Den 25 november 2008 klockan 16UT -Venus och Jupiter allt närmare varandra 
Tuesday, November 25, 2008, 09:41

Dygn för dygn närmar sig ett ovanligare astronomiskt skådespel i sydväst då Jupiter och Venus snart står bara ett par grader från varandra och samtidigt dyker nymåneskäran upp just intill i slutet av november. Den 29:e är avståndet mellan planeterna bara 2,4 grader. Här ses Venus nederst tillsammans med Jupiter. Som alla förstår är det Venus som svarar för den snabba rörelsen på himlavalvet av planeterna, medan Jupiter finns fem gånger längre bort. Följ alltså skådespelet vid varje tillfälle, och berätta gärna för graqnnarna vad det är som händer. Bilden är tagen med en Canonon Ixus 75 kamera och tele aktiverat motsvarande cirka 200mm.
Den här nedan cirka 125mm tele.

För mer information titta exempelvis på www.skytonight.com och astronomiska händelser under veckan:
http://www.skyandtelescope.com/observing/ataglance

( 886 visningar )

16 november 2008 - C9.25-tumstuben är tillbaka på balkongen 
Sunday, November 16, 2008, 10:52

Vintern är snabbt på väg, och då blir det problem med snö och halka på vägen upp till observatoriet så jag har idag hämtat tillbaka Celestron 9.25-tuben, och kollat läget i övrigt vilket är kallt, blåsigt men i övrigt ok. GAF-observatoriet har en hyffsat stor vattenläcka i norra hörnan, och tills vidare tar en plastbalja hand om regnvattnet, cirka en balja i månaden. Till våren får vi försöka plugga läckan var den nu exakt sitter. I övrigt håller det tätt. Mellanbyggnaden och det gamla observatoriet är täta.

Bilden visar alltså C9.25-tuben monterad på EQ-6 Synta Sky Scan Pro-monteringen, balanserad och klar för observationer. Över horisonten syns Venus. En plastskruv till hållaren för Telrad Reflex sight går oroväckande trögt, jag lär få skruva ur den försiktigt och finna en ersättning. Risken är överhängande att den går av.

Uppdaterat 25.11: Nu sitter Telraden på plats. Plastskruven där framme går trögt men med försiktighet går det att montera detta praktiska sikte vars bakgre fästskruv löper smidigt. Men premiären för vintern med Telrad, jag harb en värmare till den också, för vänta. Minus 6 grader Celsius avskräcker. Kylan slöar ner handkontrollen, det skulle gå att köra monteringen i naqtt, men det är för sent och för mycket jobb i denna vintriga miljö.

Med den här optiken vars brännvidd är nära 2 meter i primärfokus nås en god pixelbelysning för den gamla CCD:n, idealet är cirka 2 bågsekunder per pixel. Jag har också en modern dagghuv med inbyggd värmare vilket krävs för de isande kalla vinternätterna som stundar. Det intressanta med denna monteringen är att den klarar tufft, kallt väder. Handkontrollen ger upp vid cirka -13 grader C. Jag leta för närvaranden efter en kontrollervärmare på nätet som passar.

( 804 visningar )

14 november 2008 - Uppgradering av refraktorn 
Friday, November 14, 2008, 13:46
Jag håller på att uppgradera refraktorn så att det går att montera guidetub och kamera på den. Från början är det tyvärr inte möjligt även om ringarna är rikligt försedda med gängade bulthål. De i centrum har M6 standard. I första steget skickade jag efter en dovetail från Scopestuff, USA, och med den stigande dollarkarkursen är det inte lika billigt längre, men de har ett bra sortiment med tillbehör. Ingår gör också anslutning av standardmått för att kunna fästa en hållare för kamera. I steg två skickar jag nu också efter ringar som ska hålla den lilla guidetuben på bilden, som jag här om året köpte av Claes. Det är en Schmidt-Cassegrain i miniatyr, 80 mm öppning, f/10 så med andra ord fungerar den utmärkt för att guida i hög förstoring.

Ute på balkongen väljer jag förstås de bästa kvällarna, men när timmarna går så byggs ändå en del fukt upp så det gäller att ha daggvärmare igång. Jag kompletterade med att köpa en ytterligare 5-tums och avslutar nu med att köpa en 4-tums till den lilla tuben. Kontroller har jag sedan tidigare köpt av dem.
( 762 visningar )

31 oktober 2008 - M42 Orionnebulosan 
Sunday, November 2, 2008, 02:49

Så börjar det då bli läge för att fotografera vinterns fina deep sky-objekt. Här är det mest kända av dem M42 Orionnebulosan i primärfokus
på min 102mm f/7 ED refraktor den 31.10.08 klockan 23UT. Det är en enstaka bild på 20 sekunder med min gamla SXL8 Starlight Xpress CCD-kamera.
Orion stod i sydost. En svag avdrift kan skönjas. Det är möjligt att den berodde på obalans i tuben genom den tunga kameran där bak. Kamerans pixlar är alltså dubbelt så stora mot vad som anses vara optimalt och därför blir stjärnorna pixliga, men nebulosan avbildas bra.
Som många säkert vet är det här Flame-nebulosan, som återfinns intill den nedre stjärnan i Orions bälte inte särskilt långt från Hästhuvudnebulosan. Det är också en enstaka 20 sekunders exponering.

För båda bilderna har jag använt kameran monterad i 2-tums diagonalen. Ingen av dem är ännu justerade och vända korrekt.Refraktorn är smidigt och lätt att fokusera. Det som nu saknas är bättre möjlighet för daggvärmare. Är det -2 grader ute så blir det ganska snart beläggningar av frost, men linsen tycks klara sig längst. Den har ju heller inte så stor yta.
Uppdaterad den 14 november:
Så här ser då Flamenebulosan ut i 10x20 sekunders exponering, bildbehandlad i Astroart 2.0, alltså en gammal version. Nebulosan är mycket röd, kameran är blåkänslig, så den ger en balanserad bild, som här inte förstärkts.


Den här bilden, däremot, är förstärkt i Photoshop. Bortfallet av information till vänster och den ljusa bakgrunden till höger beror på en ojämn upplösning av fältet, och att det inte är korrigerat med flatfield. Denna korrektion kan dock göras senare med hjälp av mjukvara.Här är en något beskuren bild av M42 i Orion, 5x20 sekunder genom refraktorn. Det är en tjusig vy, men bilden kan göras bättre. Det var en svag avdrift, och kameran har alltså alldeles för stora pixlar. Det är bra för att framhäva en nebulosa - eller koman hos en komet - men inte skarpa stjärnor och små detaljer.
( 637 visningar )

24 oktober 2008 - Eriks gamla LX200 12 tum återstartad 
Friday, October 24, 2008, 01:37

I söndags efter GAF:s styrelsemöte var det riktigt spännande och kul i Alf-Arnes verkstad då Eriks gamla LX200 på 12 tum öppning, en modell från 1996, återstartades framgångsrikt efter några års slummer sedan elektroniken gått sönder. Claes hade med sig motorer, moderkort och handkontrollen och övriga grejor från Tokyo i handbagaget efter cett jättefint felsöknings- och lagningsarbete hemma. Han kopplade först ihop och körde dem på ett bord. Allt funkade ok. Så var det dags att montera tillbaka utrustningen i teleskopet, och koppla på strömmen. Allt funkade.
Nu ska instrumentet snyggas till, det finns en del rostiga skruvar att byta mot rostfria. Så ska det lånas ut till intresserade GAF-medlemmar, och på lite sikt lär det återkomma till Eriks observatorium.
( 716 visningar )

16 oktober kl 01-02 - Månen genom 102mm ED refraktorn 
Sunday, October 19, 2008, 14:51


Det kom ett i det närmaste perfekt läge att filma Månen i nedan tidigt på morgonen natten mellan torsdag och fredag. Det var klart, vindstilla och plus en grad, och Månen stod nästan i zenit. Jag började med att filma i primärfokus på 102mm f/7 ED refraktorn och dokumenterade hela skivan. Därefter på med apo 2X barlow, och alltså f/14, cirka 1300m mm brännvidd, och resultatet ser ni här. Det är en obetydlig bildbehandling gjord i RegiStax och justeringen för färgfel i RGB var nästan obehövlig tack vare den höga höjden.

Det var lätt att fokusera. Med grov fokusering hamnar du snabbt i det närmaste rätt, och finjusteringen tack vare okularhållarens nerväxling 1/10 gör faktiskt skillnad.En timme tidigare utan 2x barlow. Visst är det en anslående syn!

Gränsen mot den kolsvarta rymden är knivskarp. Det var inte svårt att fokusera refraktorn.

( 776 visningar )


<< <Tillbaks | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | Nästa> >>