Välkommen som GAF-medlem 2011 
Saturday, November 27, 2010, 06:01


SÅ HÄR BLIR DU MEDLEM:

Genom att bli medlem i GAF blir du också gruppansluten till SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening, som utger kvartalstidskriften Telescopium, arrangerar stjärnträffar för oss entusiaster i mars i Lysvik och tillsammans med GAF i juli alternativt augusti
Sagittarius-träffen på södra Öland. SAAF:s hemsida hittar du på www.saaf.se

Medlemsskap vuxen-familj i GAF + SAAF resten av 2010 och 2011 kostar 200 kronor varav 100 kronor går till SAAF per medlem och det innebär en rejäl rabatt jämfört med individuellt medlemsskap.

Du som redan är gruppansluten till SAAF genom en annan lokal föreningen kan istället bli stödmedlem i GAF genom att betaal 100 kronor, som då helt stannar hos GAF. Det är godkänt av SAAF:s styrelse.

Medlemsskap enbart för ungdom till och med 18 år (ej familjen) kostar 125 kronor varav 100 kronor går till SAAF och 25 kr till GAF.

Plusgiro: 440 94 02-7

Märk inbetalningen eller inbetalningen direkt via internet med GAF+SAAF11, samt dina kontaktuppgifter inklusive epostadress.
Mycket välkommen i föreningen.


Fördelar i sammanfattning:

GAF:

* Lokal krets med entusiaster som kan mycket och alla befinner sig på olika nivå i denna lite speciella hobby. Goda möjligheter till kunskapsutbyte. Tips om kikare, teknik med mera.

* Observerar gör du oftast för dig själv. Det är mycket svårt att lyckas pricka in de få klara timmar som dyker upp då och då och samtidigt dra ihop folk. GAF arrangerar inga månadsmöten eller liknande för klubben. Däremot vid synnerligen bra lägen, ny, ljusstark komet, Venuspassage och liknande, utgår larm om obskväll, och det sker enbart per e-post.

* Utger GAF-Alarm, en e-postlista, med snabba astronomiska och rymdfartsnyheter. Ibland tio på en vecka, ibland en.

* I akuta lägen snabbt uppdaterad hemsida med observationer och färska astrobilder, långa perioder dock lugnare tempo.

* För utlåning om instrument. För närvarande finns ett par att välja på.

OM SAAF:

* Ger ut kvartalstidskriften Telescopium.

* Rabatterad anslutningsavgift för medlemmar i lokalförening som går med gemensamt..

* En välmatad hemsida med diskussionsgrupp.

* Stjärnträffar för kunskapsutbyte, observationer, prylmarknad och föredrag.
( 716 visningar )

Jupiter i september 2009 med sydligt ekvatorialband 
Sunday, November 21, 2010, 14:20

BILDEN: Jupiter strax före midnatt den 1 september 2009 genom 6 tum Meade Newton vid f/10. Det sydliga ekvatoriella bandet är fortfarande synligt, men kring årsskiftet doldes det av ljusa moln. Nyligen finns tecken på att processen då de bruna molnen kommer tillbaka har börjat precis så som skedde i början av 1990-talet.
( 639 visningar )

Mars från förra vintern 
Sunday, November 21, 2010, 13:39


BILDEN: Mars från förra vintern, den 10-11 januari genom Celestron 9.25 SC, f/20. Som synes råder ingen tvekan om att en polhätta syns samt dess avrinningsområde, mörk zon, i samband med våren.
( 568 visningar )

Första bilden på stjärnor - bra till två tredjedelar 
Monday, November 15, 2010, 10:20


BILDEN, klicka på den för en större version: Det här är första bilden med min nya reducerare på LX200 12 tum och den ger ett korrigerat synfält till två tredjedelar. Till vänster och specioellt överst till vänster är koma tydligt synlig. Orsaken är sannolikt ej kollimerade paralella plan plan mellan Baader Steeltrack fokuseraren och SBIG St-8300M CCD-kameran. Dess chip är ju av APS-storlek och toleranserna ytterst små för att bildfel uppstår. Stjärnan är Altair, exponeringen varade 20 sekunder. Jag fick ett antal innan molnen tog överhanden igen. Det har varit mycket moln på sistone.

Den ideala positionen mellan CCD-chip pch reducerare är 97.5 millimeter räknat från basen av reducerarens M48 gänga. Kameran har 17.5 mm backfokus. Sedan använder jag dess standard 2-tums nosepice och en 30 mm och en 20 mm Baader mellanring. Då jag skruvar fast nose piece så högt som det går och låser med en en ring hamnar jag på 97 millimeter.

Jag för en diskussion med tillverkaren Telescope Service i Tyskland. De rekommenderade en annan adapter att börja med, jag fick den idag, men förstår inte hur det är tänkt att den och en 1 mm expansionsring ska göra bättre nytta än den uppsättning jag nu har. Fortsättning följer.

I vart fall visar detta instrument nu redan ett betydligt större välkorrigerat bildfält än någonsin tidigare. Jag tog en del bilder här om året med min Canon DSLR, så jag vet vad jag talar om. Fokuseraren ska vara kollimeringsbar. Det sitter ett antal små vita försänkta plastskruvar runt om den. Hmmm...
( 632 visningar )

Jupiter i primärfokus på Celestron 9.25 SC 
Monday, November 1, 2010, 14:29


BILDEN: (Klicka på den för en något större version). Ikväll gick fotograferandet bra eller snarare videofilmandet, och Jupiter finns nu inom bekvämt räckhåll och på bekväm tid. När videosekvenserna till bilderna togs hade Jupiter passerat meridianen för en knapp timme sedan, men fortfarande var transparensen men framför allt seeingen bra. Det var mellan 19 och 20 UT den 1.11. Jag använde Celestron 9.25 tum och Philips ToUCam 740k webcam. Exponeringstiden var 1/500-dels sekund, frame rate 5 bilder i sekunden (ingen bildkompression sker) och förstärkningen ställd på medium. Bildformatet är 480x640 pixlar. Kameran har ett IR-block filter. Videosnutten innehåller ett 100-tal bildrutor varav de 80 procent bästa används och spänner över 30 sekunder. Jag har flera varianter varav två på drygt 1000 frames.

Inspelningen skedde på en museal Acer Pentium II bärbar med Win XP. (Webcamen drivrutiner gillar inte USB 2.0).

Det här var alltså första kvällen jag använde Astros 2-tums Crayford-fokuserare med 1:10 nerväxling i fokusering och det hjälpte faktiskt. Tillslut måste du bestämma dig för att nu är fokus nått och börja filma. Det är två satelliter väl synliga och RegiStax tar utan protester emot den första att använda för alignment. Därför blir molnbanden fina. Annars hade det varit knepigt.

Naturligtvis var inte Great Red Spot framme vid den här tidpunkten, men det kommer fler tillfällen.BILDEN: Här en bättre bildbehandling sedan programmet fått den satellit som står närmast till höger som referens. Fler detaljer framträder i atmosfären.BILDEN: Och om vi backar tillbaka i tiden så ses hur satelliten rör sig tillbaka ut från Jupiter.BILDEN: Det är enkelt för RegiStax att låsa på den inre satelliten som fixpunkt. Ännu fler detaljer framträder i jätteplanetens atmosfär.

BILDEN: jupiter_13072008_21_C925_f10_webbcam_irblock_jdanielsson_nybro. Det har ju hänt en hel del sedan 2008. Det här är en skymningsbild från mitten av juli då Jupiter stod på betydligt sämre altitud. Det södra ekvatoriella bältet är ju uppenbart.
( 678 visningar )

Jupiter med Röda Fläcken - Uppdaterad 1.11.2010 
Wednesday, October 27, 2010, 10:46


BILDEN: Omständigheterna var inte de bästa när jag filmade Jupiter denna kväll med en front sakta på väg in från väster och Jupiter ömsom klart synlig, ömsom höljd i tunna höga moln, men jag fick i alla fall ett par sekvenser nsom det går att göra en bild av. Här finns som synes GRS, Great Red Spot med på södra halvklotet, som ju numera är egendomligt blek eftersom den södra ekvatoriella zonen döljs av ljusa moln. Tiden var cirka 20UT tisdag kväll den 26.10, och även denna gången använde jag refraktorn 102mm ED, och 14 i ljusstyrka tack vare min Celestron APO Barlow. Instrumentet går snabbt att sätta upp och ta ner från monteringen. På slutet med Jupiter dold bakom höga moln testade jag att förska få fokus med två Barlows i följd, alltså 2X 2X 7 (instrumentets ljusstyrka), men vid nära f/30 verkar det inte gå. tydligen är det en 3X Barlow jag borde satsa på om jag vill gå vidare med denna superskarpa optik.BILDEN: Det här var situationen tio minuter senare. Jupiters rörelse fortsätta förstås och flyttade GRS något in närmare meridianen.


I programmet för fortsättningen ingår att filma Jupiter även genom C9.25 som ju är betydligt större och även den mycket skarp i bilderna, men jag har haft ST-8300 CCD-kameran sittandes på den bakom f/6.3 reduceraren för att undvika att flytta runt kameran mellan de optiska systemen i onödan. Nu är kameran och f/6.3-fokalreduceraren överflyttade till LX200 12 tum och C9.25 tum har fått min under Sagittarius 2010 köpta Astro 2-tums Crawfordfokuserare med 1:10 nerväxling.

LX200 skyddas för övrigt sedan ett par dagar av TeleGizmos Series 365 Telescope Cover köpt via Scope Stuff i USA. Det har storleken för 16 tums gaffelmonterade SC-teleskop monterade alt-azi alternativt 12-14-tummare monterade ekvatoriellt, som min är. Storleken är faktiskt perfekt och nu skyddas också det mesta av stativbenen för vädrets påverkan. Skyddet är konstruerat för att användas året runt, dygnet runt mot solstrålning och väta.

En nyhet är på väg med frakt från Tyskland. Efter 13 år ska LX200 12 tum få bättre syn genom eliminerad koma, dämpat krökt fält och en mycket stabil fokuserare som enkelt klarar tyngden av dagens större CCD-kameror och tillbehör som off axis guiders, filterhjul med mera.
En bonus med det perfekt korrigerade fältet blir ett backfokus på nästan 100 millimeter, och en nackdel är att ljusstyrkan minskas från 6.3 till 8.

Visserligen har primärspegelns fokusanordning det klassiska glappet, men jag kan låsa den med ett extra tillbehör. Alternativt kör jag i ursprunglig konfiguration och fokuserar med LX200:s motor medan fokus på den nya fokuseraren står stilla.

Jag har alltid tyckt att det finns en extra tjusning i tillbehör som förlänger livslängden på saker och ting. Det blir spännande att se hur detta fungerar i praktiken.
( 745 visningar )


<< <Tillbaks | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | Nästa> >>