Den 4 december 2009 - Komet Christensen den 18.9 Ny bildbehandling samt M27 
Monday, November 23, 2009, 14:43


Det här är den mest kompletta bilden hittills tagen med min DSLR-kamera genom mitt gamla LX200 Schmidt-Cassegrain teleskop. Jag använde f6.3 fokalreduceraren. Exponeringstiden är 19 x 30 sekunder (jag har den 20:e bilden men Deep Sky Stacker vill inte jobba med den...). Iso 800. Klicka två gånger på bilden för att få den största versionen. Det är cirka 25 procent av originalstorleken.

Som synes är det en simulerad guidning på kometens huvud,och kometen var av tolfte magnituden och stod nästan rakt i söder. Dess utseende är typiskt för en tämligen svag komet nära oppositionen, ingen svans, bara en lysande kärna och en grovt sagt rund koma vars färg går åt det grågrönblåa. Jag har fått manuellt dämpa det röda en aning och höja upp det blå en aning i ett bildbehandlingsprogram, men det är inte mycket justerat för att nå ett ungefärlig korrekt utseende.

Synfältet på fotot är jättelikt, och på enstaka bilder syns i dess utkant - förstås - en tendens till komaeffekt på stjärnorna men den är mindre än vad jag väntat mig. Bildfältets krökning är heller inte så svår som jag trott det skulle vara med en så gammal optisk design parad med ett mycket stort CMOS-chip.

Det här är en komplett kalibrerad bild inklusive plattfält, och som denna gången fungerar som det ska. Det som behövs i fortsättningen är ännu mera datorkraft (!), och så ska jag använda Deep Sky Stacker Live, som tillåter snabbstackning av nytagna bildserier med mera.
Här är en kraftigt överexponerad - i bildbehandlingen - M27, men synfältet tecknas fint i den gamla LX200 vid f/6.3. Visst, det syns koma spaciellt i vänster kant och annat hade varit en överraskning. Exponeringen är 19x30 sekunder och jag måste jobba med bildbehandlingen. Antingen en bra nebulosa, men felbalanserad bakgrund eller det omvända.Här är nebulosan så bra som det går, men bakgrunden en aning för röd. I vart fall är bilden vacker. Nebulosan ser ut som den gasboll den i verkligheten när. Även här är bilden komplett korrigerad för plattfält.
( 859 visningar )

Den 21 november 2009 - Månen är på gång 
Saturday, November 21, 2009, 08:40

Månen är på gång igen, men det var ju inte länge sedan senast. Däremellan fick vi finna oss i veckor av molnighet under november.
( 700 visningar )

Den 20 november 2009 - Uppklarning efter tre veckor, plattfältstagning 
Friday, November 20, 2009, 15:15


Efter att vi genomlidit tre veckor av i det närmaste mulet väder blev det en mycket fin, solig höstfredag följt av en lätt disig men i alla fall klar inledning på kvällen. Fast stjärnorna omgavs av små glorior av dis, men det gjorde inget. Det var mycket trevligt att återse stjärnorna och Jupiter, som nu håller på att avrunda sin visning för året.

Jag hann med en hel del: Jag tog cirka 100 bilder plattfält genom LX200 12 tum, Classic vid f/6.3. Först på det vanliga sättet som varit svårt att bildbehandla och så efter att ha hängt något vitt, det fick bli en vit tröja, för teleskopöppningen. Bilderna blir då istället mer gråvita. Lovande. Ingår gör så ett antal serier med tio exponeringar av varje för varje ljus exponering samt avrundande tio bias.

När skymningen lagt sig kollade jag teleskopets gång med hjälp av det upplysta hårkorsokularet och allt för stor avdrift noterades. Instrumentet står i våg men det är svårt att undvika att ibland röra vid dess ena stativben. Avdriften söderut tyder på att polaxeln pekar för långt öster om Norra himmelspolen, efter sedvanligt test mot en stjärna nära meridianen och himmelsekvatorn. Alltså ska wedgen röras i sidled något, i mörkret hittade jag rätt vid första försöket och jag hann få bekräftat att avdriften söderut i det närmaste helt hade upphört. Det skedde vid 300 förstoring. Sedan förvandlades de höga, tunna molnen till verkliga moln och det var dags att slå av strömmen och plocka inde lösa grejorna och tillbehören och parkera instrumentet under sitt väderskydd igen. Man får inte lida brist på tålamod vid utövandet av denna hobby.

Jag är nära att köpa mjukvara för att styra DSLR-kameran med fler finessor och det lutar åt Nebulosity. Jag kör den gratis testversinen, men kommer nog att köpa det. Stöd finns för kameran jag använder, samt några modeller av äkta CCD-kameror som jag väljer bland inför framtiden.
( 616 visningar )

Den 15 november 2009 - Chans på Leonidernas andra maximum men det blev tyvärr mulet 
Sunday, November 15, 2009, 15:11
Tyvär. Ingen lycka med vädret. Så det blev Leonider ovanför molnen och tv-tittande under. Bättrelycka nästa år.
==============
Den som rör sig söderut i landet har bäst chans att få se en skymt av Leonidernas andra maximum tisdag kväll 19.11 kl 22.30 + - någon timme skulle jag gardera med. Väderläget då är efter en front med regn som drar bort under eftermiddagen så det ser ut
som en delvis klarning med skurar efteråt.

Här är en detaljerad prognos eller snarare några stycken.

http://www.nasa.gov/pdf/372657main_2009 ... ublic2.pdf

Och här är en övergripande illustration av Nasa:

http://www.nasa.gov/offices/meo/home/sp ... _Peak.html

Tiden går fort med senast jag såg det bra, det kan vara tio år sedan,var det en lucka över södra Öland under ett par timmar, mulet i resten av landet utom västkusten. Och Leoniderna var häftiga om än kortvariga,fantastiskt fina i en timme, svaga i början och slutet därefter.

Bästa stratergin lär väl vara att följa molnen på SMHI:s hemsida och vara rörliga. Vi kanske kan ses på någon bra parkeringsplats om det blir akut.

DOKUMENTATION:

* För blotta ögat. Inte så många bolider väntas utan många mindre meterorer. Bolider är gulgröna. Moderkometen är alltså 55P Temple-Tuttle. Bland de första astrofoton jag tog med min då nya SXL8 CCD-kamera 1996 var just TT, som är en av de mest lortiga och stoftrika kometer som är kända.

* Digitalt foto: Det är frestande att använda så mycket vidvinkel som det går, men efteråt upptäcker du att meteorspåren ser tämligen blygsamma ut. Pröva alltså med lite mer tele även om allt är mycket chansartat. Tag med extrabatteri till kameran och fotostativ. Exponera i 30 sekunder, ofta maximum för mer avancerade kameror innan bulb-läget. ISO 800 eller 1600. Hoppas på tur.
( 644 visningar )

Den 6 november 2009 - M57, Ringnebulosan från den 14 juli - ny bildbehandling - M27 och Slöjnebulosan 
Tuesday, November 3, 2009, 12:13


M57, Ringnebulosan i Lyran, fotograferad genom 12 tum Schmidt-Cassegrain med 6.3 fokalreducerare, 30 sekunders exponering,iso 200. Den är vitgrå med en antydan av grönt observerad visuellt men blir blågrön här eftersom EOS kameran har ett smallbandsfilter som tar bort mycket av de astronomiska objektens röda H-alfaljus. Effekten syns tydligast på nebulosor.Här är en jämförelse av M57 men nu fotad genom refraktorn 102mm f/7 den 4 september. Det innebär ett enormt synfält.Det här är originalbilden på de beskärda som jag visat tidigare av Messier 13, norra stjärnhimlens pampigaste. Den är från samma kväll som M57. Färgerna är bättre. M13 består av miljoner och åter miljoner gamla stjärnor, kanske nästan lika gamla som Vintergatan självt. Klotformiga stjärnhopar hittar du i en slags halo under, över och omkring galaxens centrum.Jämför med M15 också genom 12-tummaren men från den 18 oktober. Fokus är inte perfekt, men man får ändå en känsla för hur hopen ter sig. Den här gången blev färgen ljusare. Det beror på kameran och bildbehandlingen, inte det astronomiska objektet.Dumbellnebulosan, M27, från samma kväll som ovan. 5x30sekunder, iso 200, men av någon anledning ville inte färbalansen vara med riktigt i den högra delen av bildens bakgrund. I alla fall närmar sig nebulosan ett korrekt utseende, men den ska vara snäppet blåare och rödare.Den här bilden från den 18:e september är ju bättre, samt korrigerad för plattfält. Det syns tydligt att nebulosan är en bubbla och dess svagare yttre delar är också med liksom mera rött. Fokus var bra. Klicka två gånger på bilden och kolla. Jag gillar att se dess centralstjärna bra.Jag jobbar med den här bilden som en slags referens för att ställa in rutinen för bildbehandlingen i Deep sky Stacker och felsöka. Som bekant är det ena delen av Slöjnebulosan. Nästan 10 minuters sammanlagd exponering vid iso 800 genom 102mm ed refraktorn. Nu börjar jag närma mig nen rimlig färgbalans, men så snart jag använder plattfält blir den fel. Efter att ha läst manualen - hur hade jag kunnat slarva med det? - fick jag tips om hur plattfält av god kvalitet tas. Allt jag behöver göra är alltså att ordna två nya uppsättningar dels för LX200 12 tum, vars fokus inte har ändrats, och dels för refraktorn. Helst ska ju kameran inte ha tagits bort efter exponeringen av bilderna med de astronomiska objekten på, men här måste jag fuska. Det syns ingen större skillnad.
( 780 visningar )

Den 26 oktober 2009 - C/2006 W3 (Christensen) från den 18 september - Ny bildbehandling 
Monday, October 26, 2009, 16:18


Jag fick till en ännu bättre bildbehandling av denna komet än tidigare. Det är alltså en simulerad tracking på kometkärnan. Därmed blir stjärnorna utdragna streck. Jag laddar Deep Sky Stacker med 20 exponeringar om vardera 30 sekunder och bestämmer att programmet ska använda de 90 procent bästa. Det känner automatiskt av att det finns ett rörligt objekt på bilderna och föreslår denna bildlösning. Jag använde 12-tummaren och f6.3 fokalreduceraren och som vanligt Canon EOS 1000D DSLR. Ingen flatfield är använd, det går som synes bra ändå. Allt jag gjort sedan är att minskat nyansen av rött en aning i bilden.

Ta och klicka på bilden två gånger för att få den stora versionen, som ju ändå är liten jämfört med originalet. Exponeringarna gjordes ungefär vid 20ut, jag ska kolla det närmare i morgon.

[RA: : 19.48052 Dec: 6.73666]
Object name: C/2006 W3 (Christensen)
Magnitude: 12,1
Equatorial: RA: 19h 29m 20s Dec: +06°45'34"(current)
Equatorial 2000: RA: 19h 28m 50s Dec: +06°44'12"
Horizon: Azim: 173°31'03" Alt: +39°52'23"
Visibility: Rise 14:01, Set 03:35
Transit time: 20:46
Object type: Comet
Sun distance (au): 3,20
Hour angle: -00h 20m 01s
Air mass: 1,56
Screen x,y: 603,00, 221,00
Comet perihelion month: 7
Comet perihelion day: 6,6618
Comet perihelion year: 2009
Comet eccentricity: 1,0000
Comet perihelion distance: 3,1262
Comet inclination: 127,0735
Heliocentric: l: 00°50'20"b: 00°23'42"r: 3,2015
Heliocentric longitude: 00°50'20"
Heliocentric latitude: 00°23'42"
Sidereal time: 19:09

( 670 visningar )


<< <Tillbaks | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | Nästa> >>