Den 7 december 2008 - Eriks LX200 på 12 tum är uppsatt ute igen 
Sunday, December 7, 2008, 10:40

Eriks till GAF donerade LX200 på 12 tum är nu uppsatt ute igen. Först att låna den är Alf-Arne, därefter Martin. Först körs den enbart mekaniskt, efter undervisning en stjärnklar kväll också elektriskt. Intresserade GAF:are som framöver vill känna på det modernaste instrumentet som fanns på marknaden 1996 hör av sig till ordföranden för bokning. Hör till uppställningen gör också en modern plåtdagghuv donerad av Chris. Den ringformade motviken framför okularhållaren balanserar dagghuven perfekt.( 678 visningar )

Den 7 december 2008 - Materialvård: Rengöring av en 12.5 tums f/6 Newtonspegel 
Sunday, December 7, 2008, 09:50
Efter två och ett halvt års ständigt vakttjänst under väderskyddet i Ölands Skogsby är det så dags för den gamla Meade Research Series Newtonreflektorn med 12.5 tums f/6 spegel att få en paus och bli rengjord och uppgraderad. Idag trransporterades spegelcell med spegeln samt det ekvatoriella stativet över till Nybro.

Det här är vad som behövs för rengöring. Det är enklare än man kan tro, betydligt enklare än att rengöra en Schmidt-Cassegrain-korrektor. Bomull från Apoteket, detillerat vatten från samma källa, någon droppe diskmedel och massor av vanligt vatten samt en rymlig diskho är vad som behövs.

Spegelns aluminiumskikt har en osynlig hinna av skyddande kiseldioxid, och enstaka rengöringar över många år är inget problem. Det här är andra rengöringen sedan 1981... Damm, stoft, avtryck från torkad dagg och från insekter, mögelblommor och mycket mera tar sig succesivt in på spegeln. I denna omfattning, det är mer än som syns på bilderna, så påverkar det bildkvaliten.
Själva spegeln i sig är en raritet, den hör till forna tiders tjocka speglar med diameter och tjockleksförhållande 1:6. Idag är det Dobson Newton-speglar som dominerar och de är så tunna som 1:10 eller 1:11. Här är den befriad från spegelcellen.

Första åtgräden med spegeln i diskhon är att spola mycket vatten över dess yta.

Sätt i pluggen i hon och spola upp vatten och lägg ner spegeln. tillsätt en droppe diskmedel. Gör i ordning ett antal bomulstussar och börja det tidsödande arbetet med att under vattenytan försöktigt tuss efter tuss rulla en sträcka med den lätt tryckt mot spegelytan. Byt tuss ofta. Man får självklart inte gnugga ytan, då repas den omedelbart. Jobba dig igenom hela ytan. Det tar en stund och det är knepigt att helt säkert kunna se var du har varit. Mot slutet, då vattenfläckar och daggfläckar på allvar mjukats upp, lossnar de ju lättare så håll ut och rengör på.

När du känner dig nöjd för arbetspasset, ställt upp spegeln så att den kan rinna av och slå på riktligt med destillerat vatten. Låt torka. På bilden är spegeln nästan torr.

Inte så illa. Det mesta av föroreningarna har försvunnit, några enstaka märken finns kvar men spelar ingen roll. Dock finns på denna ytan cirka en kvadratdecimeter spegelyta ganska nära centrum som jag missade. Så det blir en uppföljande rengöring. Nu har jag slut på destillerat vatten för detta pass.


( 672 visningar )

Den 5 december 2008 - Ringarna för guidetuben är på plats 
Friday, December 5, 2008, 02:59
Nu är ringarna för min 80 mm f/10 guidetub på plats på refraktorn. Deras diameter är 4,7 tum och tubens 4 och det visade sig vara ett perfekt val. Tuben sitter stadigt fast på något sätt tänker jag ändå ordna ett "säkerhetsbälte" utifall att tuben skulle råka glida ur. Det blir enkelt att justera in tuben mot refraktorn. Just nu sitter 9.25 tum SC-tuben på EQ6 Synta-monteringen. Det är milt, mulet och duggregn i luften. Det blir vid ett senare tillfälle med andra ord.


De ser ut att vara gjorda för varandra.


Ringarna sitter stadigt i dovetailen. Du öppnar dem enkelt och kan lyfta ur tuben utan att rubba justerskruvarna. Jag skulle kunna montera ringarna på ett smidigare sätt om jag skaffade en slags ihålig dovetail. Extragrejor är redan köpta för det. Sedan går det bara att dra loss tuben och snabbt ersätta den med en annan, men nackdelen är att den inte sitter lika stadigt. Vi får se.

Här är tuberna med värmarna mot fukt monterade, två på den stora och en på den lilla. Egentligen skulle man ha en liten för sökaren också.
( 719 visningar )

Besöks rekord för GAF webben 
Monday, December 1, 2008, 08:21
November månad 2008 var en rekord månad vad beträffar antalet unika besökare till GAF websidan. Totalt besökte 823 unika datorer (vilket i princip är lika med unika personer) GAF's websida. Runt upp till 3Gb bilder och text laddas ner från webben varje månad och varje besökare tittar på över 4 sidor (dvs klickar länkana eller tittar i arkivet i fältet till vänster på websidan) per besök.
För mer detaljerad besöks statistik sedan starten av GAF webben i Mars 2007 klicka på grafen nedan.

Med vänliga hälsningar
Claes Martinsson


( 621 visningar )

Astrofoto under svåra ljusföroreningar 
Saturday, November 29, 2008, 19:08
Tack vare CCD tekniken är det möjligt att ta astrofoton även under svåra ljusförorenings förhållanden. Med hjälp av filter kan man begränsa de frekenser (färger) som når CCD chippet till de som objektet som ska fotograferas huvudsakligen har (och på så sätt blockerar mycket störljus vilket kommer i ett bredare spektrum). I detta exempel fotograferade jag M42 vilken är en emmisions nebulosa med röd aktig färg orsakad av H-alfa emissions linjen. För att begränsa spektrumet till H-alfa så kombinerade jag två filter vilka var LPS-P2 och NBN-PV vilket i princip leder till att bara ljus från H-alfa (656nm) och H-beta (486nm) släpps igenom. I och med detta så blokeras så mycket annat störljus att astrofoto är möjligt. Fotot nedan är taget från min balkong i centrala Tokyo där den visuella gränsmagnituden är runt 3.


Fotot ovan en kombination av 11 bilder med vardera 2 minuters exponerings tid tagna med en IR modifierad Canon 300D och LPS-P2 + NBN-PV filter.Nedan en bild på utrustningen och ett bra exempel på de ljusföroreningar som rådde vid tillfället (litet stjärnspår av Sirius kan ses upp till höger i bilden). Då jag inte hade någon möjlihet att se polaris fick jag gissa vart i vilken riktning nord var vilket ledde till att autoguidern fick en hel del att göra.Till sist en bild på hur M42 egentligen ser ut. Denna bild var tagen för 2 år sedan med i princip samma utrustning fast ca 2 timmars bilfärd från centrala Tokyo (dock användes här bara ett LPS filter). Här ser man också mer tydligt de blåa/violetta färger som uppstår när ljuset från de starka O-klass stjärnorna reflekteras i negulosans gas.

( 985 visningar )

Den 29 november 2008 - Eriks LX200 med 12 tum öppning är körklar 
Saturday, November 29, 2008, 02:58

Nu är Erik Johanssons donerade Meade LX200 på 12 tum färdigrenoverad och renongjord, och klar för användning. Sista handen lades vid den av Alf-Arne och Jörgen på fredagen i Alf-Arnes verkstad. Instrumentet är det modernaste som fanns år 1996, typen är Schmidt-Cassegrain, öppningen 304 mm, brännvidden 3048 och ljusstyrka därmed f/10.

Dess yttre är i gott skick eftersom teleskopet stått förvarad i Eriks observatorium under många år tills det för cirka tre år sedan fick fel på elektroniken och gick sönder. Vi bytte ut alla rostiga skruvar mot nya, rostfria, tvättade och snygga till dess yttre och tvättade även korrektorn. Alltså linsytan längst fram. Den var inte mycket smutsig men behövdes fixas till. Det gjordes med Baader Planetarium Optical Wonder Fineoptical Cleaning Fluid köpt hos Rymdbutiken samt destillerat vatten från Apoteket och Apotekets bomull.

Tills skillnad från mitt eget exemplar av LX200 på 12 tum köpt begagnad efter att under många år ha stått i observatoriet i Grönhögen utsatt för ett sakta men ständigt närvarande påverkan av kalkstoft från ett kalkbrott några kilometer norr ut, hade inte mänger med stoft lagt sig på detta instrument och dess optiska ytor. Så det var lätt rengjort. Först speja och sedan försiktigt vidröra ytan med bomull indränkt i destillerat vatten. Dock inte rotera eller gnugga, förstås. Kvar blir en mängd vattendroppar som succesivt dunstar bort.

Visst ser tuben nästan som ny ut igen, rengjord med diskmedel och sedan vaxad. En bra yta som står emot nattens fukt.

GAF-medlemmen Erik Johansson var pensionerad ingenjör, och som sådan upphörde han aldrig att vilja förbättra och experimentera med nya konstruktioner. Vi har dock plockat av en hel del "finesser" han tillförde detta exemplar av LX200 och återgått till originalutförande, men hans nerväxling med kugghjul av fokuserarens hastighet får sitta kvar.

Notera tillbehöret den förlängda Dec-kabeln som sitter monterad och går från teleskopets högra gaffel till kontrollpanelen. Originalkabeln är kort och styv och det finns risk för kabeln spänns ut för mycket om teleskopet roterar långt och då kan att kontakten hoppa ur. Det är inte hälsosamt för elektroniken.

Korrektorn före rengörning...

...och efter. Droppar med destillerat vatten hänger kvar och försvinner sakta. Dock. Helt fri från små vattenmärken eller av smådefekter som dykt upp på korrektorlinsen under åren blir den förstås aldrig. Det finns många exempel på hur förtvivlade teleskopägare gjort allt och lite till för att få dem att gå bort, och därmed faktiskt förstört optiken. Så ta det lugnt, avsluta och ställ undan för torkning. Blessyrerna märks inte optiskt.

Det som kameran inte lyckas fånga på denna bild är den djupblåa-violetta färgtonen när den antireflexbehandlade EMC-coatingen dykt upp igen efter år bakom damm och smuts. På sin tid var det en ytterst modern nyhet, men idag heter samma företags coating UHTC.


Idag är klassiska SC-instrument omkörda av en modernare konstruktion av Meade som ger ett större komafritt synfält, ACF, Advanced Coma Free, men är du enbart intresserad av studier av och att fotografera solen, månen, planeterna, stjärnor och galaxer och klarar dig med ett komafritt synfält på 0,5 grader så fungerar de klassiska SC fortfarande utmärkt. Det är dagens CCD-kameror och digitala systemkameror med mycket stora chip som kräver stora synfält med perfekt skarpa och runda stjärnor.

Med åren har det dykt upp andra alternativ för den amatör som gärna vill ha ett kapabelt vidfältsinstrument men som inte har råd med ett klassiskt Ritchie Chretien-teleskop. Företaget Astro-Tech, exempelvis, producerar RC-teleskop i storlekarna 6,8 och 10 tum och prisnivån är mer rimlig för amatören, men jag har varken sett eller därmed kunnat prova ett i praktiken. De är avsedda för foto.
Bresser, som ägs av Meade, har börjat att sälja en 6 tums Maksutov-Newton med ljusstyrka f/5 med kolfibertub, som också hamnar i denna kategori instrument och har en intressant prisnivå. Också detta intstrument är främst avsett för fotografering och det kallas därför för astrograf.

============
FÖR UTLÅNING
============
Eriks LX200 12 tum har hans observatorium som hemmabas, men är för tillfället ute på en runda med utlåning hos GAF-medlemmar. Alf-Arne börjar och Martin tar vid.


I paketet ingår, motvikt, okular, tripod, dagghuv, som är donerad av Chris, och solstrålnings- och regnskydd. Ordna gärna eget väderskydd efter dina förhållanden. Instrumentet kräver två personer för att lyfta och hantera det på och av tripoden.

I början körs det enbart mekaniskt, men så snart vädret förbättrats och Jörgen varit på plats för utbildning, också elektriskt och datorstyrt med handkontroll.

Övriga GAF-teleskop:

* 10 tum Lightbridge, f/5 - lånas av Åke
* 5 tum f/8 refraktor med moderniserad fokuserare - lånqas av Fred
* 70mm f/6 refraktor AT ETX, supermobil kikare - lånas av Jörgen
* 100mm x 25X stor fältkikare på enkelt stativ - lånas av Jan Hultberg. (Han är dock nu till sjöss så är det någon annan GAF:are som är intresserad, hör av er till ordföranden).


( 974 visningar )


<< <Tillbaks | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | Nästa> >>