Transportkärra för amatörer 
Tuesday, July 26, 2011, 13:03


BILDEN: I vintras var jag insnöad en längre period, det vill säga balkongen var oanvändbar, och så ska det bli intressant att bege sig på upptäcktsfärd i grannskapet med montering, teleskop och tillbehör. Då och då gör jag fynd på Jula, och så även denna gång. Efter ett par kvällars skruvande var det premiär fär rullandet ikväll. Allt är ok, och att vänster fram hjulaxel är en dryg centimeter för lång och därmed hjulet wobblar något går att korrigera med en mellanring som jag får hitta någon stans. Och så slarvade den förmodat kinesiske svetsaren med fästet för en av av hållararna för sprinten som låser vagnens sida grovt, men det gick ändå att lirka fast den. Priset på denna transportvagn avsedd för trädgårdsfantaster är ändå helt ok, och allt är i metall. Den uppges klara 250 kilo i tryck. I så fall behöver däcken pumpas. Enda haken så här långt är att det är färska gummihjul så det känns i förrådet.
( 556 visningar )

Månen i R, G och B 
Tuesday, July 19, 2011, 11:05


BILDERNA: Efter flera försök lyckades jag att pussla ihop gamla adaptrar och en gammal flip-mirror filter finder så att jag kunde testa några gamla True Technology interference RGB-filter, 1,25 tum. Mot alla odds medan himlen mulnade hann jag med att fånga Månen i nedan lågt stående i öster, ställa in fokus i lugn och ro på grönt och blått och fick så skynda mig och hann även med tre rutor även i rött i bättre fokus. Liksom tidigare är optiken 102mm ED f/7, och kameran EOS 1000D. Nu får vi se om det går att aligna och addera bilderna till en...
( 686 visningar )

Ekvatoriell epok inledd 
Friday, July 15, 2011, 02:30


BILDEN: Chris har inlett sin ekvatoriella epok. Härom kvällen lyfte vi på Meade LX200 ACF 12 tum på wedgen och piren från Rob på Epsilon Telescopes i England. Det återstår en sista justering om någon vecka, sedan sitter den precis som den ska. Teleskopet fick också veta att dess montering numera inte är Alt-azi utan Polar.

BILDEN: Pirens fäste mot betonggolvet under plywooden. Här finns avvägningsskruvar. En kontroll visade att piren är i bra i våg.

Tilläggas ska att inom några veckor så får jag levererat en variant av denna pir, men bara 50 centimeter hög efter mitt önskemål, tre ben med levelers ytterst och en liknande wedge. Ingår gör också fästplatta för monteringen av LX200-instrument men också en annan utbytbar för montering av Sky Watcher Synscan-monteringar. Jag kommer att att monteringen på balkongen. Fördelen med att ha instrumentet uppsatt lågt är ju att det är enklare att nå och sköta och att det inte blir lika mycket utsatt för vinden. Önskar jag i framtiden montera instrument högre, som en refraktor, finns en 50 centimeters adapter att köpa till.

( 596 visningar )

NEQ-6 PRO till observatoriet 
Friday, July 15, 2011, 02:17


BILDEN: Jag har flyttat Skywatcher NEQ-6 PRO Synscan till Eriks observatorium på Öland. En tysk ekvatoriell montering gör sig bäst i ett observatorium när användaren vill utnyttja mer avancerade funktioner. Här ses den fastskruvad ovanpå hållaren för LX200, och det fungerar. Nästa uppgift blir polinställning. Som det är nu står den nästan rätt i sidled och korrekt i höjdled. Det ska bli spännande att prova vad dess PPEC går för, exempelvis. Det är ju en bit att köra ut hit men å andra sidan slipper jag ljusföroreningar helt, och sommarhalvåret är vädret ofta bättre vid kusten.BILDEN: Det ser nästan ut som om monteringen svävade på sin nya position, men det är bara en synvilla för det här är en tung sak. Jag har tillfälligt skruvat isär ett stativ eftersom stativhuvudet måste sitta under monteringen.BILDEN: Optiken kommer att variera. Jag tar med den för varje gång jag besöker.
( 586 visningar )

Låg sommarmåne genom stadigt dis 
Tuesday, July 12, 2011, 14:25


BILDEN: Den lågt stående sommarmånne genom stadigt dis fotograferad med hjälp av Astro 102ED refraktorn med ljusstyrka 7 och en Canon EOS 1000D DSLR i primärfokus. Bilden är ej bildbehandlad, och i perfekt fokus. Här visas 1/4-del av originalstorleken. Fokuseringen gjordes genom Live view och i 10X. Exponeringen var 1/200 sekund och vid ISO 100. Ingen drivning användes på monteringen. Tiden var cirka 20 UT den 12 juli.

Månen står ju mycket lågt sommartid och ett stadigt dis finns över horisonten men då bilderna togs hade ännu inte en lätt disig halo hunnit att formas.
( 529 visningar )

Instrument i hög position 
Tuesday, July 12, 2011, 11:52


BILDEN: Nätterna blir allt mörkare men ännu är det knappt någon ide att försöka göra något vettigt för snart är det morgonljus som stör. I vart fall har jag satt upp EQ6-monteringen, med de utbytta motorerna och ny elektronik, i hög position. På bilden ser det inte märkvärdigt ut men i verkligheten är monteringen så hög som det går och så står tripodbenen på tre Celestron vibrationsdämpare. En bonus är att instrumentet och monteringen hamnar ytterligare något upp och därmed syns Polaris bra över taknocken. Indirekt polinställning med en montering i låg postion och polaxeln som tittar in i husväggen är tålamodsprövande, och det är svårt att få det bra.

Det är klart för tester med att guida under långa exponeringar.

Allt sedan årsskiftet, mitt i vintern med mängder av snö och kyla som vi alla minns, har det varit brist på observationstid.Ttillslut orkar du inte skotta balkongen längre och monteringar fungerar inte bra vid minus 15 grader eller så. (Plus att hela lägenheten blir utkyld eftersom jag måste glänta på balkongdörren). Våren var kort, nattmörkret försvann allt för snabbt och de bra perioder som fanns var det oftast fullmåne. Eller så var jag tvingad att avrunda kvällen tidigt på grund av att jag måste upp tidigt till jobbet. Jag hoppas att allting blir mer i fas under sensommaren och hösten.
( 631 visningar )


<< <Tillbaks | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | Nästa> >>