Den 28.12 klockan 02UT 2009 Mars med skenbar diameter 12.3 bågsekunder 
Wednesday, December 30, 2009, 11:24


Det här är min premiärbild av Mars under oppositionen 2009-2010, och jag använde en 6 tums f/5 Newton tillverkad av Meade och en 2x apokromatisk barlow gjord av Celestron samt min gamla pålitliga Philips ToUCam Pro 740k webkamera med IR-blockfilter. Mjukvaran heter AMCap. Bildbehandling är gjord i RegiStax 5.0, uppskalning med 1.5. Bildhastigheten var 5 bilder i sekunden, och därmed låg kompression. Klicka ett par gånger på bilden för att se den stora versionen.

Jag når upp till 1500mm i brännvidd och har en akromatisk 2X barlow också så jag skulle kunna experimentera vidare med att försöka nå längre, men då ökar svårigheten med att jobba inom ett mycket litet synfält. Polinställningen är mycket bra på första försöket för några veckor sedan, och fokus är faktiskt enklare att ställa in med en Newton än en Schmidt-Cassegrain, exempelvis. Så länge som du ser skuggorna av de tre stödbenen till sekundärspegeln är det bara att skruva vidare.

Som vanligt är blir de bästa resultatet i slutet av sessionen då du blivit varm i kläderna, och kvällen höll bara -3C så det gick att jobba på.

En tydlig, vit polhätta syns, den motsatta syns ocksåi alla fall bra på videon och så är ju Mars yta rostfärgad i olika nyanser. Diametern är 12.3 bågsekunder och som bäst vid Jordens närpassage den 27.1.2010 når den upp till drygt 14. Det är alltså mycket långt kvar till de 22-23 bågsekunder jag var med om i slutet av 1980-talet. I vart fall får vi trösta oss med att Mars står mycket högt på himlen. För närvarande i Leo och vid oppositionen den 29.1 i Cancer.

Då är den stora frågan: Ska jag riva monteringen med dess fina polinställning, och sänka den så jag bekvämt kan hänga på Celestron 9.25-tums tuben med brännvidd 2350 mm och f/10? Då krävs en bra stunds arbete med att manuellt, utan att se Polaris, hitta tillbaka till polinställning.
Uppdaterad 31.12.09: Svaret blev en sänkning eftersom det är så enkelt att återställa till det höga läget. Nu står monteringen cirka fyra decimeter lägre. Tuben har faktiskt en nyhet: Ingen monteringsskena i plast för Telrad-sökaren sitter där. Den har jag med viss möda tagit bort. Den satt fast med hjälp av klistermassa, men det gick att försiktigt vrida och bända loss den och sedan med naglarna rulla upp kvarvarande klister. Tuben ser nästan ny ut under. Problemet var Telradens position på undersidan. Det var obekvämt.Det var snabbt gjort att byta Meade Newton 6 tum f/5 mot Celestron 9.25 sasmt avväga de båda axlarna. Deklinationen genom att flytta tuben i sitt fästa, RA genom att flytta ut monteringens polaxel med de två motvikterna. Temperaturen här på förmiddagen innan lunch är -9C och det är en strålande vacker vinterdag på nyårsafton.Jag markerar positionen för benen vid det höga läget på betongplattan. Fördelen med något indragna ben är bättre stabilitet i monteringen.Allt jag behöver göra nästa natt är att justera något i sidled, i höjdled ändrar jag inte.Vattenpasset, runt med bubbla, har visat sig vara mycket exakt.

Gott Nytt År!


( 685 visningar )

Den 20 december 2009 - Upptinat instrument fruset instrument Stilla under köldnätterna 
Sunday, December 20, 2009, 07:45Upptinat instrument. För några dagar tog jag in den här utrustningen, och det tog faktiskt ett par timmar innan monteringen tinat upp. Optiken piggnade till snabbare.

Uppdaterat den 22.12:
Jag fick arbetslust medan temperaturen hastigt sjönk på måndagskvällen men snölagret på balkongen fortfarande bestod av fin pudersnö som enkelt borstades bort. Så nu är det mesta förpassat till markplanet, och Synta EQ6 Syn Scan är åter uppställd, och polinställd. Det lyckades bra, jag betecknar den som klar till 99 procent. Snötäcket på taket gjorde nämligen att Polaris hamnade en aning för lågt in i allt det vita, men polsiktet står mellan Polaris och NHP så det handlar bara om en minimal justering nästa bra natt. Jag var nöjd efter arbetets slut. Termometern stod på -17C, senare under natten hamnade den på -18C, för att ikväll efter en dags mulet och snöigt väder åter vara uppe på 0. Så nu ligger det igen tio centimeter snö att ta hand om på balkongen...

Jag lyckades bättre med Astros altitudskruvar den här gången, och med en tång vred jag på tills det blev god effekt och monteringen började att höja sig, vilket var önskemålet då. Nu hamnade den bakre skruven så långt in att det åter går att skruva på det halvrunda plastlocket över polsiktet.Här har vi den frusna gamla LX200 12 tum som envist håller vakt vintern till trots. Den är ju byggd för att användas under ljumma nätter i Kaliforniens öken, så med temperatur under nollan tar jag det lugnt. En patron med silica gel håller undan kondens inne i tuben, annars fryser den till is på insidan av korrektorn.
( 653 visningar )

Den 26 november 2009 - Hälsningar från Torsås. Ny observationsplats och fina Deep Sky-bilder 
Thursday, November 26, 2009, 11:28


Hej från Roland o Janne Olsson i Torsås!

Vill bara skicka en hälsning fån ett gråmulet Torsås. Hela hösten har ju varit hopplös, inte ett astrofoto sedan Sagitarius. Vi har skaffat oss en ny obs-plats nere vid Påbonäs, ett sommarstugeområde sydost Söderåkra.Vi byggde ett enkelt fundament av 3 st 50-kilos betongplintar enligt bilderna.Platsen ligger på en ej odlingsbar kulle mitt ute på en åker, låg horisont runt om och endast lite sommarhus i omgivningen.Det är mörkt och fint på vintern. Kullen består av torr sand-blandad jord så något problem med tjälen tror vi inte skall uppstå.

Bifogar några bilder från obsplatsen och även några astrobilder (försök, skall kunna bli bättre så småningom) tagna i våras och sensomras. Dubbelstjärnhopen tycker jag är rätt okej, resten måste finslipas så småningom.Andromedagalaxen M31 fotograferad under Sagittarius-träffen arrangerad av GAF och SAAF i sensomras på södra Öland.Dubbelhopen i Perseus fotad under Sagittarius.M13 i Hercules från i aprilM3 också från i april

Ha det så bra, nu hoppas vi på bättre väder o sedan sätter vi igång. Hälsningar från Roland o Janne Olsson

( 877 visningar )

Den 4 december 2009 - Komet Christensen den 18.9 Ny bildbehandling samt M27 
Monday, November 23, 2009, 14:43


Det här är den mest kompletta bilden hittills tagen med min DSLR-kamera genom mitt gamla LX200 Schmidt-Cassegrain teleskop. Jag använde f6.3 fokalreduceraren. Exponeringstiden är 19 x 30 sekunder (jag har den 20:e bilden men Deep Sky Stacker vill inte jobba med den...). Iso 800. Klicka två gånger på bilden för att få den största versionen. Det är cirka 25 procent av originalstorleken.

Som synes är det en simulerad guidning på kometens huvud,och kometen var av tolfte magnituden och stod nästan rakt i söder. Dess utseende är typiskt för en tämligen svag komet nära oppositionen, ingen svans, bara en lysande kärna och en grovt sagt rund koma vars färg går åt det grågrönblåa. Jag har fått manuellt dämpa det röda en aning och höja upp det blå en aning i ett bildbehandlingsprogram, men det är inte mycket justerat för att nå ett ungefärlig korrekt utseende.

Synfältet på fotot är jättelikt, och på enstaka bilder syns i dess utkant - förstås - en tendens till komaeffekt på stjärnorna men den är mindre än vad jag väntat mig. Bildfältets krökning är heller inte så svår som jag trott det skulle vara med en så gammal optisk design parad med ett mycket stort CMOS-chip.

Det här är en komplett kalibrerad bild inklusive plattfält, och som denna gången fungerar som det ska. Det som behövs i fortsättningen är ännu mera datorkraft (!), och så ska jag använda Deep Sky Stacker Live, som tillåter snabbstackning av nytagna bildserier med mera.
Här är en kraftigt överexponerad - i bildbehandlingen - M27, men synfältet tecknas fint i den gamla LX200 vid f/6.3. Visst, det syns koma spaciellt i vänster kant och annat hade varit en överraskning. Exponeringen är 19x30 sekunder och jag måste jobba med bildbehandlingen. Antingen en bra nebulosa, men felbalanserad bakgrund eller det omvända.Här är nebulosan så bra som det går, men bakgrunden en aning för röd. I vart fall är bilden vacker. Nebulosan ser ut som den gasboll den i verkligheten när. Även här är bilden komplett korrigerad för plattfält.
( 860 visningar )

Den 21 november 2009 - Månen är på gång 
Saturday, November 21, 2009, 08:40

Månen är på gång igen, men det var ju inte länge sedan senast. Däremellan fick vi finna oss i veckor av molnighet under november.
( 700 visningar )

Den 20 november 2009 - Uppklarning efter tre veckor, plattfältstagning 
Friday, November 20, 2009, 15:15


Efter att vi genomlidit tre veckor av i det närmaste mulet väder blev det en mycket fin, solig höstfredag följt av en lätt disig men i alla fall klar inledning på kvällen. Fast stjärnorna omgavs av små glorior av dis, men det gjorde inget. Det var mycket trevligt att återse stjärnorna och Jupiter, som nu håller på att avrunda sin visning för året.

Jag hann med en hel del: Jag tog cirka 100 bilder plattfält genom LX200 12 tum, Classic vid f/6.3. Först på det vanliga sättet som varit svårt att bildbehandla och så efter att ha hängt något vitt, det fick bli en vit tröja, för teleskopöppningen. Bilderna blir då istället mer gråvita. Lovande. Ingår gör så ett antal serier med tio exponeringar av varje för varje ljus exponering samt avrundande tio bias.

När skymningen lagt sig kollade jag teleskopets gång med hjälp av det upplysta hårkorsokularet och allt för stor avdrift noterades. Instrumentet står i våg men det är svårt att undvika att ibland röra vid dess ena stativben. Avdriften söderut tyder på att polaxeln pekar för långt öster om Norra himmelspolen, efter sedvanligt test mot en stjärna nära meridianen och himmelsekvatorn. Alltså ska wedgen röras i sidled något, i mörkret hittade jag rätt vid första försöket och jag hann få bekräftat att avdriften söderut i det närmaste helt hade upphört. Det skedde vid 300 förstoring. Sedan förvandlades de höga, tunna molnen till verkliga moln och det var dags att slå av strömmen och plocka inde lösa grejorna och tillbehören och parkera instrumentet under sitt väderskydd igen. Man får inte lida brist på tålamod vid utövandet av denna hobby.

Jag är nära att köpa mjukvara för att styra DSLR-kameran med fler finessor och det lutar åt Nebulosity. Jag kör den gratis testversinen, men kommer nog att köpa det. Stöd finns för kameran jag använder, samt några modeller av äkta CCD-kameror som jag väljer bland inför framtiden.
( 617 visningar )


<< <Tillbaks | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | Nästa> >>