Månen är på gång igen 
Monday, October 31, 2011, 10:35


BILDEN: Och så är Månen på gång igen. Här är Jorden stora satellit lågt över horisonten i sydväst bakom mycket dis. Jag testade mitt nya 70-300 Tamron-objektiv, det var ont om tid så exponeringarna skedde på fri hand vid 300 mm och 1/20-dels sekund blev bäst. ISO var 200.

Annars var eftermiddagen bra - Min gamla LX200 Classic vill visserligen inte köra dec-motorn korrekt, trots att den gjorde det i över en timme med motor och elektronik ute på köksbordet för en tid sedan, utan hackar sig fram. R.A-motorn går perfekt, liksom handkontrollen. Jag har installerat LX200-dec-motorer många gånger, den här sitter korrekt, och ledningar, och lödanslutningar ser bra ut, utan det förblir ett mysterium vad den knackiga gången enbart i instrumentet beror på. Fortsättning följer. Sinusvågh istället för fyrkantvåg till encodern vållar dessa symptom, men som sagt. På köksbordet är den frisk.

Nu fick e jag i alla fall chans att kolla kollimeringen med laserc i våras på en passerande stark stjärna i söder, och den ser bra ut. Sökaren ställdes även in. Och Månen observerades med utmärkt skärpa. Utan motorerna igång alltså.
( 705 visningar )

Reseteleskop uppdatering 
Sunday, October 30, 2011, 06:26
Claes Martinsson
Jag har tillslut fått lite tid och har fixat till mitt reseteleskop vilket till slut blivit en hyffsad astrofoto plattform. Sista sakerna att fixa till var en bra Dec guidning samt ett interface till min Starshoot guidekamera.
Ovan syns hela monteringen och teleskopen. Foto tuben är en Borg 77ED och guide teleskopet en Borg 50. Huvud tuben har en fokal längd på 500mm och det har också guide teleskopet (250mm med 2x barlow). Detta kanske kan tyckas är lite onödigt då halva brännvidden vanligtvis är tillräckligt för guide teleskopet, men jag ville ha högre noggrannhet för att kunna justera guideparametrarna enklare. Mellan kameran och teleskopet har jag också en Vixen flipmirror för att kunna se vad det är jag fotograferar (ingen GoTo här).
Allt på bilden (teleskop, kamera, montering, stativ etc.) väger inte mer än 7.2 Kg och passar lätt i ett handbagage nermonterat.
Bild på Dec enheten när den är fast satt på monteringen. Där koppar kugghjulet sitter satt det en manuell ratt för dec justeringar innan. Jag ville inte skruva eller borra i monteringen så växellåda+motor sitter på en aluminium profil som spänns fast runt monteringen med gummiband.
Dec motor enheten borttagen. Här ser man aluminium profilen som klämmer runt RA motorn på monteringen.
Till sist en liten bild på styrenheten. Mycket enkel konstruktion som läser guide kommandon via ST-4 guide porten på guide kameran och styr reläer för att driva Dec motor samt antingen stanna RA motorn eller köra den 2x sidereal.
Tog lite testbilder i kväll och kunde köra 6 minuters exponeringar med 12M pixel utan någon påtaglig drift i någon riktning. Dock får reläerna jobba hårt då jag inte har något "polar scope" så pol inställningen blir i regel inte så bra.

Nästa förbättrnings projekt är att bygga en ny styrenhet baserad på en Arduino microcontroller vilken ska styra monteringens RA stegmotor, dec DC motorn, en LCD display samt en keypad för att justera guide parametrar.

Nu återstår bara att boka en resa till södra hemisfären och packa handbagaget.

( 753 visningar )

Eriks observatorium Test med 6-tums tub 
Wednesday, October 26, 2011, 12:13


BILDEN: Det var strålande vackert höstväder i söndags, och jag var på utflykt på Öland för en test med en tub. Det visade sig att 6-tum f/5 Newton av Meade precis får rum i Eriks observatorium. Okularhållaren sticker ut, men går fri under taket. En kamera skulle sticka ut något mer och kanske slå i. Monteringen är Skywatchers NEQ6 SynScan.BILDEN: Monteringen är korrekt polinställd i altitud, och det som behövs nu är några knuffar i sidled för att hitta rätt position även där. Hur det hela går avläses enkelt på digitalkamerans skärm.BILDEN: Jag drog nyligen fördel av Expert Skotte Fotos konkurs inne på Kvarnholmen i Kalmar, och köpte ett Tamron 170-300 mm teleobjektiv till min Canon EOS 1000D för halva priset. Ljusstyrkan är 4.5-5.6. Här ses utsikten mot Ölandsbron och fastlandet från Färjestadens hamn. Optiken bör med andra ord klara av utmaningen att sitta piggy back på teleskopet och fota vida fält med bra resultat. Bilden är nerskalad till 1/10-del av ursprunglig storlek och upplösningen betydligt försämrad.
( 864 visningar )

C2009 P1 (Garradd) + M27 Dumbell-nebulosan 
Tuesday, October 18, 2011, 02:29


BILDEN: I går eftermiddag hann jag precis ta plattfält mot skymningshimlen för 1x1 binning, i alla kanaler, l, r, g och b. Därmed har jag kunnat gå vidare i bildbehandlingen av den högupplösta bildserien av M27, och detta är alla 8 x10 sekunders exponeringar. Här ses resultatet som ett utsnitt och skärmdumpat. Bilden är uppbyggd av r,g och b, dock ej l, dvs visuellt ljus med infrarött bortfiltrerat. Jag har bara ett IR-filter och det sitter bra där det gör på en webbkamera. Färgbalansen är nästan rätt, dock inte perfekt.

Nästa soliga eftermiddag med skymningshimmel återstår att ta plattfält för binning 2x2, alltså fyra gånger större känslighet på kameran. Du får kortare tid på dig på dig för varje färgkanal. Någon enstaka svag stjärna som dyker upp på bilden kan tolereras, men inte många så igår fick jag avbryta.

-----------------------------------------------------------


BILDEN: Natten mellan söndag och måndag blev bra, och jag fotade mig igenom hela batteriet med låg och högupplösta bilder av kometen och även i r,g,b. Jag använde Celestron 9.25 tum och 6.3 tum fokalreducerare. Kylningen var satt på -15C. Detta är en enstaka ej plattfältkalibrerad bild och binningen var 2x2.

Nu arbetar jag med att sortera bilderna för bildbehandlingen, och återkommer.BILDEN: Så här ser uppsättningen ut just nu. Vad som inte syns är en smart adapter mellan filterhjulet och reducern som jag köpt från Telescope-Service i Tyskland. Det har T-gänga och tillåter 360 graders rotation på anslutna tillbehör, och sedan låsning i valfri position med hjälp av en lång skruv som sticker ut. Tack var den kunde jag äntligen sätta fast kameran i korrekt position mot monteringen. Låsningen sker i korrekt position runt om och därmed är stjärnor skarpa över hela synfältet.

Ett annat tillbehör fungerar också men behöver inte användas just nu eftersom denna adapter har tillräckligt grunda gängor för att inte låsa Atik filterhjuls roterande skiva. Det är en 1-mm mellanring. Tack vare den kan ju nu montera TS f/8 reducer för SC-optik i filterhjulets T-fäste utan att det sjunker för långt in och låser filterhjulet.BILDEN: Det här är parkeringspositionen för teleskopet. Systemet vilar fokuserat och jag får en bra möjlighet de närmaste dagarna att ta plattfältbilder.BILDEN: Förmodligen världens mest fotograferade DEep sky-objekt av amatörer jämte Orionnebulosan, detta är förstås M27 Dumbell, timglasnebulosan, i vulpevula. Jag har har plockat ut en enstaka 5-sekunders exponering, det ser ut att vara en visuell bild. fokus är aningen sämre än på kometen, detta är två timmar senare och metallen har dragit ihop sig en aning i teleskopet. Bilden ger i alla fall en god uppfattning om storleken på kometen. bilden är tagen i lågupplösning 2x2 pixlar binnade.
( 839 visningar )

C2009 P1 (Garradd) - Svår att fotografera genom kölddiset  
Thursday, October 13, 2011, 13:01


BILDEN: Det var mörkt någon dryg timme efter solnedgången ikväll och innan ljuset från Månen i nedan borta i öster skulle börja störa och jag hann knäppa några serie enkla astrofoton med EOS Canon 1000D, 55mm optik, f/11, 25 sekunders exponering. Utetemperaturen var 0 grader. Det här är en råbild, ej bildbehandlad, och vid iso 1600. Du som har problem att orientera dig bland stjärnorna - börja med en känd stjärnbild i överkanten och jobba nedåt.

Fototekniken är intressant, väldigt många människor i vårt avlånga land som har tillgång till en digital kamera, och gärna då en digital systemkamera samt ett stativ kan ta sådana här bilder av natthimlen. De stora märkena Canon eller Nikon går lika bra, men själv tycker jag att Canon är att föredra, den är enkel att fokusera. Just fokusering är den kritiska punkten, och görs lämpligast i fjärrstyrt läge på din dators skärm. Toleranserna är mycket små, och när temperaturen sjunker under kvällen försämras fokus i och med att metallen dras ihop.

Avsluta dina bildserier med mörkström, sätt på optikens lock, och exponera cirka 10 bilder vid samma inställning som dina bilder, samt bias, fortfarande med locket på fast så snabbt kameran kan exponera och i fallet med Canon-kameran 1/4000-del.

Exponera i raw-bild-läge. Bildbehandlingen görs sedan lämpligen i gratisprogrammet Deep Sky Stacker, som kräver en del övning, men är mycket kraftfullt och gillar många kärnor i din dators processor. Tänkt slutligen på att en standard DSLR-kamera får bra exponeringar av natthimlen i blått och grönt ljus, men dålig i rött ljus eftersom det sitter ett infrarött filter på sensorn, som kraftigt dämpar det röda. Därmed blir röda objekt som nebulosor felexponerade med en standardkamera, och det får vi leva med såvida du inte vill investera i en modifierad DSLR-kamera där IR-filtret tagits bort.

Du får pröva dig fram per olika optik var den ideala exponeringen ligger innan utdragna stjärnor på grund av jordrotationen blir störande. För denna bild var exponeringen alltså 25 sekunder, stjärnorna är tydligt utdragna, och till nästa natt då det är bättre med tid, ämnar jag gå ner till 15 sekunder alternativt 20 sekunder.
Gör många exponeringar, minst tio på varje motiv. Ett ytterligare tips: Ha ett extrabatteri till hands för batteriet dras ur snabbare då det är kallt.BILDEN: Det här är 10 exponeringar om vardera 30 sekunder adderade i Deep Sky Stacker från 1830UT den 14102011 genom min canons 55mm optik, bländare 11, iso 1600, och kameran satt piggy back ovanpå C9.25:an och monteringen var igång. DSS fungerar nu men enbart för *.jpg-formatet och utan att någon kalibrering av bilderna skett. Programmet tycks behandla alla typer av bilder korrekt i *.cr2 formatet (alltså raw) och adderar dem, men resultatet blir ändå inte bra. Det ser ut som allt det gör är att åstakomma en genomsnittlig bild, inte en adderad.

Vega i Lyran ses uppe till vänster. Komet Garradd ska vara i centrum av bilden ungefär, men är inte uppenbar. Jag har ett flertal bilder att labba med. Problemet är att verktygen är för dåliga. Bildbehandling av DSLR-bilder är något helt annat än av CCD-bilder. I vart fall syns att optiken är bra, men utan den kraftiga nerbländningen blir stjärnor i utkanten något deformerade. En 120 sekunders exponering blir på gränsen till överexponerad.
( 595 visningar )

Fortsatt liv i min LX200 i alla fall på köksbordet 
Wednesday, October 5, 2011, 13:52


BILDEN: Igår kväll monterade och skruvade jag dit de sista delarna och förslöt min LX200 Classic från 1997 efter funktionskontrollen. Nu får vi se om den beter sig normalt. Om inte blir det ett reservdelsinstrument. Jag satte dit två extra isolerbrickor under moderkortet samt för ett fäste som nås från ovansidan. Moderkortets kylklamp är fasttryckt mot metallväggen och har färsk värmepasta emellan, och en häftplastkudde och en inkila kontakt från en platt PC-kabel som ankare.

Häromkvällen var det strålande klart och kallt, men med höga lätta disslöjor, men jag var uppe vid 06 och hade jobbat hela dagen och lägga flera timmar uppe under natten för att kliva upp tidigt igen gick inte. I natt var det ännu kallare, i morse var det faktiskt +1 grader C och ett isskikt på bilarnas rutor på parkeringsplatsen. Det var 4 grader mitt i natten. Om det bara varit det hade jag kört astrofoto en studn mot Jupiter. Tyvärr var det en uppklarning efter ett rejält regn tidigare på kvällen, allting ute dröp av fukt och även med värmare igång hade optiken blivit blöt snabbt. Så även denna natt fick vara. Fast Jupiter, hög och ljusstark, försvinner inte än på ett tag.
BILDEN: Monterad hemma på köksbordet surrar Meade LX200 anno 1997 på helt normalt både för RA och Dec-motorn, och tiden spelar heller ingen roll för den klarar i alla fall en timme. Nyligen gjorde jag testet. Monterad i LX200 så beter sig de båda motorerna som om de fått RA- och DEC-runaway-problem samtidigt.BILDEN: Min amatörmässiga spekulation nu är att orsaken är dålig isolering av moderkort från teleskopbasens metall då det sitter monterat, och därför uppstår någon form av störande krypström. I början för många år sedan, minns jag, satt det en eller möjligen två runda små packningar på baksidan kring en eller ett par av de små bultarna som håller moderkortet. Men det var då det... Nu har jag i alla fall letat reda på två användbara, isolerande små packningar hämtade från min PC-pryllåda, och jag söker efter ett par till från fästen till moderkort i gamla PC-chassin som jag har lagrade ute i förrådet.BILDEN: Allt var helt normalt och lugnt under en timme. Frontpanelens mätare fungerade som den ska, och RA- och Dec-motorerna snurrade på i långsam eller snabbare fart allt efter kommandon på handkontrollen. En handkontroll som Claes i somras säkrade från att spontant "självförstöras" på samma sätt som GAF:s LX200:s handkontroll gjorde förra våren på grund av en brinnande kondensator. Han bytte ut den mot en säkrare. Det är ett fel som är väldokumenterat ute på nätet och beror på åldrande elektronik.

Notera på bilden Claes specialare, den via sladden och kontakten som ersätter Dec-motorns platta, svarta sladd ner genom gaffelarmen och så sockerbits honkontakten i armen. Utan den går det inte att köra systemet på köksbordet.

Ikväll började jag processwen att montera tillbaka motorer och elektronik, och DEC-motorn gick förvånadsvärt lätt, men så har jag ju lärt mig några monteringstricks genom åren.
( 649 visningar )


<< <Tillbaks | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | Nästa> >>