Chris Allens första astrofoto The Veil Nebula 
Tuesday, August 9, 2011, 13:14


BILDEN: Vi gratulerar Chris Allen till de första stapplande stegen inom astrofoto, och Veil Nebula, Slöjnebulosan i Cygnus, var motivet. ISO800. En bra stackad bild av flera subs. Det som syns, dock, är att kamerans bildplan och teleskopets fokusplan inte är 100 procent parallellt, vilket är ett mycket vanligt förhållande. Därmed blir stjärnorna något utdragna till vänster i bild men rundare till höger.

En mer avancerad teknik med behandling av flatfield och darkframe och så vidare följer, rapporterar Chris. Teleskopet är en 12 tums Meade ACF och vi förmodar att fokalreduceraren på f/6.3 har använts. Exponeringstiden för delexponeringarna är inte känd.

tilläggas ska att polinställningen gjorts med hjälp av driftmetoden, och den ska förfinas ytterligare.
( 571 visningar )

Tidig tjuvstart (Updaterad 23 Aug) 
Monday, August 8, 2011, 03:49
Claes Martinsson

Bilden: NGC6960 (Slöjnebulosan). Exponerings tid 55 minuter med ISO 800. Slöjbenulosan består av supernova rester som är 5-8000 år gamla.


Bilden: Komet C/2009 P1 Garradd. 4 Bilder på vardera 2 minuter med ISO 1600.


Bilden: Den öppna stjärnhopen M52 och "Elephant´s trunk nebula" IC1396. Det blev 6 bilder på vardera 5 minuter innan det kom moln och jag inte längre kunde guida tillförlitligt.


Bilden: M11 "Wild Duck cluster" öppen stjärnhop i Scutum. Sjärnhopen är en av de mest kompakta öppna stjärnhopar på himmelen.


Bilden: M57 Planetarisk nebulosa. Exponeringstid 34 minuter med ISO 1600. Man kan tydligt se stjärnan i mitten från vilken gasen som bildar nebulosan kommer.


Bilden: M92 Klotformig stjärnhop i Hekules. Exponeringstid 24 minuter med ISO 800. Inte så magnifik som M13 (se nedan), men fortfarande vacker också visuellt.


Bilden: Mizar dubbel stjänor. Mizar och Alcor är ett sex stjärnors system. På bilden kan ni se 4 av stjärnorna i systemet.


Bilden: M27 Planetarisk nebulosa. Exponeringstid ca 40 min med ISO 800.


Bilden: M13. Klassisk sjärnhop i Hercules. Exponeringstid ca 24 min med ISO 800.

Första test av utrustningen som jag kommer använda på årets Sagittarius. Kameran är en IR modifierad Canon 450D och teleskopet en 102mm ED refraktor. Total brännvidd är 1428mm och jag använde en Canon 2x extender. Guidescope var en Borg 77ED med 2x barlow och en Orion StarShoot Autoguider (brännvidd 1000mm). Kan rekommendera StarShoot Autoguider då detta är en utmärkt och enkel guidekamera. Stort tack till Jörgen för lånet av utrustning!
( 473 visningar )

Atik filterhjul installerat 
Saturday, August 6, 2011, 03:50BILDEN: Det gick snabbt att installera mitt nya Atik filterhjul på SBIG ST-8300M CCD-kameran. Jag använder mina gamla 1.25-tums filter som jag mot slutet av 90-talet köpte av True Technology i England. Filterhjulet är enbart avsett för detta mindre format och hjulet rullas fram manuellt mellan fem valbara klickstopp. På bilden är den mekanismen dold. Allt gick bra. Men. Det behövs en tunn spacer-ring, gärna endast en knapp millimeter bred i T-storlek för att kunna spänna fast den yttre adaptern säkert med ringen som syns på bilden. Så jag från komplettera från Telescope Service i Tyskland.

Som det nu är går den inte att låsa. Dras adaptern för djupt in krockar den med överkanten på filtrens ringar. Sedan är det ju så att anslutningen mot instrumentet hela tiden kommer att variera. En 1.25 nosepice adapter jag redan har med kort T-gänga passar perfekt.

Bestyckningen av filterhjulet nu är 1 - Röd, 2- Grön, 3-Blå, 4- Tom och 5- Clear.

( 522 visningar )

Premiär för guidning 
Wednesday, August 3, 2011, 13:52


BILDEN: Så lyckades jag på första försöket att guida astrofoto, och det var verkligen en kick. Allt funkade utmärkt direkt. Timmen var sen, jag skulle upp tidigt för att arbeta och lade inte någon extra kraft eller tid på att ställa in exakt fokus. M27 är ju välkänt och enkelt att återkomma till. När jag så bra kom igång lade jag tiden på att utforska hur länge guidningen funkar och det är obegränsad tid. Exponeringen här är en obehandlad enstaka 5-minuters bild vid ISO400. Jag använde fjärrstyrning av fotot med min EOS Canon 1000D-kamera och bulb-läge.BILDEN: Samma motiv vid en knapp minuts exponering och ISO 800. Profilen är inställd på monokrom bild. Guideinstrumentet är en 80 mm f/10 SC-tub och guidkameran en Orion Star Shooter. Den är enkel att fokusera, har ett stort chip och fångar in svaga guidestjärnor. Jag började kvällen med Altair, och gjorde sedan go-to to M27 som monteringen prickade direkt och tre användbara guidestjärnor fanns att välja på utan problem. Instrumentet är som vanligt 102mm f/7 refraktorn och guideprogrammet det fria PHD Guiding, som gör sig jobb utmärkt och vid defaultinställningarna. Monteringen var min renoverade EQ6 Synscan.BILDEN: Ett foto av datorskärmen medan PHD Guiding jobbade mot en svag stjärna och använde videoströmmen från en Orion Starshooter 1,3MB guidekamera. Exponering var 2 bilder per sekund. Optiken är en liten 80mm f/10 Schmidt-Cassegrain från Japan. Guidingmode var genom ASCOM, men jag har fåt tips om att pröva Mount istället. Tack vare det stora videochipet var det inget problem med att behöva söka efter guidestjärnor, de fanns där direkt på skärmen och den som användes låt jag programmet välja automatiskt. Inga justeringar av PHD:s avancerade inställningar behövde göras utan allt kördes default.

Nu tar jag en tillfällig paus med guidningen över Månens ljusa period och sedan Sagittarius-träffen och återkommer med det i september.
( 559 visningar )

Disigt framåt kvällen 
Monday, August 1, 2011, 14:26BILDERNA: Det är fina sommardagar nu, varmt och behagligt och klar blå himmel vid hemkomsten från jobbet. MEN så händer något. Sakta börjar höga, disiga sjok av moln att samlas och succesivt förvärras suituationen under kvällen. När de första stjärnorna dyker upp är det redan försent och börjar även bli väl fuktigt. Nej, tacka vet jag ett rejält lågtryck som rensar undan och så en klar natt innan nästa lågtryck drar in.
( 445 visningar )

Test Altair 
Sunday, July 31, 2011, 16:07


BILDEN: Efter flera veckors uselt, nederbördsrikt väder har ett omslag skett men nätterna ångar av dis och dimma. Här är i alla fall en testbild av Altair med 102 f/7 refraktorn, 30 sekunder, enstaka okallibrerad bild, och manuellt exponerad genom tryck på Canon EOS 1000D:s avtryckare. Fokuseringen fungerar bra, följningen får sägas vara godkänd, nästa steg är att testa guidning någon bra natt. ISO var 1600 därav kornigheten. Mer hann jag inte, dismolnen drog ihop sig.

Nyheten för idag är annars att jag beställt en 100mm dagghuv för guidetuben och ett mekaniskt filterhjul av Atik för mina urgamla 1.25 LRGB-filter, som jag en gång på slutet av 90-talet köpte av True Technology i England. Då var det högsta kvalitet, idag, ja vi får se. De är inte av den enkla typen med enbart färgat glas, ska påpekas.
( 458 visningar )


<< <Tillbaks | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | Nästa> >>