Jupiter och Månen i första kvarteret 
Wednesday, December 15, 2010, 11:30


BILDEN: Jupiter och Månen i första kvarteret måndag kväll den 13.12.
( 662 visningar )

Skymningsbilder av Jupiter och Månen 
Saturday, December 11, 2010, 02:53


BILDERNA: Minus 8 grader, midvinter, skymning och Jupiter och Månen finns på plats över snötyngda tak. Canon DSLR D1000.BILDEN: Natten är strax här och Månen skyms av tunna disslöjor.
( 719 visningar )

Vinter och astronomi i det fria - Krokig altitudskruv 
Friday, December 10, 2010, 11:18


BILDEN: Ett anonymt stjärnfält åt söder fotograferat med ST-8300M genom Celestron 9.25, 10 sekunders exponering. Jag håller på och polinställer NEQ6-monteringen ute på balkongen, den fungerar bra trots kvällens -9C, och justeringen i lågt vinterläge utan att kunna se Polaris direkt fungerar bra i azimut, alltså sidleds. Men i altitud har denna monteringe det gamla vanliga problemet för denna modell. Justerskruven för att höja monteringen är för kort helt enkelt eftersom den stora marknaden finns på sydligare latituder. Så nästa pass blir i dagsljus, och då flyttar jag över Astros förbättrade justerskruvar från min gamla renoverade EQ6 till den nya. De är längre och går att dra åt och öppna med hjälp av en griptång.BILDEN: En böjd, en normalt rak. Det var i sista stund som jag lyckades få ut den skadade skruven, som är gjord av för mjuk metall och böjs av tyngden hos monteringen då den används för att reglera altituden. En kraftig bock i protokollet skickas härmed till tillverkaren.BILDEN: Reparerad. Här ses NEQ6-monteringen med installerade utbyteskruvar från Astro i Danmark, som är betydligt kraftigare och lättare att använda. Problemet är skruven till höger, som nu alltså fungerar fint efter utbytet.

Ämnet är universiellt och diskuteras exempelvis på:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... ll/fpart/1

-----------------------------------------------
Samtidigt har jag fått information från Telescope-Service tekniska support i Tyskland på frågan om vilka hex-skruvar/skruvar som används för att ställa Baader Steeltrack fokuseraren i korrekt läge så att bildplanet blir parallellt med CCD-chipet på LX200 12 tum då jag använder f8 reduceraren, som nämns nedan. Det finns två typer att välja på, de aktiva är inte de jag trodde. Något instruktionsblad medföljer inte fokuseraren.
( 655 visningar )

Venus och Månen på gryningshimlen 
Tuesday, November 30, 2010, 06:09


BILDEN: Det ligger mycket snö, är många minusgrader, en vacker gryning och Venus och Månen hälsar den morgonpigge observatören.

BILDEN: LX200 12 tum under ett kraftigt väderskydd med ett yttre och ett inre lager, som gör att instrument kan förvaras utomhus året runt. Jag borstar snö och tar av det ganska ofta. (Det som syns längst till höger är en del av balkongdörrens karm).BILDEN: Ju mer snö som faller, ju oftare skottar jag. Det är bra med ett badrum. Där dör snön sedan smärtfritt även om det ju tar ett antal timmar för en stor hög. De kommande dygnen säger SMHI:s prognos att det blir rekordkallt över mellan- och sydsverige och sju till tio grader under det normala. Det är arktisk luft som tidigare funnits över Grönland som svept ner eftersom den vanliga västvinden dragit sig långt söderut för andra vintern i följd. Orsaken är en negativ så kallad nordatlantisk oscillation.

Över ostkusten uppstår då och då kraftiga snöbyar och driver in genom ett fenomen som kallas för snökanon där nordostvind och ännu en ganska varm Östersjö samspelar. På Öland yr och driver snön i fåk.
( 601 visningar )

Välkommen som GAF-medlem 2011 
Saturday, November 27, 2010, 06:01


SÅ HÄR BLIR DU MEDLEM:

Genom att bli medlem i GAF blir du också gruppansluten till SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening, som utger kvartalstidskriften Telescopium, arrangerar stjärnträffar för oss entusiaster i mars i Lysvik och tillsammans med GAF i juli alternativt augusti
Sagittarius-träffen på södra Öland. SAAF:s hemsida hittar du på www.saaf.se

Medlemsskap vuxen-familj i GAF + SAAF resten av 2010 och 2011 kostar 200 kronor varav 100 kronor går till SAAF per medlem och det innebär en rejäl rabatt jämfört med individuellt medlemsskap.

Du som redan är gruppansluten till SAAF genom en annan lokal föreningen kan istället bli stödmedlem i GAF genom att betaal 100 kronor, som då helt stannar hos GAF. Det är godkänt av SAAF:s styrelse.

Medlemsskap enbart för ungdom till och med 18 år (ej familjen) kostar 125 kronor varav 100 kronor går till SAAF och 25 kr till GAF.

Plusgiro: 440 94 02-7

Märk inbetalningen eller inbetalningen direkt via internet med GAF+SAAF11, samt dina kontaktuppgifter inklusive epostadress.
Mycket välkommen i föreningen.


Fördelar i sammanfattning:

GAF:

* Lokal krets med entusiaster som kan mycket och alla befinner sig på olika nivå i denna lite speciella hobby. Goda möjligheter till kunskapsutbyte. Tips om kikare, teknik med mera.

* Observerar gör du oftast för dig själv. Det är mycket svårt att lyckas pricka in de få klara timmar som dyker upp då och då och samtidigt dra ihop folk. GAF arrangerar inga månadsmöten eller liknande för klubben. Däremot vid synnerligen bra lägen, ny, ljusstark komet, Venuspassage och liknande, utgår larm om obskväll, och det sker enbart per e-post.

* Utger GAF-Alarm, en e-postlista, med snabba astronomiska och rymdfartsnyheter. Ibland tio på en vecka, ibland en.

* I akuta lägen snabbt uppdaterad hemsida med observationer och färska astrobilder, långa perioder dock lugnare tempo.

* För utlåning om instrument. För närvarande finns ett par att välja på.

OM SAAF:

* Ger ut kvartalstidskriften Telescopium.

* Rabatterad anslutningsavgift för medlemmar i lokalförening som går med gemensamt..

* En välmatad hemsida med diskussionsgrupp.

* Stjärnträffar för kunskapsutbyte, observationer, prylmarknad och föredrag.
( 674 visningar )

Jupiter i september 2009 med sydligt ekvatorialband 
Sunday, November 21, 2010, 14:20

BILDEN: Jupiter strax före midnatt den 1 september 2009 genom 6 tum Meade Newton vid f/10. Det sydliga ekvatoriella bandet är fortfarande synligt, men kring årsskiftet doldes det av ljusa moln. Nyligen finns tecken på att processen då de bruna molnen kommer tillbaka har börjat precis så som skedde i början av 1990-talet.
( 604 visningar )


<< <Tillbaks | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | Nästa> >>