Eriks LX200 på plats vid balkongdörren igen 
Monday, November 7, 2011, 10:28


BILDEN Eriks till GAF donerade LX200 om 12 tum årsmodell 1996 är på plats vid balkongdörren igen och påhängd med Jörgens diverse tillbehör som fokuserare, reducerare, filterhjul, och CCD-kamera. Planen är att köra övningar för att kolla korrekt startordning för att få CCDOps5 att stämpa koordinater i FITS-headern, samt köra de första serietagningarna med hjälp av script gjorda i Brian Waners MPO Connections, ett program som endast funkar med LX200-teleskop och SBIG-kameror men erbjuder stora möjligheter för att snabbt och effektiv genom patrullfoto registrera bilder och data av asteroider, kometer och supernovor.

Varför kombinationen C925 och en modern f/6.3 reducer orsakar en så kraftig reflektion av sekundären medan den 30år gamla Lumicon Easy Guider som också har en reducer inte gör det tål att funderas på. Effekten uppträder mest i samband med disigt väder eller objekt som står lågt fotade genom dis. Kan det har med den moderna coatingen av reducern att göra?

Tillbehörsutrustningen är mer exakt:

* Baader Steeltrack fokuserare och här används 3.3-tums anslutningen direkt mot LX200. Det finns också en adapter för standard 2-tums anslutning.

* En specialutvecklad f/8 reducerare för Schmidt-Cassegrainteleskop för att ta bort komafelet och platta till fältet av Baader, sitter i fokuseraren. Kravet är att den optiska nederkanten på linsen ska vara 97,5 millimeter från CCD-chipets yta. För närvarande klarar systemet det dock med plus 3 millimeter, som får tas ner i framtiden med en kortare mellanring.

* Så sitter ett Atik manuellt filterhjul, 5 slots, 1.25-tum, och jag använder för närvarande 3 interferensfilter köpa av True Technology i England för 15 år sedan bestående rött, grönt och blått samt ett klarfilter. Dock har jag ännu inget IR/UV-begränsande luminance-filter monterat.

* Kameran är SBIG:s ST-8300M, alltså monokrom, på 8,3 megapixel. JAg brukar köra den kyld till -15C. men kameran klarar mer. chipets prestanda är dock bra och redan från början är mörkströmnivån låg.

* Stativet som instrumentet sitter på (som ej syns i bild) är Meades standard super stativ och som har förkortats tack vare en tillbehörssats som kallas Tripod Shrink Kit av Peterson Engineering och köpts av Scope Stuff, USA. Vid den förra uppställningen framför balkongdörren av instrument och stativ fick jag inte anslutningen med den gängade stången upp genom stativets huvud, och som låses genom ett klips och skruvas fast upp i teleskopet, att fästa bra. Det glipade lite men tydligt. Den här gången satte jag en mutter längst ner på den gängade stången under plattan som trycker mot benen, och nu blev längden perfekt på den del av den gängade stången som går upp i teleskopets gängor.
( 524 visningar )

C2009 P1 Garradd från den 16 oktober 
Friday, November 4, 2011, 15:03


BILDEN: Ett utsnitt i originalupplösning av kometbilden nedan...BILDEN:...och hela bilden, men i lägre upplösning. Jag har jobbat med CCDSoft5 och Iris, vilka fungerar perfekt ihop medan det inte varit möjligt att hitta ett lämpligt exportformat från Deep Sky Stacker på bilden. Med Iris gör jag en mask av störningen i bakgrunden och lyckas dämpa den hyffsat. Instruktioner om hur ojämnheter i bakgrunden jämnas ut finns i Buils handledning, också den fri ute på nätet. I detta fallet fungerar metoden remove gradient local estimator bra medan en annan metod inte alls ger effekt.BILDEN: Komet C2009 P1 Garradd från den 16 oktober, Celestron 9.25 tums teleskop, f6.3 fokalreducerare, 10x20 sekunders exponering i ofiltrerat ljus. Som synes finns också här en reflektion av sekundären. Bilden är komplett kalibrerad med plattfält och mörkström och bias men nyheten är att det är gjort i Deep Sky Stacker, med efterbehandling i CCDSoft5. Förhållandena var disiga och kometen stod halvhögt i väster klockan 20UT.
( 429 visningar )

Mera M27 Dumbellnebulosan i färg 
Thursday, November 3, 2011, 02:32


BILDEN: Så här ser M27 ut i min senaste bildbehandling, från en fin natt den 16 oktober och cirka 8 bilder om vardera 10 sekunder i binning 1x1, alltså högsta upplösning. Det är ett utsnitt.BILDEN: Detta är hela bilden. Som synes finns en kvardröjande reflektion trots plattfältning från instrumentets sekundär, men den bör gå att få bort genom att jämna ut bakgrunden. Teleskopet är en äldre Celestron 9.25, och jag använde en 6.3 fokalreducerare. När jag blir inspirerad nästa gång finns råmaterial kvar för att fördubbla exponeringen och signalen.
( 379 visningar )

Månen är på gång igen 
Monday, October 31, 2011, 10:35


BILDEN: Och så är Månen på gång igen. Här är Jorden stora satellit lågt över horisonten i sydväst bakom mycket dis. Jag testade mitt nya 70-300 Tamron-objektiv, det var ont om tid så exponeringarna skedde på fri hand vid 300 mm och 1/20-dels sekund blev bäst. ISO var 200.

Annars var eftermiddagen bra - Min gamla LX200 Classic vill visserligen inte köra dec-motorn korrekt, trots att den gjorde det i över en timme med motor och elektronik ute på köksbordet för en tid sedan, utan hackar sig fram. R.A-motorn går perfekt, liksom handkontrollen. Jag har installerat LX200-dec-motorer många gånger, den här sitter korrekt, och ledningar, och lödanslutningar ser bra ut, utan det förblir ett mysterium vad den knackiga gången enbart i instrumentet beror på. Fortsättning följer. Sinusvågh istället för fyrkantvåg till encodern vållar dessa symptom, men som sagt. På köksbordet är den frisk.

Nu fick e jag i alla fall chans att kolla kollimeringen med laserc i våras på en passerande stark stjärna i söder, och den ser bra ut. Sökaren ställdes även in. Och Månen observerades med utmärkt skärpa. Utan motorerna igång alltså.
( 651 visningar )

Reseteleskop uppdatering 
Sunday, October 30, 2011, 06:26
Claes Martinsson
Jag har tillslut fått lite tid och har fixat till mitt reseteleskop vilket till slut blivit en hyffsad astrofoto plattform. Sista sakerna att fixa till var en bra Dec guidning samt ett interface till min Starshoot guidekamera.
Ovan syns hela monteringen och teleskopen. Foto tuben är en Borg 77ED och guide teleskopet en Borg 50. Huvud tuben har en fokal längd på 500mm och det har också guide teleskopet (250mm med 2x barlow). Detta kanske kan tyckas är lite onödigt då halva brännvidden vanligtvis är tillräckligt för guide teleskopet, men jag ville ha högre noggrannhet för att kunna justera guideparametrarna enklare. Mellan kameran och teleskopet har jag också en Vixen flipmirror för att kunna se vad det är jag fotograferar (ingen GoTo här).
Allt på bilden (teleskop, kamera, montering, stativ etc.) väger inte mer än 7.2 Kg och passar lätt i ett handbagage nermonterat.
Bild på Dec enheten när den är fast satt på monteringen. Där koppar kugghjulet sitter satt det en manuell ratt för dec justeringar innan. Jag ville inte skruva eller borra i monteringen så växellåda+motor sitter på en aluminium profil som spänns fast runt monteringen med gummiband.
Dec motor enheten borttagen. Här ser man aluminium profilen som klämmer runt RA motorn på monteringen.
Till sist en liten bild på styrenheten. Mycket enkel konstruktion som läser guide kommandon via ST-4 guide porten på guide kameran och styr reläer för att driva Dec motor samt antingen stanna RA motorn eller köra den 2x sidereal.
Tog lite testbilder i kväll och kunde köra 6 minuters exponeringar med 12M pixel utan någon påtaglig drift i någon riktning. Dock får reläerna jobba hårt då jag inte har något "polar scope" så pol inställningen blir i regel inte så bra.

Nästa förbättrnings projekt är att bygga en ny styrenhet baserad på en Arduino microcontroller vilken ska styra monteringens RA stegmotor, dec DC motorn, en LCD display samt en keypad för att justera guide parametrar.

Nu återstår bara att boka en resa till södra hemisfären och packa handbagaget.

( 693 visningar )

Eriks observatorium Test med 6-tums tub 
Wednesday, October 26, 2011, 12:13


BILDEN: Det var strålande vackert höstväder i söndags, och jag var på utflykt på Öland för en test med en tub. Det visade sig att 6-tum f/5 Newton av Meade precis får rum i Eriks observatorium. Okularhållaren sticker ut, men går fri under taket. En kamera skulle sticka ut något mer och kanske slå i. Monteringen är Skywatchers NEQ6 SynScan.BILDEN: Monteringen är korrekt polinställd i altitud, och det som behövs nu är några knuffar i sidled för att hitta rätt position även där. Hur det hela går avläses enkelt på digitalkamerans skärm.BILDEN: Jag drog nyligen fördel av Expert Skotte Fotos konkurs inne på Kvarnholmen i Kalmar, och köpte ett Tamron 170-300 mm teleobjektiv till min Canon EOS 1000D för halva priset. Ljusstyrkan är 4.5-5.6. Här ses utsikten mot Ölandsbron och fastlandet från Färjestadens hamn. Optiken bör med andra ord klara av utmaningen att sitta piggy back på teleskopet och fota vida fält med bra resultat. Bilden är nerskalad till 1/10-del av ursprunglig storlek och upplösningen betydligt försämrad.
( 809 visningar )


<< <Tillbaks | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | Nästa> >>