MARS DEN 30.12.2007 KLOCKAN 21.30UT CM 145, DIA 15.48" 
Monday, December 31, 2007, 02:05


Här är en färsk bild av Mars från i natt, CM var 145, dia 15.48, och jag lyckades fokusera med två barlowlinser, en apokromatisk och en akromatisk, så f/20. Jag kör fortfarande med 6-tums Newton-teleskopet. Daggen var inte jättebesvärande inatt men en Schmidt-Cassegrain skulle haft det besvärligt.

Mars vände inte sin mest intressanta sida åt Jorden.Nere till vänster ses ett mörkare stråk med bland annat Mare Sirenium.

OCH EN BILD MED LJUSTERAD KONTRAST
( 843 visningar )

MEADE ETX AT70 - DET FÖRSTA INTRYCKET AV GAF:S NYA LÅNEINSTRUMENT 
Thursday, December 20, 2007, 12:28
MEADE ETX AT70 - DET FÖRSTA INTRYCKET AV ETT SUPERPORTABELT TELESKOP


Jag testade den här lilla krabaten igår kväll på månen och har gjort nödvändiga inställningar och drive träningar av mekanismen för automatisk go to:

* Eftersom en kamera väger en del rekommenderas inte att hänga på någon sådan, utan enbart en superlätt webbkamera med adapter.

* Med den lilla dagghuven är instrumentet aningen framtungt. Tänk på det när du lossar dec-ratten. Håll alltså alltid en hand under tuben.

* Utan medföljande dagghuv på är instrumentet i balans. Du kan göra en egen av en liten strut liggunderlag.

* Använder du det medföljande amici-prismat, som rättvänd bild, är instrumentet i balans, men go to är opraktiskt eftersom okularet fästet slår i den runda hållaren för gaffelmonteringens armar.Bäst alltså för fågelstudier.

* Optiken är helt ok, BK7 glass i kombination med kronglas används.Det är alltså en akromat med visst inbyggt klassiskt färgfel.Ljusstyra 5. Instrumentet lämpar sig bäst för stora objekt: galaxer- och nebulosor, kometer med mera.

* Okularet med längsta brännvidd är ok, de andra är inte det. Plast. Ersätt med dina egna 1.25 tums. Jag kollade månens terinator o kratrar genom medföljande långa och medellånga okular. Halva synfältet gav ett kromatiskt fel, halva synfältet dock bra kvalite.
Jag hann byta till ett standar plossl för låg förstoring och det var ok. Medföljande okular är av modified akromatik, MA typ, alltså enkla.

* Autostar 494 är kraftfull sin enkelhet till trots, här finns både train motor och kalibrera i azi och altitud-led för kompensation av glapp i plastdreven. Jag Har dock inte kört go to ännu. Går inte att uppgradera via serie kabel och nätet. Bios i handkontrollen är från 2003.

* Kraftkällan är sex AA batterier. Tydligen går de åt fort enligt recensioner på nätet, och mellan 3 och 20 timmar uppger manualen. Ju kallare ju snabbare. Ha några paket i reserv alltså.

* Tydligen får varje Lidl butik några sådana här paket var - hårda fina klappar till jul. De tillverkas av Meade på beställning av kedjan. Astro i Danmark, generalagent i Norden för Meade, säljer ETX AT80 för 3000 danska kronor, ej modell 70, som jämförelse. Tilläggas ska att 5 års garanti medföljer och att det finns ett svenskt serviceställe. Priset, ja det är för lågt för att nämnas här.

* Med följer en liten ryggsäck, det går att bära stativet på utsidan, samt dataskivor med Cartes de Ciel på bland annat.

( 872 visningar )

15.12.07 MARS Syrtis Major 6 tum f/10 Newtonreflektor 
Sunday, December 16, 2007, 14:40


15.12.07 MARS: Syrtis Major, 6 tum f/10 Newton-reflektor, CM, Centralmeridianen var 329.22 och diametern 15,8 bågsekunder

Tredje gången gillt brukar det ju heta och i det här fallet var det så. Två tidigare försök att få Mars på webbkamera-video under de senaste veckorna misslyckades. Det var alldeles för mycket dagg samt tekniska detaljer på instrumentet som var svåra att justera mitt under observationspasset, men tidigt på morgonen den 15:e lyckades alltså plötsligt allting. Jag hade bytt tub från C9.25 till 6 tum f/5 Newton, och sänkt monteringen EQ6 Sky Scan så långt som det går. Därmed kan jag inte ställa in polen manuellt genom polsökaren, men monteringen spelade snällt med. Den visade sig stå exakt korrekt och följde troget åtskilliga minuter också när jag bytte till högre förstoring. För första gången med denna montering ser jag nu ett långsamt, regelbundet periodiskt fel, som det går att använda PEC mot vid kommande sessioner. I förra veckan uppgraderade jag handkontrollen Syn Scan till version 3.20, och därmed var 12:ans mest anslående bugg fixad och instrumentet hittar nu klockrent till planeterna. Mars satt rakt i hårkorset på sökaren. Fokuseringen av 6-tumsreflektorn gick också bra. Jag spanade in genom fönstret på datorskärmen. Så snart den överexponerade bilden blivit så liten och rund som möjligt avbröt jag, slog av programmets automatiska exponering, ställde in manuellt, och där syntes Mars. Så bra fokuserad som man kan kräva av den nuvarande uppställningen. Resten var enkelt för Mars var sedan synlig flera timmar.
Inledningen på kvällen såg annars dyster ut då rejäla dimoln kantade av isande kyla inte var inte inspirerande. En halvtimme senare klarnade det upp.Jag använde min 2X apokromatiska barlowlins, ska tilläggas. F-talet blev alltså 10, 1500mm. Nästa session ska jag testa att kombinera med en gammal 2X akromatisk barlof, men f/20 lär bli svårt.Här är en bild framställd med hjälp av simuleringsproggrammet Mars Previewr II. Syrtis Major ses som det mörka området nederst och till höger. Den ljusa trekanten i bildens mitt består av flera områden som Arabia, Areria, Moab och Eden. Det mörka området nedanför den vänstra nedre kanten av den ljusa triangeln heter Sinus Sabaeus. Den vänstra, större mörka delen vid skivans kantheter Mare Erythraeum. På den konstgjorda kartan ser Zen Lacus ut som en stor vit polarkalott. På min bild är den dock dämpat beige i färgen.
( 824 visningar )

KOMET 17P HOLMES FÄRSK BILD FRÅN INATT 
Tuesday, December 4, 2007, 13:21


En nytagen bild av 19p Holmes från ikväll den 4 december klockan 20UT, och från min balkong i Hanemåla, Nybro. Samma kamera och teknik som tidigare. Bilden är ett utsnitt av en större bild, något förstorad och kontrastförstärkt. Som synes påminner den mycket om den förra bilden från en dryg vecka sedan.Kometen står nu nära zenit.
( 780 visningar )

KOMET 17P HOLMES - DIFFUSARE OCH NÅGOT SVAGARE 
Tuesday, November 27, 2007, 11:30

DIFFUSARE, NÅGOT OVAL OCH SVAGARE - 27.11.2007 18UT
Jag hann precis ut och fotografera 17p Holmes innan Månens ljus blev för störande, samt kasta ett öga eller två på den genom min 20x80mm fältkikare. Karaktären har ändrats sedan sist. Dess position är en annan - förstås - till att börja med. Kometen är fortfarande självklar för blotta ögat, nu i norra, centrala Perseus. I fältkikaren har den ett intressant aningen ovalt utseende (spår av en trubbig svans åt öster?), men framförallt har det tidigare så intensivt lysande, kompakta centrum försvunnit. Kometens kondensation, som det kallas, får nu klassas till 5 på en tiogradig skala där 9 innebär stjärnlik. Det var kometen dygnet efter explosionen för snart en månad sedan. Magnituden ikväll har jag till 3,2, men det är i all hast främst på känsla. Det var kallt. Molnets diameter - som i verkligheten nu är större än självaste solen! - skattar jag till 20 bågminuter, nästan månens diameter alltså.
Exponeringstiden är som tidigare 15 sekunder, 80ASA och kameran också samma Canon Ixus 75.( 785 visningar )

EKETORP JULY 2007 - M27 DUMBELL-NEBULOSAN med 120mm f/8.3 akromatisk refraktor 
Friday, November 23, 2007, 16:28
FOTO:Mattias Ergon


Här är ett annat fint exempel på vad det går att åstakomma med standardututrustning. M27, Dumbell eller Timglasnebulosan är ett objekt som alla amatörer gärna siktar in på. Åter en bild av Mattias Ergon från Eketorp på sydöstra Öland i juli i somras.

Bilden visas i originalformat men med bara 1/3-del av pixlarna i bredd, och med cirka bara en tolftedel av den ursprunbliga bildens storlek. Som synes tecknar GAF:s gamla akromatiska 120mm f/8.3 refraktor alldeles utmärkt över ett stort område. Eftersom den digitala kameran har ett inbyggt filter som blockerar det mesta av h-alfa ljuset, alltså den röda vätelinjen, får nebulosan ett allt för grönt utseende jämfört med en normalt balanserad bild.
( 686 visningar )


<< <Tillbaks | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | Nästa> >>