4 augusti 2008 - Under Sag 09-träffen blir det extra tid i mörkret 
Monday, August 4, 2008, 14:57
Några fantastiska dagar för oss astronomiälskare är över på södra Öland för den här gången. Det var länge sedan vädret spelade med så bra, och så mycket folk deltog. De positiva omdömena har varit många. Mer text och bild kommer inom kort. Dagarna för Sagittarius 2009 är spikade, åter arrangerar SAAF i samarbete med GAF, och lokalen i Medborgarhuset är tingad. Tjuvstartkväll blir det onsdag den 19 augusti, öppning av mötet med mingel, föredrag och prylförsäljning den 20.8 och avslutning natten lördag och söndag 22:e till 23.8. Söndag förmiddag är det som vanligt städning. Vi återkommer successivt med fler detaljer om aktiviteterna detta speciella år 2009 då det ju är Internationella Astronomiåret.
( 727 visningar )

1 augusti 2008 - Sagittarius 08 södra Öland Dag 1-2 - Pågående solförmörkelse 
Friday, August 1, 2008, 03:17En partiell solförmörkelse startade vid 10.40 med maximum 11.40 och slut 12.40.
Från södra Öland skyms drygt 30 procent bort av månen, från norra Sverige betydligt mer. På bilden ses deltagare i SAAF:s och GAF:s stjärnträff Sagittarius 08 i Grönhögen använda instrument utrustade med godkända solfilter för att följa skeendet. Observationer på andra sätt avråds bestämt. Permanenta ögonskador-blindhet blir följden. Foto: Jörgen Danielsson. Instrumentägare: Bengt Rutersten, Stockholm, som ses i förgrunden. I bakgrunden Anders Wettergren, Norrköping.
( 776 visningar )

31 juli 2008 - Sagittarius 2008 - En fantastisk kväll med tjuvstart under stjärnorna 
Thursday, July 31, 2008, 05:04
Så har då Sagittarius 2008, stjärnträffen för entusiaster från hela landet arrangerad av SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening och GAF, Grönhögens Astronomiska Förening, på södra Öland börjat. Tjuvstarten blev alldeles lysande fin. Det var länge sedan vi gynnades av så fint väder. Vindstilla, klart, knappt en daggdroppe och många deltagare med instrument och utrustning i övrigt.
På bilden jobbar Anders Wettergren, Norrköping och Nils-Olof Carlin, Ystad med kollimeringen av Anders 17.5-tums Dobsonteleskop.
Oj då! Något starkt lysande och tillverkad av människor passerar i sakta mat över sydvästra, södra och sydöstra horisonten. Gissa
vilken av prickarna som är ISS, Internationella rymdstationen och Jupiter. Jörgen Danielsson hann få upp kameran och av sex bilder blev en perfekt.Bengt Rutersten sätter upp sin EQ-6 Synta Pro Sky Scan och han växlade mellan en refraktor och Celestron 11-tummare. Jupiters band syns fint, jätteplaneten hänger bakom lite horisontdis. Frågan är om röda fläcken är framme och syns eller inte?
Nils-Olof Carlin i samspråk med Jan Ohlsson, Söderåkra. Teleskopet är en Celestron 6-tums reflektor av gammal årsmodell.

En 100mm fältkikare med smidig upphängning ägd av Shris Allen, Färjestaden. Genom åren har det blivit ett antal 1000-tal variabelobservationer med hjälp av den.

Bengt-Erik Wigren, Lund har för sjätte gången anlänt till ett Sagittrius-möte på södra Öland. Han tillhör därmed en av de verkliga veteranerna förutom att han är välberest på andra astronomiska attraktioner också.

Civilistaionen gör sig påmind vid enstaka tillfällen under natten. Maximala ljus föroreningar driver in från vägen.
Framåt småtimmarna syns nattlysande moln lågt över norra horisonten. En kontrastförstärkt bild tnagen av Jörgen Danielsson.

Som samlingspunkt på eftermiddagarna för prylmarknad och föredrag och i händelse av dåligt väder används som vanligt A-salen i Medborgarhuset i Grönhögen.

Programmet under Sagittarius 2008-träffenb uppdateras ständigt. F
Du hittar den senaste informationen i spalten till vänster på hemsidan.
( 957 visningar )

26 juli 2008 23UT - Jupiters molnband, 300 frames, 5 bilder i sekunden 
Saturday, July 26, 2008, 17:41

Jupiters molnband, 300 frames, 5 bilder i sekunden
( 947 visningar )

25 juli 2008 22:30UT- JUPITER MED RÖDA FLÄCKEN, (Uppdaterad) 
Friday, July 25, 2008, 17:38


Här är då en bild (ovan) från en knapp timme tidigare med 15 bilder i sekunden, annars snarlik inställning som nämns nedan. Färgbalansen blir något annorlunda, Röda Fläcken träder fram mer. Det syns ju tydligt att den passerat meridianen för en stund sedan.Jupiter med röda Fläcken från samma kväll en kvart senare än ovan, de bästa 20 procent av 2000 frames är använda, och alignment sker på en grå zon intill fläcken vilket ger positiva besked från RegiStax. Klicka på den och ta fram den något större varianten. Det finns en svagt grönaktig zon i det övre molnbanden och det är lovande. Därmed ligger bilden ganska rätt. som synes har GRS också färg, svagt gulröd intill.
( 892 visningar )

25 juli 23:45UT - JUPITER MED RÖDA FLÄCKEN, (GREAT RED SPOT), (uppdaterad) 
Friday, July 25, 2008, 17:08


Så har då 12-tummaren observerat GRS, Great Red Spot, på Jupiter. Den här sekvensen är webbfilmad med 1/100 sekund exponering, 5 bilder i sekunden vilket tillsammans blev 500 frames på videosnutten, låg förstärkning och som vanligt IR-block över Philips ToUCam Pro 740k webbkamera, cirka 5 år gammal.

GRS är på väg ut över jätteplanetens rand. Liksom tidigare började jag kvällen med att filma med 15 bilder i sekunden, och vi får se vad det ger. Ju längre kvällen led dessto mer hamnade Jupiter aningen på sned på grund av fältrotationen, men jag ödslade inte tid på att justera detta (och sannolikt fokus) då det är enkelt att justera i efterhand.

Första fokusläget blev 98 procent rätt, efter en stund gjord ejag ett nytt försök, och filmade på då det såg ännu bättre ut. Slutade med en kort sekvens och kollade fokus. Perfekt! Så övergick jag till den långsamma bildtagningen, som inte alls fyller upp hårddisken lika snabbt.

Kvällen inleddes disigare och seeingen var uppenbarligen bättre än kvällen innan.Här är en uppdaterad version, de 20 procent bästa av 508 frames, bildhastigheten är 5 frames i sekunden. Det finns lite mer kontraster att leka med på planetskivan i närheten av GRS på väg ut så RegiStax beter sig stabilare.


( 832 visningar )


<< <Tillbaks | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | Nästa> >>