En fantastisk kväll på Eketorp Borgs parkering - Välkomna den 15 - 19 augusti 2012 - Åtta medlemmar från KAF fanns på plats 
Thursday, August 25, 2011, 12:31
Fredag 26.8 - lördag 27.8:


BILDEN: En Meade 12 tum RCX är inte ofta sedd och Håkan Borregård, Tycho Brahe, Lund, använder en. Komet Garrad just intill M71 var fin. Kondensation av kärnan uppskattad till 7 på den tiogradiga skalan från 0 till 9, det vill säga inte långt från stjärnlik.

-----------
Ulf Petersson, KAF:
Hej,

Åtta av KAFs medlemmar besökte i Ölandsträffen i helgen. Fredagens väder blev trots allt rätt skapligt, även om det blåste en del mot natten. Det var ett stort gäng entusiaster som samlades på parkeringen på Eketorp, med en mängd utrustning och stora ambitioner.

Själv fick jag först fel polinställning på teleskopet och fick göra om kalibreringen. Till slut kom jag i alla fall i gång. Resultatet blev min första bild på en supernova. Den finns nu i M 101. Därefter tog jag några bilder på höstens och vårens komet - Garradd. Kometen passerade under natten M 71, vilken också syns på bild.

Ni hittar allt på hemsidan:

http://www.astronomi-kaf.se/pages/Spanaren.html

-----------------------
VÄLKOMNA I AUGUSTI 2012
-----------------------
Sagittarius 2012 äger rum med tjuvstart onsdag kväll den 15 augusti, och sedan i lokalerna i Folkets Hus i Södra Möckleby/Degerhamn den 16:e, 17:e, 18:e och med sista städning den 19:e.

Parkeringen vid Eketorps Borg är tingad den 15:e, 16:e, 17:e och 18:e. Vi får också nästa år förfoga över utrymmen för mellanlagring av utrustning, men har borgen någon bokning av en gästande grupp så kommer de först och vi har inte plats för lagring under den tiden.

I vår när aktiviteterna tar fart i Eketorps Borg igen efter vintern arrangerar GAF en uppföljande eftermiddag och kväll, förslagsvis en söndag, för borgens guider och för allmänheten om resultaten under Sagittarius 11 samt vid klart väder observationer av Månen, planeter och stjärnor.BILDEN: Skymningen är snart slut. Det gäller att vara förberedd. Kvällen var klar, inte mycket vind men lite vind. Dock noterades att seeingen inte var 100 procent, men naturligtvis var förhållandena oehört bättre än kvällen innan med dimmoln!!! Jupiter gick upp i öster framåt kvällen.

BILDEN: Utsikt över parkeringen vid Eketorps Borg, en 5-sekunders exponering. I mörkret döljer sig en mängd observatörer och instrument. Det var mycket länge sedan undertecknad upplevde så många igång samtidigt.
---

Ett förslag av Per Börjesson, Linköpingen. "Korttidare" ställer sina foron längst bort, det vill säga längst söderut på parkeringen med nosen åt väster. "Långtidare" ställer sig nära entrébyggnaden. Det gårinte att blanda pga störningar från korta som parkerat bland långliggande observatörer som tänker stanna hela natten.

Sagittarius 2011 arrangeras av Grönhögens Astronomiska Förening tillsammans med SAAF, Svensk AmatörAstronomisk förening i samarbete med Kalmar Läns Museum, som driver visningsverksamhet vid Eketorps Borg.


===================BILDEN: En kanonkväll väntar fredag-lördag, och en bra kväll lördag-söndag som bara kan störas av någon regnskur framåt efternatten. Detta enligt SMHI:s prognos.

FÖRSENAD PRYLMARKNAD

* Pga svår försening av Astrosweden efter mycket att
göra i butiken kommer Christer när som helst först nu tidigt fredag kväll och det blir ändring programmet i morgon lördag från en två två parallella aktiviteter.

* Jörgen D åker ner till Folkets Hus i Södra Möckleby och öppnar här vid 10. De deltagare som är intresserade av att handla tidigt gör det.

* Sedan finns flera som istället åker med på
geologisk utflykt guidad av Chris Allen. Samling vid grillen i Färjestadens hamn klockan 10. Ankomst till Södra Möckleby senast 15 lördag eftermiddag för föredrag och prylmarknad.

---
MIDDAGEN

Det finns nu drygt 20 deltagare i middagen på Brukshotellet lö kväll klockan 20, men maten räcker för fler så senkomna gäster är välkomna att anmäla sig.

Jörgen D

FREDAG 26.8, 32 DELTAGARE I SAG 11BILDEN: Anders Wettergren, meteorolog från Norrköping, föredrar om väder och seeing bland annat. Sagittarius 2011 har nu 32 deltagare, och drygt 20 väntas deltaga i middagen. Dock har helgen bara börjat så några fler lär ansluta.

TORSDAG 25.8:

Det var uppklarning för en dryg timme på torsdagskvällen och därefter in i en lokal dimbank. Vi hoppades på bättre väder efter den men dimman tjocknade istället. Eketorps borg besöktes ändå för rekning. Drygt 15 deltagare hittills.

Det är nu sista chansen att anmäla dig till middag lö kväll klockan 20.BILDEN: EN tillfällig uppklarning på torsdagskvällen men sedan tätnade dimman åter, men Sag 11-deltagarna gav inte upp för det utan samlades ute vid Eketorp, transporterade utrustning för mellanlagring och diskussioner under dimmtunga skyar på en mycket mörk plats.
( 865 visningar )

Sagittarius 2011 - Viss chans till halvklart framåt kvällen,  
Thursday, August 18, 2011, 12:07


Bilden: Claes Martinsson, Seoul/Kalmar har gjort en tidig tjuvstart och garderat sig med någar fina astrofoton. Här M57, planetarisk nebulosa, från den 18 augusti 2011. Exponeringstid 34 minuter med ISO 1600. Man kan tydligt se stjärnan i mitten från vilken gasen som bildar nebulosan kommer. 102mm f/7 ED refraktor.

(Kolla in de och de allra senaste bilderna de på hans tjuvstartsblogg här:

http://gaf.homeip.net/index.php?m=08&am ... 808-114934

MULEN START I PROGNOSEN SEDAN BÄTTRE SISTA CHANSEN MIDDAGSANMÄLAN

Sagittarius 2011 inleddes mulen onsdag kväll på Eketorp och tyvärr ser torsdag kväll inte heller bra ut i prognosen, men sedan slår det om.
Dock finns viss chans till i alla fall halvklart. Vid 21 stänger Jörgen Folkets Hus och åker över. Om en halvtimme går en ntransport över med grejor.

Fredag kväll anges helklar och lördag kväll börjar bra men kan sedan störas av någon regnskur. Vinden väntas då nå upp till 10 meter i sekunden från sydväst.

Vid dålig väderlek är det inomhusaktiviteter i Folkets Hus, Södra Möckleby som gäller. Vi har flyttat in här nu.

Ett är redan ändå helt klart. Så värst många deltagare som ställer upp instrument ute på den stora parkeringen på Eketorp under 10 meter i sekunden blir det inte. Plan B gäller därför nu, ordinarie uppställningsplats är bakom entrébyggnaden. Ni parkerar just framför. Sedan får man bära grejorna genom ett grindhål och runt knuten. Planen är att ha två Kendrick Stargate Observationstält uppsatte som obsplatser men främst som vindskydd mot sydväst.

MEDTAG ALLTSÅ VARMA KLÄDER TILL TRÄFFEN, Tänk sen höst. I natt var tempen nere på 10 grader och det var rejält daggigt på morgonen. Claes MArtinsson, Kalmar var på plats i Eketorp och tjuvstarts tjuvstartade i måndags kväll och rapporterar om en fantastisk stjärnhimmel.

SISTA CHANSEN MIDDAGSANMÄLAND BRUKSHOTELLET LÖRDAG KVÄLL START KLOCKEN 20, Inkokt lax, 125 kr. jorgend56 (at) gmail.com.

Du når Jörgen Danielsson på mobil: 0727309180BILDEN: Torsten Hägerström, Alf-Arne Olsson,GAF, Grönhögens Astronomiska Förening och Annette Kronlund, platschef på Eketorps borg, Kalmar Läns Museum, och som är väl medveten om platsens ovanliga astronomiska fördelar. Stafettpinnen för att arrangera nästa stjärnträff i Sverige har nu hamnat hos GAF och SAAF, Svensk Amatörastronomisk Förening. Nyheten för i år blir att observationerna görs från parkeringen vid Eketorps borg på sydöstra Öland. Det är en av landets absolut bästa platser för astronomiska observationer, men samtidigt utsatt för elementens påverkan och främst tänker jag på vinden.

Stjärnträffen pågår den 24 till 28 augusti med observationer nätterna den 24-25, 25-26, 26-27 och 27-28.

GEOLOGISK UTFLYKT EN NYHET

Astronomi och geologi hör ihop. Geologisk guidning under Sagittarius 2011, det är en nyhet, och det är Chris Allen, amatörastronom men också utbildad geolog, som svarar för den. Öland är en fantastisk plats för den geologiskt intresserade. Guidningen genomförs en gång så det gäller att vara med då på lördag förmiddag och tidig eftermiddag den 27/8. I händelse av dåligt väder och nederbörd ersätts utflykten med aktiviteter och föredrag i Folkets Hus i Degerhamn. Håll koll på denna hemsida för att följa eventuella ändringar i programmet.BILDEN: Eketorp borgs parkering, perspektiv mot söder.BILDEN: Foto av Claes Martinsson den 18 augusti 2011. M92 Klotformig stjärnhop i Hekules. Exponeringstid 24 minuter med ISO 800. Inte så magnifik som M13 (se nedan), men fortfarande vacker också visuellt.BILDEN: Foto: Claes Martinsson. Mizar dubbelstjänor. Mizar och Alcor är ett sex stjärnors system. På bilden kan ni se 3 av stjärnorna i systemet.

PROGRAM FÖR SAGITTARIUS 2011, som är ett samarrangemang mellan Grönhögens Astronomiska Förening, Svensk AmatörAstronomisk Förening, och Eketorps Borg/Kalmar Läns Museum:
---------------------------------------------------------------

Onsdag 24.8 klockan 20.00: Tjuvstartskväll, Eketorps parkering.

Torsdag 25.8 klockan 15.00: Folkets Hus Södra Möckleby öppnas för mingel, prylförsäljning, korta, spontana föredrag och regnskydd i händelse av dåligt väder. Det avrundas säg framåt 19. Folkets Hus stängs därefter.

Klockan 21: Samling p-p-platsen Eketorps Borg för en observationsnatt. Mellan 21-22 har Jörgen Danielsson visning för nybörjare i det södra hörnet. I händelse av hård vind, risken är stor på södra Öland och för mycket ljusstörningar från fordon och campande turister, sker observationerna i lä vid entrébyggnaden, och då sannolikt bakom densamma.

Fredag 26.8 klockan 15.00: Folkets Hus Södra Möckleby öppnas för mingel, prylförsäljning, korta, spontana föredrag och regnskydd i händelse av dåligt väder. Det avrundas säg framåt 19. Folkets Hus stängs därefter.

Klockan 21: Samling på p-platsen Eketorps Borg för en observationsnatt. Mellan 21-22 har Jörgen Danielsson visning för nybörjare i det södra hörnet. I händelse av hård vind, risken är stor på södra Öland och för mycket ljusstörningar från fordon och campande turister, sker observationerna i lä vid entrébyggnaden, och då sannolikt bakom densamma.

Lördag 27.8 klockan 10.00. Samling för geologiskt intresserade vid grillen i Färjestadens hamn för avfärd norrut. Chris Allen guidar. Det blir stopp på några geologiskt intressanta platser, och mitt på dagen lunch någonstans på norra Öland.BILDEN: Entrébyggnaden och parkeringen framför vid Eketorps borg, utsikt mot norr.

ANMÄLAN:

Av praktiska skäl är det lämpligt med en frivillig förhandsanmälan till: chris.allen (at) telia.com.

SAMLINGEN FÖR AVFÄRD sker i Färjestadens hamn klockan 10.

Samtidigt är det stängt i Folkets Hus, Södra Möckleby. I praktiekn innebär det två timmars senare öppning i folkets Hus än i fjol. Något öppet på förmiddagen hade det inte blivit i vilket fall.

Klockan 15. Återsamling och öppning Folkets Hus, Södra Möckleby. Mingel. AstroSweden säljer teleskopprylar och tillbehör.Bilden: Foto av Claes Martinsson. M27 Planetarisk nebulosa. Exponeringstid ca 40 min med ISO 800.

FÖREDRAG:

I år har vi tyvärr ingen inbjuden huvudtalare efter återbud på grund av sjukdom, men det finns flera amatörföredrag korta eller något längre anmälda.

- Chris Allen, GAF, om George Alcock, engelsk legendendarisk amatöraastronom

- Ulf Petersson, KAF, om ny modern amatörvänlig spektroskopisk teknik, filter och mjukvara.

- Claes Martinsson, GAF, om en astronomisk resa.

- Johan Warell, ordförande i SAAF, kommer att berätta om erfarenheter av SAAF:s satsning på tillfälligt utlysta observationsprojekt de senaste två åren med en asteroidockultation och en komet. Därtill om en idée för att öka observationerna.

- Jörgen Danielsson, GAF. Armageddon i slowmotion. Om asteroid (101955) 1999 RQ36 som av Nasa, den amerikanska rymdflygsstyrelsen och JPL, Jet Propulsion Laboratory av NEO-avdelningen listas som det största hotet mot Jorden de kommande nära 200 åren. Risken är 1 på 1000 för nerslag två gånger år 2182 och just i dessa dagar augusti 2011 passerar asteroiden nära Jorden igen och kan radarmätas.

- Jörgen Danielsson, GAF, (kort): Några exempel från den gångna säsongen, CCD-bilder, galaxer, en komet

Fler bidrag välkomnas. Dock har vi alltså ont om tid på lördagen så maxtiden per föredrag är 30 minuter.

Deltagare i Sagittarius 2011 laddar förstås sin bärbara dator med material att visa mulna och regniga kvällar. då gäller ingen maxtid...


MIDDAG PÅ DEGERHAMNS BRUKSHOTELL

Lördag kväll den 27:e klockan 20 till 22 bänkar vi oss så vid borden på Degerhamns Brukshotell för middag. Det serveras inkokt lax av krögare Bill Nilsson och hans anställda, med dillmajonäs och potatis. Kostnad 125 kronor som betalas på plats av var och en.

Förhandsanmälan görs snarast till Jörgen Danielsson, ordförande i GAF på e-post jorgend56 (at) gmail.com.

Folkets Hus är stängt medan vi är ute och äter och observerar. Sent ankommande Sag11-gäster rekommenderas att åka direkt till Eketorp.

SENA FÖR BRÖLLOP

Vi är senare ut till Eketorps Borg lördag kväll eftersom det pågår ett bröllop där men till 23 beräknas gästerna ha lämnat. Mellan 23-24 har Jörgen Danielsson visning för nybörjare i det södra hörnet. I händelse av hård vind, risken är stor på södra Öland, och för mycket ljusstörningar från fordon och campande turister, sker observationerna i lä vid entrébyggnaden, och då sannolikt bakom densamma.

Söndag 28.8 klockan 10. Städning av Folkets Hus, Södra Möckleby. I händelse av dåligt väder natten lördag-söndag städar vi istället, och lämnar nyckeln till vaktmästaren, och sparar in en resa söderut.

FRIVILLIG ANMÄLAN TILL SAG11

Det har under det senaste halvåret droppat in cirka 15 frivilliga förhandsanmälningar till Sag11. Kommer du också? Hör av dig till jorgend56 (at) gmail.com.

FRITT FÖR MEDLEMMAR

GAF eller SAAF-medlemmar går in gratis, vuxna icke medlemmar utifrån betalar 100 kronor per person.

Arrangemanget sker i samarbete med Eketorps Borg, som drivs av Länsmuséet i Kalmar. Riksantikvarieämbetet svarade för utgrävningen och den första rekonstruktionen av borgen. Det finns bara någon enstaka lampa, det är inne på toaletten, och skulle den uppfattas som störande genom ett spjälat fönster, går den att skyla.

I år har vi tillgång till toalett. Deltagare med husbil är välkomna att stå på parkeringen över natten, men måste vara borta på morgonen.

VÄLKOMMEN ALLMÄNHET VINTERGATAN ÄR DET VACKRASTE OBJEKTET

Till de bland allmänheten som är intresserade av att komma och titta ska sägas att visningen bara sker en timme per kväll, och det är svåra nätter för ovana. Ingen Måne eller några ljusstarka planeter är synliga utan enbart grågröna disiga fläckar av galaxer och nebulosor eller samlingar av en massa prickar, som kallas stjärnhopar. Framförallt är Vintergatan, vår hemgalax synlig för blotta ögat. Barn är välkomna i föräldrars sällskap. Någon bildvisning av tidigare fotograferade objekt på himlen sker inte dessa kvällar, som främst är avsedda för landets mest avancerade amatörastronomer.


Stjärnträffen pågår den 24 till 28 augusti med observationer nätterna den 24-25, 25-26, 26-27 och 27-28.

==================


Bilden: Foto av Claes Martinsson. M13. Klassisk sjärnhop i Hercules. Exponeringstid ca 24 min med ISO 800. (Foto från den 7 augusti).

Första test av utrustningen som jag kommer använda på årets Sagittarius. Kameran är en IR modifierad Canon 450D och teleskopet en 102mm ED refraktor. Total brännvidd är 1428mm och jag använde en Canon 2x extender. Guidescope var en Borg 77ED med 2x barlow och en Orion StarShoot Autoguider (brännvidd 1000mm). Kan rekommendera StarShoot Autoguider då detta är en utmärkt och enkel guidekamera. Stort tack till Jörgen för lånet av utrustning!

Platsen för astrofotograferandet har varit trädgården på baksidan till en fastighet i södra Kalmar.

==================

FRÅGOR OCH SVAR

* Jag har fått frågor om vi inte skulle kunna spärra av en del av parkeringen och ha ytan för oss själva? Svaret är nej. Eketorps Borg vill ha parkeringen öppen som vanligt för uppdykande turister, en och annan kan förväntas stå här med husbil eller husvagn över natten, men turistsäsongen börjar att lugna ner sig. Denna helg är den första på eftersäsongen.

Skyltar behövs vid infarten till Eketorp om vad som pågår, de ska tillverkas i förväg och det planeras ske ganska så snart. Exakt utformning återstår att se. I vart fall fungerar reflexvästar bra som signal!

* Ska vi stå inne i borgen? Svar nej. Cirka en kilometer söderut på parkeringen framför entrébyggnaden.

* Hur blir vädret, vilka är utsikterna för kvällarna? Erfarenheterna från många Sagittariusträffar är att södra Öland under sensommaren är vädersäkert. Genomsnittet klara nätter under fyra nätter är två mycket klara och fina, en halvklar med dimsjöjor, speciellt framåt småtimmarna och så en mulen och regnig kväll, vilken brukar vara lördagsnatten av någon anledning.

Klä dig som om du ska ut och observera sent en höstkväll. Varma kläder i flera lager, huvudbonad och rejäla skor, kängor krävs. Räkna alltså med vind, och tre av fyra dygn blåser den från sydost. Till skillnad mot vår tidigare observationsplats ligger Eketorp platt, terrängen saknar naturligt vindskydd, och vinden är den faktor som mest sannolikt får dig att ge upp observationerna.

* Varför är middagen så sen på lördagen, varför inte ha den 18-20 istället och vinna observationstid? Svaret är alltså att ett bröllop pågår i Eketorps borg. Parkeringen vi ska stå på används av fordon som hör till gästerna. Vid 23-tiden uppskattas festsällskapet ha drigit vidare. Det är därför bättre att undvika desa timmar då det annars skulle bli ordentlig blandningav fordon och teleskop och slå läger från 23 istället.

Middagen på Degerhamns Brukshotell är alltså 20-22 och i dagsläget finns cirka 10 anmälda.

- Ytterligare en faktor berör nyheten Geologisk utflykt från 10 till tillbaka ca 14.30 i Södra Möckleby-Degerhamn. Föredragen börjar så vid 15-tiden, och med en tidig middag från 18, ja, ni förstår själva. Det blir inte mycket tid för föredrag då. OBSERVERA att Folkets Hus i Södra Möckleby/Degerhamn är stängt under tiden som utflykten pågår. Vi har inte personal att ha parallella aktiviteter igång.

========================
LASERPEKARE TILLÅTS INTE
========================
Som säkert alla amatörastronomer vet om vid det här laget är ju laserpekare av medelhög eller hög effekt förbjudna att användas av privatpersoner på allmän plats, och myndigheterna ser strängt på överträdelser. Vi vill understryka detta med anledning
av att många gäster utifrån väntas som säkert inte är medvetna om att södra Öland befinner sig rakt under EU:s flygtrafikkorridor mot sydostasien. Cirka 300 flygplan till eller från främst Asien passerar per dygn här. Det är inte en fråga om utan när incidenter skulle kunna inträffa. Arrangören har inte funktionärsresurser för att alltid kunna hålla koll utan var och en deltagare har ett personligt ansvar.

( 737 visningar )

Sagittarius 11 - Anmälan till middagen pågår, Moln, moln, moln... 
Tuesday, August 16, 2011, 11:32
Sagittarius 11 - Anmälan till middagen pågår, Moln, moln, moln...BILDEN: Så här såg det ut över östra Nybro sent under eftermiddagen den 8:e augusti. Enorma molnformationer gav ett närmast utomjordiskt skådespel och förebådade ytterligare åskskurar. Moln önskar vi naturligtvis se så lite av under Sagittarius 11, som tjuvstartar kvällen den 24.8 på parkeringen vid Eketorps borg och pågår till den 28:e. MEN. Önskar du deltaga i middagen på Degerhamns Brukshotell på lördag kväll klockan 20 till 22 ska du anmäla det till jorgend56 (at) gmail.com.
( 582 visningar )

Klart uppställt för verkliga testbilder - Stjärnspår 
Monday, August 15, 2011, 12:35


BILDEN: Klart uppställt för verkliga testbilder med LX200 12 tum. Som alla förstår är detta enbart tänkt för tester, bilden lär bli bubblig på grund av den varm inomhusluften och att instrumentet är varmt och luften utanför kallare. Instrumentet står i våg och pekar redan mycket nära söder, meridianen befinner sig ganska nära skorstenen, men den är skymd på bilderna. Det är taknocken till vänster.

BILDEN: Baader Steeltrack 3.3 tum fokuserare hamnar lite dumt när jag vrider fast den, men det spelar ingen roll. I den finns alltså Telescope Service f/8 fokalreducerare, som korrigerar för koma och fältkurvatur i en gammal SC-optik. Reduceraren befinner sig bara några millimeter ifrån det ideala läget räknar från CCD-kameran. Efter lite experimenterande med mitt "reservdelslager" lyckades jag skruva isär en adapter och använder här dess låsring som extra spacerring och då går det att låsa 2-tumsadaptern mot filterhjulets framsida. Annars går adapterns gängning för djupt och slår i toppen på de gamla filtren.BILDEN: Erik var pensionerad ingenjör. Det syns. Hans konstruktion för fokusering får sitta kvar. Steel Track fokuseraren är förberedd för motorfokus. Den är dyr men när jag känner mig motiverad i vinter blir det inköpt. Förutom fokusering på distans från PC får du även temperaturkompenserad fokusering.BILDEN: Under tisdagskvällen klarnade det upp och blev en stund halvhyfsade förhållanden innan månljuset störde för mycket. Jag körde tester. Bilden visar en 20-sekunders exponering i primärfokus med TS f/8 reduceraren och ST-8300M binnad 2x2.

- LX200 startar utmärkt - dock kan alltså inte handkontrollen användas manuellt utan kommunikationen sker seriellt med PC och MPO Connections.

- LX200 rör sig fint både i långsam fart och lite snabbare. Det styrs från Conx.

- Programmet skickar uppgigft om datum och tid över till teleskopet, men det går inte att komma åt övriga av handkontrollens funktioner med detta program från PC.

- Teleskopet vet sedan tidigare, innan handkontrollen gick sönder, att det står i alt-azi-position, och ej polar.

- MPO Conx kan automatiskt finjustera och aligna instrumentets position mot data hämtade från en nytagen CCD-bild MEN det kan inte göra den grundläggande start alignment i samband med bootningen. Alltså vet inte instrumentet exakt hur det pekar, bara att det grovt pekar mot söder. Därav avdriften på stjärnorna.

- Fysiskt står teleskopet bra uppställt och pekar i det närmaste rätt mot söder/meridianen. Av någon orsak hade LX200:s sökare årgång 1996 svag kvalite och hårkorset rör sig kraftigt upp och ner beroende på hur du håller ögat. Jag fick därför byta till mitt instruments sökare, årgång 1997, och felet minskades till säg 20 procent. MEN. Att ställa in sökaren i skymningen och mörkret genom att använda en CCD-kamera på ett teleskop med cirka 2500 millimeter brännvidd är inte lätt. Det gick inte. I morse fixade jag detta på fem minuter, men utan kameran på plats.

- Det tog 30 minuter att fokusera LX200 på en husvägg och tegelpannor på en byggnad här i området. Det är bara att prova sig fram. Jag använde främst LX200:s egen fokuserare och finjusterade med Baader Steel Track.

- Bilderna blir bra, bra belyst synfält. Reduceraren sitter ändå 3-4 millimeter fel i förhållande till den ideala positionen, och jag jobbar vidare med justeringar. SBIG ST8300M lyder Conx till 100 procent, och alla användar, instrument och bildtagningsdata som positionen förs in i fits-headern. En liten lustighet som det tog mig en del experimenterande att komma underfund med är hur kylningen styrs. Du skriver in en önskad temperatur säg -10 grader C, men funktionen att sänka (eller höja) aktiveras först sedan du avaktiverat den regulerade kylningen och så slagit på den igen.BILDEN: Tegelpannor CCD-fotograferade från cirka 225 meters håll med 5 sekunders exponering, binnad 2x2, under skymning, i det närmaste natt. Råbild.

Uppdatering den 18.8: Nu har jag gått från en preliminär installation av CCD-kameran, filterhjulet och reduceringslinsen till en definitiv. Det kan ju tyckas vara mycket ordande om en enkel sak: bara skruva ihop grejorna. MEN. Så enkelt är det inte. Prova själv. Liksom med olika verktyg behöver du ha olika adaptrar liggande och rätt som det är kommer användning för någon av dem som blir mycket viktig. Det visade sig att serviceteknikern på Telescope Service i Tyskland för några månader sedan gjorde hel rätt när han skickade med tre extra adaptrar till min order. Nu kom dels 48mm till 2-tums adaptern perfekt till pass som mellanlägg så att jag kunde fästa "röret" i filterhjulet utan att T-gängorna sjönk för djupt ner. Och det sitter snyggt och paralellt. Vidare skickade han med en variabel T-adapter med låsring. Tack vare den kunde jag ställa in rätt avstånd mellan basen på reduceraren 48mm gängor och CCD-kamerans chipyta.

Det totala avståndet ska vara 97,5 mm. Kvar efter CCD och filterhjul blir 80,5 millimeter alltså fram till början av TS f/8 reducerare för SC. Visserligen sjunker nu inte detta paket lika långt in i fokuseraren som tidigare, låsringen för den variabla adaptern hindrar, men det räcker mer än väl för att hålla allt stadigt på plats. Det finns tre rejäla låsskurvar i fokuseraren och den spänner med en låsring.

Slutligen fungerar också den tredje adaptern bra men kommer att användas på Celestron 9.25. Den gör det möjligt att koppla en standard f/6.3 reducerare till en standard modern fokuserare.

---
Så var det bara det här med killen från UPS som varit här och försökt nå mig dagtid ett par gånger med ett litet paket från Tyskland. Tre nya adaptrar är på ingång: En övergång från 48 mm till T-standard, en T-adapter med tre bultar som lossas och då kan det hela roteras 360 grader och låsas i önskat nytt läge. Och så en 1 mm T-ring för att hjälpa i nya situationer då mellanring eller ringar behövs.

Nu tänker jag på Celestron 9.25 tum. Jag bygger dess nya fokuserare, reducerare och kameraanslutning. Ovan nämnda adapter passar perfekt på reduceraren, och i fokuseraren. Här finns också en modern guider av Meade. Dock. Skruvar jag på den hamnar i helt guidern helt fel riktning. Här ska 360 graders roteraren göra nytta.


RGB PREMIÄRBILDEN: Så sitter då TS f/8 reduceraren för SC-optik på korrekt avstånd från CCD-chipet och korrigeringen av bildfältet blir betydligt bättre. Jag får fina stjärnspår,och RGB-bilden av del ett fönster på 150 meters håll innebär alltså premiär. Filterhjulet är enkelt och snabbt att manövrera manuellt och omfokusering behövs inte.De gamla RGB-filtren är inte balanserade mot varandra så rakt av efter samma exponering blir bilden för grön och måste även justeras en bit mot det röda, manuellt. Detta korrigeras ju med hjälp av olika exponeringstid per filterkanal. Den säregna färgen kommer sig alltså av gårdsbelysningen med dragning åt natriumgult. Denna bild är behandlad i Iris version 5.5 av Buil och är närmare sanningen även om det mörkaste området blir för mörkt. Den sista touchen är gjord i ett vanligt bildbehandlingsprogram för att få lite lyster över scenen.BILDEN: StjärnspårBILDEN: Ikväll har jag experimenterat vidare med drivrutiner för LX200 i kombination med ASCOM och bekräftat att jag måste nedgradera ASCOM från 6 till 5 och att den mer avancerade Telescope APi och Meade classic visserligen installeras, men det ger ingen rörelse hos instrumentet. Det gör istället den vanliga Meade drivrutinen rakt upp och ner. Sedan tidigare innan handpanelsproblemet och det brunna membranet vet alltså instrumentet att det står alt-azi. Nu kan jag enkelt med Sky6 synka det mot ett objekt som en stjärna, och det rör sig korrekt och hittar nästa begärda objekt. I alla fall vid "torrsim" inomhus.BILDEN: Uppdaterad 21.8: Eriks till GAF donerade LX200 Classic på 12 tum har nu trackingen igång. Trackingen startar i det ögonblick som instrumentet synkas mot Sky 6 Pro, och det går att nå 10-sekunders exponeringar. Långt ifrån alla blir bra, varm innomhusluft bubblar ju ut genom balkongdörren och så finns en asfalterad yta framför fastigheterna som dagtid blir varm och nattetid släpper ifrån sig värmen. En och annan blir någorlunda skarp med runda stjärnor. Ikväll var det bra med tid och jag hann ta en komplett serie med plattfält först. Jag återkomm3er till objekten som jag försökte med.

För övrigt är det MYCKET bekvämt med ett instrument som står inomhus nästan ute i balkongdörren. Det är snabbt aktiverat, och även om det bara når en bråkdel av himlavalvet blir den delen - som alltså sedan sakta passerar revy i och med jordrotationen - väl undersökt. Nästa åtgärd är att utan strömmen på vrida hela instrumentuppställningen närmare meridianen, alltså söder. Nu står det ungefär rätt.

EN AV PRICKARNA ÄR PLUTOBILDEN Lördag kväll 1930UT den 20.8. en av prickarna är Pluto. 5 x 10 sekunders adderade exponeringar, 12 tum f/8 LX200 SC. Jag tar om bilden om cirka 10 dagar är planen.BILDEN: Måndag kväll den 22.8 klockan 19.30 UT. Nytt försök att fota Plutos område och denna kväll var vädret oehört mycket bättre. En enstaka 10-sekundersexponering. Någon analys eller kalibrering är inte gjord utöver darkframe. Som synes matchar inte fälten. Vi får se vilket som var rätt. I vart fall prickade LX200 synbart rätt på flera andra objekt och jag körde till långt in på natten. Mycket bildbehandling återstår dock.
( 775 visningar )

Kontakt 
Thursday, August 11, 2011, 13:05


BILDEN: I Sky 6 fungerar pekningen på låtsas inomhus bra (inom ett minimalt område i söder, jag vill inte utsätta LX200 Classic för häftiga rörelser då det bara står på skrivbordet utan förankring). Och över den seriella förbindelsen känner den av MPO Connections av Brian Warner, som laddar aktuella stjärnkataloger och grafiskt visar var instrumentet pekar. Det här är spännande! Det räcker för ikväll. Sista steget är ju att även starta Sbigs CCD-kamera ST8300M, som nu sitter stadigt monterad på instrumentet. Så snart det går ska jag ha hjälp att lyfta på Eriks till GAF donerade LX200 Classic på 12 tum på stativet.

Handkontrollen har alltså tre dåliga siffror så den går inte att använda efter starten. Instrumentet styrs därför enbart seriellt från PC.BILDEN: Nu har jag haft premiär för körning av LX200, MPO Connections och SBIG ST-8300M kamera tillsammans, och tagit den första bilden. Det ser ut som en flat men är egentligen en dark. Belysningen orsakas av ett par igentejpade hål i 12-tummarens plåtlock. Det som saknas nu är att kunna aligna instrumentet, det går enkelt att göra i Conx, men för det behövs en stjärnhimmel.

Alla nödvändiga data registreras i FITS-headern precis som förväntat, inklusive position. Nästa uppgift är att öva vidare på att göra scripts som styr automatiska tagningar av långa serier av bilder främst på asteroider men också för supernovasökning. Conx har en sökfunktion som kartlägger vad det är för objekt som står på en vis position, inom ett visst område. Sedan omvandlas denna fil till ett script, men det krävs ett visst handlag med processen.
( 625 visningar )

Chris Allens första astrofoto The Veil Nebula 
Tuesday, August 9, 2011, 13:14


BILDEN: Vi gratulerar Chris Allen till de första stapplande stegen inom astrofoto, och Veil Nebula, Slöjnebulosan i Cygnus, var motivet. ISO800. En bra stackad bild av flera subs. Det som syns, dock, är att kamerans bildplan och teleskopets fokusplan inte är 100 procent parallellt, vilket är ett mycket vanligt förhållande. Därmed blir stjärnorna något utdragna till vänster i bild men rundare till höger.

En mer avancerad teknik med behandling av flatfield och darkframe och så vidare följer, rapporterar Chris. Teleskopet är en 12 tums Meade ACF och vi förmodar att fokalreduceraren på f/6.3 har använts. Exponeringstiden för delexponeringarna är inte känd.

tilläggas ska att polinställningen gjorts med hjälp av driftmetoden, och den ska förfinas ytterligare.
( 581 visningar )


<< <Tillbaks | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | Nästa> >>