KOMET 17P HOLMES - DIFFUSARE OCH NÅGOT SVAGARE 
Tuesday, November 27, 2007, 11:30

DIFFUSARE, NÅGOT OVAL OCH SVAGARE - 27.11.2007 18UT
Jag hann precis ut och fotografera 17p Holmes innan Månens ljus blev för störande, samt kasta ett öga eller två på den genom min 20x80mm fältkikare. Karaktären har ändrats sedan sist. Dess position är en annan - förstås - till att börja med. Kometen är fortfarande självklar för blotta ögat, nu i norra, centrala Perseus. I fältkikaren har den ett intressant aningen ovalt utseende (spår av en trubbig svans åt öster?), men framförallt har det tidigare så intensivt lysande, kompakta centrum försvunnit. Kometens kondensation, som det kallas, får nu klassas till 5 på en tiogradig skala där 9 innebär stjärnlik. Det var kometen dygnet efter explosionen för snart en månad sedan. Magnituden ikväll har jag till 3,2, men det är i all hast främst på känsla. Det var kallt. Molnets diameter - som i verkligheten nu är större än självaste solen! - skattar jag till 20 bågminuter, nästan månens diameter alltså.
Exponeringstiden är som tidigare 15 sekunder, 80ASA och kameran också samma Canon Ixus 75.( 774 visningar )

EKETORP JULY 2007 - M27 DUMBELL-NEBULOSAN med 120mm f/8.3 akromatisk refraktor 
Friday, November 23, 2007, 16:28
FOTO:Mattias Ergon


Här är ett annat fint exempel på vad det går att åstakomma med standardututrustning. M27, Dumbell eller Timglasnebulosan är ett objekt som alla amatörer gärna siktar in på. Åter en bild av Mattias Ergon från Eketorp på sydöstra Öland i juli i somras.

Bilden visas i originalformat men med bara 1/3-del av pixlarna i bredd, och med cirka bara en tolftedel av den ursprunbliga bildens storlek. Som synes tecknar GAF:s gamla akromatiska 120mm f/8.3 refraktor alldeles utmärkt över ett stort område. Eftersom den digitala kameran har ett inbyggt filter som blockerar det mesta av h-alfa ljuset, alltså den röda vätelinjen, får nebulosan ett allt för grönt utseende jämfört med en normalt balanserad bild.
( 677 visningar )

GÅVA TILL GAF - ERIK JOHANSSONS NYA OBSETVATORIUM SAMT INSTRUMENT - SERO SÄLJER GRÖNHÖGENS OBSERVATORIUM 
Tuesday, November 20, 2007, 12:37

KLART MED ERIK JOHANSSONS DONATIONEN TILL GAF
I somras avled GAF:s styrelsemedlem Erik Johansson, Kastlösa, efter en tids sjukdom. I början av oktober blev det klart med arvsskiftet. GAF:s styrelse har tackat ja till en donation från släktingarna av det senast byggda observatoriet samt hans Meade LX200 på 12 tum av årsmodell 1996 med fin optik men trasig elektronik. Syns på bilderna gör också den "förstuga" med datorplats som ingår i donationen. Därifrån styr du monteringen men det är ju trångt.Tanken är att flytta det lilla, nya observatoriet till Skogsby och Uppsala Ekologiska Forskningsstation under våren.

Observatoriet är en slags miniatyr, 1,80 x 1,90 meter i kvadrat och med en kupol i slipad metall. Allt är ritat av Erik och byggt på en mekanisk verkstad i Färjestaden. Enligt hans uppgifter är det byggt med tanke att en dag också kunna tas ner utan allt för stora besvär.

Som synes är slitsen i kupolen dock smal. Orsaken är att avsikten var att hysa en refraktor som andrainstrument här. Numera har ju refraktorerna utvecklats betydligt optiskt och mycket fina astrofoton tas genom dem. I början kan GAF:a 5-tums refraktor står här perioder då den inte är utlånad.

Det går förstås att ställa in Erik Johanssons gamla LX200 på 12 tum för planetstudier men den smala öppningen i kupolen blockerar mycket av ljuset.

Första sparmålet för GAF är till en investering i en pelare att sätta teleskopet på, fast förankrat i marken. En tripod gör sig inte alls i detta trånga utrymme. Risken är överhängande att besökarna i mörkret där inne går på och sparkar till något av dess ben och rubbar monteringen.

En vy in i Eriks gamla observatorium, som har en bred slits i kupolen. En kupol som liknar den primitiva ubåten Monitors, en farkost som användes under det amerikanska inbördeskriget.

En variant, den dag GAF får råd, är ju att låta verkstaden bygga om kupolen. Något observatorium som kan hysa en halv skolklass är alltså detta inte, men det är väl anpassat för ett par besökare från en lokal astronomiklubb. På bilden ses hur LX200 på 12 tum var monterad i Erik Johanssons större och äldre observatorium, som kommer att få stå kvar på tomten i Kastlösa.

Intresserade GAF-medlemmar som vill hjälpa till med flytten hör av sig till ordföranden Jörgen Danielsso i Nybro. Alf-Arne Olsson, Färjestaden, är kontaktperson för intresserade GAF-medlemmar för donationen. Han har Erik Johanssons fina samling med tillbehör och långlånar instrumentet. Närmast ska elektroniken undersökas. Det finns två moderkort, båda förmodade skadade, men sedan två uppsättningar ra- och dec-motorer, ej skadade, samt en handkontroll, misstänkt skadad av kortslutning. I vilket fall går det utmärkt att köra instrumentet manuellt vilket också Erik Johansson gjorde de sista åren.

16.8.2007 KOMPLETT 4.5-METERS KLUBBOBSERVATORIUM SÄLJES

på grund av ägarbyte på fastigheten och att astronomiverksamheten avvecklats.
Det är känt som Grönhögens Observatorium på södra Öland, och byggdes från början av Arne Nilsson i Lugnås, utanför Mariestad och köptes i mitten av 1990-talet av SERO- Sveriges Energiföreningars Riksorganisation, c/o Olof Karlsson i Köping. Det renoverades av Jörgen Danielsson, Färjestaden och Helmer Danielsson, Alvesta genom en stor ideell insats och projektet fick även sponsorstöd av lokala företag.

Under många år har Grönhögens Astronomiska Förening haft verksamhet och visningar här inte minst för allmänheten och 1 000-tals människor har gästat och upplevt månen, stjärnor och planeter. Tyvärr har förhållandena nu ändrats och astronomi där är inte möjligt längre samtidigt som GAF varken har intresse eller plats för att kunna ta över det.

Observatoriet säljes i körklart, fungerande skick, alla tre elmotorer och drivmekanismen för kupolen fungerar fortfarande utmärkt. Den nye ägaren bör dock ha en smed till att förstärka ett parti av den bärande järnkonstruktionen i kupolens främre, övre del på grund av gravrost.

Storleken är 4,5 meter i diameter och cirka 4 meter högt. Det är lämpat för stora instrument, och en 16-tums Schmidt-Cassegrain kan montera här altitud-azimutalt. Det går samtidigt att ha 8-10 personer på besök.

Observatoriet fungerar både som privat men också som klubbobservatorium. Det är moduluppbyggt. Beräknad tid för nerplockning är 1,5 dag, Enkel lyfthjälp av en lastmaskin och en smed - för att kapa skelettkonstruktionen i fyra delar - behövs. Därefter lastas delarna på en större lastbil. Slutligen måste nye ägaren noga mäta upp grunden och plintarnas position inför den nya installationen.

======

För begärt pris och övriga uppgifter, vänligen kontakta säljaren SERO, c/o Olof Karlsson på e-post:

karlsson.sero(at)koping.net( 709 visningar )

MITT NYA BALKONGOBSERVATORIUM 
Tuesday, November 20, 2007, 12:13


Så här ser utsikten numera ut mot mitt nya balkongobservatorium. En broder sålde en bostadsrätt i Nybro, och fter 17 år i Färjestaden var det bara att packa
och dra vidare. Som en extra bonus har alltså lägenheten en balkong mot söder och tak saknas.

Här syns min EQ6 Synta Pro Sky Scan samt Celestron C9.25-tuben. Jag har haft first light på denna plats, men ett knepigt tekniskt problem störde. Efter att ha hittat felet i form av lösa skruvar till handpanelens bakstycke och dragit åt dem är nu allt klart för en allvarlig premiär. Det är till och med så bra att jag precis kan sikta på Polaris genom polsökaren.
( 571 visningar )

KOMET P17 HOLMES I UTBROTT - BILDER 
Tuesday, November 20, 2007, 12:03
6.11.2007 23UT: KOMET 17P HOLMES I UNIKT UTBROTT

Omtalad komet i utbrott, två veckor efter första utbrottet och ljusökningen från +17 till +2.5, alltså nära 1 miljon gånger.


Bilden är tagen med en Canon Ixus 75, 15 sekunders exponering, ASA80, fotostativ. Autokontrastförstärkt i Photoshop.

Platsen är östra Nybro. Vädret var utmärkt. Kometen syns som en stor, vit boll i norra Perseus och format en triangel. Utan kontrastförstärkning är den en grå-blå-grön boll.


31.10.2007 20:18UT: KOMET 17P HOLMES I UNIKT UTBROTT - ZOOM PÅ KAMERAN


En knapp vecka efter första utbrottet och ljusökningen från +17 magnituder till +2.5, alltså nära 1 miljon gånger. Bilden är tagen med en Canon Ixus 75, 15 sekunders exponering, ASA80, fotostativ. Zoomläge på linsen.


Eftersom kometen stod i zenit var det omöjligt att veta om kameran fokuserade eller inte. Men hur är det nu heter: Med skicklighet följer också en del tur ibland. Trägen vinner.
Platsen är östra Nybro. Vädret var utmärkt. Kometen syns som en mindre boll, säg en tredjedel av månens diameter eller så. Bilden är autokontrastförstärkt. (Foto: Jörgen Danielsson, Nybro).
( 578 visningar )

M31 och NGC7000 Astrofoton med ett portabelt teleskop 
Saturday, September 15, 2007, 23:16

13.8.2007 klockan 21UT:
M31 OCH NGC 7000 MED EN MODIFIERAD DIGITAL SYSTEMKAMERA
Claes Martinsson, Tokyo, på besök hemma hos släkten i Kalmar, tog med sin bärbara 8-kilos astrofotoutrustning, och sista natten ute blev mycket lyckad.
Från Uppsala Ekologiska forskningsstation söder om Skogsby togs dessa bilder med en modifierad digital systemkamera som fått sitt filter borttaget och ersatt
med ett h-alfa filter. Huvudinstrumentet är en refraktor, och guideteleskopet en liten refraktor.

Som synes var det inte helt perfekt polinställning på Nordamerikanebulosan, men bilden ger ändå en god uppfattning av vad denna astrofototeknik - och observatör- fotograf - kan. Exponeringarna varade flera minuter och var guidade i ra-led. Båda bilderna är nerskalade i pixlar till knappt hälften av upplösningen på originalen.15.3.2007 Astrofoto i resevänligt format

En hälsning från Claes Martinsson, GAF-medlem i Tokyo, Japan, som nu fått den här lilla behändiga utrustningen färdig att ut och resa och astrofota med. Bilderna ovan är tagna med hjälp av den. Allt som allt väger utrustningen åtta kilo.En väl genomtänkt utrustning. Optiken är en 77mm refraktor så för bilderna är det vidvinkel som gäller. Som synes ingår även ett litet guideteleskop och kameran är en digital SLR.

( 722 visningar )


<< <Tillbaks | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 |