M57 den 14 juli 
Sunday, August 22, 2010, 11:58


Bilden: M57 Ringnebulosan från den 14 juli i somras. Cirka 10 minuter exponering adderade, främst 30-sekunders men även en serie kortare. Imgen guidning. Dåliga bilder på grund av ostadig atmosfär, periodiskt fel med mera har tagits bort. För att vara en numera gammal konstruktion optiskt sdett tycvker jag att Celestrons C9.25-tub tecknar förvånadsvärt bra. Synfältet är enormt stort. ST-8300M CCD-kamera, högsta upplösning med 1x1 binning. Klicka två gånger på bilden för att se den i full upplösning. Den är nerskalad från originalbilden med cirka 75 procent. De mörka kanterna visar avdriften under cirka 60 minuter.
( 686 visningar )

Första Jupiter bilden 
Friday, August 20, 2010, 11:10
Claes Martinsson

Jag fick på Sagittarius träffen till slut tag i en kamera adapter ring till mitt Baader 8-24 zoom okular. Det blev ikväll premiär hemma på balkongen i Seoul i 32 gradig värme. Tror det är Io man ser till vänster och Ganymedes som passerar över planet ytan. Teleskopet var ett 10" dobson utan drivning och kameran en Canon 7D med 2x teleconverter.
Då resultatet inte blev något vidare skulle jag uppskatta om någon har något tips på planet stacking och processing program eller tekniker. Jag har dock aldrig processat planet bilder innan så jag har bara gjort lite level justeringar och unsharp mask på en enstaka råbild (jag har dock en serie med bilder tagna).
Skulle jag bli glad för ett E-mail med lite tips.

( 712 visningar )

Stjärnträffen Sagittarius 2010 den 12-15.8 i Södra Möckleby - Perseidbilder 
Thursday, August 5, 2010, 12:03Bilderna: Ulf Petersson, KAF, Karlskrona: Så är man hemma igen efter Sagittariusträffen, som blev en mycket trevlig tillställning. Bland annat så överraskade vädret med klar himmel för Perseidernas maximum den 12:e augusti när det skulle varit regn och mulet enligt prognoserna.

Jag fotograferade cirka 200 bilder med fisheye upp mot Vintergatan. Dessa bilder har jag nu lagt samman till en Quicktimefilm. (Läs mycket mer om Sagittarius-mötet på bloggen under arkiverat till vänster här på GAF Hemsida).
( 679 visningar )

Canon 7D omodifierad 
Sunday, August 1, 2010, 09:11
Claes Martinsson
Då var sommaren här igen och det var dax för att försöka ta lite sommar astro foton. Bilderna togs med med utrustningen på bilden i artiklen nedan. Jag kan också intyga att tältet är helt suvveränt och jag behövde inte ha igång dewheatern trots en daggig natt. Seeingen var okej, men transparansen tyvärr mycket dåliog på grund av fuktig luft och höga moln.


M13 genom en Meade 6" newton med en Canon 2X Teleconverter och en omodifierad Canon 7D. Ungefär 15 minuters exponerings tid.


M27 (dumbell nebulosan) genom samma uppsättning som ovan. Som syns begränsas den röda färgen i nebulositeten krattigt av kamerans filter.


M27 denna gången genom en 102ED refraktor med en modifierad Canon 450D. Man kan direkt see skillnaden från bilden ovan tagen med en omodifierad kamera genom att denna bilder har betydligt mer röd färg vilket omodifierade kameror filtrerar bort.
( 612 visningar )

Premiär för GAF:s observationstält Stargate 
Sunday, August 1, 2010, 02:25


Förhållandena var inte perfekta, men tillräckligt bra för en testkväll av GAF:s nyinköpta Kendrick Stargate observationstält. Hur klarar det vind och dagg?Uppsättningen skedde i Kalmar. Först innertältet, och sedan yttertältet för regnskydd.Upp med utrustningen. Skorna ställs utanför. Golvet är täckt av plast. Sovutrymmet finns just intill observationsdelen.Claes Martinsson, astrofotograf, konstaterar senare att den allra mesta av daggen hamnar på utsidan. Eftermiddagens blåst lugnade ner sig så vindtestet blir en annan kväll. Säkringen av väderskyddet med linor behövs inte denna kväll.

( 652 visningar )

Roma-ockultationen den 8-9 juli - Molnen förstörde observationsmöjligheterna 
Wednesday, July 7, 2010, 07:13


Bilden: Om jag nu siktade rätt i sökararen kvällen innan den emotsedda ockultationen av stjärnan Delta Oph av asteroiden Roma så är det så här den ser ut i 9.25-teleskopet i en enstaka 5-sekundersexponering. Tyvärr förstörde ett utbrett och tämligen tätt molntäcke, som enligt prognosen av SMHI kom in över sydöstra Sverige på torsdagskvällen, möjligheterna till observationer. Vi får hålla tummarna att någon observatör trots de usla förhållandena hittade en glipa. Kvällen innan erbjöd däremot drygt två bra timmar observationstid och hade ockultationen skett då, ja, då kanske det gått att se stjärnan slockna bakom disslöjorna lågt i sydväst.

Grafik ur Sky 6 med Delta Oph markerad.
--------------------------------------

Tre minuter innan midnatt svensk sommartid under en handfull sekunder natten den 8 till 9 juli sker en ockultation av asteroiden 437 Roma med stjärnan Delta Oph. Den blir synlig över södra Sverige och centrala Europa. Det är ett ovanligt bra tillfälle att observera och registrera. GAF:s moderförening Svensk AmatörAstronomisk Förening SAAF:s Solsystemsektion koordinerar intresserade observatörer.

Läs mer på http://saaf.se/astockroma.php

Tyvärr är den senaste tidens högtrycksväder olycksbådande på grund av det dis och låga dimmoln som byggs upp framåt kvällen och successivt släcker ner stjärnorna bakom ett gråvitt töcken. Natten till onsdagen, exempelvis, gick det fortfarande att se Delta Oph vid midnatt men dess grannstjärna bara till och från. I övrigt var förhållandena usla. 30 minuter senare var det helt kört. Delta Oph låga elevation försvårar ytterligare,
( 729 visningar )


<< <Tillbaks | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | Nästa> >>