Den 26 november 2009 - Hälsningar från Torsås. Ny observationsplats och fina Deep Sky-bilder 
Thursday, November 26, 2009, 11:28


Hej från Roland o Janne Olsson i Torsås!

Vill bara skicka en hälsning fån ett gråmulet Torsås. Hela hösten har ju varit hopplös, inte ett astrofoto sedan Sagitarius. Vi har skaffat oss en ny obs-plats nere vid Påbonäs, ett sommarstugeområde sydost Söderåkra.Vi byggde ett enkelt fundament av 3 st 50-kilos betongplintar enligt bilderna.Platsen ligger på en ej odlingsbar kulle mitt ute på en åker, låg horisont runt om och endast lite sommarhus i omgivningen.Det är mörkt och fint på vintern. Kullen består av torr sand-blandad jord så något problem med tjälen tror vi inte skall uppstå.

Bifogar några bilder från obsplatsen och även några astrobilder (försök, skall kunna bli bättre så småningom) tagna i våras och sensomras. Dubbelstjärnhopen tycker jag är rätt okej, resten måste finslipas så småningom.Andromedagalaxen M31 fotograferad under Sagittarius-träffen arrangerad av GAF och SAAF i sensomras på södra Öland.Dubbelhopen i Perseus fotad under Sagittarius.M13 i Hercules från i aprilM3 också från i april

Ha det så bra, nu hoppas vi på bättre väder o sedan sätter vi igång. Hälsningar från Roland o Janne Olsson

( 877 visningar )

Den 4 december 2009 - Komet Christensen den 18.9 Ny bildbehandling samt M27 
Monday, November 23, 2009, 14:43


Det här är den mest kompletta bilden hittills tagen med min DSLR-kamera genom mitt gamla LX200 Schmidt-Cassegrain teleskop. Jag använde f6.3 fokalreduceraren. Exponeringstiden är 19 x 30 sekunder (jag har den 20:e bilden men Deep Sky Stacker vill inte jobba med den...). Iso 800. Klicka två gånger på bilden för att få den största versionen. Det är cirka 25 procent av originalstorleken.

Som synes är det en simulerad guidning på kometens huvud,och kometen var av tolfte magnituden och stod nästan rakt i söder. Dess utseende är typiskt för en tämligen svag komet nära oppositionen, ingen svans, bara en lysande kärna och en grovt sagt rund koma vars färg går åt det grågrönblåa. Jag har fått manuellt dämpa det röda en aning och höja upp det blå en aning i ett bildbehandlingsprogram, men det är inte mycket justerat för att nå ett ungefärlig korrekt utseende.

Synfältet på fotot är jättelikt, och på enstaka bilder syns i dess utkant - förstås - en tendens till komaeffekt på stjärnorna men den är mindre än vad jag väntat mig. Bildfältets krökning är heller inte så svår som jag trott det skulle vara med en så gammal optisk design parad med ett mycket stort CMOS-chip.

Det här är en komplett kalibrerad bild inklusive plattfält, och som denna gången fungerar som det ska. Det som behövs i fortsättningen är ännu mera datorkraft (!), och så ska jag använda Deep Sky Stacker Live, som tillåter snabbstackning av nytagna bildserier med mera.
Här är en kraftigt överexponerad - i bildbehandlingen - M27, men synfältet tecknas fint i den gamla LX200 vid f/6.3. Visst, det syns koma spaciellt i vänster kant och annat hade varit en överraskning. Exponeringen är 19x30 sekunder och jag måste jobba med bildbehandlingen. Antingen en bra nebulosa, men felbalanserad bakgrund eller det omvända.Här är nebulosan så bra som det går, men bakgrunden en aning för röd. I vart fall är bilden vacker. Nebulosan ser ut som den gasboll den i verkligheten när. Även här är bilden komplett korrigerad för plattfält.
( 860 visningar )

Den 21 november 2009 - Månen är på gång 
Saturday, November 21, 2009, 08:40

Månen är på gång igen, men det var ju inte länge sedan senast. Däremellan fick vi finna oss i veckor av molnighet under november.
( 701 visningar )

Den 20 november 2009 - Uppklarning efter tre veckor, plattfältstagning 
Friday, November 20, 2009, 15:15


Efter att vi genomlidit tre veckor av i det närmaste mulet väder blev det en mycket fin, solig höstfredag följt av en lätt disig men i alla fall klar inledning på kvällen. Fast stjärnorna omgavs av små glorior av dis, men det gjorde inget. Det var mycket trevligt att återse stjärnorna och Jupiter, som nu håller på att avrunda sin visning för året.

Jag hann med en hel del: Jag tog cirka 100 bilder plattfält genom LX200 12 tum, Classic vid f/6.3. Först på det vanliga sättet som varit svårt att bildbehandla och så efter att ha hängt något vitt, det fick bli en vit tröja, för teleskopöppningen. Bilderna blir då istället mer gråvita. Lovande. Ingår gör så ett antal serier med tio exponeringar av varje för varje ljus exponering samt avrundande tio bias.

När skymningen lagt sig kollade jag teleskopets gång med hjälp av det upplysta hårkorsokularet och allt för stor avdrift noterades. Instrumentet står i våg men det är svårt att undvika att ibland röra vid dess ena stativben. Avdriften söderut tyder på att polaxeln pekar för långt öster om Norra himmelspolen, efter sedvanligt test mot en stjärna nära meridianen och himmelsekvatorn. Alltså ska wedgen röras i sidled något, i mörkret hittade jag rätt vid första försöket och jag hann få bekräftat att avdriften söderut i det närmaste helt hade upphört. Det skedde vid 300 förstoring. Sedan förvandlades de höga, tunna molnen till verkliga moln och det var dags att slå av strömmen och plocka inde lösa grejorna och tillbehören och parkera instrumentet under sitt väderskydd igen. Man får inte lida brist på tålamod vid utövandet av denna hobby.

Jag är nära att köpa mjukvara för att styra DSLR-kameran med fler finessor och det lutar åt Nebulosity. Jag kör den gratis testversinen, men kommer nog att köpa det. Stöd finns för kameran jag använder, samt några modeller av äkta CCD-kameror som jag väljer bland inför framtiden.
( 617 visningar )

Den 15 november 2009 - Chans på Leonidernas andra maximum men det blev tyvärr mulet 
Sunday, November 15, 2009, 15:11
Tyvär. Ingen lycka med vädret. Så det blev Leonider ovanför molnen och tv-tittande under. Bättrelycka nästa år.
==============
Den som rör sig söderut i landet har bäst chans att få se en skymt av Leonidernas andra maximum tisdag kväll 19.11 kl 22.30 + - någon timme skulle jag gardera med. Väderläget då är efter en front med regn som drar bort under eftermiddagen så det ser ut
som en delvis klarning med skurar efteråt.

Här är en detaljerad prognos eller snarare några stycken.

http://www.nasa.gov/pdf/372657main_2009 ... ublic2.pdf

Och här är en övergripande illustration av Nasa:

http://www.nasa.gov/offices/meo/home/sp ... _Peak.html

Tiden går fort med senast jag såg det bra, det kan vara tio år sedan,var det en lucka över södra Öland under ett par timmar, mulet i resten av landet utom västkusten. Och Leoniderna var häftiga om än kortvariga,fantastiskt fina i en timme, svaga i början och slutet därefter.

Bästa stratergin lär väl vara att följa molnen på SMHI:s hemsida och vara rörliga. Vi kanske kan ses på någon bra parkeringsplats om det blir akut.

DOKUMENTATION:

* För blotta ögat. Inte så många bolider väntas utan många mindre meterorer. Bolider är gulgröna. Moderkometen är alltså 55P Temple-Tuttle. Bland de första astrofoton jag tog med min då nya SXL8 CCD-kamera 1996 var just TT, som är en av de mest lortiga och stoftrika kometer som är kända.

* Digitalt foto: Det är frestande att använda så mycket vidvinkel som det går, men efteråt upptäcker du att meteorspåren ser tämligen blygsamma ut. Pröva alltså med lite mer tele även om allt är mycket chansartat. Tag med extrabatteri till kameran och fotostativ. Exponera i 30 sekunder, ofta maximum för mer avancerade kameror innan bulb-läget. ISO 800 eller 1600. Hoppas på tur.
( 645 visningar )

Den 6 november 2009 - M57, Ringnebulosan från den 14 juli - ny bildbehandling - M27 och Slöjnebulosan 
Tuesday, November 3, 2009, 12:13


M57, Ringnebulosan i Lyran, fotograferad genom 12 tum Schmidt-Cassegrain med 6.3 fokalreducerare, 30 sekunders exponering,iso 200. Den är vitgrå med en antydan av grönt observerad visuellt men blir blågrön här eftersom EOS kameran har ett smallbandsfilter som tar bort mycket av de astronomiska objektens röda H-alfaljus. Effekten syns tydligast på nebulosor.Här är en jämförelse av M57 men nu fotad genom refraktorn 102mm f/7 den 4 september. Det innebär ett enormt synfält.Det här är originalbilden på de beskärda som jag visat tidigare av Messier 13, norra stjärnhimlens pampigaste. Den är från samma kväll som M57. Färgerna är bättre. M13 består av miljoner och åter miljoner gamla stjärnor, kanske nästan lika gamla som Vintergatan självt. Klotformiga stjärnhopar hittar du i en slags halo under, över och omkring galaxens centrum.Jämför med M15 också genom 12-tummaren men från den 18 oktober. Fokus är inte perfekt, men man får ändå en känsla för hur hopen ter sig. Den här gången blev färgen ljusare. Det beror på kameran och bildbehandlingen, inte det astronomiska objektet.Dumbellnebulosan, M27, från samma kväll som ovan. 5x30sekunder, iso 200, men av någon anledning ville inte färbalansen vara med riktigt i den högra delen av bildens bakgrund. I alla fall närmar sig nebulosan ett korrekt utseende, men den ska vara snäppet blåare och rödare.Den här bilden från den 18:e september är ju bättre, samt korrigerad för plattfält. Det syns tydligt att nebulosan är en bubbla och dess svagare yttre delar är också med liksom mera rött. Fokus var bra. Klicka två gånger på bilden och kolla. Jag gillar att se dess centralstjärna bra.Jag jobbar med den här bilden som en slags referens för att ställa in rutinen för bildbehandlingen i Deep sky Stacker och felsöka. Som bekant är det ena delen av Slöjnebulosan. Nästan 10 minuters sammanlagd exponering vid iso 800 genom 102mm ed refraktorn. Nu börjar jag närma mig nen rimlig färgbalans, men så snart jag använder plattfält blir den fel. Efter att ha läst manualen - hur hade jag kunnat slarva med det? - fick jag tips om hur plattfält av god kvalitet tas. Allt jag behöver göra är alltså att ordna två nya uppsättningar dels för LX200 12 tum, vars fokus inte har ändrats, och dels för refraktorn. Helst ska ju kameran inte ha tagits bort efter exponeringen av bilderna med de astronomiska objekten på, men här måste jag fuska. Det syns ingen större skillnad.
( 781 visningar )


<< <Tillbaks | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | Nästa> >>