Eriks donerade LX200 12 tum på plats - riktigt uselt väder 
Tuesday, September 6, 2011, 12:34


BILDEN: Nu är Eriks till GAF donerade Meade LX200 12 tum årsmodell 1996 på plats på min balkong för inkörning under en verklig himmel och inte bara i den varma, bubblande luften i balkongdörrsöppningen. Vädret samspelar inte så instrumentet är enbart grovt inställt mot söder. Det blir enkelt att justera in det.


BILDEN: Vädret ja. Det är riktigt uselt. Ett regnoväder varje natt, lågtrycken ligger på kö ute på Atlanten. Det vi nyligen hade över oss var resterna av orkanen Irene som i försvagat skick ner till tropisk storm drabbade den amerikanska östkusten i förra veckan och bland andra områden New York.
BILDEN: Samtidigt har jag plockat ur motorer och elektronik ur min LX200 på 12 tum, årsmodell 1997. DEc-motorn, som är en utbytesmotor, har en komponent som blir för varm efter cirka 15 minuters körning, i övrigt fungerar allt prickfritt. Nästa uppgift en kväll med ösregn och inspiration bli att koppla ihop saker och ting, och ansluta original dec-motorn. Den vållar run away problem i både ra- och dec-led. Felet beror sannolikt på elektronikens ålder, är väl känt och åtgärdas genom justering av två potentiometrar (helst med understöd av mätutrustning och oscilloskop. Det gäller att återskapa fyrkantvågen, nu är det en sinusvåg.

Jag har garderat mig, och beställt en tubskena i Losmandyformat som passer en sådan här 12-tums tub. Deforkingen rycker allt närmare, och monteringen på en stadig, tysk ekvatoriell montering istället. Allt bygga ihop allt, optik, motorer och elektronik i ett paket har sina begränsningar även om denna Classic-modell är smartare byggd än de mordernare modellerna eftersom motorer och elektronik smidigt plockas ut av användaren. Ett jättepaket behöver inte gå tillbaka till leverantören i händelse av lagning av fel.


( 483 visningar )

Refraktor, CCD, filterhjul men vädret vill inte 
Friday, September 2, 2011, 15:34


BILDERNA: Nu är allt på plats, EQ6-monteringen är polinställd, refraktorn upphängd, guideinstrumentet på plats, allting är balanserat för ytterst på instrumentet hänger nu paketet med CCD-kamera och det manuella filterhjulet. Slot 1, alltså R, är inställd. Då är det bara en bra, klar, mörk kväll utan månljus som återstår att fixa... Den senaste veckan har det varit varannandagsväder, mycket nederbörd, marken ångar av fuktighet, kvällarna är blott halvklara och stjärnorna oftast gömda bakom disiga bollar.

I alla fall lyckades jag ikväll med en finjustering av anligget i Dec-axel (efter utbytet av motorerna i fjol) så nu är glappet borta samtidigt som anligget inte är för hårt spänt så att drevet binder. För några månader sedan gjorde jag det förra försöket och det gick inte lika smidigt och så snabbt. Instruktion finns ute på nätet alternativt provar du dig fram med mycket små justeringar.
( 519 visningar )

Geologiutflykt till norra Öland under Sagittarius 2011 
Friday, September 2, 2011, 14:51


BILDEN: FOTO alla bilder: Sven Bernesson. Klinten med geologilager vid Bruddesta på norra ÖlandBILDEN: Klinten med geologilager, alunskiffer och petroliumstenar vid BruddestaBILDEN: Miljön vid klinten vid Bruddesta på norra Öland.

Sagittarius 2011 innehöll två nyheter. Att observationsplatsen flyttats till parkeringen vid Eketorps borg för bättre service och bekvämare tillgänglighet och större plats samt en geologiutflykt till norra Öland på lördagen för intresserade. Den ledes av Chris Allen, Färjestaden, som är utbildad geolog. Flera positiva omdömen om idéen hördes, astronomi och geologi hänger faktiskt ihop, och Öland, en ung bildning, är verkligen platsen för att uppleva och titta på intressanta geologiska miljöer. Utflykten startade vid 10 från Färjestaden och gruppen var tillbaka i Södra Möckleby vid 16. Expeditionen kan finslipas till nästa år avseende tider, tillgänglighet, platser att hinna med att besöka med mera, och Öland är alltså långt, det blev 16 mils körning. Ändå är det en värdefull idé för en alternativ sysselsättning då många besökare finns på ön och annars hade fått fördriva tiden själva fram till lördagseftermiddagen då föredragen sedan började.

Eftersom Christer på AstroSweden var försenad torsdag och fredag på grund av mycket att göra i butiken och först anlände fredag kväll lade vi om planerna. Folkets Hus i södra Möckleby-Degerhamn var öppet från förmiddagen för en prylmarknad i ett behagligt tempo för de som inte var geologiintresserade alternativt behövde sova ut efter att ha gått och lagt sig först sedan solen gick upp efter den mycket fina natten fredag till lördag. Det fanns sedan en och annan amatörastronom som var lite seg denna lördag, men sådant är livet!
( 711 visningar )

En fantastisk kväll på Eketorp Borgs parkering - Välkomna den 15 - 19 augusti 2012 - Åtta medlemmar från KAF fanns på plats 
Thursday, August 25, 2011, 12:31
Fredag 26.8 - lördag 27.8:


BILDEN: En Meade 12 tum RCX är inte ofta sedd och Håkan Borregård, Tycho Brahe, Lund, använder en. Komet Garrad just intill M71 var fin. Kondensation av kärnan uppskattad till 7 på den tiogradiga skalan från 0 till 9, det vill säga inte långt från stjärnlik.

-----------
Ulf Petersson, KAF:
Hej,

Åtta av KAFs medlemmar besökte i Ölandsträffen i helgen. Fredagens väder blev trots allt rätt skapligt, även om det blåste en del mot natten. Det var ett stort gäng entusiaster som samlades på parkeringen på Eketorp, med en mängd utrustning och stora ambitioner.

Själv fick jag först fel polinställning på teleskopet och fick göra om kalibreringen. Till slut kom jag i alla fall i gång. Resultatet blev min första bild på en supernova. Den finns nu i M 101. Därefter tog jag några bilder på höstens och vårens komet - Garradd. Kometen passerade under natten M 71, vilken också syns på bild.

Ni hittar allt på hemsidan:

http://www.astronomi-kaf.se/pages/Spanaren.html

-----------------------
VÄLKOMNA I AUGUSTI 2012
-----------------------
Sagittarius 2012 äger rum med tjuvstart onsdag kväll den 15 augusti, och sedan i lokalerna i Folkets Hus i Södra Möckleby/Degerhamn den 16:e, 17:e, 18:e och med sista städning den 19:e.

Parkeringen vid Eketorps Borg är tingad den 15:e, 16:e, 17:e och 18:e. Vi får också nästa år förfoga över utrymmen för mellanlagring av utrustning, men har borgen någon bokning av en gästande grupp så kommer de först och vi har inte plats för lagring under den tiden.

I vår när aktiviteterna tar fart i Eketorps Borg igen efter vintern arrangerar GAF en uppföljande eftermiddag och kväll, förslagsvis en söndag, för borgens guider och för allmänheten om resultaten under Sagittarius 11 samt vid klart väder observationer av Månen, planeter och stjärnor.BILDEN: Skymningen är snart slut. Det gäller att vara förberedd. Kvällen var klar, inte mycket vind men lite vind. Dock noterades att seeingen inte var 100 procent, men naturligtvis var förhållandena oehört bättre än kvällen innan med dimmoln!!! Jupiter gick upp i öster framåt kvällen.

BILDEN: Utsikt över parkeringen vid Eketorps Borg, en 5-sekunders exponering. I mörkret döljer sig en mängd observatörer och instrument. Det var mycket länge sedan undertecknad upplevde så många igång samtidigt.
---

Ett förslag av Per Börjesson, Linköpingen. "Korttidare" ställer sina foron längst bort, det vill säga längst söderut på parkeringen med nosen åt väster. "Långtidare" ställer sig nära entrébyggnaden. Det gårinte att blanda pga störningar från korta som parkerat bland långliggande observatörer som tänker stanna hela natten.

Sagittarius 2011 arrangeras av Grönhögens Astronomiska Förening tillsammans med SAAF, Svensk AmatörAstronomisk förening i samarbete med Kalmar Läns Museum, som driver visningsverksamhet vid Eketorps Borg.


===================BILDEN: En kanonkväll väntar fredag-lördag, och en bra kväll lördag-söndag som bara kan störas av någon regnskur framåt efternatten. Detta enligt SMHI:s prognos.

FÖRSENAD PRYLMARKNAD

* Pga svår försening av Astrosweden efter mycket att
göra i butiken kommer Christer när som helst först nu tidigt fredag kväll och det blir ändring programmet i morgon lördag från en två två parallella aktiviteter.

* Jörgen D åker ner till Folkets Hus i Södra Möckleby och öppnar här vid 10. De deltagare som är intresserade av att handla tidigt gör det.

* Sedan finns flera som istället åker med på
geologisk utflykt guidad av Chris Allen. Samling vid grillen i Färjestadens hamn klockan 10. Ankomst till Södra Möckleby senast 15 lördag eftermiddag för föredrag och prylmarknad.

---
MIDDAGEN

Det finns nu drygt 20 deltagare i middagen på Brukshotellet lö kväll klockan 20, men maten räcker för fler så senkomna gäster är välkomna att anmäla sig.

Jörgen D

FREDAG 26.8, 32 DELTAGARE I SAG 11BILDEN: Anders Wettergren, meteorolog från Norrköping, föredrar om väder och seeing bland annat. Sagittarius 2011 har nu 32 deltagare, och drygt 20 väntas deltaga i middagen. Dock har helgen bara börjat så några fler lär ansluta.

TORSDAG 25.8:

Det var uppklarning för en dryg timme på torsdagskvällen och därefter in i en lokal dimbank. Vi hoppades på bättre väder efter den men dimman tjocknade istället. Eketorps borg besöktes ändå för rekning. Drygt 15 deltagare hittills.

Det är nu sista chansen att anmäla dig till middag lö kväll klockan 20.BILDEN: EN tillfällig uppklarning på torsdagskvällen men sedan tätnade dimman åter, men Sag 11-deltagarna gav inte upp för det utan samlades ute vid Eketorp, transporterade utrustning för mellanlagring och diskussioner under dimmtunga skyar på en mycket mörk plats.
( 849 visningar )

Sagittarius 2011 - Viss chans till halvklart framåt kvällen,  
Thursday, August 18, 2011, 12:07


Bilden: Claes Martinsson, Seoul/Kalmar har gjort en tidig tjuvstart och garderat sig med någar fina astrofoton. Här M57, planetarisk nebulosa, från den 18 augusti 2011. Exponeringstid 34 minuter med ISO 1600. Man kan tydligt se stjärnan i mitten från vilken gasen som bildar nebulosan kommer. 102mm f/7 ED refraktor.

(Kolla in de och de allra senaste bilderna de på hans tjuvstartsblogg här:

http://gaf.homeip.net/index.php?m=08&am ... 808-114934

MULEN START I PROGNOSEN SEDAN BÄTTRE SISTA CHANSEN MIDDAGSANMÄLAN

Sagittarius 2011 inleddes mulen onsdag kväll på Eketorp och tyvärr ser torsdag kväll inte heller bra ut i prognosen, men sedan slår det om.
Dock finns viss chans till i alla fall halvklart. Vid 21 stänger Jörgen Folkets Hus och åker över. Om en halvtimme går en ntransport över med grejor.

Fredag kväll anges helklar och lördag kväll börjar bra men kan sedan störas av någon regnskur. Vinden väntas då nå upp till 10 meter i sekunden från sydväst.

Vid dålig väderlek är det inomhusaktiviteter i Folkets Hus, Södra Möckleby som gäller. Vi har flyttat in här nu.

Ett är redan ändå helt klart. Så värst många deltagare som ställer upp instrument ute på den stora parkeringen på Eketorp under 10 meter i sekunden blir det inte. Plan B gäller därför nu, ordinarie uppställningsplats är bakom entrébyggnaden. Ni parkerar just framför. Sedan får man bära grejorna genom ett grindhål och runt knuten. Planen är att ha två Kendrick Stargate Observationstält uppsatte som obsplatser men främst som vindskydd mot sydväst.

MEDTAG ALLTSÅ VARMA KLÄDER TILL TRÄFFEN, Tänk sen höst. I natt var tempen nere på 10 grader och det var rejält daggigt på morgonen. Claes MArtinsson, Kalmar var på plats i Eketorp och tjuvstarts tjuvstartade i måndags kväll och rapporterar om en fantastisk stjärnhimmel.

SISTA CHANSEN MIDDAGSANMÄLAND BRUKSHOTELLET LÖRDAG KVÄLL START KLOCKEN 20, Inkokt lax, 125 kr. jorgend56 (at) gmail.com.

Du når Jörgen Danielsson på mobil: 0727309180BILDEN: Torsten Hägerström, Alf-Arne Olsson,GAF, Grönhögens Astronomiska Förening och Annette Kronlund, platschef på Eketorps borg, Kalmar Läns Museum, och som är väl medveten om platsens ovanliga astronomiska fördelar. Stafettpinnen för att arrangera nästa stjärnträff i Sverige har nu hamnat hos GAF och SAAF, Svensk Amatörastronomisk Förening. Nyheten för i år blir att observationerna görs från parkeringen vid Eketorps borg på sydöstra Öland. Det är en av landets absolut bästa platser för astronomiska observationer, men samtidigt utsatt för elementens påverkan och främst tänker jag på vinden.

Stjärnträffen pågår den 24 till 28 augusti med observationer nätterna den 24-25, 25-26, 26-27 och 27-28.

GEOLOGISK UTFLYKT EN NYHET

Astronomi och geologi hör ihop. Geologisk guidning under Sagittarius 2011, det är en nyhet, och det är Chris Allen, amatörastronom men också utbildad geolog, som svarar för den. Öland är en fantastisk plats för den geologiskt intresserade. Guidningen genomförs en gång så det gäller att vara med då på lördag förmiddag och tidig eftermiddag den 27/8. I händelse av dåligt väder och nederbörd ersätts utflykten med aktiviteter och föredrag i Folkets Hus i Degerhamn. Håll koll på denna hemsida för att följa eventuella ändringar i programmet.BILDEN: Eketorp borgs parkering, perspektiv mot söder.BILDEN: Foto av Claes Martinsson den 18 augusti 2011. M92 Klotformig stjärnhop i Hekules. Exponeringstid 24 minuter med ISO 800. Inte så magnifik som M13 (se nedan), men fortfarande vacker också visuellt.BILDEN: Foto: Claes Martinsson. Mizar dubbelstjänor. Mizar och Alcor är ett sex stjärnors system. På bilden kan ni se 3 av stjärnorna i systemet.

PROGRAM FÖR SAGITTARIUS 2011, som är ett samarrangemang mellan Grönhögens Astronomiska Förening, Svensk AmatörAstronomisk Förening, och Eketorps Borg/Kalmar Läns Museum:
---------------------------------------------------------------

Onsdag 24.8 klockan 20.00: Tjuvstartskväll, Eketorps parkering.

Torsdag 25.8 klockan 15.00: Folkets Hus Södra Möckleby öppnas för mingel, prylförsäljning, korta, spontana föredrag och regnskydd i händelse av dåligt väder. Det avrundas säg framåt 19. Folkets Hus stängs därefter.

Klockan 21: Samling p-p-platsen Eketorps Borg för en observationsnatt. Mellan 21-22 har Jörgen Danielsson visning för nybörjare i det södra hörnet. I händelse av hård vind, risken är stor på södra Öland och för mycket ljusstörningar från fordon och campande turister, sker observationerna i lä vid entrébyggnaden, och då sannolikt bakom densamma.

Fredag 26.8 klockan 15.00: Folkets Hus Södra Möckleby öppnas för mingel, prylförsäljning, korta, spontana föredrag och regnskydd i händelse av dåligt väder. Det avrundas säg framåt 19. Folkets Hus stängs därefter.

Klockan 21: Samling på p-platsen Eketorps Borg för en observationsnatt. Mellan 21-22 har Jörgen Danielsson visning för nybörjare i det södra hörnet. I händelse av hård vind, risken är stor på södra Öland och för mycket ljusstörningar från fordon och campande turister, sker observationerna i lä vid entrébyggnaden, och då sannolikt bakom densamma.

Lördag 27.8 klockan 10.00. Samling för geologiskt intresserade vid grillen i Färjestadens hamn för avfärd norrut. Chris Allen guidar. Det blir stopp på några geologiskt intressanta platser, och mitt på dagen lunch någonstans på norra Öland.BILDEN: Entrébyggnaden och parkeringen framför vid Eketorps borg, utsikt mot norr.

ANMÄLAN:

Av praktiska skäl är det lämpligt med en frivillig förhandsanmälan till: chris.allen (at) telia.com.

SAMLINGEN FÖR AVFÄRD sker i Färjestadens hamn klockan 10.

Samtidigt är det stängt i Folkets Hus, Södra Möckleby. I praktiekn innebär det två timmars senare öppning i folkets Hus än i fjol. Något öppet på förmiddagen hade det inte blivit i vilket fall.

Klockan 15. Återsamling och öppning Folkets Hus, Södra Möckleby. Mingel. AstroSweden säljer teleskopprylar och tillbehör.Bilden: Foto av Claes Martinsson. M27 Planetarisk nebulosa. Exponeringstid ca 40 min med ISO 800.

FÖREDRAG:

I år har vi tyvärr ingen inbjuden huvudtalare efter återbud på grund av sjukdom, men det finns flera amatörföredrag korta eller något längre anmälda.

- Chris Allen, GAF, om George Alcock, engelsk legendendarisk amatöraastronom

- Ulf Petersson, KAF, om ny modern amatörvänlig spektroskopisk teknik, filter och mjukvara.

- Claes Martinsson, GAF, om en astronomisk resa.

- Johan Warell, ordförande i SAAF, kommer att berätta om erfarenheter av SAAF:s satsning på tillfälligt utlysta observationsprojekt de senaste två åren med en asteroidockultation och en komet. Därtill om en idée för att öka observationerna.

- Jörgen Danielsson, GAF. Armageddon i slowmotion. Om asteroid (101955) 1999 RQ36 som av Nasa, den amerikanska rymdflygsstyrelsen och JPL, Jet Propulsion Laboratory av NEO-avdelningen listas som det största hotet mot Jorden de kommande nära 200 åren. Risken är 1 på 1000 för nerslag två gånger år 2182 och just i dessa dagar augusti 2011 passerar asteroiden nära Jorden igen och kan radarmätas.

- Jörgen Danielsson, GAF, (kort): Några exempel från den gångna säsongen, CCD-bilder, galaxer, en komet

Fler bidrag välkomnas. Dock har vi alltså ont om tid på lördagen så maxtiden per föredrag är 30 minuter.

Deltagare i Sagittarius 2011 laddar förstås sin bärbara dator med material att visa mulna och regniga kvällar. då gäller ingen maxtid...


MIDDAG PÅ DEGERHAMNS BRUKSHOTELL

Lördag kväll den 27:e klockan 20 till 22 bänkar vi oss så vid borden på Degerhamns Brukshotell för middag. Det serveras inkokt lax av krögare Bill Nilsson och hans anställda, med dillmajonäs och potatis. Kostnad 125 kronor som betalas på plats av var och en.

Förhandsanmälan görs snarast till Jörgen Danielsson, ordförande i GAF på e-post jorgend56 (at) gmail.com.

Folkets Hus är stängt medan vi är ute och äter och observerar. Sent ankommande Sag11-gäster rekommenderas att åka direkt till Eketorp.

SENA FÖR BRÖLLOP

Vi är senare ut till Eketorps Borg lördag kväll eftersom det pågår ett bröllop där men till 23 beräknas gästerna ha lämnat. Mellan 23-24 har Jörgen Danielsson visning för nybörjare i det södra hörnet. I händelse av hård vind, risken är stor på södra Öland, och för mycket ljusstörningar från fordon och campande turister, sker observationerna i lä vid entrébyggnaden, och då sannolikt bakom densamma.

Söndag 28.8 klockan 10. Städning av Folkets Hus, Södra Möckleby. I händelse av dåligt väder natten lördag-söndag städar vi istället, och lämnar nyckeln till vaktmästaren, och sparar in en resa söderut.

FRIVILLIG ANMÄLAN TILL SAG11

Det har under det senaste halvåret droppat in cirka 15 frivilliga förhandsanmälningar till Sag11. Kommer du också? Hör av dig till jorgend56 (at) gmail.com.

FRITT FÖR MEDLEMMAR

GAF eller SAAF-medlemmar går in gratis, vuxna icke medlemmar utifrån betalar 100 kronor per person.

Arrangemanget sker i samarbete med Eketorps Borg, som drivs av Länsmuséet i Kalmar. Riksantikvarieämbetet svarade för utgrävningen och den första rekonstruktionen av borgen. Det finns bara någon enstaka lampa, det är inne på toaletten, och skulle den uppfattas som störande genom ett spjälat fönster, går den att skyla.

I år har vi tillgång till toalett. Deltagare med husbil är välkomna att stå på parkeringen över natten, men måste vara borta på morgonen.

VÄLKOMMEN ALLMÄNHET VINTERGATAN ÄR DET VACKRASTE OBJEKTET

Till de bland allmänheten som är intresserade av att komma och titta ska sägas att visningen bara sker en timme per kväll, och det är svåra nätter för ovana. Ingen Måne eller några ljusstarka planeter är synliga utan enbart grågröna disiga fläckar av galaxer och nebulosor eller samlingar av en massa prickar, som kallas stjärnhopar. Framförallt är Vintergatan, vår hemgalax synlig för blotta ögat. Barn är välkomna i föräldrars sällskap. Någon bildvisning av tidigare fotograferade objekt på himlen sker inte dessa kvällar, som främst är avsedda för landets mest avancerade amatörastronomer.


Stjärnträffen pågår den 24 till 28 augusti med observationer nätterna den 24-25, 25-26, 26-27 och 27-28.

==================


Bilden: Foto av Claes Martinsson. M13. Klassisk sjärnhop i Hercules. Exponeringstid ca 24 min med ISO 800. (Foto från den 7 augusti).

Första test av utrustningen som jag kommer använda på årets Sagittarius. Kameran är en IR modifierad Canon 450D och teleskopet en 102mm ED refraktor. Total brännvidd är 1428mm och jag använde en Canon 2x extender. Guidescope var en Borg 77ED med 2x barlow och en Orion StarShoot Autoguider (brännvidd 1000mm). Kan rekommendera StarShoot Autoguider då detta är en utmärkt och enkel guidekamera. Stort tack till Jörgen för lånet av utrustning!

Platsen för astrofotograferandet har varit trädgården på baksidan till en fastighet i södra Kalmar.

==================

FRÅGOR OCH SVAR

* Jag har fått frågor om vi inte skulle kunna spärra av en del av parkeringen och ha ytan för oss själva? Svaret är nej. Eketorps Borg vill ha parkeringen öppen som vanligt för uppdykande turister, en och annan kan förväntas stå här med husbil eller husvagn över natten, men turistsäsongen börjar att lugna ner sig. Denna helg är den första på eftersäsongen.

Skyltar behövs vid infarten till Eketorp om vad som pågår, de ska tillverkas i förväg och det planeras ske ganska så snart. Exakt utformning återstår att se. I vart fall fungerar reflexvästar bra som signal!

* Ska vi stå inne i borgen? Svar nej. Cirka en kilometer söderut på parkeringen framför entrébyggnaden.

* Hur blir vädret, vilka är utsikterna för kvällarna? Erfarenheterna från många Sagittariusträffar är att södra Öland under sensommaren är vädersäkert. Genomsnittet klara nätter under fyra nätter är två mycket klara och fina, en halvklar med dimsjöjor, speciellt framåt småtimmarna och så en mulen och regnig kväll, vilken brukar vara lördagsnatten av någon anledning.

Klä dig som om du ska ut och observera sent en höstkväll. Varma kläder i flera lager, huvudbonad och rejäla skor, kängor krävs. Räkna alltså med vind, och tre av fyra dygn blåser den från sydost. Till skillnad mot vår tidigare observationsplats ligger Eketorp platt, terrängen saknar naturligt vindskydd, och vinden är den faktor som mest sannolikt får dig att ge upp observationerna.

* Varför är middagen så sen på lördagen, varför inte ha den 18-20 istället och vinna observationstid? Svaret är alltså att ett bröllop pågår i Eketorps borg. Parkeringen vi ska stå på används av fordon som hör till gästerna. Vid 23-tiden uppskattas festsällskapet ha drigit vidare. Det är därför bättre att undvika desa timmar då det annars skulle bli ordentlig blandningav fordon och teleskop och slå läger från 23 istället.

Middagen på Degerhamns Brukshotell är alltså 20-22 och i dagsläget finns cirka 10 anmälda.

- Ytterligare en faktor berör nyheten Geologisk utflykt från 10 till tillbaka ca 14.30 i Södra Möckleby-Degerhamn. Föredragen börjar så vid 15-tiden, och med en tidig middag från 18, ja, ni förstår själva. Det blir inte mycket tid för föredrag då. OBSERVERA att Folkets Hus i Södra Möckleby/Degerhamn är stängt under tiden som utflykten pågår. Vi har inte personal att ha parallella aktiviteter igång.

========================
LASERPEKARE TILLÅTS INTE
========================
Som säkert alla amatörastronomer vet om vid det här laget är ju laserpekare av medelhög eller hög effekt förbjudna att användas av privatpersoner på allmän plats, och myndigheterna ser strängt på överträdelser. Vi vill understryka detta med anledning
av att många gäster utifrån väntas som säkert inte är medvetna om att södra Öland befinner sig rakt under EU:s flygtrafikkorridor mot sydostasien. Cirka 300 flygplan till eller från främst Asien passerar per dygn här. Det är inte en fråga om utan när incidenter skulle kunna inträffa. Arrangören har inte funktionärsresurser för att alltid kunna hålla koll utan var och en deltagare har ett personligt ansvar.

( 728 visningar )

Sagittarius 11 - Anmälan till middagen pågår, Moln, moln, moln... 
Tuesday, August 16, 2011, 11:32
Sagittarius 11 - Anmälan till middagen pågår, Moln, moln, moln...BILDEN: Så här såg det ut över östra Nybro sent under eftermiddagen den 8:e augusti. Enorma molnformationer gav ett närmast utomjordiskt skådespel och förebådade ytterligare åskskurar. Moln önskar vi naturligtvis se så lite av under Sagittarius 11, som tjuvstartar kvällen den 24.8 på parkeringen vid Eketorps borg och pågår till den 28:e. MEN. Önskar du deltaga i middagen på Degerhamns Brukshotell på lördag kväll klockan 20 till 22 ska du anmäla det till jorgend56 (at) gmail.com.
( 574 visningar )


<< <Tillbaks | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | Nästa> >>