in i husväggen är tålamodsprövande, och det är svårt att få det bra.

Det är klart för tester med att guida under långa exponeringar.

Allt sedan årsskiftet, mitt i vintern med mängder av snö och kyla som vi alla minns, har det varit brist på observationstid.Ttillslut orkar du inte skotta balkongen längre och monteringar fungerar inte bra vid minus 15 grader eller så. (Plus att hela lägenheten blir utkyld eftersom jag måste glänta på balkongdörren). Våren var kort, nattmörkret försvann allt för snabbt och de bra perioder som fanns var det oftast fullmåne. Eller så var jag tvingad att avrunda kvällen tidigt på grund av att jag måste upp tidigt till jobbet. Jag hoppas att allting blir mer i fas under sensommaren och hösten.
( 631 visningar )

Säsongspremiär - Bildbehandling i CCDSoft 5 och Iris 
Thursday, June 30, 2011, 05:26


BILDEN: En 1-sekundersexponering av Arcturus genom Celestron 9.25-tummaren med Telescope Service nya f/8 fokalreducerare för Schmidt-Cassegrainoptik som både förbättrar ljusstyrkan, minskar komafel i utkanten av bildfältet och plattar till bilden.BILDEN: Snart är Arcturus i fokus, och denna optik behöver inte kollimeras.BILDEN: Ett anonymt stjärnfält nära himmelsekvatorn vid meridianen. diset var tjockt men en del stjärnor kom fram ändå på CCD-bilden, som är en enstaka 30-sekundersexponering. Vignetteringen skapas främst av diset och sommarljuset över natthimlen. Det blir som en slags plattfältseffekt och de vanliga dammskuggorna från två områden syns tydligt.

I övrigt konstaterar jag att det efter en lång "kamp" allt sedan jag fick SBIG ST-8300M kameran levererad och mjukvaran installerad löst sig med ett egendomligt fel. Då och då med täta intervall vägrade CCD Soft 5 av Software Bisquie (uppgraderingsversion 199) att starta utan meddelade att en apogee.dll-fil saknades. Detta var förstås något irriterande när jag stod där med en klar natt, färdiga instrument och så mjukvara som vägrade. Ominstallation löste det oftast för en körning men det tog tid.

Tillslut hittade jag lösningen på nätet, inte på SB:s hemsida, som ändå har en bra support. Två saker ska misstänkas. Störning av antivirusprogram under installationen eller störning av UAC-under installationen. Jag satsade på det senare, drog ner User Account Controll till 0, installerade om, höjde UAC till normalt skydd igen och tänka sig. CCD Soft5 går som en klocka sedan ett par veckor.BILDEN: Det här är så långt jag kommit med att korrigera den ojämna bilden ovan, och jag använder Iris av fransmannen Buil. Jag har ytterligare en korrigerad bild, men det misslyckas med den sista och tredje eftersom såpass lång tid gått och avdriften varit sådan att stjärnfältet glidit iväh och orsakat en svart ram i ena kanten. Och då funkar inte korrigeringen. Jag måste backa tillbaka och ta en bild lite tidigare i serien. I vart fall syns stjärnorna bättre här och eventuella asteroider. Det cirkelformade mönstret är inte enkelt att få bort, men detta är ingen teknik för bilder avsedd att vinna någon skönhetstest utan att mäta på. Tiden var knapp denna kväll och jag brydde mig inte om att starta positioneringen med hjälp av Sky6, utan det tar vi om några veckor.
( 541 visningar )

Kollimering av instrument 
Wednesday, June 29, 2011, 10:20
Kollimering av instrument är inte så kul, tycker de flesta amatörastronomer, men det behövs då och då. Newton är en enkel teleskoptyp att jobba med. Efter att under lång tid varit ute hos GAF_medlemmar fick jag nyligen åter möjlighet att kolla in det cirka fyra år gamla Meade Lightbridge 10 tum f/5- dobson-instrumentet. Sekundären, alltså den lilla snedställda spegeln i tubens överdel närmast okularhållaren, sitter orubblig efter Nils-Olof Carlins laserkollimering då teleskopet var alldeles färskt. Istället är det huvudspegeln som rör sig, precis som förväntat, i spegelcellen, i samband med transport. Det var relativt enkelt att manövrera tillbaka den i rätt läge igen med hjälp av de tre justerskruvarna och låsa den med tre skruvar. Det som tog tid var istället att kollimera rödpunktssiktet med teleskopets optiska axel. Det hade skruvats rejält utanför den ideala positionen. Att jobba med ett instrument med lång brännvid fast utan fungerande sökare är inte kul. Tillslut nådde jag ett läge då siktet pekar 95 procent rätt och det är ok.BILDEN: Välkollimerad igen. GAF:s 10 tum f/5 Newton får nu vila ett bra tag hos ordföranden efter lång tid ute hos medlemmarna.

BILDEN: Det här ser ut som en leksak, men är ett avancerat, fungerande teleskop. En större butikskedja sålde MEade ETX AT70 för 995 kronor för några jular sedan, och vi hann lägga beslag på ett exemplar. Det började inte bra, eftersom det inte startade, men snabb service via Meade i Berlin fixade allt och med en ny handkontroll funkar det utmärkt. Det är en 350 mm f/5 refraktor med traditionella glaslinser och plastokular, som du naturligtvis enkelt hottar upp med dina egna glasokular och förbättrar prestandan. Stora teleskop visar mer, men små teleskop används oftare tack vare att de är smidiga och enkla att flytta. Tilläggas ska att modellen fortfarande säljs av återförsäljare men ligger då på cirka 2500 kronor. Rådet är att lägga på en eller ett par 1000-lappar för en några snäpp mer avancerad maskin, men förakta inte AT70. Och du, läs manualen. Startpositionen i alt-azi-läge är pekandes åt norr med tuben horisontelt, är ett viktigt tips.

BILDEN: Ljusa sommarnätter, inte mycket mer att göra än att kolla utrustningen. MEade ETX125 närmast kameran, Skywatcher NEQ6 Synscan montering, ETX AT-70, en 102mm f/8 refraktor skymtar i soffan och två 90-tals LX200 Classic i arbetsrummet som båda har elektronikproblem, men det finns hopp om fortsatt liv för dem.
( 806 visningar )

På spaning till Eketorps borg inför Sagittarius 11 
Friday, June 24, 2011, 02:03


BILDEN: Torsten Hägerström, Alf-Arne Olsson,GAF, Grönhögens Astronomiska Förening och Annette Kronlund, platschef på Eketorps borg, Kalmar Läns Museum, och som är väl medveten om platsens ovanliga astronomiska fördelar. Stafettpinnen för att arrangera nästa stjärnträff i Sverige har nu hamnat hos GAF och SAAF, Svensk Amatörastronomisk Förening. Nyheten för i år blir att observationerna görs från parkeringen vid Eketorps fornborg på sydöstra Öland. Det är en av landets absolut bästa platser för astronomiska observationer, men samtidigt utsatt för elementens påverkan och främst tänker jag på vinden.

Stjärnträffen pågår den 24 till 28 augusti med observationer nätterna den 24-25, 25-26, 26-27 och 27-28. Mer detaljer med tider publiceras senare i sommar.BILDEN: Vy från baksidan av entrébyggnaden och mot Eketorps borg, Annette Kronlund, Torsten Hägerström och Alf-Arne Olsson. Stjärnträffen äger alltså inte rum borta vid borgen.BILDEN: Vy ut över parkeringen, och liksom här på bilden kommer en och annan gästande turist att finnas bland amatörastronomerna. Verksamheten pågår som vanligt vid borgen, det är veckan efter det att högsäsongen tog slut, besökare droppar in och en och annan parkerar och stannar över natt. Stjärnträffen äger inte rum på någon särskilt avlyst yta, utan deltagarna blandas med turister.

Under en timme i början av varje kväll är det i ena kanten av området, det som ligger närmast stora vägen, också öppet för besök från övrig allmänhet för en första titt i teleskop.

Ett tips till allmänheten: Ha realistiska förväntningar. Det blir mörkt. Månen är inte uppe, ej heller någon av de stora planeterna. Vi studerar galaxer och nebulosor, som ser ut som gråvita disiga töcken, och stjärnhopar, som ser ut som klumpar av prickar.

Den som är intresserad av att prova på astronomi har en lättare väg att gå genom att helt enkelt bli medlem i vår förening, låna ett teleskop och testa själv att observera Månen. Astronomi är inte en social hobby, du jobbar nästan alltid själv, och enstaka gånger under året speciellt under stjärnträffar umgås du sedan med likasinnade.BILDEN: Vy från parkeringen mot entrébyggnadenBILDEN: Blir det för mycket sydostlig vind och störningar från strålkastare på insvängande bilar tar vi skydd här, på baksidan av entrébyggnaden. Av naturliga skäl är ju inte den södra delen av stjärnhimlen då synlig.

----------
Tilläggas ska att under eftermiddagarna och tidig kväll håller vi till i Folkets hus i Södra Möckleby för mingel, prylmarknad, försäljning och amatör föredrag. Medlemmar går in gratis och gäster utifrån betalar 100 kr.

----------
ANMÄLAN ÄR FRIVILLIG.

GAF eller SAAF-medlemmar deltar gratis, övriga betalar 100 kr. För den som vill anmäla sitt deltagande finns ordförande på jorgend56 (at) gmail.com
( 825 visningar )

Passage av ISS, Internationella rymdstationen 
Tuesday, June 21, 2011, 16:02
Passage av ISS, Internationella rymdstationenBILDERNA: Jag hann precis fånga ISS under dess stilla, majestätiska passage från sydväst mot sydost cirka 23:43. Exponeringstiden är 1 sekund, 200ASA, EOS Canon 1000D, 50mm, manuell fokusering (autofokus fick spatt!)

( 583 visningar )


<< <Tillbaks | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | Nästa> >>