Geologisk guidning under Sagittarius 2011 
Wednesday, July 27, 2011, 02:40


BILDEN: Astronomi och geologi hör ihop. Geologisk guidning under Sagittarius 2011, det är en nyhet, och det är Chris Allen, amatörastronom men också utbildad geolog, som svarar för den. Öland är en fantastisk plats för den geologiskt intresserade. Guidningen genomförs en gång så det gäller att vara med då på lördag förmiddag och tidig eftermiddag den 27/8.

PROGRAM FÖR SAGITTARIUS 2011, som det ser ut nu den 27 juli, som är ett samarrangemang mellan Grönhögens Astronomiska Förening, Svensk AmatörAstronomisk Förening, och Eketorps Borg/Kalmar Läns Museum:
---------------------------------------------------------------

Onsdag 24.8 klockan 20.00: Tjuvstartskväll, Eketorps parkering.

Torsdag 25.8 klockan 15.00: Folkets Hus Södra Möckleby öppnas för mingel, prylförsäljning, korta, spontana föredrag och regnskydd i händelse av dåligt väder. Det avrundas säg framåt 19. Folkets Hus stängs därefter.

Klockan 21: Samling p-p-platsen Eketorps Borg för en observationsnatt. Mellan 21-22 har Jörgen Danielsson visning för nybörjare i det södra hörnet. I händelse av hård vind, risken är stor på södra Öland och för mycket ljusstörningar från fordon och campande turister, sker observationerna i lä vid entrébyggnaden, och då sannolikt bakom densamma.

Fredag 26.8 klockan 15.00: Folkets Hus Södra Möckleby öppnas för mingel, prylförsäljning, korta, spontana föredrag och regnskydd i händelse av dåligt väder. Det avrundas säg framåt 19. Folkets Hus stängs därefter.

Klockan 21: Samling på p-platsen Eketorps Borg för en observationsnatt. Mellan 21-22 har Jörgen Danielsson visning för nybörjare i det södra hörnet. I händelse av hård vind, risken är stor på södra Öland och för mycket ljusstörningar från fordon och campande turister, sker observationerna i lä vid entrébyggnaden, och då sannolikt bakom densamma.

Lördag 27.8 klockan 10.00. Samling för geologiskt intresserade vid grillen i Färjestadens hamn för avfärd norrut. Chris Allen guidar. Det blir stopp på några geologiskt intressanta platser, och mitt på dagen lunch någonstans på norra Öland.

ANMÄLAN:
Av praktiska skäl är det lämpligt med en frivillig förhandsanmälan till: chris.allen (at) telia.com.

Samtidigt är det stängt i Folkets Hus, Södra Möckleby.

Klockan 15. Återsamling och öppning Folkets Hus, Södra Möckleby. Mingel. AstroSweden säljer teleskopprylar och tillbehör.

FÖREDRAG:

I år har vi tyvärr ingen inbjuden huvudtalare efter återbud på grund av sjukdom, men det finns flera amatörföredrag korta eller något längre anmälda.

- Chris Allen, GAF, om George Alcock, engelsk legendendarisk amatöraastronom

- Ulf Petersson, KAF, om ny modern amatörvänlig spektroskopisk teknik, filter och mjukvara.

- Claes Martinsson, GAF, om en astronomisk resa.

- Jörgen Danielsson, GAF. Armageddon i slowmotion. Om asteroid (101955) 1999 RQ36 som av Nasa, den amerikanska rymdflygsstyrelsen och JPL, Jet Propulsion Laboratory av NEO-avdelningen listas som det största hotet mot Jorden de kommande nära 200 åren. Risken är 1 på 1000 för nerslag två gånger år 2182 och just i dessa dagar augusti 2011 passerar asteroiden nära Jorden igen och kan radarmätas.

- Jörgen Danielsson, GAF, (kort): Några exempel från den gångna säsongen, CCD-bilder, galaxer, en komet

Fler bidrag välkomnas. Dock har vi alltså ont om tid så maxtiden per föredrag är 30 minuter.

Deltagare i Sagittarius 2011 laddar förstås sin bärbara dator med material att visa mulna och regniga kvällar. då gäller ingen maxtid...

Klockan 20: Det finns önskemål om att äta middag ute, men också om att prova ett annat matställe. Förslaget är Golfrestaurangen. Det återstår att kolla med öppettider. Denna helg är den första efter det att högsäsongen för turismen tagit slut på Öland. Restauranger som är öppna är det ont om.

ANMÄLAN:
Av praktiska skäl är det nödvändigt förhandsanmälan till: jorgend56 (at) gmail.com.

Folkets Hus är stängt medan vi är ute och äter och observerar. Sent ankommande Sag11-gäster rekommenderas att åka direkt till Eketorp.

Vi är senare ut till Eketorps Borg denna kväll eftersom det pågår ett bröllop där men till 23 beräknas gästerna ha lämnat. Mellan 23-24 har Jörgen Danielsson visning för nybörjare i det södra hörnet. I händelse av hård vind, risken är stor på södra Öland, och för mycket ljusstörningar från fordon och campande turister, sker observationerna i lä vid entrébyggnaden, och då sannolikt bakom densamma.

Söndag 28.8 klockan 10. Städning av Folkets Hus, Södra Möckleby. I händelse av dåligt väder natten lördag-söndag städar vi istället, och lämnar nyckeln till vaktmästaren, och sparar in en resa söderut.

FRIVILLIG ANMÄLAN TILL SAG11

Det har under det senaste halvåret droppat in knappt tio frivilliga förhandsanmälningar till Sag11. Kommer du också? Hör av dig till jorgend56 (at) gmail.com.

FRITT FÖR MEDLEMMAR

GAF eller SAAF-medlemmar går in gratis, vuxna icke medlemmar utifrån betalar 100 kronor per person.

Arrangemanget sker i samarbete med Eketorps Borg, som drivs av Länsmuséet i Kalmar. Riksantikvarieämbetet svarade för utgrävningen och den första rekonstruktionen av borgen. Det finns bara någon enstaka lampa, det är inne på toaletten, och skulle den uppfattas som störande genom ett spjälat fönster, går den att skyla.

I år har vi tillgång till toalett. Deltagare med husbil är välkomna att stå på parkeringen över natten, men måste vara borta på morgonen.

VÄLKOMMEN ALLMÄNHET VINTERGATAN ÄR DET VACKRASTE OBJEKTET

Till de bland allmänheten som är intresserade av att komma och titta ska sägas att visningen bara sker en timme per kväll, och det är svåra nätter för ovana. Ingen Måne eller några ljusstarka planeter är synliga utan enbart grågröna disiga fläckar av galaxer och nebulosor eller samlingar av en massa prickar, som kallas stjärnhopar. Framförallt är Vintergatan, vår hemgalax synlig för blotta ögat. Barn är välkomna i föräldrars sällskap. Någon bildvisning av tidigare fotograferade objekt på himlen sker inte dessa kvällar, som främst är avsedda för landets mest avancerade amatörastronomer.
BILDEN: Torsten Hägerström, Alf-Arne Olsson,GAF, Grönhögens Astronomiska Förening och Annette Kronlund, platschef på Eketorps borg, Kalmar Läns Museum, och som är väl medveten om platsens ovanliga astronomiska fördelar. Stafettpinnen för att arrangera nästa stjärnträff i Sverige har nu hamnat hos GAF och SAAF, Svensk Amatörastronomisk Förening. Nyheten för i år blir att observationerna görs från parkeringen vid Eketorps fornborg på sydöstra Öland. Det är en av landets absolut bästa platser för astronomiska observationer, men samtidigt utsatt för elementens påverkan och främst tänker jag på vinden.

Stjärnträffen pågår den 24 till 28 augusti med observationer nätterna den 24-25, 25-26, 26-27 och 27-28.

==================

FRÅGOR OCH SVAR

* Jag har fått frågor om vi inte skulle kunna spärra av en del av parkeringen och ha ytan för oss själva? Svaret är nej. Eketorps Borg vill ha parkeringen öppen som vanligt för uppdykande turister, en och annan kan förväntas stå här med husbil eller husvagn över natten, men turistsäsongen börjar att lugna ner sig. Denna helg är den första på eftersäsongen.

Skyltar behövs vid infarten till Eketorp om vad som pågår, de ska tillverkas i förväg och det planeras ske ganska så snart. Exakt utformning återstår att se. I vart fall fungerar reflexvästar bra som signal!BILDEN: Vy från baksidan av entrébyggnaden och mot Eketorps borg, Annette Kronlund, Torsten Hägerström och Alf-Arne Olsson. Stjärnträffen äger alltså inte rum borta vid borgen.

* Ska vi stå inne i borgen? Svar nej. Cirka en kilometer söderut på parkeringen framför entrébyggnaden.BILDEN: Eketorp borgs parkering, perspektiv mot söder.BILDEN: Eketorps borgs parkering, perspektiv åt norr.

* Hur blir vädret, vilka är utsikterna för kvällarna? Erfarenheterna från många Sagittariusträffar är att södra Öland under sensommaren är vädersäkert. Genomsnittet klara nätter under fyra nätter är två mycket klara och fina, en halvklar med dimsjöjor, speciellt framåt småtimmarna och så en mulen och regnig kväll, vilken brukar vara lördagsnatten av någon anledning.
Klä dig som om du ska ut och observera sent en höstkväll. Varma kläder i flera lager, huvudbonad och rejäla skor, kängor krävs. Räkna alltså med vind, och tre av fyra dygn blåser den från sydost. Till skillnad mot vår tidigare observationsplats ligger Eketorp platt, terrängen saknar naturligt vindskydd, och vinden är den faktor som mest sannolikt får dig att ge upp observationerna.

========================
LASERPEKARE TILLÅTS INTE
========================
Som säkert alla amatörastronomer vet om vid det här laget är ju laserpekare av medelhög eller hög effekt förbjudna att användas av privatpersoner på allmän plats, och myndigheterna ser strängt på överträdelser. Vi vill understryka detta med anledning
av att många gäster utifrån väntas som säkert inte är medvetna om att södra Öland befinner sig rakt under EU:s flygtrafikkorridor mot sydostasien. Cirka 300 flygplan till eller från främst Asien passerar per dygn här. Det är inte en fråga om utan när incidenter skulle kunna inträffa. Arrangören har inte funktionärsresurser för att alltid kunna hålla koll utan var och en deltagare har ett personligt ansvar.

( 635 visningar )

Startrails 
Tuesday, July 26, 2011, 13:57


BILDEN: Det är några månaders edan jag kollimerade min gamla Meade LX200 12 tum av årsmodell 1997 för förstaq gången efter åtskilliga år av trogen tjänst i dåvarande Grönhögens Observatorium. Kollimeringen höll alltid bra, men nu senast - efter ett par transporter - hade den rubbats en aningen. Det hade varit mycket svårt att få till det med en så bra kväll som krävs för att justera det där sista direkt under stjärnorna. Istället skaffade jag en Hotech Advanced Laser Collimator, och visst stod sekundären en aning snett. För någon vecka sedan hade jag instrumentet (som har fel på dec-motorn och bara kan köras mekaniskt för närvarande) i läge att titta på stjärnhimlen och kollimeringen ser ut att vara helt ok. Dock är det svårt att dra 100-procentiga slutsatser av en titt ut genom balkongdörren och dess bubblande, varma luft. Den här bilder tog jag igår kväll, en 15-sekunders start trailbild i primärfokus. Också den genom bubblande luft så fokus är bara sådär. Jag använder TS f/8 fokalreducerare för justering av komafel i SC-optiken och för ett plattare fält samt 3.3alternativt 2-tum Baader Steel Track focuser.
( 530 visningar )

Transportkärra för amatörer 
Tuesday, July 26, 2011, 13:03


BILDEN: I vintras var jag insnöad en längre period, det vill säga balkongen var oanvändbar, och så ska det bli intressant att bege sig på upptäcktsfärd i grannskapet med montering, teleskop och tillbehör. Då och då gör jag fynd på Jula, och så även denna gång. Efter ett par kvällars skruvande var det premiär fär rullandet ikväll. Allt är ok, och att vänster fram hjulaxel är en dryg centimeter för lång och därmed hjulet wobblar något går att korrigera med en mellanring som jag får hitta någon stans. Och så slarvade den förmodat kinesiske svetsaren med fästet för en av av hållararna för sprinten som låser vagnens sida grovt, men det gick ändå att lirka fast den. Priset på denna transportvagn avsedd för trädgårdsfantaster är ändå helt ok, och allt är i metall. Den uppges klara 250 kilo i tryck. I så fall behöver däcken pumpas. Enda haken så här långt är att det är färska gummihjul så det känns i förrådet.
( 556 visningar )

Månen i R, G och B 
Tuesday, July 19, 2011, 11:05


BILDERNA: Efter flera försök lyckades jag att pussla ihop gamla adaptrar och en gammal flip-mirror filter finder så att jag kunde testa några gamla True Technology interference RGB-filter, 1,25 tum. Mot alla odds medan himlen mulnade hann jag med att fånga Månen i nedan lågt stående i öster, ställa in fokus i lugn och ro på grönt och blått och fick så skynda mig och hann även med tre rutor även i rött i bättre fokus. Liksom tidigare är optiken 102mm ED f/7, och kameran EOS 1000D. Nu får vi se om det går att aligna och addera bilderna till en...
( 686 visningar )

Ekvatoriell epok inledd 
Friday, July 15, 2011, 02:30


BILDEN: Chris har inlett sin ekvatoriella epok. Härom kvällen lyfte vi på Meade LX200 ACF 12 tum på wedgen och piren från Rob på Epsilon Telescopes i England. Det återstår en sista justering om någon vecka, sedan sitter den precis som den ska. Teleskopet fick också veta att dess montering numera inte är Alt-azi utan Polar.

BILDEN: Pirens fäste mot betonggolvet under plywooden. Här finns avvägningsskruvar. En kontroll visade att piren är i bra i våg.

Tilläggas ska att inom några veckor så får jag levererat en variant av denna pir, men bara 50 centimeter hög efter mitt önskemål, tre ben med levelers ytterst och en liknande wedge. Ingår gör också fästplatta för monteringen av LX200-instrument men också en annan utbytbar för montering av Sky Watcher Synscan-monteringar. Jag kommer att att monteringen på balkongen. Fördelen med att ha instrumentet uppsatt lågt är ju att det är enklare att nå och sköta och att det inte blir lika mycket utsatt för vinden. Önskar jag i framtiden montera instrument högre, som en refraktor, finns en 50 centimeters adapter att köpa till.

( 596 visningar )

NEQ-6 PRO till observatoriet 
Friday, July 15, 2011, 02:17


BILDEN: Jag har flyttat Skywatcher NEQ-6 PRO Synscan till Eriks observatorium på Öland. En tysk ekvatoriell montering gör sig bäst i ett observatorium när användaren vill utnyttja mer avancerade funktioner. Här ses den fastskruvad ovanpå hållaren för LX200, och det fungerar. Nästa uppgift blir polinställning. Som det är nu står den nästan rätt i sidled och korrekt i höjdled. Det ska bli spännande att prova vad dess PPEC går för, exempelvis. Det är ju en bit att köra ut hit men å andra sidan slipper jag ljusföroreningar helt, och sommarhalvåret är vädret ofta bättre vid kusten.BILDEN: Det ser nästan ut som om monteringen svävade på sin nya position, men det är bara en synvilla för det här är en tung sak. Jag har tillfälligt skruvat isär ett stativ eftersom stativhuvudet måste sitta under monteringen.BILDEN: Optiken kommer att variera. Jag tar med den för varje gång jag besöker.
( 586 visningar )


<< <Tillbaks | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | Nästa> >>