Sagittarius 2008 - Astrofoto bilder tagna av Claes Martinsson, Tokyo-Kalmar 
Sunday, August 17, 2008, 09:19
Nedan ses lite bilder tagna med mitt reseteleskop vilket är en 77mm BORG refraktor på en Takahashi TG-SP2 montering. Monteringen guidades med en Meade LPI kamera på en 50mm BORG refraktor. De flesta bilder nedan är komposit bilder med en total exponerings tid på runt 10-25 minuter. Kameran var en IR modifierad Canon 300D.Dumbel nebulosan M27. En vacker sommar planetarie nebulosa som är lätt att hitta och vacker även i mindre teleskop.


En del av slöj nebulosan i Svanens sjärnbild. Supernova rester som ocksaa kan observeras med större teleskop och bäst i kombination med nebulosa filter.


Nordamerika nebulosan NGC7000. Detta var nog en av de bättre bilder jag tagit av denna stora nebulosa.


M13 i Herkules stjärnbild är en av de mest kända stjaernhoparna. Kolla också in 15 magnituds Galaxen IC1296 uppe till vänster i bilden.


Detta var mest en test bild foer att visa det vida synfaeltet i teleskopet men man kan se M57 rätt hyffsat. Förstorade också upp M57 och lyckades faktiskt få med lite färger.


Till sist ett halvtaskig bild på PacMan nebulosan i Kassiopeja. Molnen drog in så det blev bara en total exponerings tid på 6 minuter och tyvärr också drivnings fel, men man kan nästan se pacman figuren trotts detta.

( 1045 visningar )

11 augusti 2008 - Nya refraktorn ute på balkongen Optiktest 
Monday, August 11, 2008, 12:23
Så har då min nya refraktor Astro 102mm ED f/7 hamnat på sin rätta plats nämligen EQ6 Synta Sky Scan Pro stativet. Den ser ut att trivas, och väderleken såg i alla fall lovande ut inför kvällen men det var nya regnväder i antågande sent under natten. Några stjärnor hoppades jag ändå att kunna studera för att testa optiken på.

Uppdaterad 13.8: Det blev Altair som blev den första starka stjärnan som
jag studerade genom 102mm optiken, och betyget är klart godkänt. Det går enkelt att hitta ett tydligt läge med bästa fokus, och någrs färgstörningar varken åt blått eller rött finns inte. Jag fick också in den vid hög förstoring med ett 5mm okular, och det finns ett tight centrum och diffraktionsringar, men de grumlades av en lätt orolig atmosfär.
Lågt stående Jupiter i medelhög förstoring är en annan sak. Det var dissjok i vägen. Planeten var inget problem att fokusera, men det var svårt att utskilja några band på den lilla skivan. Det var inte alls så bra som jag såg den i denna refraktorns lillebror från Kalkplattan på södra Öland för snart ett par veckor sedan. Uppvärmd tub, ostadig stadsatmosfär, dålig seeing påverkade.
Allmänt sett så är detta inget planetinstrument. Det går inte att skaffa sig en refraktor med brännvidd 5-6-700mm och förvänta sig att få ett ypperligt planetinstrument. Denna optik är konstruerad för skarpa vyer i låg och medhög förstoring för astrofoton av stora objekt som kometer, nebulosor och galaxer.
Månen, däremot, var strålande vacker. Inte en antydan till en aktomatisk refraktors lilla blå rand vid kanten av klotet.

Det är ett intressant instrument. ED kan tyckas låta ganska mediokert när det finns APO, men säg inte det. Här har kineserna lyckats väl med optiken. Döm själva. Dagghuven är både en positiv och negativ nyhet. Det är smidigt att kunna dra den ut och in. Nackdelen är att den inte stannar ute då instrumentet höjs. Huven glider tillbaka och linsen ligger blottad för ströljus och dagg. Någon tycks ha glömt att testa produkten under verkliga förhållanden, men motmedlet är inte så svårt att konstruera. Det blir någon form av grövre tyg eller plast med kardborrband som viras ett drygt varv runt tuben under dagghuven och håller den på plats även om instrumentet skulle riktas mot zenit.


Test av optiken. Jag riktade kameran rakt ner mot ett 25 mm Celestron Plossl okular, och förstoringen blev drygt 28 grader. Refraktorn tecknar skarpt och detaljrikt och det krävs faktiskt byte till 10mm plossokular innan det i hög förstoring mot de allra ljusaste solblänkande plåtdetaljerna syns att det är en akromat. Något enstaka ljusblått litet område dyker upp intill det vitgula solblänket. Utmed ventilens flänsar i utkanten av okularet syns också svaga blå områden som skvallrar om färgfel. Fortfarande tecknas bilden ändå mycket skarpt, och flera gånger tydligare än i en klassisk akromat. Ja till och med tydligare än en alldeles modern APO-refraktor, alltså med tre linser av bästa kvalite. I var fall när jag gjorde en jämförelse på Kalkplattan på södra Öland förra veckan. Det skedde med den mindre modellen, cirka 88mm öppning och 500 mm brännvidd,
( 942 visningar )

10 augusti 2008 - Premiärbilder med stort teleskop 
Sunday, August 10, 2008, 08:48

Dags för att ta premiärbilder genom Chris teleskop. Claes har med sig kamera och den adapter som behövs.
Nu ska vi se... Claes siktar in sig och börjar fota. Det är något som rör sig borta i söder.

Det behövs en fokalreducerare. Jörgen har släpat med sina tillbehörsväskor, här finns linsen, snabbt på med den och synfältet blir vidare och det är lättare att fånga motivet på bild. Nej, inget astronomiskt, gissa vad. Flygplan så klart!

Mänger av plan passerar till och från Asien och europa på en EU-flygrutt över södra Sverige.Först ett plan som går sydväst förmodligen mot Kastrup eller kanske London. Höjden var inte 10000 meter, kanske 7000, och det såg ut som att inflygningen var påbörjad. Det fotograferades med optiken vid f/10.

Just innan denna bild togs av ett annat plan som flög i motsatt riktning bort mot Kina tippar vi, hann vi sätta på Jörgens f/6.3- fokalreducerare. Därmed blev synfältet vidare och objektet stannade längre inne i det men planet rörde sig mycket snabbt i sidled. I vart fall hamnade planet i nederkant på en av Claes bilder. Fokus blev inte perfekt men det gör ju inget. Det syns ju vilket bolag det är som flyger. Plane spotting kallas väl den här sysslan?

( 938 visningar )

10 augusti 2008 - Ett nytt instrument i familjen 
Sunday, August 10, 2008, 07:02
Det är aldrig försent att skaffa sig ytterligare ett instrument i familjen.Under Sag 08-mötet så slog jag till efter att ha läst recensioner och provtittat under stjärnorna. Det är en kinesisk ED refraktor, en betydligt vässad akromat med 102mm öppning, (dock ej APO), 714mm brännvidd, f/7 och den säljs under flera märken. Denna kallas Astro men lär vara samma som Astro Tech, exempelvis. En kraftig Crawford-fokuserare som är vridbar 360 grader för bättre placering av motiv på ett stort kamerachip ingår, och nerväxling av fokuserarens rörelse till en 1/10-del.

Jag har snabbtittat dagtid på grannhusens taknock och tegelpannor och det ser mycket lovande ut. Det syns att optiken är snäppet bättre än GAF:s 120mm f/8.3. Till och med mycket bättre. Någon CA, kromatisk abberation, är mycket svår att upptäcka i gränslinjen mellan ett mörkt och ljus objekt, som skorstenen mot ljusa moln. Hur kollimeringen är går ännu inte att avgöra, inga stjärnor har hitrtills kunnat observeras på grund av alla passerande regnväder. Optiken är fixerad, alltså ej justerbar. Ett fel som tydligt syns i denna optik liksom i den äldre refraktorn är ett böjt synfält. I centrum går taknocken rakt men rör du kikaren så att taket hamnat i nederkant eller överkant böjs nocken något. Samma fenomen ses i den äldre refraktorn. För att komponsera för detta används en reducerande lins med fältkorrigering. Williams säljer en sådan. Oftast är de specialanpassade till det egna företagets optik, men ett test ska göras och se om det blir någon effekt på denna tubs fält.
Den äldre refraktorn visar tydlig CA i testet, men klarar sig ändå mycket bra under stjärnhimlen och på månen och planeterna. Svagast är den på Jupiter. Den fick verkligen visa sig på styva linan sista kvällen ut på kalkplattan på södra Öland. I fokus med den nya fokuseraren fanns Jupiter och det var faktiskt mycket länge sedan jag observerade planeten så bra med flera molnband, en satelittskugga och en inte tydlig men ändå Röd Fläck som ljusade upp ett av banden. Det disiga, halvklara vädret framåt natten underlättade.

Nästa steg är att få tag på ett par ringar som passar en 100mm f/10 Schmidt-Cassegrain-tub som jag har, och skruvar som passar till de överraskande nog ej standardgängor som finns på 102:s ringar.

Med den här refraktorn tänker jag astrofota kometer och andra stora objekt. Dovetailen är av Vixen-standard så jag kan enkelt skifta tuben på olika monteringar. Den är också lätt att transportera iväg på astrofotoexcpeditioner ut på landsbygden.


( 712 visningar )

9 augusti 2008 - Felet på Eriks gamla LX200 hittat 
Saturday, August 9, 2008, 00:56

Så här ser det ut, felet på Erik Johanssons gamla donerade LX200 12 tum. En bränd komponent i närheten av strömförsörjningen på 18V. Allt är utbytt av elektroniken tqack vare ett servicekit, ändå bootar det bara halvvägs. Förklaringen är att moderkortet inte får någon ström och det förstår man ju efter denna upptäckt. Varken MEade Astro Danmark kom kom felet på spåren, eller MEade Europe huvudkontor i Berlin, som inte ens öppnqade paketet för att titta på det. Policyn numera är att man inte lagar så här gamla instrument, det är från 1996. Så resan dit var onödig, men GAF grämer sig inte. Ingen skada är skedd och nu kan en lösning vara i sikte. Uppmätning av kontrollpanelens elektronik görs och så ska också transformatorns utspänning mätas. Grundorsaken kan ha varit fel ström ut, och LX200 är kända för att vara känsliga för det. Fortsättning följer.

Kontrollpanelen bortskruvad

LX200 på 12 tum ligger åter på bordet för service i verkstaden.

( 754 visningar )

8 augusti - Sagittarius 2008 dag 3 - föredrag 
Friday, August 8, 2008, 11:26

Chris Allen berättade om variablar stjärnor, några aktuella exempel på samarbete mellan proffs och amatörer om utbrott av egendomliga objekt.

Mikael Skafar, om digital astrofotografering och svensk amatörastronomi av idag. Och så blev det filmvisning, hans nu några år gamla introduktion från nybörjaren i den tidigare observatoriemiljö nära ett ljusförorenande köpcentrum. Nu ser vi fram emot efterföljaren Skafar Amatörastronom v2.0.
Anders Wettergren, om en aktuell solförmörkelse, en fantastisk observationsplats på ett hotelltak i Marocko där entusiaster i Sverige med Curt Olsson i spetsen släpade med ett 15 tums binokulära teleskop. Vidare om hur han tecknar av Vintergatan inte för blotta ögat men väl sedd genom en fältkikare. Nu återstår bara en mindre del, men för att täcka in det området krävs en rese lite mer söderut i Afrika.


Protuberanser över solranden fotograferade den 1 augusti genom ett H-alfa filter och en refraktor uppställd utanför Medborgarhuset i Grönhögen. Kameran hölls på fri hand av Bengt Rutersten...

...som visade ett vackert axplock digitala astrofoton, digital systemkamera eller webkamera eller vanlig ccd av solsystemets objekt samt lite deepsky. Han jobbar med en refraktor eller en C11.

Claes Martinsson har inte lyxen av att ha ett fast observatorium i Tokyo. Nej, det krävs god planering, en supergenomtänkt astrofotoutrustning, ryggsäck och så tillgång till både tåg och bil för att ta sig ut långt på den japanska landsbygden. Resultatet blir imponerande vidfälts astrofoton med modifierad digital systemkamera, som redan visats här på GAF Web, och fler motiv lär dyka upp här så småningom.

Framåt småtimmarna dag tre u,nder Sagittarius, alltså lördagskvällen börjar en och annan deltagare som hållit ut att bli lite mjuka i kroppen av trötthet. Små informella visningar pågick. Bland annat visade Jörgen Danielsson inspelningar från rymdsakytteln Discoverys start i våras gjorda direkt från Nasa TV och hanteringen och dockningen av Kibo-laboratoriet till ISS samt ccd-bilder i sekvens av Komet SW3:s passage härom året, det vill säga Fragment B.
Tidigare i veckan visades även Månen på nära håll och planeterna, alla webkamerafilmade med bra resultat med utrustning för en billig peng. Det var även en kort kurs i bildbehandling med RegiStax 4.0. Jupiter utan distinkt Röd fläck eller transitskugga att sikta på är knepig, men för sekvensen av Saturnus den 15:e februari blev belöningen ett konstaterande av gruppen att det plötsligt såg ut som om ett mycket större teleskop än 9.25 tum hade använts.
( 690 visningar )


<< <Tillbaks | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | Nästa> >>