24 oktober 2008 - Eriks gamla LX200 12 tum återstartad 
Friday, October 24, 2008, 01:37

I söndags efter GAF:s styrelsemöte var det riktigt spännande och kul i Alf-Arnes verkstad då Eriks gamla LX200 på 12 tum öppning, en modell från 1996, återstartades framgångsrikt efter några års slummer sedan elektroniken gått sönder. Claes hade med sig motorer, moderkort och handkontrollen och övriga grejor från Tokyo i handbagaget efter cett jättefint felsöknings- och lagningsarbete hemma. Han kopplade först ihop och körde dem på ett bord. Allt funkade ok. Så var det dags att montera tillbaka utrustningen i teleskopet, och koppla på strömmen. Allt funkade.
Nu ska instrumentet snyggas till, det finns en del rostiga skruvar att byta mot rostfria. Så ska det lånas ut till intresserade GAF-medlemmar, och på lite sikt lär det återkomma till Eriks observatorium.
( 723 visningar )

16 oktober kl 01-02 - Månen genom 102mm ED refraktorn 
Sunday, October 19, 2008, 14:51


Det kom ett i det närmaste perfekt läge att filma Månen i nedan tidigt på morgonen natten mellan torsdag och fredag. Det var klart, vindstilla och plus en grad, och Månen stod nästan i zenit. Jag började med att filma i primärfokus på 102mm f/7 ED refraktorn och dokumenterade hela skivan. Därefter på med apo 2X barlow, och alltså f/14, cirka 1300m mm brännvidd, och resultatet ser ni här. Det är en obetydlig bildbehandling gjord i RegiStax och justeringen för färgfel i RGB var nästan obehövlig tack vare den höga höjden.

Det var lätt att fokusera. Med grov fokusering hamnar du snabbt i det närmaste rätt, och finjusteringen tack vare okularhållarens nerväxling 1/10 gör faktiskt skillnad.En timme tidigare utan 2x barlow. Visst är det en anslående syn!

Gränsen mot den kolsvarta rymden är knivskarp. Det var inte svårt att fokusera refraktorn.

( 786 visningar )

15 oktober 2008 - Polinställning av monteringen i observatoriet 
Wednesday, October 15, 2008, 02:12

Det kom en perfekt kväll för att fixa med polinställningen av Celestron-monteringen i Eriks observatorium. Den är av typ Advance GT, cirka fem år gammal och klarar som bäst god medföljning under 30 sekunder, men det räcker ju för att webbkamerafilma planerna. I dagsljus hade jag först testat att öppna luckan, det är en speciellt teknik men allt fungerade som det ska. Det gick till och med att få in Polaris i synfältnet utan att den skuggades bort av en kabel eller dekorationen på taket. Nu befinner sig instrumentet i en position som är mycket nära parallell axel med jordaxeln. Nästa gång tar jag med en utskrift av var NCP ligger, jag vet på ett ungefär i minnet, och gör den sista justeringen. Alternativt går det att använda den inbyggda polinställningsruten som finns i Nexstar handkontrollen. Det är exakt, jag har testat tidigare, men kräver att instrumentet kan se obehindrat åt alla håll. Här finns en del syréner i vägen på västra sidan.

Här är det faktiskt premiär för att ljus från stjärnor når ett teleskop i Eriks observatorium genom en lucka i den här konstallationen av instrument och användare. Fast på bilden är det ju svårt att se stjärnorna. Det var svårfotograferat. Det är en Celestron 9,25 tums f/10 Schmidt-Cassegrein. Det pekar mot himmelspolen. För det mesta kommer jag att använda teleskopet riktat mot söder förstås.
Det var en vacker kväll med nästan fullmåne och tio grader varmt. Inom kort lär temperaturen ha sjunkit betydligt för nu är hösten här och snart vintern.


Det här är en färskare bild från observatoriet. Jag åkte förbi i söndags och stannade till helt kort för att kolla läget. Jag jobbar en del med Eriks gamla dator, 16MB RAM, Win 98 second edition. MEN. Den kan köra hans Meade XT216 CCD-kamera och guider. Hittills har jag inte fått överföringen av tagna bilder tillbaka till datorn att funka, men sannolikt beror det på en dålig lödning i seriekabeln. Här för leden gick den helt enkelt av. Och jag har ingen lödkolv och tenn hemma.

Nu skriver vi den 28:e oktober, och det är första natten med 0-gradigt väder här i Nybro. Stjärnklart men fuktigt, dålig seeing, och inte lönt att starta teleskopen. Jag har för dålig daggvärme för dem. Hur gör man med teleskop i det fria under vintern? Står instrumenten i ett observatorium har det alla fördelar av skydd mot väderlek, fukt och annat otrevligt, och du tittar bara ut med det genom en glugg. Det är värt mödan med en lång resa i bilen ut i obygden.

Annars syslar jag med att reparera instrument. Meade Europa i Berlin har visat sig ha en utmärkt, snabb serviceverkstad. För några månader sedan kom GAF:s ETX AT70 tillbaka till oss efter ett garantiutbyte av inbstrumentet sedan det helt enkelt inte gick att köra längre. I förra veckan skickade de upp en ny handkontroll sedan det fortfarande inte funkade ok då något var tjall med kommunikationen mellan det nya instrumentet och vår gamla handkontroll. Jag kopplade in den nya handkontrollen och allt fungerar nu precis som det ska.

Så nu har jag packat ner min ETX 125 för service i Berlin. Altitud-motorn eller någon elektrisk koppling till den fungerar inte längre. Det är lika bra att passa på när det finns en villig verkstad inom räckhåll. Gamla LX200 classic servas dock inte numera. De öppnar inte ens lådan om du råkar skicka ner den. Gammalt skrot bara, tydligen.
( 834 visningar )

9 oktober 2008 - Magmadomer i närheten av Copernikus 
Thursday, October 9, 2008, 14:28

Vi brukar ju lite slarvigt säga att det aldrig förekommit vulkanism på Månen eftersom den har en så liten järnkärna, men det är faktiskt inte helt korrekt. Här har jag - åter - lyckats filma jättekratern Copernikus, och de mindre, välvda formationer som ses omedelbart till vänster är vulkaniska domer. Alltså magmaflöden som en gång tryckte på underifrån, men svalnade och det blev aldrig någon stor, utvecklad vulkan.

Kvällen var för övrigt perfekt, vädret var perfekt, och den gamla LX200 på 12 tum fungerar också perfekt. Liksom den gamla Philips ToUCam Pro 740K. Jag är ändå frestad att skaffa lite modernare web-filmningsgrejor med högre upplösning (men tyvärr då också mycket större filer på hårddisken).

Fotot skedde i primärfokus och därmed var brännvidden 3048mm. Monteringen är alt-azi, och det skedde en mycket långsam avdrift, men det berodde på att jag glömt ställa om hastigheten från sideral till lunar. Det fixar vi nästa kväll.


Här är en bildvariant med större dynamik som bygger på betydligt fler bra bilder samt där bildbehandlingen ökats på en del.
( 797 visningar )

GAF Webben upgraderad 
Wednesday, October 1, 2008, 09:06
Internet länken som används till den server som kör GAF webben är nu uppgraderad till 160Mbps. Dock kanske det inte märks så stor skillnad för er i Sverige på grund av ett fenomen som heter nätverks latency. Detta innebär att överförings hastigheten (dvs tiden det tar att ladda en bild eller web sida) är direkt relaterad till avståndet från PC'n till web servern. För mer intressant läsning om detta fenomen kolla denna länk "It's latency stupid"

Med Vänliga Hälsningar
/Claes
( 823 visningar )

26 september - Många besökare under Forskarfredag på Station Linné 
Monday, September 29, 2008, 04:15

Från klockan 18 till 19 dök bara två besökare upp men under resten av kvällen kom det massor när gAF hade astronomiska visning på baksidan av Station Linné i Ölands Skogsby under Forskarfredag den 26 september. Det var en strid ström med barn, unga och vuxna som först mattades cirka 23.15. Då hade MArtin Nilsson anslutit med sin 12 tums Lightbridge och undertecknad fick ett efterlängtat tillfälle att vila benen och rösten. Jupiter visades genom ETX 125 och exempel på galaxer, M31, och stjärnhopar, som M13, genom 12.5 tum f/6 Newton. Enklast var visningen med det förstnämnd ainstrumentet trots att motorerna inte funkar som de ska. Det är ovant att sikta med den stora reflektorn, men med objekt väl i okularet är det en bekväm höjd på okularet för vuxna att observera. Allt som allt uppskattar jag att det var minst 125 besökare, säkert betydligt fler.

Vädret under kvällen började trevande, ett tag såg det illa ut, men klarnade så sakta upp. tillslut kom Vintergatan fram i sin enorma höstprakt, och det är väl egentligen vår hemgalax som blev kvällens stora behållning.
( 904 visningar )


<< <Tillbaks | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | Nästa> >>