10 augusti 2008 - Ett nytt instrument i familjen 
Sunday, August 10, 2008, 07:02
Det är aldrig försent att skaffa sig ytterligare ett instrument i familjen.Under Sag 08-mötet så slog jag till efter att ha läst recensioner och provtittat under stjärnorna. Det är en kinesisk ED refraktor, en betydligt vässad akromat med 102mm öppning, (dock ej APO), 714mm brännvidd, f/7 och den säljs under flera märken. Denna kallas Astro men lär vara samma som Astro Tech, exempelvis. En kraftig Crawford-fokuserare som är vridbar 360 grader för bättre placering av motiv på ett stort kamerachip ingår, och nerväxling av fokuserarens rörelse till en 1/10-del.

Jag har snabbtittat dagtid på grannhusens taknock och tegelpannor och det ser mycket lovande ut. Det syns att optiken är snäppet bättre än GAF:s 120mm f/8.3. Till och med mycket bättre. Någon CA, kromatisk abberation, är mycket svår att upptäcka i gränslinjen mellan ett mörkt och ljus objekt, som skorstenen mot ljusa moln. Hur kollimeringen är går ännu inte att avgöra, inga stjärnor har hitrtills kunnat observeras på grund av alla passerande regnväder. Optiken är fixerad, alltså ej justerbar. Ett fel som tydligt syns i denna optik liksom i den äldre refraktorn är ett böjt synfält. I centrum går taknocken rakt men rör du kikaren så att taket hamnat i nederkant eller överkant böjs nocken något. Samma fenomen ses i den äldre refraktorn. För att komponsera för detta används en reducerande lins med fältkorrigering. Williams säljer en sådan. Oftast är de specialanpassade till det egna företagets optik, men ett test ska göras och se om det blir någon effekt på denna tubs fält.
Den äldre refraktorn visar tydlig CA i testet, men klarar sig ändå mycket bra under stjärnhimlen och på månen och planeterna. Svagast är den på Jupiter. Den fick verkligen visa sig på styva linan sista kvällen ut på kalkplattan på södra Öland. I fokus med den nya fokuseraren fanns Jupiter och det var faktiskt mycket länge sedan jag observerade planeten så bra med flera molnband, en satelittskugga och en inte tydlig men ändå Röd Fläck som ljusade upp ett av banden. Det disiga, halvklara vädret framåt natten underlättade.

Nästa steg är att få tag på ett par ringar som passar en 100mm f/10 Schmidt-Cassegrain-tub som jag har, och skruvar som passar till de överraskande nog ej standardgängor som finns på 102:s ringar.

Med den här refraktorn tänker jag astrofota kometer och andra stora objekt. Dovetailen är av Vixen-standard så jag kan enkelt skifta tuben på olika monteringar. Den är också lätt att transportera iväg på astrofotoexcpeditioner ut på landsbygden.


( 713 visningar )

9 augusti 2008 - Felet på Eriks gamla LX200 hittat 
Saturday, August 9, 2008, 00:56

Så här ser det ut, felet på Erik Johanssons gamla donerade LX200 12 tum. En bränd komponent i närheten av strömförsörjningen på 18V. Allt är utbytt av elektroniken tqack vare ett servicekit, ändå bootar det bara halvvägs. Förklaringen är att moderkortet inte får någon ström och det förstår man ju efter denna upptäckt. Varken MEade Astro Danmark kom kom felet på spåren, eller MEade Europe huvudkontor i Berlin, som inte ens öppnqade paketet för att titta på det. Policyn numera är att man inte lagar så här gamla instrument, det är från 1996. Så resan dit var onödig, men GAF grämer sig inte. Ingen skada är skedd och nu kan en lösning vara i sikte. Uppmätning av kontrollpanelens elektronik görs och så ska också transformatorns utspänning mätas. Grundorsaken kan ha varit fel ström ut, och LX200 är kända för att vara känsliga för det. Fortsättning följer.

Kontrollpanelen bortskruvad

LX200 på 12 tum ligger åter på bordet för service i verkstaden.

( 754 visningar )

8 augusti - Sagittarius 2008 dag 3 - föredrag 
Friday, August 8, 2008, 11:26

Chris Allen berättade om variablar stjärnor, några aktuella exempel på samarbete mellan proffs och amatörer om utbrott av egendomliga objekt.

Mikael Skafar, om digital astrofotografering och svensk amatörastronomi av idag. Och så blev det filmvisning, hans nu några år gamla introduktion från nybörjaren i den tidigare observatoriemiljö nära ett ljusförorenande köpcentrum. Nu ser vi fram emot efterföljaren Skafar Amatörastronom v2.0.
Anders Wettergren, om en aktuell solförmörkelse, en fantastisk observationsplats på ett hotelltak i Marocko där entusiaster i Sverige med Curt Olsson i spetsen släpade med ett 15 tums binokulära teleskop. Vidare om hur han tecknar av Vintergatan inte för blotta ögat men väl sedd genom en fältkikare. Nu återstår bara en mindre del, men för att täcka in det området krävs en rese lite mer söderut i Afrika.


Protuberanser över solranden fotograferade den 1 augusti genom ett H-alfa filter och en refraktor uppställd utanför Medborgarhuset i Grönhögen. Kameran hölls på fri hand av Bengt Rutersten...

...som visade ett vackert axplock digitala astrofoton, digital systemkamera eller webkamera eller vanlig ccd av solsystemets objekt samt lite deepsky. Han jobbar med en refraktor eller en C11.

Claes Martinsson har inte lyxen av att ha ett fast observatorium i Tokyo. Nej, det krävs god planering, en supergenomtänkt astrofotoutrustning, ryggsäck och så tillgång till både tåg och bil för att ta sig ut långt på den japanska landsbygden. Resultatet blir imponerande vidfälts astrofoton med modifierad digital systemkamera, som redan visats här på GAF Web, och fler motiv lär dyka upp här så småningom.

Framåt småtimmarna dag tre u,nder Sagittarius, alltså lördagskvällen börjar en och annan deltagare som hållit ut att bli lite mjuka i kroppen av trötthet. Små informella visningar pågick. Bland annat visade Jörgen Danielsson inspelningar från rymdsakytteln Discoverys start i våras gjorda direkt från Nasa TV och hanteringen och dockningen av Kibo-laboratoriet till ISS samt ccd-bilder i sekvens av Komet SW3:s passage härom året, det vill säga Fragment B.
Tidigare i veckan visades även Månen på nära håll och planeterna, alla webkamerafilmade med bra resultat med utrustning för en billig peng. Det var även en kort kurs i bildbehandling med RegiStax 4.0. Jupiter utan distinkt Röd fläck eller transitskugga att sikta på är knepig, men för sekvensen av Saturnus den 15:e februari blev belöningen ett konstaterande av gruppen att det plötsligt såg ut som om ett mycket större teleskop än 9.25 tum hade använts.
( 690 visningar )

7 augusti 2008 - Sagittarius 2008 - Dag 2-3, bilder 
Thursday, August 7, 2008, 13:31

Anders Wettergren och Nils-Olof Carlin diskuterar justeringar av Anders 17.5-tums Dobsons fokusanordning

En hel del stativ med tuber av olika slag. Ett par är privata, en refraktor och en Dobson är GAF:s, övriga är Astro Swedens, träffens gästande teleskopfirma

Curt Olsson och Claes Martinsson

- Ska du slå till eller inte? Christer Kjellnér, Astro Sweden i aktion

Visst är solen intressant sedd genom ett maffigt H-alfa-filter, en refraktor och filter som tillhör Astro Sweden. Bengt Rutersten och Jan Ohlsson observerar just utanför entrén till Medborgarhuset i Grönhögen på södra Öland

Christer och Rose-Marie Johnsson ute på södra Stora Alvaret- Bakom daggskyddet döljer sig en Celestron Omni XLT 127 mm Schmidt-Cassegrain.

Claes Martinsson jobbar med portabel utrustning för astrofotografering med modifierad digital systemkamera. Här ses en fotograferande tub och en guidande. All utrustning ryms i en ryggsäck.

Kollimering med laser pågår av Martin Nilssons 12-tums Meade Lightbridge Dobsonteleskop

Snart dags för observationer. Instrumentet är i vikt på gränsen till vad som går att bära och lägga i en bil ihopmonterad. Höjden på okularet för en vuxen person är helt perfekt och ljusintaget stort. Så det är en frestande investering. Fast modifieringar behövs, exempelvis en motvikt därbak för att klara moderna, lite tyngre okular.

Hänger med än. En Celestron Star Hopper, cirka tio år gammal på 8 tum f/6. Alf-Arne Olsson är ägare och detta snart "museala" instrument hänger med ännu med fin optik fast friktionen i det stora lagret har behövt ökas.

Här har vi en del av test- och prova på-hörnan för nyfikna amatörastronomer. Christer Kjellnér, Astro Sweden har dukat upp bordet med refraktorer och fältkikare.

Här är då GAF:s investering under Sagittarius 08-träffen. En Crawfordfokuserare med microfokus, cirka 10 gånger nerväxling, som passar på vår gamla Orion 120mm Syntarefraktor, vars sladdriga originalfokuserare nu förpassas till en plats längst in i prylskåpet. Det här är helt andra grejor ifråga om kvalite och passning. Vi justerar samtidigt positionen för sökarenb, som kommer att hamna ett stycke ovanför klisterlappen på tuben, och därmed slår inte betraktaren längre pannen i den. Det fanns två och en var en williams och en av Astro i Danmark i nivå med vad klubben kan bära i kostnad.

Ett litet men lättkorrigerat fel med fokuseraren är att fokustuben är för kort - ett mycket vanligt fel för fokuserare till refraktorer hör vi - och med en vanlig 1.25-tums diagonal - eller utan diagonal - nås inte fokus. Ett förlängningsrör måste sätts dit. Här ett tillfälligt rör från en gammal barlow. En test gjordes även med en modern 2-tums diagonal som är snällare och nästan nådde fokus utan förlängare.
( 892 visningar )

4 augusti 2008 - Under Sag 09-träffen blir det extra tid i mörkret 
Monday, August 4, 2008, 14:57
Några fantastiska dagar för oss astronomiälskare är över på södra Öland för den här gången. Det var länge sedan vädret spelade med så bra, och så mycket folk deltog. De positiva omdömena har varit många. Mer text och bild kommer inom kort. Dagarna för Sagittarius 2009 är spikade, åter arrangerar SAAF i samarbete med GAF, och lokalen i Medborgarhuset är tingad. Tjuvstartkväll blir det onsdag den 19 augusti, öppning av mötet med mingel, föredrag och prylförsäljning den 20.8 och avslutning natten lördag och söndag 22:e till 23.8. Söndag förmiddag är det som vanligt städning. Vi återkommer successivt med fler detaljer om aktiviteterna detta speciella år 2009 då det ju är Internationella Astronomiåret.
( 727 visningar )

1 augusti 2008 - Sagittarius 08 södra Öland Dag 1-2 - Pågående solförmörkelse 
Friday, August 1, 2008, 03:17En partiell solförmörkelse startade vid 10.40 med maximum 11.40 och slut 12.40.
Från södra Öland skyms drygt 30 procent bort av månen, från norra Sverige betydligt mer. På bilden ses deltagare i SAAF:s och GAF:s stjärnträff Sagittarius 08 i Grönhögen använda instrument utrustade med godkända solfilter för att följa skeendet. Observationer på andra sätt avråds bestämt. Permanenta ögonskador-blindhet blir följden. Foto: Jörgen Danielsson. Instrumentägare: Bengt Rutersten, Stockholm, som ses i förgrunden. I bakgrunden Anders Wettergren, Norrköping.
( 776 visningar )


<< <Tillbaks | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | Nästa> >>