30 augusti 2008 - ETX 125 Nu uppe igen - RA-motorn fortfarande borta (uppdaterad) 
Tuesday, August 26, 2008, 13:03

ETX125 är uppe igen på den fasta wedgen och i sitt gaffelfäste. Och tänka sig, den här gången utan förargligt glidande i dec-axeln. Receptet var en del arbete igår kväll med att plocka ner dec-sidan. Gissa vad som orsakade den låga friktionen! Olja, just det. Det var inte svårt att hitta platsen innanför dec-vredet på baksidan av skivan. En metallring, ett slags lager, glider på oljan. Jag torkade bort den, helt enkelt.

Lite knepigare var det att komma åt en annan kritisk yta, som ska "ruffas upp" på dec-axelns fäste, enligt nätinstruktioner. Bort med dec-axeln. Bort med plastskyddet på insidan av armen. Plastkugghjulen där inne hamnar lite lealösa, det kan kännas oroväckande, men det går att få det hela på plats igen tack vare en metalltapp. Efter att ytan gjorts något skrovlig med hjälp av en liten skruvmejsel stängde jag, satte tillbaka - och tänka sig. Det fungerar. Med vredet åtskruvat sitter tuben där den ska, distinkt och bra, men inte överdrivet hårt så att den nyper.

Att sätta tuben på plats igen är en repris av avtagandet, och betydligt svettigare. Det knepiga är att med enbart två händer till hands spänna ut gaffeln något och få in tuben innanför axelns plasthållare. Det krävdes flera försök innan det lyckades med ena sidan, så en sista kraftansträngning (försiktigt för inte bryta sönder något) och snäpp! Tuben var inne, försiktigt pressades den i läge, snäpp, snäpp, vardera fästet mot tubens bakände hamnade rätt. Så var det bara att skruva dit fyra skruvar.

Med autostar fungerar körningen i altitud utmärkt, men ingen rörelse sker i azimut. Styrs instrumentet enbart med den enkla manöverpanelen rör det som omväxlande upp och ner i korta steg i altitud, men ingen reaktion i sidled. En regnig kväll när inspirationen flöder ska jag kolla in RA-motorn me domgivningar. Något motor unit fault har inte rapporterats. Kanske är detn en lös ledning eller något som obstruerar.

Tills vidare tjänstgör instrumentet som skarpt inomhusteleskop för tittar ut mot söder. Så ljudligt som det är när det körs så kan jag ändå inte använda det ute på balkongen med hänsyn till grannarna.
---------------
Detta har hänt:

Helt utan förvarning och anledning lade RA-motorn av i min gamla Meade ETX125 igår, och föga anade instrumentet att straffet är att bli befriad från såväl den plastiga, vibrerande monteringen med plastkugghjul, som Autostar 497. I alla fall för tillfället. Det känns egendomligt att hålla i denna tub utan att hela tiden behöva ha en hand under framänden då Dec-vredet är löst åtdraget av rädsla för att den ska falla ner så framtung är den. Maksutov-Cassegrain-optiken är av ypperlig kvalite så det gör att man nästan förlåter ingenjörernas lite slarviga jobb i övrigt med den här gamla modellen.
Avmonteringen gick enkelt. En koll på en hemsida på nätet, det finns flera som beskriver proceduren, skruva ut fyra skruvar, töja ut gaffelns plasttubhållare något och dra tuben bakåt. Sakta och utan gnissel eller repor gled den ur "vaggan".

ETX125-gaffeln ska få sig en översyn, och det gäller höger sida och friktionen som är alldeles för dålig. För mycket smörjmedel har hamnat på glidytorna, enligt nätets instruktiva hemsidor. Man kan hjälpa till genom att sandpappra. RA_motorn lär också få sig en översyn hos en kompetent verkstad så småningom. Det är inga problem att skicka iväg gaffeln, den väger knappt något jämfört med OTA:n!
( 927 visningar )

16 augusti 2008 kl 22 - Partiell Månförmörkelse över Släthult, Berga utanför Högsby är igång 
Monday, August 18, 2008, 10:50Nej, någon partiell månförmörkelse blev inte synlig för observatörer i södra Kalmar län i lördags natt, men för den som råkade befinna sig i mellersta länbet skedde en succesiv uppklarning lagom till dess att skådespelet tog sin början. De två översta bilderna är fotade med en Canon Ixus 75 rakt ner i okularet på 102mm f/7-refraktorn vid lägsta förstorng (25X) okular och 714mm brännvidd på tuben. Det är svårt för kameran att exponera korrekt. På ena bilden skymtar ett moln som är på väg in, på den andra en gren. I verkligheten är färgen på det förmörkade området mer vitgultbrunt. När klockan nått 23.30 och vi packade ihop hängde månen 80 procent förmörkad med en egendomlig vit "hätta" överst över en brunröd kärnskugga från jorden. En ovanlig syn minst sagt.

Det var Thomas och Anton i Handbörds Naturskyddsförening med cirka 130 medlemmar och som är en subsektion inom Sveriges Natursskyddsförening som bjöd in. Anton är GAF-SAAF-medlem de har fått igång en intressegrupp för astronomi som består av cirka 15 personer och de flesta av dem dök upp i samband med förmörkeslen. Undertecknad inledde inne med att berätta och visa bilder och video med hjälp av SAAF:s projektor. Sedan fortsatte det ute med observationer vid vägkanten med medhavda instrument samtidigt som vädretb blev allt bättre. Nästa uppgift för dem är att hitta en bra obsplats bort från vägbelysningen.


( 856 visningar )

Sagittarius 2008 - Astrofoto bilder tagna av Claes Martinsson, Tokyo-Kalmar 
Sunday, August 17, 2008, 09:19
Nedan ses lite bilder tagna med mitt reseteleskop vilket är en 77mm BORG refraktor på en Takahashi TG-SP2 montering. Monteringen guidades med en Meade LPI kamera på en 50mm BORG refraktor. De flesta bilder nedan är komposit bilder med en total exponerings tid på runt 10-25 minuter. Kameran var en IR modifierad Canon 300D.Dumbel nebulosan M27. En vacker sommar planetarie nebulosa som är lätt att hitta och vacker även i mindre teleskop.


En del av slöj nebulosan i Svanens sjärnbild. Supernova rester som ocksaa kan observeras med större teleskop och bäst i kombination med nebulosa filter.


Nordamerika nebulosan NGC7000. Detta var nog en av de bättre bilder jag tagit av denna stora nebulosa.


M13 i Herkules stjärnbild är en av de mest kända stjaernhoparna. Kolla också in 15 magnituds Galaxen IC1296 uppe till vänster i bilden.


Detta var mest en test bild foer att visa det vida synfaeltet i teleskopet men man kan se M57 rätt hyffsat. Förstorade också upp M57 och lyckades faktiskt få med lite färger.


Till sist ett halvtaskig bild på PacMan nebulosan i Kassiopeja. Molnen drog in så det blev bara en total exponerings tid på 6 minuter och tyvärr också drivnings fel, men man kan nästan se pacman figuren trotts detta.

( 1045 visningar )

11 augusti 2008 - Nya refraktorn ute på balkongen Optiktest 
Monday, August 11, 2008, 12:23
Så har då min nya refraktor Astro 102mm ED f/7 hamnat på sin rätta plats nämligen EQ6 Synta Sky Scan Pro stativet. Den ser ut att trivas, och väderleken såg i alla fall lovande ut inför kvällen men det var nya regnväder i antågande sent under natten. Några stjärnor hoppades jag ändå att kunna studera för att testa optiken på.

Uppdaterad 13.8: Det blev Altair som blev den första starka stjärnan som
jag studerade genom 102mm optiken, och betyget är klart godkänt. Det går enkelt att hitta ett tydligt läge med bästa fokus, och någrs färgstörningar varken åt blått eller rött finns inte. Jag fick också in den vid hög förstoring med ett 5mm okular, och det finns ett tight centrum och diffraktionsringar, men de grumlades av en lätt orolig atmosfär.
Lågt stående Jupiter i medelhög förstoring är en annan sak. Det var dissjok i vägen. Planeten var inget problem att fokusera, men det var svårt att utskilja några band på den lilla skivan. Det var inte alls så bra som jag såg den i denna refraktorns lillebror från Kalkplattan på södra Öland för snart ett par veckor sedan. Uppvärmd tub, ostadig stadsatmosfär, dålig seeing påverkade.
Allmänt sett så är detta inget planetinstrument. Det går inte att skaffa sig en refraktor med brännvidd 5-6-700mm och förvänta sig att få ett ypperligt planetinstrument. Denna optik är konstruerad för skarpa vyer i låg och medhög förstoring för astrofoton av stora objekt som kometer, nebulosor och galaxer.
Månen, däremot, var strålande vacker. Inte en antydan till en aktomatisk refraktors lilla blå rand vid kanten av klotet.

Det är ett intressant instrument. ED kan tyckas låta ganska mediokert när det finns APO, men säg inte det. Här har kineserna lyckats väl med optiken. Döm själva. Dagghuven är både en positiv och negativ nyhet. Det är smidigt att kunna dra den ut och in. Nackdelen är att den inte stannar ute då instrumentet höjs. Huven glider tillbaka och linsen ligger blottad för ströljus och dagg. Någon tycks ha glömt att testa produkten under verkliga förhållanden, men motmedlet är inte så svårt att konstruera. Det blir någon form av grövre tyg eller plast med kardborrband som viras ett drygt varv runt tuben under dagghuven och håller den på plats även om instrumentet skulle riktas mot zenit.


Test av optiken. Jag riktade kameran rakt ner mot ett 25 mm Celestron Plossl okular, och förstoringen blev drygt 28 grader. Refraktorn tecknar skarpt och detaljrikt och det krävs faktiskt byte till 10mm plossokular innan det i hög förstoring mot de allra ljusaste solblänkande plåtdetaljerna syns att det är en akromat. Något enstaka ljusblått litet område dyker upp intill det vitgula solblänket. Utmed ventilens flänsar i utkanten av okularet syns också svaga blå områden som skvallrar om färgfel. Fortfarande tecknas bilden ändå mycket skarpt, och flera gånger tydligare än i en klassisk akromat. Ja till och med tydligare än en alldeles modern APO-refraktor, alltså med tre linser av bästa kvalite. I var fall när jag gjorde en jämförelse på Kalkplattan på södra Öland förra veckan. Det skedde med den mindre modellen, cirka 88mm öppning och 500 mm brännvidd,
( 942 visningar )

10 augusti 2008 - Premiärbilder med stort teleskop 
Sunday, August 10, 2008, 08:48

Dags för att ta premiärbilder genom Chris teleskop. Claes har med sig kamera och den adapter som behövs.
Nu ska vi se... Claes siktar in sig och börjar fota. Det är något som rör sig borta i söder.

Det behövs en fokalreducerare. Jörgen har släpat med sina tillbehörsväskor, här finns linsen, snabbt på med den och synfältet blir vidare och det är lättare att fånga motivet på bild. Nej, inget astronomiskt, gissa vad. Flygplan så klart!

Mänger av plan passerar till och från Asien och europa på en EU-flygrutt över södra Sverige.Först ett plan som går sydväst förmodligen mot Kastrup eller kanske London. Höjden var inte 10000 meter, kanske 7000, och det såg ut som att inflygningen var påbörjad. Det fotograferades med optiken vid f/10.

Just innan denna bild togs av ett annat plan som flög i motsatt riktning bort mot Kina tippar vi, hann vi sätta på Jörgens f/6.3- fokalreducerare. Därmed blev synfältet vidare och objektet stannade längre inne i det men planet rörde sig mycket snabbt i sidled. I vart fall hamnade planet i nederkant på en av Claes bilder. Fokus blev inte perfekt men det gör ju inget. Det syns ju vilket bolag det är som flyger. Plane spotting kallas väl den här sysslan?

( 938 visningar )

10 augusti 2008 - Ett nytt instrument i familjen 
Sunday, August 10, 2008, 07:02
Det är aldrig försent att skaffa sig ytterligare ett instrument i familjen.Under Sag 08-mötet så slog jag till efter att ha läst recensioner och provtittat under stjärnorna. Det är en kinesisk ED refraktor, en betydligt vässad akromat med 102mm öppning, (dock ej APO), 714mm brännvidd, f/7 och den säljs under flera märken. Denna kallas Astro men lär vara samma som Astro Tech, exempelvis. En kraftig Crawford-fokuserare som är vridbar 360 grader för bättre placering av motiv på ett stort kamerachip ingår, och nerväxling av fokuserarens rörelse till en 1/10-del.

Jag har snabbtittat dagtid på grannhusens taknock och tegelpannor och det ser mycket lovande ut. Det syns att optiken är snäppet bättre än GAF:s 120mm f/8.3. Till och med mycket bättre. Någon CA, kromatisk abberation, är mycket svår att upptäcka i gränslinjen mellan ett mörkt och ljus objekt, som skorstenen mot ljusa moln. Hur kollimeringen är går ännu inte att avgöra, inga stjärnor har hitrtills kunnat observeras på grund av alla passerande regnväder. Optiken är fixerad, alltså ej justerbar. Ett fel som tydligt syns i denna optik liksom i den äldre refraktorn är ett böjt synfält. I centrum går taknocken rakt men rör du kikaren så att taket hamnat i nederkant eller överkant böjs nocken något. Samma fenomen ses i den äldre refraktorn. För att komponsera för detta används en reducerande lins med fältkorrigering. Williams säljer en sådan. Oftast är de specialanpassade till det egna företagets optik, men ett test ska göras och se om det blir någon effekt på denna tubs fält.
Den äldre refraktorn visar tydlig CA i testet, men klarar sig ändå mycket bra under stjärnhimlen och på månen och planeterna. Svagast är den på Jupiter. Den fick verkligen visa sig på styva linan sista kvällen ut på kalkplattan på södra Öland. I fokus med den nya fokuseraren fanns Jupiter och det var faktiskt mycket länge sedan jag observerade planeten så bra med flera molnband, en satelittskugga och en inte tydlig men ändå Röd Fläck som ljusade upp ett av banden. Det disiga, halvklara vädret framåt natten underlättade.

Nästa steg är att få tag på ett par ringar som passar en 100mm f/10 Schmidt-Cassegrain-tub som jag har, och skruvar som passar till de överraskande nog ej standardgängor som finns på 102:s ringar.

Med den här refraktorn tänker jag astrofota kometer och andra stora objekt. Dovetailen är av Vixen-standard så jag kan enkelt skifta tuben på olika monteringar. Den är också lätt att transportera iväg på astrofotoexcpeditioner ut på landsbygden.


( 712 visningar )


<< <Tillbaks | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | Nästa> >>