Den 13 december 2008 - Uppklarning, guideteleskop och 102mm refraktor ute  
Friday, December 12, 2008, 17:02

Efter vad som nästan har varit en evighet av dåligt väder på senare tid så klarnade det äntligen upp efter midnatt inatt. De senaste månaderna har nätterna kring fullmånen varit pålitligast... Fast mer än en dryg halvtimme blev det inte ikväll, men jag hann både sätta upp instrumenten, balansera, och justera in 80mm f/10 guideteleskopet så att dess optiska axel är parallell med 102 mm f/7 ED refraktorns. Enligt SMHI:S prognos för söndag så är utsikterna mycket goda för klart väder i och med att torrare luft kommer in.

Ekipaget som nu rider ovanpå EQ6 Sky Scan Pro-monteringen är betydligt tyngre och kräver mer motvikt för balansering, men det är ju ändå ingen match för denna tunga montering. Guideteleskopet har bra optik för att vara en så liten Schmidt-Cassegrain. Diffraktionsringarna är mycket tydligen, optiken är aningen okollimerad men det är så lite att det kanske inte är värt mödan att ta sig an de tre justerskruvarna på sekundärens framsida.

Den starka stjärnan som syns ute till vänster är Sirius. Fullånens sken lyser upp instrumenten. Daggvärmarna är inte anslutna till kontrollern. du hinner ju inte alls göra särskilt mycket på en halvtimme. Senast jag tittade ut var det mulet igen.
( 795 visningar )

Den 11 december 2008 - Nästa projekt: Snygga till Meade Research Series Ekvatoriell Montering årgång 1981 
Thursday, December 11, 2008, 03:31
Här har vi då nästa renoveringsprojekt: En ekvatoriell montering av modell Meade Research Series årgång 1981. Original R.A-drivningen är borta, ersättningen är en gammal från Astromekanik, Danmark samt en modernare synkronmotor. Den fungerar. DEC.drivningen utmed en kort kuggstång fungterar inte längre, men torde gå att få igång igen. Från början styrdes det hela med en joystick. Notera att monteringen inte ser särskilt maffig ut på bild, men jag kan garantera att den är stor och tung. Den riktigt stora motvikten, säkert 12 kilo, är inte ditsatt.

Här vilar alltså 12.5-tums Newtontuben med ringar. Avståndet mellan hålen i ringarnas "vagga" är 45 centimeter. Problemet är ekipagets vikt i förhållande till drivningens kapacitet. Trots en frikoppling blir det sådana påkänningar på kugghjul att snäckhjul med axel rör sig i sidled.
Det var då det - sin tids modernaste och mest anslående teleskop som i annonserna alltid åtföljdes av en allvarlig man i vit rock - och Meade hade tillverkningen i Kalifornien.

Uppdaterad 12.12.2008:

Metallkåpan över drivningen, ej original, är borta. Jag har för mig att kugghjulet har 144 skär, men jag kan minnas fel. Det är köpt av en känd firma i Danmark som ersättning för en kraschad drivning. Förre ägaren gjorde ett misstag en natt och glömde stämma av drivningen med följd att instrumentets montering fortsatte att gå och på morgonen upptäcktes att tuben krockat med en bokhylla...

Det tog en stund och några försök att få igång drivningen. Jag lossade och drog åt igen så att motorns axel är säkert kopplad till snäckdrevets. Då började det att röra på sig och sakta, sakta också det stora kugghjulet. Det har alltså stått stilla i ett par år, men test då visade att allt fungerade, men att jag behöver byta + och - för att få drivningen att motverka jordrotationen.

Här syns en svaghet. Hållaren av snäöckdrevet är uppdaterad, men det går att göra mer. Idealet vore och den hölls av ett massivt metallblock. Under lasten från den tunga tuben och tubringarna tycks frikopplingen protestera. Det blir kraft över som skjuter snäckdrevet med axeln något åt sidan. En lösning är att under en tid ta paus med den stora tuben och hänga på något lättare istället.

( 827 visningar )

Den 7 december 2008 - Eriks LX200 på 12 tum är uppsatt ute igen 
Sunday, December 7, 2008, 10:40

Eriks till GAF donerade LX200 på 12 tum är nu uppsatt ute igen. Först att låna den är Alf-Arne, därefter Martin. Först körs den enbart mekaniskt, efter undervisning en stjärnklar kväll också elektriskt. Intresserade GAF:are som framöver vill känna på det modernaste instrumentet som fanns på marknaden 1996 hör av sig till ordföranden för bokning. Hör till uppställningen gör också en modern plåtdagghuv donerad av Chris. Den ringformade motviken framför okularhållaren balanserar dagghuven perfekt.( 678 visningar )

Den 7 december 2008 - Materialvård: Rengöring av en 12.5 tums f/6 Newtonspegel 
Sunday, December 7, 2008, 09:50
Efter två och ett halvt års ständigt vakttjänst under väderskyddet i Ölands Skogsby är det så dags för den gamla Meade Research Series Newtonreflektorn med 12.5 tums f/6 spegel att få en paus och bli rengjord och uppgraderad. Idag trransporterades spegelcell med spegeln samt det ekvatoriella stativet över till Nybro.

Det här är vad som behövs för rengöring. Det är enklare än man kan tro, betydligt enklare än att rengöra en Schmidt-Cassegrain-korrektor. Bomull från Apoteket, detillerat vatten från samma källa, någon droppe diskmedel och massor av vanligt vatten samt en rymlig diskho är vad som behövs.

Spegelns aluminiumskikt har en osynlig hinna av skyddande kiseldioxid, och enstaka rengöringar över många år är inget problem. Det här är andra rengöringen sedan 1981... Damm, stoft, avtryck från torkad dagg och från insekter, mögelblommor och mycket mera tar sig succesivt in på spegeln. I denna omfattning, det är mer än som syns på bilderna, så påverkar det bildkvaliten.
Själva spegeln i sig är en raritet, den hör till forna tiders tjocka speglar med diameter och tjockleksförhållande 1:6. Idag är det Dobson Newton-speglar som dominerar och de är så tunna som 1:10 eller 1:11. Här är den befriad från spegelcellen.

Första åtgräden med spegeln i diskhon är att spola mycket vatten över dess yta.

Sätt i pluggen i hon och spola upp vatten och lägg ner spegeln. tillsätt en droppe diskmedel. Gör i ordning ett antal bomulstussar och börja det tidsödande arbetet med att under vattenytan försöktigt tuss efter tuss rulla en sträcka med den lätt tryckt mot spegelytan. Byt tuss ofta. Man får självklart inte gnugga ytan, då repas den omedelbart. Jobba dig igenom hela ytan. Det tar en stund och det är knepigt att helt säkert kunna se var du har varit. Mot slutet, då vattenfläckar och daggfläckar på allvar mjukats upp, lossnar de ju lättare så håll ut och rengör på.

När du känner dig nöjd för arbetspasset, ställt upp spegeln så att den kan rinna av och slå på riktligt med destillerat vatten. Låt torka. På bilden är spegeln nästan torr.

Inte så illa. Det mesta av föroreningarna har försvunnit, några enstaka märken finns kvar men spelar ingen roll. Dock finns på denna ytan cirka en kvadratdecimeter spegelyta ganska nära centrum som jag missade. Så det blir en uppföljande rengöring. Nu har jag slut på destillerat vatten för detta pass.


( 672 visningar )

Den 5 december 2008 - Ringarna för guidetuben är på plats 
Friday, December 5, 2008, 02:59
Nu är ringarna för min 80 mm f/10 guidetub på plats på refraktorn. Deras diameter är 4,7 tum och tubens 4 och det visade sig vara ett perfekt val. Tuben sitter stadigt fast på något sätt tänker jag ändå ordna ett "säkerhetsbälte" utifall att tuben skulle råka glida ur. Det blir enkelt att justera in tuben mot refraktorn. Just nu sitter 9.25 tum SC-tuben på EQ6 Synta-monteringen. Det är milt, mulet och duggregn i luften. Det blir vid ett senare tillfälle med andra ord.


De ser ut att vara gjorda för varandra.


Ringarna sitter stadigt i dovetailen. Du öppnar dem enkelt och kan lyfta ur tuben utan att rubba justerskruvarna. Jag skulle kunna montera ringarna på ett smidigare sätt om jag skaffade en slags ihålig dovetail. Extragrejor är redan köpta för det. Sedan går det bara att dra loss tuben och snabbt ersätta den med en annan, men nackdelen är att den inte sitter lika stadigt. Vi får se.

Här är tuberna med värmarna mot fukt monterade, två på den stora och en på den lilla. Egentligen skulle man ha en liten för sökaren också.
( 719 visningar )

Besöks rekord för GAF webben 
Monday, December 1, 2008, 08:21
November månad 2008 var en rekord månad vad beträffar antalet unika besökare till GAF websidan. Totalt besökte 823 unika datorer (vilket i princip är lika med unika personer) GAF's websida. Runt upp till 3Gb bilder och text laddas ner från webben varje månad och varje besökare tittar på över 4 sidor (dvs klickar länkana eller tittar i arkivet i fältet till vänster på websidan) per besök.
För mer detaljerad besöks statistik sedan starten av GAF webben i Mars 2007 klicka på grafen nedan.

Med vänliga hälsningar
Claes Martinsson


( 621 visningar )


<< <Tillbaks | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | Nästa> >>