Besöks rekord för GAF webben 
Monday, December 1, 2008, 08:21
November månad 2008 var en rekord månad vad beträffar antalet unika besökare till GAF websidan. Totalt besökte 823 unika datorer (vilket i princip är lika med unika personer) GAF's websida. Runt upp till 3Gb bilder och text laddas ner från webben varje månad och varje besökare tittar på över 4 sidor (dvs klickar länkana eller tittar i arkivet i fältet till vänster på websidan) per besök.
För mer detaljerad besöks statistik sedan starten av GAF webben i Mars 2007 klicka på grafen nedan.

Med vänliga hälsningar
Claes Martinsson


( 621 visningar )

Astrofoto under svåra ljusföroreningar 
Saturday, November 29, 2008, 19:08
Tack vare CCD tekniken är det möjligt att ta astrofoton även under svåra ljusförorenings förhållanden. Med hjälp av filter kan man begränsa de frekenser (färger) som når CCD chippet till de som objektet som ska fotograferas huvudsakligen har (och på så sätt blockerar mycket störljus vilket kommer i ett bredare spektrum). I detta exempel fotograferade jag M42 vilken är en emmisions nebulosa med röd aktig färg orsakad av H-alfa emissions linjen. För att begränsa spektrumet till H-alfa så kombinerade jag två filter vilka var LPS-P2 och NBN-PV vilket i princip leder till att bara ljus från H-alfa (656nm) och H-beta (486nm) släpps igenom. I och med detta så blokeras så mycket annat störljus att astrofoto är möjligt. Fotot nedan är taget från min balkong i centrala Tokyo där den visuella gränsmagnituden är runt 3.


Fotot ovan en kombination av 11 bilder med vardera 2 minuters exponerings tid tagna med en IR modifierad Canon 300D och LPS-P2 + NBN-PV filter.Nedan en bild på utrustningen och ett bra exempel på de ljusföroreningar som rådde vid tillfället (litet stjärnspår av Sirius kan ses upp till höger i bilden). Då jag inte hade någon möjlihet att se polaris fick jag gissa vart i vilken riktning nord var vilket ledde till att autoguidern fick en hel del att göra.Till sist en bild på hur M42 egentligen ser ut. Denna bild var tagen för 2 år sedan med i princip samma utrustning fast ca 2 timmars bilfärd från centrala Tokyo (dock användes här bara ett LPS filter). Här ser man också mer tydligt de blåa/violetta färger som uppstår när ljuset från de starka O-klass stjärnorna reflekteras i negulosans gas.

( 985 visningar )

Den 29 november 2008 - Eriks LX200 med 12 tum öppning är körklar 
Saturday, November 29, 2008, 02:58

Nu är Erik Johanssons donerade Meade LX200 på 12 tum färdigrenoverad och renongjord, och klar för användning. Sista handen lades vid den av Alf-Arne och Jörgen på fredagen i Alf-Arnes verkstad. Instrumentet är det modernaste som fanns år 1996, typen är Schmidt-Cassegrain, öppningen 304 mm, brännvidden 3048 och ljusstyrka därmed f/10.

Dess yttre är i gott skick eftersom teleskopet stått förvarad i Eriks observatorium under många år tills det för cirka tre år sedan fick fel på elektroniken och gick sönder. Vi bytte ut alla rostiga skruvar mot nya, rostfria, tvättade och snygga till dess yttre och tvättade även korrektorn. Alltså linsytan längst fram. Den var inte mycket smutsig men behövdes fixas till. Det gjordes med Baader Planetarium Optical Wonder Fineoptical Cleaning Fluid köpt hos Rymdbutiken samt destillerat vatten från Apoteket och Apotekets bomull.

Tills skillnad från mitt eget exemplar av LX200 på 12 tum köpt begagnad efter att under många år ha stått i observatoriet i Grönhögen utsatt för ett sakta men ständigt närvarande påverkan av kalkstoft från ett kalkbrott några kilometer norr ut, hade inte mänger med stoft lagt sig på detta instrument och dess optiska ytor. Så det var lätt rengjort. Först speja och sedan försiktigt vidröra ytan med bomull indränkt i destillerat vatten. Dock inte rotera eller gnugga, förstås. Kvar blir en mängd vattendroppar som succesivt dunstar bort.

Visst ser tuben nästan som ny ut igen, rengjord med diskmedel och sedan vaxad. En bra yta som står emot nattens fukt.

GAF-medlemmen Erik Johansson var pensionerad ingenjör, och som sådan upphörde han aldrig att vilja förbättra och experimentera med nya konstruktioner. Vi har dock plockat av en hel del "finesser" han tillförde detta exemplar av LX200 och återgått till originalutförande, men hans nerväxling med kugghjul av fokuserarens hastighet får sitta kvar.

Notera tillbehöret den förlängda Dec-kabeln som sitter monterad och går från teleskopets högra gaffel till kontrollpanelen. Originalkabeln är kort och styv och det finns risk för kabeln spänns ut för mycket om teleskopet roterar långt och då kan att kontakten hoppa ur. Det är inte hälsosamt för elektroniken.

Korrektorn före rengörning...

...och efter. Droppar med destillerat vatten hänger kvar och försvinner sakta. Dock. Helt fri från små vattenmärken eller av smådefekter som dykt upp på korrektorlinsen under åren blir den förstås aldrig. Det finns många exempel på hur förtvivlade teleskopägare gjort allt och lite till för att få dem att gå bort, och därmed faktiskt förstört optiken. Så ta det lugnt, avsluta och ställ undan för torkning. Blessyrerna märks inte optiskt.

Det som kameran inte lyckas fånga på denna bild är den djupblåa-violetta färgtonen när den antireflexbehandlade EMC-coatingen dykt upp igen efter år bakom damm och smuts. På sin tid var det en ytterst modern nyhet, men idag heter samma företags coating UHTC.


Idag är klassiska SC-instrument omkörda av en modernare konstruktion av Meade som ger ett större komafritt synfält, ACF, Advanced Coma Free, men är du enbart intresserad av studier av och att fotografera solen, månen, planeterna, stjärnor och galaxer och klarar dig med ett komafritt synfält på 0,5 grader så fungerar de klassiska SC fortfarande utmärkt. Det är dagens CCD-kameror och digitala systemkameror med mycket stora chip som kräver stora synfält med perfekt skarpa och runda stjärnor.

Med åren har det dykt upp andra alternativ för den amatör som gärna vill ha ett kapabelt vidfältsinstrument men som inte har råd med ett klassiskt Ritchie Chretien-teleskop. Företaget Astro-Tech, exempelvis, producerar RC-teleskop i storlekarna 6,8 och 10 tum och prisnivån är mer rimlig för amatören, men jag har varken sett eller därmed kunnat prova ett i praktiken. De är avsedda för foto.
Bresser, som ägs av Meade, har börjat att sälja en 6 tums Maksutov-Newton med ljusstyrka f/5 med kolfibertub, som också hamnar i denna kategori instrument och har en intressant prisnivå. Också detta intstrument är främst avsett för fotografering och det kallas därför för astrograf.

============
FÖR UTLÅNING
============
Eriks LX200 12 tum har hans observatorium som hemmabas, men är för tillfället ute på en runda med utlåning hos GAF-medlemmar. Alf-Arne börjar och Martin tar vid.


I paketet ingår, motvikt, okular, tripod, dagghuv, som är donerad av Chris, och solstrålnings- och regnskydd. Ordna gärna eget väderskydd efter dina förhållanden. Instrumentet kräver två personer för att lyfta och hantera det på och av tripoden.

I början körs det enbart mekaniskt, men så snart vädret förbättrats och Jörgen varit på plats för utbildning, också elektriskt och datorstyrt med handkontroll.

Övriga GAF-teleskop:

* 10 tum Lightbridge, f/5 - lånas av Åke
* 5 tum f/8 refraktor med moderniserad fokuserare - lånqas av Fred
* 70mm f/6 refraktor AT ETX, supermobil kikare - lånas av Jörgen
* 100mm x 25X stor fältkikare på enkelt stativ - lånas av Jan Hultberg. (Han är dock nu till sjöss så är det någon annan GAF:are som är intresserad, hör av er till ordföranden).


( 974 visningar )

Den 28 november 2008 - Väderskydd i modern form tar form 
Saturday, November 29, 2008, 02:30Ett väderskydd i modern form håller på att ta form. Under något år har jag experimenterat med olika sätt att bygga ett bättre väderskydd för instrument. Visst, det går att skaffa en friggebod och bygga om eller snickra en bod eller motsvarande själv, men hur åstakomma något snabbt uppsatt med möjlighet att också snabbt riva och transportera bort det till en annan observationsplats? Den här varianten kan vara en lösning. Jag gynnar en större svensk affärskedja och köper då och då nya bitar till min mekanobyggsats. Formen är kvadratisk, för närvarande är skelettet två meter brett, två meter långt och en meter högt plus taket. Taket ska få två ramar för utvikbara luckor. Först ordnas konstruktionen och material för tak och luckor så att det fungerar, sedan ska jag höja från en till två meters gavelrör. Det hela blir ju lite mer lättillgängligt då för mänskligt besök.

Men det finns fördelar med att hålla konstruktionen låg: Platsen här på södra Öland hör till Sveriges bästa för astronomiska studier, men är mycket blåsig. Det är ju även bra med en konstruktion som går att gömma i landskapet. Mer om det i senare rapporter.
Exakt vilket material som väljs för tak respektive vägg är inte klart än, det ska i vart fall vara enkelt att hantera, och hållbart för väder och vind. Jag planerar att förankra konstruktionen i marken, men har ännu inte gjort en slutlig placering av byggnaden eller ordnat något stabilare att stå på. Hittills ligger plattor men det är ett provisorium och inte stabilt.
Några närbilder på rörkopplingar av olika modell. Det är ett flexibelt system som kan användas många år allt eftersom behoven och observationsplatserna varierar.

( 784 visningar )

Den 25 november 2008 klockan 16UT -Venus och Jupiter allt närmare varandra 
Tuesday, November 25, 2008, 09:41

Dygn för dygn närmar sig ett ovanligare astronomiskt skådespel i sydväst då Jupiter och Venus snart står bara ett par grader från varandra och samtidigt dyker nymåneskäran upp just intill i slutet av november. Den 29:e är avståndet mellan planeterna bara 2,4 grader. Här ses Venus nederst tillsammans med Jupiter. Som alla förstår är det Venus som svarar för den snabba rörelsen på himlavalvet av planeterna, medan Jupiter finns fem gånger längre bort. Följ alltså skådespelet vid varje tillfälle, och berätta gärna för graqnnarna vad det är som händer. Bilden är tagen med en Canonon Ixus 75 kamera och tele aktiverat motsvarande cirka 200mm.
Den här nedan cirka 125mm tele.

För mer information titta exempelvis på www.skytonight.com och astronomiska händelser under veckan:
http://www.skyandtelescope.com/observing/ataglance

( 900 visningar )

16 november 2008 - C9.25-tumstuben är tillbaka på balkongen 
Sunday, November 16, 2008, 10:52

Vintern är snabbt på väg, och då blir det problem med snö och halka på vägen upp till observatoriet så jag har idag hämtat tillbaka Celestron 9.25-tuben, och kollat läget i övrigt vilket är kallt, blåsigt men i övrigt ok. GAF-observatoriet har en hyffsat stor vattenläcka i norra hörnan, och tills vidare tar en plastbalja hand om regnvattnet, cirka en balja i månaden. Till våren får vi försöka plugga läckan var den nu exakt sitter. I övrigt håller det tätt. Mellanbyggnaden och det gamla observatoriet är täta.

Bilden visar alltså C9.25-tuben monterad på EQ-6 Synta Sky Scan Pro-monteringen, balanserad och klar för observationer. Över horisonten syns Venus. En plastskruv till hållaren för Telrad Reflex sight går oroväckande trögt, jag lär få skruva ur den försiktigt och finna en ersättning. Risken är överhängande att den går av.

Uppdaterat 25.11: Nu sitter Telraden på plats. Plastskruven där framme går trögt men med försiktighet går det att montera detta praktiska sikte vars bakgre fästskruv löper smidigt. Men premiären för vintern med Telrad, jag harb en värmare till den också, för vänta. Minus 6 grader Celsius avskräcker. Kylan slöar ner handkontrollen, det skulle gå att köra monteringen i naqtt, men det är för sent och för mycket jobb i denna vintriga miljö.

Med den här optiken vars brännvidd är nära 2 meter i primärfokus nås en god pixelbelysning för den gamla CCD:n, idealet är cirka 2 bågsekunder per pixel. Jag har också en modern dagghuv med inbyggd värmare vilket krävs för de isande kalla vinternätterna som stundar. Det intressanta med denna monteringen är att den klarar tufft, kallt väder. Handkontrollen ger upp vid cirka -13 grader C. Jag leta för närvaranden efter en kontrollervärmare på nätet som passar.

( 813 visningar )


<< <Tillbaks | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | Nästa> >>