Jupiter med Röda Fläcken - Uppdaterad 1.11.2010 
Wednesday, October 27, 2010, 10:46


BILDEN: Omständigheterna var inte de bästa när jag filmade Jupiter denna kväll med en front sakta på väg in från väster och Jupiter ömsom klart synlig, ömsom höljd i tunna höga moln, men jag fick i alla fall ett par sekvenser nsom det går att göra en bild av. Här finns som synes GRS, Great Red Spot med på södra halvklotet, som ju numera är egendomligt blek eftersom den södra ekvatoriella zonen döljs av ljusa moln. Tiden var cirka 20UT tisdag kväll den 26.10, och även denna gången använde jag refraktorn 102mm ED, och 14 i ljusstyrka tack vare min Celestron APO Barlow. Instrumentet går snabbt att sätta upp och ta ner från monteringen. På slutet med Jupiter dold bakom höga moln testade jag att förska få fokus med två Barlows i följd, alltså 2X 2X 7 (instrumentets ljusstyrka), men vid nära f/30 verkar det inte gå. tydligen är det en 3X Barlow jag borde satsa på om jag vill gå vidare med denna superskarpa optik.BILDEN: Det här var situationen tio minuter senare. Jupiters rörelse fortsätta förstås och flyttade GRS något in närmare meridianen.


I programmet för fortsättningen ingår att filma Jupiter även genom C9.25 som ju är betydligt större och även den mycket skarp i bilderna, men jag har haft ST-8300 CCD-kameran sittandes på den bakom f/6.3 reduceraren för att undvika att flytta runt kameran mellan de optiska systemen i onödan. Nu är kameran och f/6.3-fokalreduceraren överflyttade till LX200 12 tum och C9.25 tum har fått min under Sagittarius 2010 köpta Astro 2-tums Crawfordfokuserare med 1:10 nerväxling.

LX200 skyddas för övrigt sedan ett par dagar av TeleGizmos Series 365 Telescope Cover köpt via Scope Stuff i USA. Det har storleken för 16 tums gaffelmonterade SC-teleskop monterade alt-azi alternativt 12-14-tummare monterade ekvatoriellt, som min är. Storleken är faktiskt perfekt och nu skyddas också det mesta av stativbenen för vädrets påverkan. Skyddet är konstruerat för att användas året runt, dygnet runt mot solstrålning och väta.

En nyhet är på väg med frakt från Tyskland. Efter 13 år ska LX200 12 tum få bättre syn genom eliminerad koma, dämpat krökt fält och en mycket stabil fokuserare som enkelt klarar tyngden av dagens större CCD-kameror och tillbehör som off axis guiders, filterhjul med mera.
En bonus med det perfekt korrigerade fältet blir ett backfokus på nästan 100 millimeter, och en nackdel är att ljusstyrkan minskas från 6.3 till 8.

Visserligen har primärspegelns fokusanordning det klassiska glappet, men jag kan låsa den med ett extra tillbehör. Alternativt kör jag i ursprunglig konfiguration och fokuserar med LX200:s motor medan fokus på den nya fokuseraren står stilla.

Jag har alltid tyckt att det finns en extra tjusning i tillbehör som förlänger livslängden på saker och ting. Det blir spännande att se hur detta fungerar i praktiken.
( 745 visningar )

Väderomslag på gång - Halo kring fullmånen 
Friday, October 22, 2010, 13:43


BILDERNA: Ett nytt nederbördsområde med rörelse från västkusten med mest regn i sig för sos här i söder var på gång och högtrycket tog farväl med en vacker halo kring fullmånen fredag kväll den 22,10 vid 20.30-tiden. Jupiter syns ute till höger. Som bekant orsakas en sådan halo av ljusbrytning i iskristaller i lugn atmosfär.
Jag använde min Canon 1000D, normaloptike och 2,5 sekunders exponering samt ISO 800, och bilderna täcker 15 minuters utveckling.

( 762 visningar )

103P/Hartley 2 i sista stund 
Monday, October 18, 2010, 10:05Efter mailet den 15/10 fick vi eld i baken! Sista chansen, lät oroväckande! Ut i kylan ( - 7 grader var prognosen, så blev det också, t.o.m ännu lite kallare nere vid vår observationsplats vid Påbonäs, Söderåkra).
Kometen var mycket svår att hitta, fanns inte på den plats där den borde ha funnits. Janne fick med vidvinkelokular i tuben söka manuellt i närområdet. Till slut hittade han den lilla svaga dimfläck som vi antog var kometen.Jag gjorde en provexponering, och visst , en liten blå prick fanns på displ.
Positionen var enl handkontrollen RA 04h 37 m--Dekl 47gr22.
Klockan 00.35 (17/10) började jag exponera ett antal 30-sek exponeringar. Månen var då långt nere vid horisonten, skymd av en molnbank,så himlen var ganska mörk o fin.
Kylan gjorde att batterierna börjad ge sig, först teleskopbatteriet sedan kamerabatteriet.( vi hade då varit ute i kylan mer än 5 timmar). Till teleskopet fick vi ta till bilbatteriet, kamerabatterierna fick jag värma i fickorna 10 minuter.
Till slut fick vi i alla fall ihop 21 st exponeringar, varav jag kunde använda de 5 bästa till att stacka en hyfsad bild.
Vi hade hoppats lite mer av denna komet, men den blev en liten besvikelse, åtminstone för oss.

Roland (foto)
Janne (navigering)
( 684 visningar )

På spaning efter Komet 103P/Hartley 2 + testbilder av stjärnfält 
Tuesday, October 12, 2010, 14:13


BILDEN: Jag fotospanade efter 103P/Hartley 2 på tisdagskvällen, och här är en enstaka 30-sekundersexponering, 50mm brännvidd, Canon 1000D, som inledning på en fin astrofotonatt. Dock har jag ännu inte hunnit sätta pilen på kometen, som alltså inte är anslående vad jag kan se i alla fall. Den stod ett stycke under Cassiopeia. (Kolla in fläcken nära Dubbelhopen, snett under till höger). Det var +1 grad när bilden togs, senare blev det -1C och på morgonen var det frost på bilarnas rutor.BILDEN: Det här är en enstaka 30-sekundersexponering av ett anonymt stjärnfält i Cygnus i närheten av Slöjnebulosan där genom Celestron 9.25 med f/6.3 fokalreduceraren. Jag är mycket nöjd, CCD-chipet är alltså stort och synfältet enormt, och som väntat finns visst ett komafel i vardera hörnet. Klicka två gånger på bilden för högsta upplösning. Kameran var ställd i binning 2x2, och råbilden är därmed bara en fjärdedel så stor som maximalt möjligt.

Jag har problem med sökarna såväl på LX200 som på 9.25-tum eftersom de rubbas av väderskydden och det är pilligt och svårt att ställa in dem igen, och lätt att glömma att hålla reda på om de är inställda eller inte. Denna natt var C9.25 sökare något felställd och därmed blev den inledande alignment av monteringen fel och pekningen också fel, men jag skippade att rätta det och använde kvällen för testbilder istället. Mot slutet kollade jag om det gick att få kontakt med Sky 6 över usb-seriell kabel, vilket jag förberett och då funkade det, men nu gick det inte. Därmed lästes inga positioner in i headern på FITS-bilderna. Det tar vi nästa natt. efterv 3 timmar med temperatur runt nollan gav Sky Watchers stadig BATTERI PÅ 17 ampertimmar upp och NEQ6-monteringen, vars röda onlampa nu blinkade frenetiskt, slutade att kompensera för jordrotationen.

En komplikation med ett instrument på en tysk ekvatoriell montering är att det rör sig, ibland mycket, och fullt utrustad finns det flera sladdar-kablar som dras med. Utan tillsyn riskerar de att dras sönder eller fastna. Nästa projekt är att lägga ihop alla kablar och binda upp dem på något vis så att teleskopet kan röra sig utan tillsyn men fortfarande säkert.

Uppdatering: 27.10. Jag förstärkte sökaren genom att sätta på min Telrad Finder som ju har upplyst hårkors och den sitter på bekväm plats på tuben då instrumentet riktas mot öster och sydöst. Den är otroligt enkel att ställa in, och ta av vid behov.Originalsökaren, däremot, sitter under tuben... Kommunikationsproblemet mellan Pc och montering visade sig bero på en för lång usb-kabel. Nu är anslutningen korrekt och usb-serie-adaptern mot datorn simulerar en seriell koppling och oftast COM3.
( 658 visningar )

Komet 103P/Hartley 2 från Uttorps naturreservat utanför Karlskrona 
Sunday, October 10, 2010, 02:28


BILDEN: Komet 103P/Hartley 2 från Uttorps naturreservat utanför Karlskrona fotograferad av Ulf Petersson, KAF natten mellan den 9:e och 10:e oktober. Mer detaljer följer.
( 609 visningar )

Jupiter den 21 september 2010 
Wednesday, September 22, 2010, 03:11


Bilden: Den 21 september klockan 21UT, 102 mm ED refraktor, f/7 2X Apo Barlow, Philips ToUCam Pro 740K, 1/100-dels sekund exponering, drygt 1000 frames, 5 frames per sekund, bildbehandling i RegiStax 5. Det var klart och fint väder med fullmåne eller nära fullmåne, men hög transparens betyder inte god seeing. Tvärt om. Seeingen var bra, men inte super. Lägg till att det saknas såväl GRS, skuggor av månar och tydliga formationer i Jupiters atmosfär att aligna på så bilden blir inte den allra bästa, men godkänd.
( 731 visningar )


<< <Tillbaks | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | Nästa> >>