Gott Nytt 2011 från södra hemisfären  
Friday, December 31, 2010, 15:33
Claes Martinsson
I år firade jag och min fru jul och nyår på New Zealand. Detta visade sig i efterhand varit en bra ide då vi förmodligen inte hade kunnat komma till Kalmar innan jul på grund av alla inställda flyg och tåg. New Zealands södra ö ligger rund 45 grader sydlig lattitud vilket innebär att man ser en annan stjärnhimmel där än vad man gör i Sverige.


Ovan är en översitkts bild av den södra stjärnhimmelen runt den södra celestiala polen. Bilden är en 1 minuters exponering med ett 10mm objektiv och en Canon 7D kamera. Jag har markerat några av de mer kända objekten på bilden, men vill ni kolla i mer detalj så klicka på bilden för en större bild med mer detailjer i vilken ni kan leta efter flera objekt.

Jag tog också med mig mitt lilla rese teleskop (Borg 77ED), Takahashi montering (TG-SP2) och min modifierade Canon 450D kamera + lite kamera linser på resan. Då detta var en Jul semester hade jag inte plats att ta med mig utrustning för autoguidning så bilderna nedan är tagna med enbart Takahashi monteringen. Att polinställa monteringen på södra stjärmommelen är inte så enkelt då man saknar starka referense stjärnor (man har ingen polstjärna som vi är nortskämmda med i norr. Dock hade jag med mig min Borg refraktor med vilken man kunde se svaga stjärnor och genom att rotera monteringen 180 graden var det möjligt att hitta sen södra celestiala polen med bra noggrannhet.

Alla bilderna nedan är tagna med en Canon EF 70-200mm L F2.8 lins satt till 200mm och F4 (motsvarar en 72mm refraktor med 320mm brännvidd). Exponerings tiden är runt 10 minuter totalt utom för SMC som är 5 minuter.


Stora Magellianska Molnet (refererat som LMC nedan)
LMC är en satellit galax till vintergatan som befinner sig på 160,000 ljusårs avstånd (fjärde största i den lokala gruppen). LMC är en irregulär galax vilket innebär att den innehåller mycket gas och stoft. Detta gör LMC till den galax i den lokala gruppen där det föds mest stjärnor. I LMC finns också Tarantula nebulosan som syns tydligt lite till vänster och upp från bildens mitt. Nebulosan är en del av LMC och är ett extremt ljusstarkt och stort objekt med en diameter på 500 ljusår. På bilden kan ni också se flera andra nebulosor och stjärnhopar som tillhör LMC.


Carinae Nebulosan
Carinae nebulosan är den största diffusa nebulosan man kan se från jorden. Den är ungefär 4 ganger större och ljusstarkare än Orinon nebulosan. I Carinae Nebulosan ligger också Eta Carinae vilken är en hypermassiv stjärna som snart kommer att explodera som en supernova. Hubble Space Telescope har tagit flera fina bilder på Eta Carinae och även på andra detaljer i Carinae nebulosan. På bilden uppe till höger syns också den öppna stjärnhopen NGC 3532 eller "Önskebrunns hopen" som den också kallas då stjärnorna i hopen ser ut som pengar i botten av en brunn. Denna stjärnhop var det första objektet som Hubbe Space Telescope observerade i Maj 1990.


Lilla Magellianska Molnet (referetat som SMC nedan)
SMC ligger längre bort än LMC på ungefär 200,000 ljusårs avstånd. SMC är också en irreguljär galax och den hänger ihop med LMC då dessa har en koppling till varnadra.
I bilden (under SMC) syns också 47 Tucanae som är en klotformig stjärnhop vilken är synlig för blota ögat med sin magnitud på 4.0 och det är den näst ljusstarkaste klotformiga stjärnhopen efter Omega Centauri. Uppe till höger kan ni också see NGC 362 vilket också är en vacker klotformig stjärnhop (ser tyvärr mer ut som en stjärna i denna bilden).

( 898 visningar )

Venus morgonstjärna 
Monday, December 27, 2010, 00:57


BILDEN: Det tredje ljusstarkaste astronomiska objektet på himlen efter Solen och Månen alltså Venus skiner vackert på morgonhimlen i sydöst. Exponeringen var 1/5-dels sekund med min Canon D1000 DSLR. Det här är scenen på annandagens morgon.
( 806 visningar )

Bättre sent än aldrig 
Saturday, December 18, 2010, 08:47
Claes Martinsson
Här kommer lite fler bilder från Sagittarius 2010. Alla bilder togs sista kvällen den 13 Augusti. Som några av er kanske kommer ihåg var det en rätt dimmig kväll, men lite bilder blev det i alla fall. Alla bilder nedan tagna med en IR modifierad Canon 450D kopplad till en 4-tums refraktor som satt på ett autoguidat Synta EQ6 stativ.


Först en halvtaskig M16. Lite tracking fel gjorde att sjärnorna inte blev helt skarpa. Dessutom stod M16 rätt lågt nära horisonten där diset drog förbi så inte alla exponeringar blev bra.


M20 även kallad Trifid nebulosan. Ett tappert försök till att slå personbästa i lågt stående objekt fotograferat från södra öland. Inge vidare, men man ser i alla fall vad det är.


Då diset blev värre under kvällen fick man sikta högre och ovan är ett tappert försök att få till Cresent nebulosan. Cresent nebulosan (eller NGC 6888) är en emissions nebulosa som formas av en Wolf-Rayet stjärna vars starka stjärnvind kolliderar med gas som samma stjärna tigigare (~400.000 år sedan) släppte ut då den var en röd jätte.


Till sist en fin duo med NGC 6946 och NGC 6939 som ligger i Cepheus men nära gränsen till Cygnus. NGC 6946 (även kallad Fireworks galaxy) är en spiral galax med magnitud 9.7 som ligger nära vintergatan med ett avstånd på 22 miljoner ljusår. Den upptäktes av William Herschel (som ESA`s IR teleskop uppkallades efter) och man har sedan tidigt 1900 tal också observerat 9 super novor i denna galax. På bilden syns också den relativt svaga öppna stjärnhopen NGC 6939.

( 670 visningar )

Jupiter och Månen i första kvarteret 
Wednesday, December 15, 2010, 11:30


BILDEN: Jupiter och Månen i första kvarteret måndag kväll den 13.12.
( 703 visningar )

Skymningsbilder av Jupiter och Månen 
Saturday, December 11, 2010, 02:53


BILDERNA: Minus 8 grader, midvinter, skymning och Jupiter och Månen finns på plats över snötyngda tak. Canon DSLR D1000.BILDEN: Natten är strax här och Månen skyms av tunna disslöjor.
( 755 visningar )

Vinter och astronomi i det fria - Krokig altitudskruv 
Friday, December 10, 2010, 11:18


BILDEN: Ett anonymt stjärnfält åt söder fotograferat med ST-8300M genom Celestron 9.25, 10 sekunders exponering. Jag håller på och polinställer NEQ6-monteringen ute på balkongen, den fungerar bra trots kvällens -9C, och justeringen i lågt vinterläge utan att kunna se Polaris direkt fungerar bra i azimut, alltså sidleds. Men i altitud har denna monteringe det gamla vanliga problemet för denna modell. Justerskruven för att höja monteringen är för kort helt enkelt eftersom den stora marknaden finns på sydligare latituder. Så nästa pass blir i dagsljus, och då flyttar jag över Astros förbättrade justerskruvar från min gamla renoverade EQ6 till den nya. De är längre och går att dra åt och öppna med hjälp av en griptång.BILDEN: En böjd, en normalt rak. Det var i sista stund som jag lyckades få ut den skadade skruven, som är gjord av för mjuk metall och böjs av tyngden hos monteringen då den används för att reglera altituden. En kraftig bock i protokollet skickas härmed till tillverkaren.BILDEN: Reparerad. Här ses NEQ6-monteringen med installerade utbyteskruvar från Astro i Danmark, som är betydligt kraftigare och lättare att använda. Problemet är skruven till höger, som nu alltså fungerar fint efter utbytet.

Ämnet är universiellt och diskuteras exempelvis på:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... ll/fpart/1

-----------------------------------------------
Samtidigt har jag fått information från Telescope-Service tekniska support i Tyskland på frågan om vilka hex-skruvar/skruvar som används för att ställa Baader Steeltrack fokuseraren i korrekt läge så att bildplanet blir parallellt med CCD-chipet på LX200 12 tum då jag använder f8 reduceraren, som nämns nedan. Det finns två typer att välja på, de aktiva är inte de jag trodde. Något instruktionsblad medföljer inte fokuseraren.
( 696 visningar )


<< <Tillbaks | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | Nästa> >>