Stjärnträffen Sagittarius 2010 den 12-15.8 i Södra Möckleby - Perseidbilder 
Thursday, August 5, 2010, 12:03Bilderna: Ulf Petersson, KAF, Karlskrona: Så är man hemma igen efter Sagittariusträffen, som blev en mycket trevlig tillställning. Bland annat så överraskade vädret med klar himmel för Perseidernas maximum den 12:e augusti när det skulle varit regn och mulet enligt prognoserna.

Jag fotograferade cirka 200 bilder med fisheye upp mot Vintergatan. Dessa bilder har jag nu lagt samman till en Quicktimefilm. (Läs mycket mer om Sagittarius-mötet på bloggen under arkiverat till vänster här på GAF Hemsida).
( 678 visningar )

Canon 7D omodifierad 
Sunday, August 1, 2010, 09:11
Claes Martinsson
Då var sommaren här igen och det var dax för att försöka ta lite sommar astro foton. Bilderna togs med med utrustningen på bilden i artiklen nedan. Jag kan också intyga att tältet är helt suvveränt och jag behövde inte ha igång dewheatern trots en daggig natt. Seeingen var okej, men transparansen tyvärr mycket dåliog på grund av fuktig luft och höga moln.


M13 genom en Meade 6" newton med en Canon 2X Teleconverter och en omodifierad Canon 7D. Ungefär 15 minuters exponerings tid.


M27 (dumbell nebulosan) genom samma uppsättning som ovan. Som syns begränsas den röda färgen i nebulositeten krattigt av kamerans filter.


M27 denna gången genom en 102ED refraktor med en modifierad Canon 450D. Man kan direkt see skillnaden från bilden ovan tagen med en omodifierad kamera genom att denna bilder har betydligt mer röd färg vilket omodifierade kameror filtrerar bort.
( 611 visningar )

Premiär för GAF:s observationstält Stargate 
Sunday, August 1, 2010, 02:25


Förhållandena var inte perfekta, men tillräckligt bra för en testkväll av GAF:s nyinköpta Kendrick Stargate observationstält. Hur klarar det vind och dagg?Uppsättningen skedde i Kalmar. Först innertältet, och sedan yttertältet för regnskydd.Upp med utrustningen. Skorna ställs utanför. Golvet är täckt av plast. Sovutrymmet finns just intill observationsdelen.Claes Martinsson, astrofotograf, konstaterar senare att den allra mesta av daggen hamnar på utsidan. Eftermiddagens blåst lugnade ner sig så vindtestet blir en annan kväll. Säkringen av väderskyddet med linor behövs inte denna kväll.

( 651 visningar )

Roma-ockultationen den 8-9 juli - Molnen förstörde observationsmöjligheterna 
Wednesday, July 7, 2010, 07:13


Bilden: Om jag nu siktade rätt i sökararen kvällen innan den emotsedda ockultationen av stjärnan Delta Oph av asteroiden Roma så är det så här den ser ut i 9.25-teleskopet i en enstaka 5-sekundersexponering. Tyvärr förstörde ett utbrett och tämligen tätt molntäcke, som enligt prognosen av SMHI kom in över sydöstra Sverige på torsdagskvällen, möjligheterna till observationer. Vi får hålla tummarna att någon observatör trots de usla förhållandena hittade en glipa. Kvällen innan erbjöd däremot drygt två bra timmar observationstid och hade ockultationen skett då, ja, då kanske det gått att se stjärnan slockna bakom disslöjorna lågt i sydväst.

Grafik ur Sky 6 med Delta Oph markerad.
--------------------------------------

Tre minuter innan midnatt svensk sommartid under en handfull sekunder natten den 8 till 9 juli sker en ockultation av asteroiden 437 Roma med stjärnan Delta Oph. Den blir synlig över södra Sverige och centrala Europa. Det är ett ovanligt bra tillfälle att observera och registrera. GAF:s moderförening Svensk AmatörAstronomisk Förening SAAF:s Solsystemsektion koordinerar intresserade observatörer.

Läs mer på http://saaf.se/astockroma.php

Tyvärr är den senaste tidens högtrycksväder olycksbådande på grund av det dis och låga dimmoln som byggs upp framåt kvällen och successivt släcker ner stjärnorna bakom ett gråvitt töcken. Natten till onsdagen, exempelvis, gick det fortfarande att se Delta Oph vid midnatt men dess grannstjärna bara till och från. I övrigt var förhållandena usla. 30 minuter senare var det helt kört. Delta Oph låga elevation försvårar ytterligare,
( 728 visningar )

Arcturus testbild  
Monday, June 14, 2010, 10:27


Foto: Ulf Petersson, KAF

En testbild av Arcturus tagen genom en refraktor och med SBIG ST-8300M för ett par veckor sedan. Han använde en WO FLT 110 refraktor med FLT Field flattener, ST-8300M, inga filter, -10.2 C (Ute +16), kl.23.57, 3010-06-02, 10 sekunder exponering, back:4219, Range:1174. Guidad med PHD Guiding, WO 66, SX Lodestar. Allt på NEQ6 PRO montering.
( 737 visningar )

Komet McNaught observeras nu i nordöst vid midnatt 
Sunday, June 13, 2010, 15:36


Grafik ur Sky 6
----------------

Komet McNaught observeras nu i nordöst vid midnatt för blotta ögat på en mörk landsbygdshimmel För att se en tjusig bild besök:

www.skytonight.com

Här hittar du en enormt tjusig bild av kometen, som används för din vackraste skrivbordsbild på länge:

http://www.skyandtelescope.com/observin ... 77259.html

( 663 visningar )


<< <Tillbaks | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | Nästa> >>