Venus morgonstjärna 
Monday, December 27, 2010, 00:57


BILDEN: Det tredje ljusstarkaste astronomiska objektet på himlen efter Solen och Månen alltså Venus skiner vackert på morgonhimlen i sydöst. Exponeringen var 1/5-dels sekund med min Canon D1000 DSLR. Det här är scenen på annandagens morgon.
( 806 visningar )

Bättre sent än aldrig 
Saturday, December 18, 2010, 08:47
Claes Martinsson
Här kommer lite fler bilder från Sagittarius 2010. Alla bilder togs sista kvällen den 13 Augusti. Som några av er kanske kommer ihåg var det en rätt dimmig kväll, men lite bilder blev det i alla fall. Alla bilder nedan tagna med en IR modifierad Canon 450D kopplad till en 4-tums refraktor som satt på ett autoguidat Synta EQ6 stativ.


Först en halvtaskig M16. Lite tracking fel gjorde att sjärnorna inte blev helt skarpa. Dessutom stod M16 rätt lågt nära horisonten där diset drog förbi så inte alla exponeringar blev bra.


M20 även kallad Trifid nebulosan. Ett tappert försök till att slå personbästa i lågt stående objekt fotograferat från södra öland. Inge vidare, men man ser i alla fall vad det är.


Då diset blev värre under kvällen fick man sikta högre och ovan är ett tappert försök att få till Cresent nebulosan. Cresent nebulosan (eller NGC 6888) är en emissions nebulosa som formas av en Wolf-Rayet stjärna vars starka stjärnvind kolliderar med gas som samma stjärna tigigare (~400.000 år sedan) släppte ut då den var en röd jätte.


Till sist en fin duo med NGC 6946 och NGC 6939 som ligger i Cepheus men nära gränsen till Cygnus. NGC 6946 (även kallad Fireworks galaxy) är en spiral galax med magnitud 9.7 som ligger nära vintergatan med ett avstånd på 22 miljoner ljusår. Den upptäktes av William Herschel (som ESA`s IR teleskop uppkallades efter) och man har sedan tidigt 1900 tal också observerat 9 super novor i denna galax. På bilden syns också den relativt svaga öppna stjärnhopen NGC 6939.

( 670 visningar )

Jupiter och Månen i första kvarteret 
Wednesday, December 15, 2010, 11:30


BILDEN: Jupiter och Månen i första kvarteret måndag kväll den 13.12.
( 703 visningar )

Skymningsbilder av Jupiter och Månen 
Saturday, December 11, 2010, 02:53


BILDERNA: Minus 8 grader, midvinter, skymning och Jupiter och Månen finns på plats över snötyngda tak. Canon DSLR D1000.BILDEN: Natten är strax här och Månen skyms av tunna disslöjor.
( 755 visningar )

Vinter och astronomi i det fria - Krokig altitudskruv 
Friday, December 10, 2010, 11:18


BILDEN: Ett anonymt stjärnfält åt söder fotograferat med ST-8300M genom Celestron 9.25, 10 sekunders exponering. Jag håller på och polinställer NEQ6-monteringen ute på balkongen, den fungerar bra trots kvällens -9C, och justeringen i lågt vinterläge utan att kunna se Polaris direkt fungerar bra i azimut, alltså sidleds. Men i altitud har denna monteringe det gamla vanliga problemet för denna modell. Justerskruven för att höja monteringen är för kort helt enkelt eftersom den stora marknaden finns på sydligare latituder. Så nästa pass blir i dagsljus, och då flyttar jag över Astros förbättrade justerskruvar från min gamla renoverade EQ6 till den nya. De är längre och går att dra åt och öppna med hjälp av en griptång.BILDEN: En böjd, en normalt rak. Det var i sista stund som jag lyckades få ut den skadade skruven, som är gjord av för mjuk metall och böjs av tyngden hos monteringen då den används för att reglera altituden. En kraftig bock i protokollet skickas härmed till tillverkaren.BILDEN: Reparerad. Här ses NEQ6-monteringen med installerade utbyteskruvar från Astro i Danmark, som är betydligt kraftigare och lättare att använda. Problemet är skruven till höger, som nu alltså fungerar fint efter utbytet.

Ämnet är universiellt och diskuteras exempelvis på:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... ll/fpart/1

-----------------------------------------------
Samtidigt har jag fått information från Telescope-Service tekniska support i Tyskland på frågan om vilka hex-skruvar/skruvar som används för att ställa Baader Steeltrack fokuseraren i korrekt läge så att bildplanet blir parallellt med CCD-chipet på LX200 12 tum då jag använder f8 reduceraren, som nämns nedan. Det finns två typer att välja på, de aktiva är inte de jag trodde. Något instruktionsblad medföljer inte fokuseraren.
( 696 visningar )

Venus och Månen på gryningshimlen 
Tuesday, November 30, 2010, 06:09


BILDEN: Det ligger mycket snö, är många minusgrader, en vacker gryning och Venus och Månen hälsar den morgonpigge observatören.

BILDEN: LX200 12 tum under ett kraftigt väderskydd med ett yttre och ett inre lager, som gör att instrument kan förvaras utomhus året runt. Jag borstar snö och tar av det ganska ofta. (Det som syns längst till höger är en del av balkongdörrens karm).BILDEN: Ju mer snö som faller, ju oftare skottar jag. Det är bra med ett badrum. Där dör snön sedan smärtfritt även om det ju tar ett antal timmar för en stor hög. De kommande dygnen säger SMHI:s prognos att det blir rekordkallt över mellan- och sydsverige och sju till tio grader under det normala. Det är arktisk luft som tidigare funnits över Grönland som svept ner eftersom den vanliga västvinden dragit sig långt söderut för andra vintern i följd. Orsaken är en negativ så kallad nordatlantisk oscillation.

Över ostkusten uppstår då och då kraftiga snöbyar och driver in genom ett fenomen som kallas för snökanon där nordostvind och ännu en ganska varm Östersjö samspelar. På Öland yr och driver snön i fåk.
( 636 visningar )


<< <Tillbaks | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | Nästa> >>