Orion direktsänd från centrala, ljusförorenade Seoul 
Monday, November 21, 2011, 11:41


BILDEN: Vi hade premiär för GAF Astrofotoskola för nybörjade igår söndag eftermiddag i ordförandens lägenhet i Nybro och var uppkopplade live via dator till Claes Martinsson i Seoul, Sydkorea. Inte nog med att Claes var direktsänd i ljud och bild, allt datorarbete på skärmen var direktsänt, och visades i Nybro även på en platt-tv, och källan var hans gamla Meade 6-tum f/5 Newtontub som hänger på en LXD 55-montering uppställd på balkongen i centrala, ljusförorenade miljonstaden med en Canon EOS kamera ansluten. Publiken fick också se gryniga men ändå Live View bilder. Ovanpå teleskopet satt guidetuben och också dess viddeokamera, en Orion Starshooter var direktsänd, och det gröna guidkorset i PHD Guiding gjorde sitt jobb. Länge. Så medan Claes föredrog och visade text och grafik jobbade instrument och kameran ute på balkongen och rätt som det var var det klart. Jag har för mig att det var tre stycken 5-minuters exponeringar som han lade samman i Deep Sky Stacker.BILDEN: Claes Martinsson, GAF-medlem, föredrog om grunderna i astrofoto med DSLR och CCD direktsänd från läghenheten i Seoul i Sydkorea...BILDEN:...och det var också direktsändning från hans 6 tum f/5-newton försedd med en EOS Canonkamera uppsatt ute på balkongen i den svårt ljusförorenade miljonhuvudstaden. Här är det första resultatet av en längre exponering av M42 Orion fotad på skärmen i ordförandens lägenhet i Nybro. Bilden är filtrerad mot ljusföroreningarna.BILDEN: Det fria programmet PHD Guidning jobbar på och har en guidstjärna intill M42 i hårkorset.

GAF-medlemmar kommer att kunna nå underlaget till Claes föreläsning som ligger på GAF Webbens medlemsarea.


ASTROFOTO med webcam
-----
I senhöst blir det ytterligare att astrofototillfälle då mörkret faller tidigt och det finns objekt uppe och det blir söndag eftermiddag den 11 december. Temat är webcamera astrofoto och bildbehandling. Varje deltagande medlem kommer garanterat att få bildbehandla sin egen sekvens för det finns mycket sparat material men främst hoppas vi ju på klart väder och sändning från balkongen i Nybro.
( 540 visningar )

Tegel 
Friday, November 18, 2011, 11:57


BILDEN: Mulet, mulet och mulet, och så några klara, kalla disiga dagar och kvällar då daggen dryper om balkongen med instrumentet under väderskydd eller frosten biter. Den senaste månaden har inte varit någon höjdare för omständigheter för bra astrofoton. Novembers rykte besannas. I vart fall gick det att fota grannhusets tegel och plåtjobb genom Eriks 12 tum LX200 med min TS f/8 reducerare för SC-teleskop för att korrigera den inbygda koman och det krökta synfältet i gammal SC-optik. Det ser den nya korrektorn ut att klara av bra. Upplösningen är ST-8300M-kamerans högsta men bilden är nerdragen till en fjärdedel av original storlek.
( 483 visningar )

PTF11kly / SN 2011fe 
Tuesday, November 15, 2011, 05:37
Claes Martinsson


Håller på att "framkalla" lite bilder sedan i somras och här kommer mitt bidrag till de fina bilder av supernovan i m101 som togs under Sagittarius 2011. Intressant med denna typ Ia supernova är att den lite blå färgen som är karakteristisk för Ia supernovor också kan ses i denna bild.

Lite kuriosa kring denna supernova är att dess ljusstyrka var 2.5 miljarder gånger starkare än vår egen sol. SN2011fe var förmodligen från början en vit dvärg stjärna i ett dubbel system på 21 miljoner ljusårs avstånd när den fick större och större massa genom att dra till sig material från sin grann stjärna i dubbel systemet. När den fått ungefär 1.4 gånger så stor massa som solen (den så kallade Chandrasekhar gränsen) så kollapsar stjärnan och en typ Ia Supernova bildas. Allt detta skedde för 21 miljoner år sedan, men det är först nu vi har privilegiet att får se det!

( 517 visningar )

Vad göra när skitig ccd upptäcks? 
Saturday, November 12, 2011, 14:07


BILDEN: Jag testade en Orion Starshoot Deep Space Colour Imager II åt en klubbmedlem och i det sneda ljuset från fullmånen som finns just utanför synfältet ser bilden tagen genom min Celestron 9.25 tum vid f/20 först förskräcklig ut. Det är stjärnor som syns bakom den ojämna, delvis fläckade ytan i en bild som liknar ett plattfält eftersom himlen är så disig. Men allt är inte illa. Upplösningen av super-VGA-chipet, kameran är tre år gammal, är bara ställd på 2x2 binning så grovkornigheten är ett val i utbyte mot högre känslighet. Bilden är tagen i monoläga, ska tilläggas. Fläckarna är naturligtvis inte bra, och jag anar direkt vad det handlar om, nämligen ringformade skuggor från dammpartiklar på CCD-chipets skyddande glasyta. Kameran har i princip legat oanvänd och varit dammskyddad så föroreningen måste ha kommit dit under produktionen vilket ju inte är bra reklam för Orion. Nu har den tillfälligt ett IR-blockfilter jag satt dit för skydd, mitt snyggaste och renaste filter.BILDEN: Vid högsta upplösning med binning 1x1 ser allting med ens mycket bättre ut. Skavankerna irriterar förstås ändå. Jag vet hur känslan är. Du blir aningen svettig vid upptäckten att din levererade CCD-kamera har ett fält som förorenas av skuggor från skräp, och kanske rent av något allvarligare som en större defekt. Självklart ska du klaga hos leverantören och göra det så snart som möjligt, men vägen därifrån är inte självklar. Ett utbyte är den naturligaste vägen om kameran är klassad som av hög kvalite. Långt efter köp ska naturligtvis leverantör och tillverkare få reda på hur deras försålda produkter fungerar eller inte fungerar. Men sen? Denna modell säljs inte längre. Att skicka in för att få chipsytans skyddande yta tvättad kan lyckas, men kan också misslyckas.

Jag har själv labbat med att tvätta glasytan som skyddar chipet i min gamla Starlight Xpress-kamera, den hade problem med förorenande stoft som läckte in från kapseln med fuktåtdragande kristaller, vilken hade små hål. Jo, jag lyckades tillslut bra med en speciell alkoholblandning och Kodak rengöringspapper, som inte längre säljs, men riktigt bra blev det ändå inte. Du får leva med ett par snäpp bättre resultat.

Fördelen i eländet är att det handlar om en CCD och att det går att ta plattfält och sedan bildbehandla bort defekterna. Detta görs vid amatör- och proffsobservatorium världen över - och i amerikanska rymdflygstyrelsen Nasas planetsonder. Ett CCD-chips yta eller optik är aldrig helt perfekt. Jag har sett exempel på nätet på väldigt mycket mer förorenade chips än ovanstående och som används seriöst.

Så rådet från mig är att klaga, men sedan använda kameran utan rengöringsförsök. Fördelen som fältet ser ut nu är att defekterna-skuggorna är regelbundna och tydliga och rutinmässigt kommer att gå att tas bort. Den värsta skuggan-defekten ligger inte i centrum. Annars hade kameran inte kunnat säljas för övrigt. Tilläggas ska att jag inte sett några stora pixeldefekter, döda kolumner eller liknande, medan småfel som enstaka ojämna pixlar accepteras.

Plattfält är en vetenskap i sig och tas mot skymningshimlen en stund efter solnedgången och innan stjärnorna kommit fram och utan att kamerans position på teleskopet eller fokus ändras. Alternativt tas plattfält mot en upplyst vit skärm i observatoriet, och vad jag sett ska ljuset vara typ halogenljus. Det finns färdiga plattfälts-utrustningar att handla på nätet.
( 548 visningar )

Asteroid 2005 YU55 - sökkartor 
Tuesday, November 8, 2011, 10:15


BILD: Ikväll natten den 8 till 9 november rusar asteroid 2005 YU55 in mellan Månen och Jorden och passerar på drygt 80 procent av avståndet Jorden Månen vid 00.30 svensk tid. Dock är observationsbetingelserna som synes dåliga, oavsett att södra landet täcks av dimmoln. Asteroiden kommer in från vänster och rör sig åt höger. Horisonten hamnar lite lustigt till, riktigt så här illa är det inte, men som framgår gynnas sydliga observatörer. De kan hoppas på magnitud 11. Grafik: Skärmdump från Sky 6 Pro av Software Bisquie.BILD: Betydligt bättre observationsförhållanden får vi här i höga Norden kommande natt, 9 till 10:e, då asteroiden passerat, vi ser den snett bakifrån och den har visserligen sjunkit i ljusstyrka till 12, men det kompenseras av att dess skenbart enormt snabba rörelse på grund av dess närhet och parallaxen dämpats betydligt vilket ger amatörer med teleskop en bättre chans att fånga den. Asteroiden kommer in snett uppifrån vänster, första punkten är vid namnet Gemini och sedan stegas positionen per timme. Det finns med ett par udda ovidkommande positioner ett par månader in i framtiden av någon anledning som är obegriplig för mig väljer Sky 6 att visa dem också för säkerhets skull...

Denna natt har amatörer med 12-tums instrument, CCD och som fotar ofiltrerat och en efemerid korrigerad för parallax en god möjlighet att göra en insats för forskningen. Om nu vädret samspelar. För Nybro är prognosen blott halvklart vilket ändå är en förbättring mot natten tisdag till onsdag.
( 554 visningar )

Eriks LX200 på plats vid balkongdörren igen 
Monday, November 7, 2011, 10:28


BILDEN Eriks till GAF donerade LX200 om 12 tum årsmodell 1996 är på plats vid balkongdörren igen och påhängd med Jörgens diverse tillbehör som fokuserare, reducerare, filterhjul, och CCD-kamera. Planen är att köra övningar för att kolla korrekt startordning för att få CCDOps5 att stämpa koordinater i FITS-headern, samt köra de första serietagningarna med hjälp av script gjorda i Brian Waners MPO Connections, ett program som endast funkar med LX200-teleskop och SBIG-kameror men erbjuder stora möjligheter för att snabbt och effektiv genom patrullfoto registrera bilder och data av asteroider, kometer och supernovor.

Varför kombinationen C925 och en modern f/6.3 reducer orsakar en så kraftig reflektion av sekundären medan den 30år gamla Lumicon Easy Guider som också har en reducer inte gör det tål att funderas på. Effekten uppträder mest i samband med disigt väder eller objekt som står lågt fotade genom dis. Kan det har med den moderna coatingen av reducern att göra?

Tillbehörsutrustningen är mer exakt:

* Baader Steeltrack fokuserare och här används 3.3-tums anslutningen direkt mot LX200. Det finns också en adapter för standard 2-tums anslutning.

* En specialutvecklad f/8 reducerare för Schmidt-Cassegrainteleskop för att ta bort komafelet och platta till fältet av Baader, sitter i fokuseraren. Kravet är att den optiska nederkanten på linsen ska vara 97,5 millimeter från CCD-chipets yta. För närvarande klarar systemet det dock med plus 3 millimeter, som får tas ner i framtiden med en kortare mellanring.

* Så sitter ett Atik manuellt filterhjul, 5 slots, 1.25-tum, och jag använder för närvarande 3 interferensfilter köpa av True Technology i England för 15 år sedan bestående rött, grönt och blått samt ett klarfilter. Dock har jag ännu inget IR/UV-begränsande luminance-filter monterat.

* Kameran är SBIG:s ST-8300M, alltså monokrom, på 8,3 megapixel. JAg brukar köra den kyld till -15C. men kameran klarar mer. chipets prestanda är dock bra och redan från början är mörkströmnivån låg.

* Stativet som instrumentet sitter på (som ej syns i bild) är Meades standard super stativ och som har förkortats tack vare en tillbehörssats som kallas Tripod Shrink Kit av Peterson Engineering och köpts av Scope Stuff, USA. Vid den förra uppställningen framför balkongdörren av instrument och stativ fick jag inte anslutningen med den gängade stången upp genom stativets huvud, och som låses genom ett klips och skruvas fast upp i teleskopet, att fästa bra. Det glipade lite men tydligt. Den här gången satte jag en mutter längst ner på den gängade stången under plattan som trycker mot benen, och nu blev längden perfekt på den del av den gängade stången som går upp i teleskopets gängor.
( 524 visningar )


<< <Tillbaks | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | Nästa> >>