Asteroid 2005 YU55 - sökkartor 
Tuesday, November 8, 2011, 10:15


BILD: Ikväll natten den 8 till 9 november rusar asteroid 2005 YU55 in mellan Månen och Jorden och passerar på drygt 80 procent av avståndet Jorden Månen vid 00.30 svensk tid. Dock är observationsbetingelserna som synes dåliga, oavsett att södra landet täcks av dimmoln. Asteroiden kommer in från vänster och rör sig åt höger. Horisonten hamnar lite lustigt till, riktigt så här illa är det inte, men som framgår gynnas sydliga observatörer. De kan hoppas på magnitud 11. Grafik: Skärmdump från Sky 6 Pro av Software Bisquie.BILD: Betydligt bättre observationsförhållanden får vi här i höga Norden kommande natt, 9 till 10:e, då asteroiden passerat, vi ser den snett bakifrån och den har visserligen sjunkit i ljusstyrka till 12, men det kompenseras av att dess skenbart enormt snabba rörelse på grund av dess närhet och parallaxen dämpats betydligt vilket ger amatörer med teleskop en bättre chans att fånga den. Asteroiden kommer in snett uppifrån vänster, första punkten är vid namnet Gemini och sedan stegas positionen per timme. Det finns med ett par udda ovidkommande positioner ett par månader in i framtiden av någon anledning som är obegriplig för mig väljer Sky 6 att visa dem också för säkerhets skull...

Denna natt har amatörer med 12-tums instrument, CCD och som fotar ofiltrerat och en efemerid korrigerad för parallax en god möjlighet att göra en insats för forskningen. Om nu vädret samspelar. För Nybro är prognosen blott halvklart vilket ändå är en förbättring mot natten tisdag till onsdag.
( 609 visningar )

Eriks LX200 på plats vid balkongdörren igen 
Monday, November 7, 2011, 10:28


BILDEN Eriks till GAF donerade LX200 om 12 tum årsmodell 1996 är på plats vid balkongdörren igen och påhängd med Jörgens diverse tillbehör som fokuserare, reducerare, filterhjul, och CCD-kamera. Planen är att köra övningar för att kolla korrekt startordning för att få CCDOps5 att stämpa koordinater i FITS-headern, samt köra de första serietagningarna med hjälp av script gjorda i Brian Waners MPO Connections, ett program som endast funkar med LX200-teleskop och SBIG-kameror men erbjuder stora möjligheter för att snabbt och effektiv genom patrullfoto registrera bilder och data av asteroider, kometer och supernovor.

Varför kombinationen C925 och en modern f/6.3 reducer orsakar en så kraftig reflektion av sekundären medan den 30år gamla Lumicon Easy Guider som också har en reducer inte gör det tål att funderas på. Effekten uppträder mest i samband med disigt väder eller objekt som står lågt fotade genom dis. Kan det har med den moderna coatingen av reducern att göra?

Tillbehörsutrustningen är mer exakt:

* Baader Steeltrack fokuserare och här används 3.3-tums anslutningen direkt mot LX200. Det finns också en adapter för standard 2-tums anslutning.

* En specialutvecklad f/8 reducerare för Schmidt-Cassegrainteleskop för att ta bort komafelet och platta till fältet av Baader, sitter i fokuseraren. Kravet är att den optiska nederkanten på linsen ska vara 97,5 millimeter från CCD-chipets yta. För närvarande klarar systemet det dock med plus 3 millimeter, som får tas ner i framtiden med en kortare mellanring.

* Så sitter ett Atik manuellt filterhjul, 5 slots, 1.25-tum, och jag använder för närvarande 3 interferensfilter köpa av True Technology i England för 15 år sedan bestående rött, grönt och blått samt ett klarfilter. Dock har jag ännu inget IR/UV-begränsande luminance-filter monterat.

* Kameran är SBIG:s ST-8300M, alltså monokrom, på 8,3 megapixel. JAg brukar köra den kyld till -15C. men kameran klarar mer. chipets prestanda är dock bra och redan från början är mörkströmnivån låg.

* Stativet som instrumentet sitter på (som ej syns i bild) är Meades standard super stativ och som har förkortats tack vare en tillbehörssats som kallas Tripod Shrink Kit av Peterson Engineering och köpts av Scope Stuff, USA. Vid den förra uppställningen framför balkongdörren av instrument och stativ fick jag inte anslutningen med den gängade stången upp genom stativets huvud, och som låses genom ett klips och skruvas fast upp i teleskopet, att fästa bra. Det glipade lite men tydligt. Den här gången satte jag en mutter längst ner på den gängade stången under plattan som trycker mot benen, och nu blev längden perfekt på den del av den gängade stången som går upp i teleskopets gängor.
( 577 visningar )

C2009 P1 Garradd från den 16 oktober 
Friday, November 4, 2011, 15:03


BILDEN: Ett utsnitt i originalupplösning av kometbilden nedan...BILDEN:...och hela bilden, men i lägre upplösning. Jag har jobbat med CCDSoft5 och Iris, vilka fungerar perfekt ihop medan det inte varit möjligt att hitta ett lämpligt exportformat från Deep Sky Stacker på bilden. Med Iris gör jag en mask av störningen i bakgrunden och lyckas dämpa den hyffsat. Instruktioner om hur ojämnheter i bakgrunden jämnas ut finns i Buils handledning, också den fri ute på nätet. I detta fallet fungerar metoden remove gradient local estimator bra medan en annan metod inte alls ger effekt.BILDEN: Komet C2009 P1 Garradd från den 16 oktober, Celestron 9.25 tums teleskop, f6.3 fokalreducerare, 10x20 sekunders exponering i ofiltrerat ljus. Som synes finns också här en reflektion av sekundären. Bilden är komplett kalibrerad med plattfält och mörkström och bias men nyheten är att det är gjort i Deep Sky Stacker, med efterbehandling i CCDSoft5. Förhållandena var disiga och kometen stod halvhögt i väster klockan 20UT.
( 472 visningar )

Mera M27 Dumbellnebulosan i färg 
Thursday, November 3, 2011, 02:32


BILDEN: Så här ser M27 ut i min senaste bildbehandling, från en fin natt den 16 oktober och cirka 8 bilder om vardera 10 sekunder i binning 1x1, alltså högsta upplösning. Det är ett utsnitt.BILDEN: Detta är hela bilden. Som synes finns en kvardröjande reflektion trots plattfältning från instrumentets sekundär, men den bör gå att få bort genom att jämna ut bakgrunden. Teleskopet är en äldre Celestron 9.25, och jag använde en 6.3 fokalreducerare. När jag blir inspirerad nästa gång finns råmaterial kvar för att fördubbla exponeringen och signalen.
( 424 visningar )

Månen är på gång igen 
Monday, October 31, 2011, 10:35


BILDEN: Och så är Månen på gång igen. Här är Jorden stora satellit lågt över horisonten i sydväst bakom mycket dis. Jag testade mitt nya 70-300 Tamron-objektiv, det var ont om tid så exponeringarna skedde på fri hand vid 300 mm och 1/20-dels sekund blev bäst. ISO var 200.

Annars var eftermiddagen bra - Min gamla LX200 Classic vill visserligen inte köra dec-motorn korrekt, trots att den gjorde det i över en timme med motor och elektronik ute på köksbordet för en tid sedan, utan hackar sig fram. R.A-motorn går perfekt, liksom handkontrollen. Jag har installerat LX200-dec-motorer många gånger, den här sitter korrekt, och ledningar, och lödanslutningar ser bra ut, utan det förblir ett mysterium vad den knackiga gången enbart i instrumentet beror på. Fortsättning följer. Sinusvågh istället för fyrkantvåg till encodern vållar dessa symptom, men som sagt. På köksbordet är den frisk.

Nu fick e jag i alla fall chans att kolla kollimeringen med laserc i våras på en passerande stark stjärna i söder, och den ser bra ut. Sökaren ställdes även in. Och Månen observerades med utmärkt skärpa. Utan motorerna igång alltså.
( 705 visningar )

Reseteleskop uppdatering 
Sunday, October 30, 2011, 06:26
Claes Martinsson
Jag har tillslut fått lite tid och har fixat till mitt reseteleskop vilket till slut blivit en hyffsad astrofoto plattform. Sista sakerna att fixa till var en bra Dec guidning samt ett interface till min Starshoot guidekamera.
Ovan syns hela monteringen och teleskopen. Foto tuben är en Borg 77ED och guide teleskopet en Borg 50. Huvud tuben har en fokal längd på 500mm och det har också guide teleskopet (250mm med 2x barlow). Detta kanske kan tyckas är lite onödigt då halva brännvidden vanligtvis är tillräckligt för guide teleskopet, men jag ville ha högre noggrannhet för att kunna justera guideparametrarna enklare. Mellan kameran och teleskopet har jag också en Vixen flipmirror för att kunna se vad det är jag fotograferar (ingen GoTo här).
Allt på bilden (teleskop, kamera, montering, stativ etc.) väger inte mer än 7.2 Kg och passar lätt i ett handbagage nermonterat.
Bild på Dec enheten när den är fast satt på monteringen. Där koppar kugghjulet sitter satt det en manuell ratt för dec justeringar innan. Jag ville inte skruva eller borra i monteringen så växellåda+motor sitter på en aluminium profil som spänns fast runt monteringen med gummiband.
Dec motor enheten borttagen. Här ser man aluminium profilen som klämmer runt RA motorn på monteringen.
Till sist en liten bild på styrenheten. Mycket enkel konstruktion som läser guide kommandon via ST-4 guide porten på guide kameran och styr reläer för att driva Dec motor samt antingen stanna RA motorn eller köra den 2x sidereal.
Tog lite testbilder i kväll och kunde köra 6 minuters exponeringar med 12M pixel utan någon påtaglig drift i någon riktning. Dock får reläerna jobba hårt då jag inte har något "polar scope" så pol inställningen blir i regel inte så bra.

Nästa förbättrnings projekt är att bygga en ny styrenhet baserad på en Arduino microcontroller vilken ska styra monteringens RA stegmotor, dec DC motorn, en LCD display samt en keypad för att justera guide parametrar.

Nu återstår bara att boka en resa till södra hemisfären och packa handbagaget.

( 753 visningar )


<< <Tillbaks | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | Nästa> >>