8 augusti - Sagittarius 2008 dag 3 - föredrag 
Friday, August 8, 2008, 11:26

Chris Allen berättade om variablar stjärnor, några aktuella exempel på samarbete mellan proffs och amatörer om utbrott av egendomliga objekt.

Mikael Skafar, om digital astrofotografering och svensk amatörastronomi av idag. Och så blev det filmvisning, hans nu några år gamla introduktion från nybörjaren i den tidigare observatoriemiljö nära ett ljusförorenande köpcentrum. Nu ser vi fram emot efterföljaren Skafar Amatörastronom v2.0.
Anders Wettergren, om en aktuell solförmörkelse, en fantastisk observationsplats på ett hotelltak i Marocko där entusiaster i Sverige med Curt Olsson i spetsen släpade med ett 15 tums binokulära teleskop. Vidare om hur han tecknar av Vintergatan inte för blotta ögat men väl sedd genom en fältkikare. Nu återstår bara en mindre del, men för att täcka in det området krävs en rese lite mer söderut i Afrika.


Protuberanser över solranden fotograferade den 1 augusti genom ett H-alfa filter och en refraktor uppställd utanför Medborgarhuset i Grönhögen. Kameran hölls på fri hand av Bengt Rutersten...

...som visade ett vackert axplock digitala astrofoton, digital systemkamera eller webkamera eller vanlig ccd av solsystemets objekt samt lite deepsky. Han jobbar med en refraktor eller en C11.

Claes Martinsson har inte lyxen av att ha ett fast observatorium i Tokyo. Nej, det krävs god planering, en supergenomtänkt astrofotoutrustning, ryggsäck och så tillgång till både tåg och bil för att ta sig ut långt på den japanska landsbygden. Resultatet blir imponerande vidfälts astrofoton med modifierad digital systemkamera, som redan visats här på GAF Web, och fler motiv lär dyka upp här så småningom.

Framåt småtimmarna dag tre u,nder Sagittarius, alltså lördagskvällen börjar en och annan deltagare som hållit ut att bli lite mjuka i kroppen av trötthet. Små informella visningar pågick. Bland annat visade Jörgen Danielsson inspelningar från rymdsakytteln Discoverys start i våras gjorda direkt från Nasa TV och hanteringen och dockningen av Kibo-laboratoriet till ISS samt ccd-bilder i sekvens av Komet SW3:s passage härom året, det vill säga Fragment B.
Tidigare i veckan visades även Månen på nära håll och planeterna, alla webkamerafilmade med bra resultat med utrustning för en billig peng. Det var även en kort kurs i bildbehandling med RegiStax 4.0. Jupiter utan distinkt Röd fläck eller transitskugga att sikta på är knepig, men för sekvensen av Saturnus den 15:e februari blev belöningen ett konstaterande av gruppen att det plötsligt såg ut som om ett mycket större teleskop än 9.25 tum hade använts.
( 690 visningar )

7 augusti 2008 - Sagittarius 2008 - Dag 2-3, bilder 
Thursday, August 7, 2008, 13:31

Anders Wettergren och Nils-Olof Carlin diskuterar justeringar av Anders 17.5-tums Dobsons fokusanordning

En hel del stativ med tuber av olika slag. Ett par är privata, en refraktor och en Dobson är GAF:s, övriga är Astro Swedens, träffens gästande teleskopfirma

Curt Olsson och Claes Martinsson

- Ska du slå till eller inte? Christer Kjellnér, Astro Sweden i aktion

Visst är solen intressant sedd genom ett maffigt H-alfa-filter, en refraktor och filter som tillhör Astro Sweden. Bengt Rutersten och Jan Ohlsson observerar just utanför entrén till Medborgarhuset i Grönhögen på södra Öland

Christer och Rose-Marie Johnsson ute på södra Stora Alvaret- Bakom daggskyddet döljer sig en Celestron Omni XLT 127 mm Schmidt-Cassegrain.

Claes Martinsson jobbar med portabel utrustning för astrofotografering med modifierad digital systemkamera. Här ses en fotograferande tub och en guidande. All utrustning ryms i en ryggsäck.

Kollimering med laser pågår av Martin Nilssons 12-tums Meade Lightbridge Dobsonteleskop

Snart dags för observationer. Instrumentet är i vikt på gränsen till vad som går att bära och lägga i en bil ihopmonterad. Höjden på okularet för en vuxen person är helt perfekt och ljusintaget stort. Så det är en frestande investering. Fast modifieringar behövs, exempelvis en motvikt därbak för att klara moderna, lite tyngre okular.

Hänger med än. En Celestron Star Hopper, cirka tio år gammal på 8 tum f/6. Alf-Arne Olsson är ägare och detta snart "museala" instrument hänger med ännu med fin optik fast friktionen i det stora lagret har behövt ökas.

Här har vi en del av test- och prova på-hörnan för nyfikna amatörastronomer. Christer Kjellnér, Astro Sweden har dukat upp bordet med refraktorer och fältkikare.

Här är då GAF:s investering under Sagittarius 08-träffen. En Crawfordfokuserare med microfokus, cirka 10 gånger nerväxling, som passar på vår gamla Orion 120mm Syntarefraktor, vars sladdriga originalfokuserare nu förpassas till en plats längst in i prylskåpet. Det här är helt andra grejor ifråga om kvalite och passning. Vi justerar samtidigt positionen för sökarenb, som kommer att hamna ett stycke ovanför klisterlappen på tuben, och därmed slår inte betraktaren längre pannen i den. Det fanns två och en var en williams och en av Astro i Danmark i nivå med vad klubben kan bära i kostnad.

Ett litet men lättkorrigerat fel med fokuseraren är att fokustuben är för kort - ett mycket vanligt fel för fokuserare till refraktorer hör vi - och med en vanlig 1.25-tums diagonal - eller utan diagonal - nås inte fokus. Ett förlängningsrör måste sätts dit. Här ett tillfälligt rör från en gammal barlow. En test gjordes även med en modern 2-tums diagonal som är snällare och nästan nådde fokus utan förlängare.
( 892 visningar )

4 augusti 2008 - Under Sag 09-träffen blir det extra tid i mörkret 
Monday, August 4, 2008, 14:57
Några fantastiska dagar för oss astronomiälskare är över på södra Öland för den här gången. Det var länge sedan vädret spelade med så bra, och så mycket folk deltog. De positiva omdömena har varit många. Mer text och bild kommer inom kort. Dagarna för Sagittarius 2009 är spikade, åter arrangerar SAAF i samarbete med GAF, och lokalen i Medborgarhuset är tingad. Tjuvstartkväll blir det onsdag den 19 augusti, öppning av mötet med mingel, föredrag och prylförsäljning den 20.8 och avslutning natten lördag och söndag 22:e till 23.8. Söndag förmiddag är det som vanligt städning. Vi återkommer successivt med fler detaljer om aktiviteterna detta speciella år 2009 då det ju är Internationella Astronomiåret.
( 727 visningar )

1 augusti 2008 - Sagittarius 08 södra Öland Dag 1-2 - Pågående solförmörkelse 
Friday, August 1, 2008, 03:17En partiell solförmörkelse startade vid 10.40 med maximum 11.40 och slut 12.40.
Från södra Öland skyms drygt 30 procent bort av månen, från norra Sverige betydligt mer. På bilden ses deltagare i SAAF:s och GAF:s stjärnträff Sagittarius 08 i Grönhögen använda instrument utrustade med godkända solfilter för att följa skeendet. Observationer på andra sätt avråds bestämt. Permanenta ögonskador-blindhet blir följden. Foto: Jörgen Danielsson. Instrumentägare: Bengt Rutersten, Stockholm, som ses i förgrunden. I bakgrunden Anders Wettergren, Norrköping.
( 776 visningar )

31 juli 2008 - Sagittarius 2008 - En fantastisk kväll med tjuvstart under stjärnorna 
Thursday, July 31, 2008, 05:04
Så har då Sagittarius 2008, stjärnträffen för entusiaster från hela landet arrangerad av SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening och GAF, Grönhögens Astronomiska Förening, på södra Öland börjat. Tjuvstarten blev alldeles lysande fin. Det var länge sedan vi gynnades av så fint väder. Vindstilla, klart, knappt en daggdroppe och många deltagare med instrument och utrustning i övrigt.
På bilden jobbar Anders Wettergren, Norrköping och Nils-Olof Carlin, Ystad med kollimeringen av Anders 17.5-tums Dobsonteleskop.
Oj då! Något starkt lysande och tillverkad av människor passerar i sakta mat över sydvästra, södra och sydöstra horisonten. Gissa
vilken av prickarna som är ISS, Internationella rymdstationen och Jupiter. Jörgen Danielsson hann få upp kameran och av sex bilder blev en perfekt.Bengt Rutersten sätter upp sin EQ-6 Synta Pro Sky Scan och han växlade mellan en refraktor och Celestron 11-tummare. Jupiters band syns fint, jätteplaneten hänger bakom lite horisontdis. Frågan är om röda fläcken är framme och syns eller inte?
Nils-Olof Carlin i samspråk med Jan Ohlsson, Söderåkra. Teleskopet är en Celestron 6-tums reflektor av gammal årsmodell.

En 100mm fältkikare med smidig upphängning ägd av Shris Allen, Färjestaden. Genom åren har det blivit ett antal 1000-tal variabelobservationer med hjälp av den.

Bengt-Erik Wigren, Lund har för sjätte gången anlänt till ett Sagittrius-möte på södra Öland. Han tillhör därmed en av de verkliga veteranerna förutom att han är välberest på andra astronomiska attraktioner också.

Civilistaionen gör sig påmind vid enstaka tillfällen under natten. Maximala ljus föroreningar driver in från vägen.
Framåt småtimmarna syns nattlysande moln lågt över norra horisonten. En kontrastförstärkt bild tnagen av Jörgen Danielsson.

Som samlingspunkt på eftermiddagarna för prylmarknad och föredrag och i händelse av dåligt väder används som vanligt A-salen i Medborgarhuset i Grönhögen.

Programmet under Sagittarius 2008-träffenb uppdateras ständigt. F
Du hittar den senaste informationen i spalten till vänster på hemsidan.
( 957 visningar )

26 juli 2008 23UT - Jupiters molnband, 300 frames, 5 bilder i sekunden 
Saturday, July 26, 2008, 17:41

Jupiters molnband, 300 frames, 5 bilder i sekunden
( 947 visningar )


<< <Tillbaks | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | Nästa> >>