Den 6 september 2009 - 102 mm ED refraktorn mot området med M57 
Sunday, September 6, 2009, 11:34


Den 6.9: Här är området med M57 men i fokus och fotograferat under en kväll med bättre förhållanden cirka klockan 21UT. Det är en enstaka 15 sekunders exponering.Frn 4.9:Månen var på väg upp så jag hann aldrig finjustera fokus men här är i alla fall en testbild tagen genom Astro-Tech 102mm f/7 ED refraktorn på Synta EQ6 Pro syn scan. En enstaka 15 sekunders exponering. Jag styrde monteringen från Sky 6, den uppfattar att det är en Celestron Nexstar montering.

Kameran är en Canon 1000D EOS, som styrs från PC:n med hjälp av dess utilityprogram. Nu var det alltså snabba ryck som gällde så inställningen fick bli vad den var, P och 15 sekunder exp. Jag drog upp känsligheten till ISO800. Ingen bildbehandling 'r utförd.
( 722 visningar )

Den 1 september 2009 - Sex tum f/5 LXD 75 Newtontub - Premiär för säsongen för Jupiter 
Tuesday, September 1, 2009, 10:08


En månljus så disig natt att till och med Jupiters skiva är allt för grumlad av dåliga atmosfär använder jag för tester och
justeringar av min utrustning. Den här lilla 6 tum f/5 tuben plockade jag upp billigt på Värmland Star Party i vintras, och kollimerat. Ytterligare tester i natt visade att några mer justeringar är meningslösa, det är bra som det är. Fokuspunkten ligger högt upp, det här är inte ett instrument för wide field astrofoto som kräver lågprofilfokuserare och en större diagonal. Samt koma korrector. bildkvaliten är bra. Jag gjorde en rolig upptäckt i min röda ficklampas sken, rolig för mig, mindre rolig för en av husets långbenta spindlar som krånglat sig in i tuben när jag förvarat den på bäddsoffan i arbetsrummet, och sedan inte kunnat hitta ut! Så där ligger spindelkadavret med benen spretande och den ovala kroppen i utkanten på segeln i närheten av ett av de tre fästena mot spegelhållaren. Någon försämrad bildkvalite kan inte förväntas.

Jupiter och månen och 6-tums tubens överdel i nederkant.

För ett år sedan justerade jag bort ett glapp i EQ& Pro syn Scans dec-axel och nu var det dags igen att göra något märktes när tuben satt på. Det gick att röra den en aning upp och ner trots att mekanismen var låst. Metoden, hämtad från nätet, är att lossa de har fyra bultarna med en hexnyckel så att dec-kåpan lossas en aning...

...och så ta en liten hex-nyckel och vrida in denna hexskruv en aning. Det drar åt anligget mot snäckdrevet. Det finns en motsvarande skruv på undersidan av dec-axeln och den lossar drevet en aning.
Monteringen har fortfarande kvar ett minimalt glapp i DEC-led, men situationen förbättrades betydligt, tycker jag.Uppdaterad den 2.9: Förhållandena förbättrades totalt till kommande natt, och sommaren var tillbaka, klarblå himmel och ett svagt dis på natten som gynnade seeingen. Den här Jupiterbilden är premiär för säsongen, 150mm f/5 Newton med 2X Celestron apokromatisk barlow, Philips ToUCam Pro 740K, bildbehandlad i RegiStax 5. Stillbild av Jupiter efter webfilm som togs cirka 23.30 den 1.9.09. Förhållandena var i det närmaste idealiska med GRS var inte vänd åt vårt håll denna stund.

En måne skymtar svagt ute till vänster och den användes för fokuseringen. Det är enklare att ställa fokus nu än med min gamla 6-tums tub, men tyvärr rör sig bilden en del i sidled vid inställningen. Nästa steg är att skaffa en helt modern fokuserare av Crawfordtyp - eller en ännu vassare Newtontub direkt. De är faktiskt inte så dyra men det är en bra fokuserare som tillbehör.

Här är samma motiv men bilden är mer behandlad:Här nedan är den bästa bilden hittills, med ännu mer bildbehandling. Den är tagen ur en sekvens frames från filmningen innan ovanstående bilder togs. Här syns tydligt några av jupiters gröna områdena i gränszonen mellan ljusa och mörka band. Festoner har jag för mig att de kallas. Jag filmade med 5 frames i sekunden, det är precis vad min gamla Pentium II bärbara Acer orkar med fast ungefär 5 procent av bilderna droppas. (Datorn har tio år gammalt bios!).( 739 visningar )

Den 26 augusti - EQ6 Pro Syn Scan uppsatt på balkongen med nya latitudskruvar 
Tuesday, August 25, 2009, 15:17


Det är dags att höstrusta och planera inför vinterns betydligt bistrare förhållanden än förra veckans Sagittarius 2009 på södra Öland. Jag har satt upp EQ6 Pro Syn Scan igen på balkongen. Jag har tur. Med benen utdragna i längsta läge syns Polaris precis på lagom höjd över taknocken. Den här gången är monteringen försedd med Astro Erik i Danmarks latitudskruvar, som är något stabilare än originalet och framför allt möjliggör latituder högre än cirka 56 grader.


Plastkåpan som skyddar okularet för polinställaren får inte längre plats, därför syns det oskyddat. Instrumentet förvaras ute under en svart sopsäck av plast och sedan under Astrozaps silvriga medium Scope Cover, som skyddar en period mot sol och väta, dock inte för året runt bruk. Monteringen är mycket tung och stativet bredbent så det lär klara påkänningar av hösttormar bra. Lägg till att det tål kyla, jag har testat ner till -12C, och dess motorer är mycket tysta, och lär inte väcka grannarna. Att sätta upp C9.25 på den är ett projekt för två man, det är helt enkelt för högt, och det blir genast mycket svårare att väderskydda.

Optiken är Astro 102 ED f/7 refraktor med guideteleskop 80mm f/10 Schmidt-Cassegrain, jo faktiskt, en import från Japan. Ringarna är från Scopestuff i USA, och idag löste jag ut en 12 tums flexi heated dew shield från Astrozap till min gamla Meade LX200 12 tum. Så nu lär höstdaggen få problem att fastna på korrektorn.
( 768 visningar )

SAGITTARIUS 2009 den 19-23.8 2009 på södra Öland - Några fantastiska nätter och en mulen 
Thursday, August 13, 2009, 11:14Tre fantastiska nätter varav den andra hämmades av dimmsjok framåt 01-tiden och så en mulen och regnig natt. Det är facit av årets Sagittarius-träff. Bästa natten blev avslutningskvällen lördag-söndag på Kalkplattan. Här lägger jag nu succesivt in fler bilder från mötet och uppdaterar informationen.EN BLOGGRAPPORT FRÅN MATTIAS
----------------------------
En rapport från Mattias Persson, som har ett intressant teleskop i ett 12-tums ihopskjutbar (tre stänger) Sky-Watcher Dobsoninstrument, som undertecknad mer än en gång funderat på att köpa.

http://www.aquilastronomy.com/archive/event090819.htm
INSTÄLLT MÖTE
-------------
GAF:s utlysta styrelsemöte kl 11.30 på lördagen blev till enbart information till uppdykande styrelseledamöter vid två tillfällen. Det gick inte att i tiden vid ett tillfälle samla tillräckligt många för att bli beslutsmässiga på grund av familjeangelägenheter, sent uppdykande med mera. Vi tar mötet senare i höst under mer ordnade former.
-------------


SAGITTARIUS 2010
----------------

Nästa sensommars stjärnträff kommer att hållas den 12 till 15 augusti, men sannolikt blir det inte längre med Medborgarhuset i Grönhögen som samlingspunkt och regnskydd. Det är delvis bokat redan för de dagarna. Jag undersöker alternativ och återkommer med besked om den nya lokalen.

MÖCKELSMOSSENS PARKERING
-------------------------

En 15-sekunders exponering, 800ASA Canon Ixsus 75, mot några av grupperna med människor och teleskop under obspasset.

På torsdagskvällen valde deltagarna att köra till Möckelsmossens parkeringsplats cirka 4 mil norr om Grönhögen och en mil öster om Resmo. Det är ett mer öppet läge nära vägen mitt ute på Ölands Stora Alvar, trafik och strålkstare stör ibland men man ville undvika risk för dimma. En risk som ändå var liten denna kväll tack vare blåsten. Det var många observatörer och instrument ute i mörkret, röda ficklampor, rödoranga datorskärmar och diskussioner om teknik och objekt att studera. En lyckad natt, vädret var bra, med en strålande Vintergata (men inte lika fin kväll som i tisdags!). Fast tillslut tog trötthet och kylan från den envetna vinden överhanden och jag avslutade vid midnatt utan att sätta upp egna instrument.

Jupiter dominerade himlen i sydöst, och ett svagt ljusskimmer syns över horisonten från en avlägsen ölandsby borta i öster.

SAGITARIUS MÖTE 09 JAN OCH ROLAND OLSSON M17 19 EXPONERINGAR 5 ST 1MIN 14 ST 30SEK OPTIK:CANON 40D 300MM F/4


Claes Martinsson, astrofoton:


Här kommer liet bilder tagna under tisdagen och onsdagen.
M31_77ED och M27_web aer tagna med min Borg77ED refraktor. Alla andra med min Canon 70-200mm zoom (F 3.5).


TJUVSTARTSKVÄLLEN PÅ PLATTAN:AKTUELLA BILDER: På onsdagskvällen räknade vi glädjande nog till rekordmånga deltagande "ekipage" på Kalkplattan på sydöstra Öland, 17 stycken, men det avses bilar med några passagerare och många instrument. Vädret var bra med en del höga slöjor men de skingrades. Dock kom dimman in vid 00.30, allt blev blött, och det var dags att avrunda. För de som dröjde kvar kom en uppklarning, men sedan dimma igen. Nere över södra Öland var det helklart... Newtonreflektorer av dobsontyp dominerar men en och annan fin refraktor eller Schmidt-Cassegrain deltar också.------------

Under Sagittarius 2009 träffen i sensommar den 19-23.8 med Medborgarhuset i Grönhögen som utgångspunkt bjuder vi på extra mycket mörk tid för dina observationer från södra Ölands alvar, men det blir inte lika mycket prylmarknad som de senare åren.

För de praktiska arrangemangen och funktionärer svarar GAF, Grönhögens Astronomiska Förening, och SAAF, Svensk Amatör Astronomisk Förening bjuder medlemmar på inträdet.Tyvärr har vi ingen kommersiell försäljare på plats. Medlemmar har förstås möjlighet att sälja begagnade prylar till varandra.

Det Internationella Astronomiåret 2009 är i full gång, stjärnträffar, nya som gamla, poppar upp lite varstans och ogenerat på varandras tider. Förhoppningen är att locka fler bland allmäneten att intressera sig för astronomi.
Tänk dock på att först bli medlem i en lokalförening ansluten till SAAF, och därefter besöka vår träff. Då går du in gratis. Rutinerade astronomivänner som inte är SAAF-medlemmar betalar 100 kr som gäst. Orutinerade deltagare från allmänheten kan tyvärr inte tas emot på grund av brist på funktionärer. Sagittarius 2009 vänder sig alltså till redan kunniga.

AKTUELL BILD:

Vädret var strålande fint under torsdagen, men något blåsigt. Vi få se om det stör tillräckligt mycket för att avstå öppna landskapet eller om det lugnar ner sig.

---------------

Under de följande tre dagarna är A-salen i Medborgarhuset vårt centrum och regnskydd under sen eftermiddag från klockan 15 och framåt kvällen. Alla är välkomna att mingla, sälja begagnade prylar och hålla amatörföredrag. SAAF:s videokanon ska finnas på plats eller tag med er klubbs egen.

PROGRAM (Uppdateras fortlöpande):
=================================

* Onsdag den 19.8: Som vanligt startar det hela med en tjuvstartskväll ute på "Kalkplattan" på södra Ölands alvar nära Solberga (sträckan är Södra Möckleby - Torngård) från klockan 20 onsdag kväll. De senaste åren har denna kväll lyckats mycket bra så passa på. Fokus ligger i år på observerandet och att du ska lära dig mer. Svårt att hitta? Jag finns på 073-0426661.

* Torsdag 20.8 ca klockan 13.30. Jörgen Danielsson, ordförande i GAF, anländer till Medborgarhuset och öppnar dörren. Klockan 15 drar vi igång på allvar,

* Fredag 21.8. Öppnar klockan 15. Uppställning av våra instrument inomhus för allmän beskådan. Det brukar vara ett uppskattat inslag. Du får gärna ställa upp instrument andra tider med, men tänk på att det är brist på funktionärer. De ansvarar själv för bevakningen av din utrustning.

* Lördag 22.8. Kl. 11.30 Styrelsemöte med GAF

UPPDATERAT PROGRAM. OBS

* EXAKT kl 13 efter lunch (OBS tiden!) startar vi en föredragseftermiddag.

- Chris Allen, Färjestaden, GAF, mångårig visuell variabelobservatör, inleder om det senaste och säkert också en del om Epsilon Auriga och den förestående förmörkelsen, som observeras med stort intresse över hela världen. Han håller på cirka 20 minuter.

- Arvid Pohl, Färjestaden,doktorand i fysik. Om GLAST, vars kristaller testades vid Kalmar Högskola, ett gamma ray-teleskop i omloppsbana omdöpt till FERMI och som redan gjort betydelsefulla observationer. MEN också, efter paus, en del om vad MÖRK MATERIA är för någonting. Det blir 2 stycken 45 minuter pass.

- Johan Warell, Uppsala, ordförande i SAAF, om ett minimalt fjärrstyrt observatorium. Han kommer att snacka om sitt fjärrstyrda observatorium anpassat för en stressad förälder, men tänkte också visa bilder/film från solförmörkelsen i Kina.


- Plats för fler föredragshållare. (Jörgen Danielsson, GAF ordförande och funktionär skjutsar AP tillbaka till Färjestaden).

SEN eftermiddag:

- Jörgen Danielson visar webcam inspelat material, solsystemet, från antingen observatoriet i Grönhögen då det var aktivt eller från balkongen då jag bodde i Färjestaden.

SÖNDAG:

* Träffen avslutas med städning söndag förmiddag den 23:e.


TILL DIG SOM INTE VARIT MED TIDIGARE. Tänk på att ett Sagittarius-möteinte är en träff där du bara slår dig ner på en stol och sedan blir underhållen. Det är en workshop som du är med och formar. Och en sak till. Kom inte orolig och fråga vad som händer härnäst? Se träffen som en enda lång paus och så många sköna mörka timmar under stjärnorna. Välkomna.

Intresserade föredragshållare anmäler sig till arrangör Jörgen Danielsson på jorgend56(at)gmail.com

==============================================================
Anmälan är inte obligatorisk men gör det gärna ändå till: jorgend56(at)gmail.com. Spontana gäster kan betala på plats.
==============================================================


LOGI: Många av deltagarna genom åren i Sagittarius-träffar vet var de ska ordna sin logi, men tips är förstås Erlings stugby, som finns på gångavstånd i Grönhögen, eller Ottenby Vandrarhem.----------------------------
FORTSÄTT SEDAN NER TILL VENTRÄFFEN
-----------------------------
Den stora nyheten i samband med Sag 2009-mötet kommer faktiskt efteråt. Dröj kvar några dagar och semestra i sydost, sedan fortsätter du och familjen söderut och deltar i Ven-träffen kommande helg. Det är ett arrangemang i samarbete mellan SAAF, skånska och danska amatörföreningar. Gör observationer och lyssna på föredrag och få en guidad tur på Ven Tycho Brahes ö. Detta är ett arrangemang med anledning av Internationella Astronomiåret 2009. Läs mer på www.saaf.se
---------------------------

====================================


OBSERVATORIET I GRÖNHÖGEN ÄR NU SÅLT OCH FLYTTAT

Efter att ha varit ute på marknaden under tre år är nu observatoriet i Grönhögen sålt och flyttat och blir i fortsättningen privat och ej för allmänhetens visning och liknande. GAF var hyresgäst där under cirka tio år.


Det här är vad som finns kvar efter observatoriet i Grönhögen. Det rejäla fundamentet och några omkulslagna plintar samt singel. Här har 1000-tals personer från allmänheten genom åren besökt och fått sin många gånger första upplevelse av stjärnhimlen. Observatoriet köptes och flyttades till Grönhögen höst 1995, sedan följde ett knappt år med renoverings och uppbyggnadsarbete. När Komet Hale-Bopp var aktuell hösten 1996 hade vi de första allmänna visningarna här. På grund av ägarbyte av fastigheten upphörde där SERO bedrivit informationscentrum om förnybar energi den astronomiska verksamheten för cirka tre år sedan. Något år innan dess hade undertecknad köpt loss optiken, det vill säga två teleskop med tillbehör. Och nu senast alltså såldes och flyttades observatoriet. Det rolika är ju att det kommer att fortsätta att fungera på Öland, dock ej för allmänhetens eller klubbvisningar eftersom det nu är avsett enbart privata observationer.

( 960 visningar )

Den 12 augusti 2009 LX200 12 tum uppsatt på avkortat superstativ 
Wednesday, August 12, 2009, 12:30

Igår kväll hjälpte Claes, som är hemma i Kalmar från Tokyo på semester, mig att lyfta av LX200:an så att jag kunde ersätta det gamla höga militärstativet med det avkortade superstativ jag tidigare berättat om hur vi jobbade med i Alf-Arnes lilla verkstad. Som jag nämnde används Peterson Enginerings Shrink Kit och jag köpte det av Scopestuff. Det är frestande att köpa ett kit till och korta av föreningens superstativ, som jag förvarar i förrådet. Allt blir mycket enklare. Numera säljs de moderna LX200 GPS-teleskopen med kortare stativ från början. I gamla tider fortsatte Meade att sälja sina höga stativ som användes till refraktorinstrument trots att de skulle användas till de modernare Schmidt-Cassegrain, som inte alls kräver hög montering.

Det har blivit ett betydligt bekvämare instrument, stabilare och mer vindtåligt. Ikväll mellan regnskurarna var jag ute och justerade benen så att wedgen nu är i våg. Norra himmelspolen kan nu inte längre ställas in direkt optiskt - det är en husvägg emellan! - men det blir enkelt att fixa med hjälp av wedgens justeringsmöjligheter. Det sker samtidigt som jag jämför med exponeringar med kameran. Dock inte ikväll, det vill inte det begynnande höstmörkret.

Det enda som saknas nu är en elektriskt värmd modern dagg-fuktskydd för korrektorn, och en 12 tums dito av tillverkare Astrozap är beställd från nämnda firma i USA och snart skickad. tydligen hade de dem inte i lager utan de beställs och byggs allt efter som kundernas order kommer in.

...OCH HÄR ÄR DEN!


(Uppdaterad den 28.8) Vädret var utmärkt och jag ägnade kvällen åt att premiäranvända min nya värmda dagghuv och polinställa LX200. Först med hjälp av stjärnor i meridianpassage, och slutligen med den klassiska metoden att kolla avdriften av en stjärna som befinner sig nära meridianen och nära himmelsekvatorn. Latituden ställde jag helt enkelt in med hjälp av gradskalan på wedgen, det vill säga aningen högre än 56 grader. Deklinationen blev pyssligare. Det var svårt att hinna med justeringarna av instrumentet mot meridianpasserande stjärnor. Den slutliga inställningen gjordes alltså med avdriftstekniken. Det visade sig att teleskopets axel pekade en aning för långt västerut, och jag behövde därmed vrida det några varv österut på wedgeens inställningsratt. Avdriften minskade betydligt syntes i det upplysta okularet jag har, som för övrigt hämtar ström från instrumentets panel, och så gjorde jag en sista inställningsvridning. Jag började bli rejält trött efter en lång dags arbete och ett par timmars inställande ute på balkongen, men den sista kollen mot stjärnan mot det upplysta hårkorset gav lön för mödan. Ingen avdrift under lång tid. Det var dags att låsa skruvarna och dra väderskyddet över instrumentet.
( 776 visningar )

Den 7 augusti 2008 - ETX 125 körs ute på balkongen 
Friday, August 7, 2009, 12:26


Mina gamla ETX125 Maksutov Cassegrain har varit lite satt på undantag ett slag, men nu har det blivit plats på balkongen för den eftersom jag använder monteringen EQ-6 Synta Pro Syn Scan mer flexibelt och rörligt. Med 1900mm och f/15 är detta ett optimerat Mån- och planetinstrument, och optiken är verkligen superskarp. Jag har skaffat en övergångsgänga att sätta på origanlgängan längst bak och ses dold under plastskyddet ute till höger på den nedersta bilden. Då är det möjligt att använda hela standardsortimentet av tillbehör från Meade och Celestron. En 6.3 fokalreducerare accepteras utan problem och därmed blir ljusstyrkan cirka f/10. Det vill säga dubbelt så stort synfält och betydligt ljusstarkare. Nackdelen är ju att det inte går att köra instrumentet på höga objekt eftersom bakdelen slår i.


Först kör du inställningsrutinen genom Autostar, och därefter hänger du på extraoptiken och rör dig inom ett begränsat område. Med ålderns rätt är det ett glapp i fokus på cirka ett varv men det är ändå inget mirror flopp som ändrar fokus då instruments position har ändrats. ETX125 står på en semirörlig wedge tillverkad av Rob på Epsilon Telescopes i UK (utanför bild), och det finns justermöjlighet i sidled men inte i höjdled. Wedgen är byggd för latitud drygt 56 grader. Som väntat medför detta en viss avdrift. I natt gjorde jag en easy alignement, men fick fuska eftersom Capella var dold bakom hustaket och acceptera den position som Autostar pekade på i blindo. Nästa natt kan jag ju välja en rutin för att peka på vissa önskade stjärnor.


Man kan tro att en perfekt kväll med inget horisontdis är bäst för planeter men så är det inte alls. Det var en igår kväll och magnifika Jupiter visade bara en svag bandstruktur. Det var skillnad mot kvällen innan då horisontdiset, dimmsjok över Kalmarsund låg tätare och Jupiter visade en intrikat struktur av band i olika nyanser. Nej, det gick inte att se den mörka fläcken-området efter kometnerslaget för några veckor sedan. För det behövs betydligt högre elevation på Jupiter och högre förstoring.

Kvällen efteråt ställde jag upp ETX125 alt-azi, alignade mot två stjärnor och objektens avdrift blev betydligt mindre. I dagsljus ställde jag så instrumentet i bättre våg, men fick sedan avbryta på grund av operationen nämnd i nästa blogg.

( 797 visningar )


<< <Tillbaks | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | Nästa> >>