Jupiter den 21 september 2010 
Wednesday, September 22, 2010, 03:11


Bilden: Den 21 september klockan 21UT, 102 mm ED refraktor, f/7 2X Apo Barlow, Philips ToUCam Pro 740K, 1/100-dels sekund exponering, drygt 1000 frames, 5 frames per sekund, bildbehandling i RegiStax 5. Det var klart och fint väder med fullmåne eller nära fullmåne, men hög transparens betyder inte god seeing. Tvärt om. Seeingen var bra, men inte super. Lägg till att det saknas såväl GRS, skuggor av månar och tydliga formationer i Jupiters atmosfär att aligna på så bilden blir inte den allra bästa, men godkänd.
( 731 visningar )

Jupiter nära opposition 2010 - bästa läget fram till 2022 
Monday, September 20, 2010, 10:52
Jupiter nära opposition 2010 - bästa läget fram till 2022Bilden: Den 19 september klockan 22UT, 102 mm ED refraktor, f/7 2X Apo Barlow, Philips ToUCam Pro 740K, 1/100-dels sekund exponering, nära 1000 frames, 5 frames per sekund.Bilden: Här är samma motiv men det är uppbyggt av data från fler frames. Kvalitetsnivån är sänkt till 80 procent från 95 procent. Jag alignar RegiStax på den vita "pricken" i det bruna, norra ekvatoriella bältet. The Great Red Spot, GRS, syns nere till vänster på väg in.BILDEN: Klicka ett par gånger på denna bild. Den är uppskalad till 2.5 från default 2. Som synes är svårigheten med Jupiter denna kväll att det inte finns någon bra referspunkt att sikta på för aligment, men de viktigaste delarna av planeten visas ju.
( 753 visningar )

Aktuellt på GAF Medlemssida - Föredrag videofilmade 
Wednesday, September 15, 2010, 15:39
På GAF medlemssida i spalten till vänster kan medlemmar ladda hem och titta på fem föredrag från Sagittarius 2010-träffen i augusti i Södra Möckleby på södra Öland som hölls i Folkets Hus. De är filmade av Claes Martinsson:

- Så byggdes det tyska HTP-teleskopet i Chiles Ander - Klaus Weissbauer, Högsby, inbjuden föredragshållare.

- Erfarenheter av SBIG ST-8300M CCD-kamera: Ulf Petersson, KAF, Karlskrona, Jörgen Danielsson, GAF, Nybro

- Du kollimerar väl din reflektor med rätt teknik? Nils-Olof Carlin, Ystad

- Min Afrikanska resa - Anders Wettergren, NAK, Norrköping

- Min solförmörkelseresa till Sydamerika -Sven Bernesson, Uppsala - Anders Lindquist, Stockholm

=====================
Utöver det presenteras utförligt de teleskop och kikare som GAF-medlemmar har möjlighet att låna, för att kunna prova innan köp av egna grejor. På senare tid har tendensen varit att det är en refraktor och en reflektor som är populärast och lånas längre perioder.

SÅ HÄR BLIR DU MEDLEM:

Välkommen som medlem i GAF 2011
Genom att bli medlem i GAF blir du också gruppansluten till SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening, som utger kvartalstidskriften Telescopium, arrangerar stjärnträffar för oss entusiaster i mars i Lysvik och tillsammans med GAF i juli alternativt augusti
Sagittarius-träffen på södra Öland. SAAF:s hemsida hittar du på www.saaf.se

Medlemsskap vuxen-familj i GAF + SAAF resten av 2010 och 2011 kostar 200 kronor varav 100 kronor går till SAAF per medlem och det innebär en rejäl rabatt jämfört med individuellt medlemsskap.

Medlemsskap enbart för ungdom till och med 18 år (ej familjen) kostar 125 kronor varav 100 kronor går till SAAF och 25 kr till GAF.

Plusgiro: 440 94 02-7

Märk inbetalningen eller inbetalningen direkt via internet med GAF+SAAF11, samt dina kontaktuppgifter inklusive epostadress.
Mycket välkommen i föreningen.


Fördelar i sammanfattning:

GAF:

* Lokal krets med entusiaster som kan mycket och alla befinner sig på olika nivå i denna lite speciella hobby. Goda möjligheter till kunskapsutbyte. Tips om kikare, teknik med mera.

* Observerar gör du oftast för dig själv. Det är mycket svårt att lyckas pricka in de få klara timmar som dyker upp då och då och samtidigt dra ihop folk. GAF arrangerar inga månadsmöten eller liknande för klubben. Däremot vid synnerligen bra lägen, ny, ljusstark komet, Venuspassage och liknande, utgår larm om obskväll, och det sker enbart per e-post.

* Utger GAF-Alarm, en e-postlista, med snabba astronomiska och rymdfartsnyheter. Ibland tio på en vecka, ibland en.

* I akuta lägen snabbt uppdaterad hemsida med observationer och färska astrobilder, långa perioder dock lugnare tempo.

* För utlåning om instrument.

OM SAAF:

* Ger ut kvartalstidskriften Telescopium.

* Rabatterad anslutningsavgift för medlemmar i lokalförening som går med gemensamt..

* En välmatad hemsida med diskussionsgrupp.

* Stjärnträffar för kunskapsutbyte, observationer, prylmarknad och föredrag.
( 698 visningar )

Jupiter genom ED-refraktorn 102 mm f/15 den 7 september 21UT - Europa nära 
Wednesday, September 8, 2010, 10:41


BILDEN: Den 7 september 21UT med Europa nära. Längst till höger ses Io och från vänster Calisto och Ganymede. Jag skulle gissa att det är Io:s skugga vi ser.

Så här ser Jupiter ut numera utan sitt vanliga bruna, sydliga ekvatoriella bälte, som för ett par månader sedan täcktes av ljusare moln. Samma sak hände i början av 1990-talet och vi får se hur länge det pågår denna gången. Såvitt jag kan se så skymtar GRS, Great Red Spot, här, och det finns struktur i det norra ekvatoriella bältet. Två månar är synliga och en skugga avtecknas på planetskivan.

Observationsförhållandena var mycket bra med ett lätt dis i luften och hög seeing. Bilden byggdes upp av ett antal bra stillbilder ur en 30-sekunders videosekvens filmad med min Philips ToUCam Pro 740-kamera kopplad på 102mm ED-refraktorn med en 2X Apo Barlowlins. Exponeringstiden var 1/250-sekund.BILDEN: Det här är situationen bara några minuter innan bilden ovan. Bilden är uppbyggd av många bra bilder ur en sekvens på 1000 frames, och videohastigheten var 5b/s. Det syns mycket detaljer och GRS skymtar bättre.

BILDEN: Här har ni det verkligt fina skrivbordsunderlägget för datorn. Det här var situationen en timme tidigare, 21UT, när jag började filma. Det ser ju ut att vara Io som är på väg in och kastar en skugga på Jupiter, men förmodligen är det en av de yttre månarna gissningsvis den till höger. Jag ska kolla situationen i ett datorprogram. Exponeringstiden var 1/250-dels sekund. Klicka på bilden för en aning större version.

Jag inledde kvällen med att försöka videofilma med hjälp av Celestron NexImage och programmet AMCap. Just i början hade jag Jupiter inne, men AMCap demo är inte att rekommendera. Det är fler inställningar, och missar du något och måste börja om trillar de gamla inställningarna bort. Så snabbt insåg jag att det var omöjligt att få något gjort. Jag plockade fram Philips ToUCam Pro och AMCap reagerade positivt. Fast bara för att spela in ljudet från webkamerans mikrofon, inte bilden! Tillbaka till den snart tio år gamla Philipskameran med dess "uråldriga" kameraprogram, på en gammal Pentium II Acer bärbar med Win XP. Här var det inga problem att få allt att fungera.

Barlowen är av apokromatisk typ och tillverkare Celestron. Jag har en akromatisk barlow liggande som skulle få upp systemet från f/15 till f/30. Monteringen NEQ6 är så bra polinställd att det skulle ha fungerat, men vid midnatt var jag nöjd med filmandet och hårddisken var definitivt full. Så det får bli till nästa pass med Jupiter.

( 745 visningar )

Sagittarius 2010 - Ännu fler bilder 
Friday, September 3, 2010, 10:25

FOTO: Göran Strand, Östersund, som jobbar som fotograf och hållit på med astrofoto cirka tio år. Det var hans första besök på en Sagittarius-träff men inte hans sista. Kolla in hans bilder på: http://www.fotografgoranstrand.se/Tekniska data om bilderna:

1) Vybild över Sag 2010-träffen tagen med Nikon D300 och 10.5mm/2.8
fisheye. Exponering 60 sek. ISO 1600.

2) Vintergatan från Öland. Vintergatan exponerad med Nikon D300 och
10.5mm/2.8 fisheye, total exponeringstid 15 min (15x60 sek). ISO 1600.
Följning gjorde med AstroTrac. Förgrunden exponerad 30sek ISO 1600.

3) Iridiumflash. Nikon D300, 15-55mm/2.8 ISO 1600, exponeringstid 20 sek.Nej, det här är inte en Perseid utan det är en Iridiumflash.


( 694 visningar )

LX200 12 tum är igång igen polinställd 
Thursday, August 26, 2010, 13:07BILDERNA: Efter ett längre serviceuppehåll för utbyte av dec-motorn är nu min gamla Lx200 12 tum årsmodell 1997 igång igen och här om kvällen blev den framgångsrikt polinställd. Jag behövde bara sänka wedgen något mot norra himmelspolen för att stoppa avdriften av Altair som då stod lägligt till i söder. Jag använde mitt upplysta hårkorsokular som tar strömmen från instrumentets panel och ej batterier, som ju annars alltid brukar tar slut vid fel tidpunkt. Det var en fin fullmånekväll, ingen dagg, och svag vind.BILDEN: Här är min investering under Sagittarius 2010-mötet, en Crawford-fokuserare med 1:10 nerväxling från Astro i Danmark via Astrosweden. Utförandet är basic och enheten är tillverkad i Taiwan.
Det återstår att se hur mycket last den klarar att hålla utan att skifta fokus, men för lättare fotojobb på inte minst planeterna fungerar det bra direkt. Planen är att sedan låsa huvudspegeln och bara justera fokus med denna fokuserare. Vi får se vad mina olika kameror kräver för backfokus först.

Jag var för övrigt inspirerad en regnig kväll i förra veckan och gjorde något åt den "skrikande" gamla nyrenoverade EQ6-monteringen som fått komma in medan NEQ6 med 102 ED-refraktorn fått komma ut på balkongen. Med hjälp av specialfett från Scopestuff i USA var det enkelt att dämpa oljudet till ett högst grannvänligt hummande nattetid som är så typiskt för denna montering. Den är minst sagt lättservad, det gick smidigt att plocka ur dec- och ra-motorerna och smörja in kugghjulen där men också de kugghjul som nås inne i monteringen. Efteråt torkade jag av med en tygtrasa för du vill inte ha ett överflöd av fett utan bara lagom.
( 654 visningar )


<< <Tillbaks | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | Nästa> >>