Jupiter på nära håll 
Thursday, December 1, 2011, 11:22


BILDEN: Det blev tillslut en riktigt bra natt mellan den 30:e november och 1 december, monteringen är perfekt inställd och det var inga problem att filma Jupiter också med 2X apokromtisk Barlow. Brännvidden vid f/20 var alltså cirka 5.5 meter. Det här är en snabb bild gjord med RegiStax från en minutlång sekvens. Jag lyckades också med ett par på 1000 frames samt andra kortare. Det enda som stör är vinden som tar tag i dagghuven och rycker lite, men den mesta av tiden höll sig vinden lugn medan Jupiter seglade förbi meridianen och började sjunka så sakta. Jag använde först en kvart till filmning vid vad som såg ut att vara bra fokus, men började om efter justering och resultatet ses här. Det är naturlivis extremt svårt att få 100 procent fokus. Inställningen görs manuellt. Jag måste gå mellan teleskop och dator.BILDEN: Här är då en skarpare variant men av samma videosnutt. Det kom en stadigare period mot slutet av filmen. Jupiters diameter är cirka 45 bågsekunder. Hemligheten med att avbilda den så här vackert stavas altitud, höjd över horisonten. De tio procent bästa frames används.BILDEN: Samma scen en halvtimme innan men vid f/10.
( 723 visningar )

Kors i taket - Nu syns Jupiter mellan två stormoväder 
Friday, November 25, 2011, 12:31
Kors i taket - Nu syns Jupiter mellan två stormoväder. Det är halvklart med förbiilande moln och jag har burit ut Celestron 9.25-tuben och skruvat fast den på EQ6-monteringen för avsvalning. Vi håller tummarna att det blir något stabilare klart ett par timmar framåt natten.BILDEN: Väntan var alltså lång, men sedan gick det snabbt och med mina riktigt gamla grejor: Celestron 925tum, i primärfokus f/10, Philips ToUCam PRO II med IR-blockfilter, 1/500-dels sek exponering, 5 bilder i sekunden, dvs ingen bildkompression, 450 bilder i filmsnutten, denna första. I praktiken inget färgfel pga refraktion i atmosfären, RegiStax justerar bara en aning i det blåa, och så sedvanlig förstärning av bilden med waveletfiltrering. Klart. Graqnska och njut, här syns visst GRS, Great Red Spot, men också småfläckar. Tiden var 20.30UT den 25.11.

Jag lade ingen tid på att vrida kameran så att Jupiter hamnar vinkelrätt, tiden var dyrbar och det är så här den lutar faktiskt. Jag slapp då också lägga tid på fokuseringen, som funkade direkt vid första försöket. annars är det lätt att gå bort sig med fokuseringen och ödsla tid. Efter att ha tagit en serie filmer, varav två på 1000 frames vardera, tog jag några korta avslutande, sedan blev förhållanena sämre och jupiter tydligt grumlig. Jag hann testa ett försök att lägga på 2x barlow men hann inte få in skärpan. Det blir för en annan kväll.BILDEN: Det här är bara några minuter senare men ungefär 1000 frames, dubbelt så många som till bilden överst, att börja jobba med och programmet har fått välja de 10 procenten av bäst kvalite. Som synes ökar kontrasten och detaljrikedomen betydligt.BILDEN: Här är en variant på bildbehandling då Jupiter blivit försiktigt resamplad och bilden något större samt färgerna r,g och b sedan automatiskt balanserad, allt gjort i RegiStax.BILDEN: Här är samma bild men dämpad genom gammalfiltrering för att framhäva molnstrukturerna på gasklotet.
BILDEN: I väntan på att överhuvudtaget få se någon skymt av stjärnor och planeter de senaste veckorna har jag bland annat kollat om det går att montera ST-8300-kameran med barlow på LX200. Svaret är nej. I varje fall inte rakt in i primärfokus. 1.25-tums tuben till barlowen sackar direkt och anslutningen glappar. Enda chansen att få det att funka utan att lägga ut ett par 1000-lappar på att köpa en modern 2-tums barlow är att använda diagonalen. Då går det att sticka ner 1.25-anslutningen jag satt dit på filterhjulets 40mm adapter, som faktiskt har T-gängor också, vi tackar, utan att det hela glappar. Nackdelen är att det gäller att hålla paketet rakt upp, ramlar det åt sidan kan det korta röret dras ur. Det finns inga låsrefflor i det. Men men. Man kan inte få allting. Här är i alla fall ett sätt att fota Jupiter vid drygt 3000 millimeter brännvidd och i hög upplösning i R, G, B.
( 738 visningar )

Orion direktsänd från centrala, ljusförorenade Seoul 
Monday, November 21, 2011, 11:41


BILDEN: Vi hade premiär för GAF Astrofotoskola för nybörjade igår söndag eftermiddag i ordförandens lägenhet i Nybro och var uppkopplade live via dator till Claes Martinsson i Seoul, Sydkorea. Inte nog med att Claes var direktsänd i ljud och bild, allt datorarbete på skärmen var direktsänt, och visades i Nybro även på en platt-tv, och källan var hans gamla Meade 6-tum f/5 Newtontub som hänger på en LXD 55-montering uppställd på balkongen i centrala, ljusförorenade miljonstaden med en Canon EOS kamera ansluten. Publiken fick också se gryniga men ändå Live View bilder. Ovanpå teleskopet satt guidetuben och också dess viddeokamera, en Orion Starshooter var direktsänd, och det gröna guidkorset i PHD Guiding gjorde sitt jobb. Länge. Så medan Claes föredrog och visade text och grafik jobbade instrument och kameran ute på balkongen och rätt som det var var det klart. Jag har för mig att det var tre stycken 5-minuters exponeringar som han lade samman i Deep Sky Stacker.BILDEN: Claes Martinsson, GAF-medlem, föredrog om grunderna i astrofoto med DSLR och CCD direktsänd från läghenheten i Seoul i Sydkorea...BILDEN:...och det var också direktsändning från hans 6 tum f/5-newton försedd med en EOS Canonkamera uppsatt ute på balkongen i den svårt ljusförorenade miljonhuvudstaden. Här är det första resultatet av en längre exponering av M42 Orion fotad på skärmen i ordförandens lägenhet i Nybro. Bilden är filtrerad mot ljusföroreningarna.BILDEN: Det fria programmet PHD Guidning jobbar på och har en guidstjärna intill M42 i hårkorset.

GAF-medlemmar kommer att kunna nå underlaget till Claes föreläsning som ligger på GAF Webbens medlemsarea.


ASTROFOTO med webcam
-----
I senhöst blir det ytterligare att astrofototillfälle då mörkret faller tidigt och det finns objekt uppe och det blir söndag eftermiddag den 11 december. Temat är webcamera astrofoto och bildbehandling. Varje deltagande medlem kommer garanterat att få bildbehandla sin egen sekvens för det finns mycket sparat material men främst hoppas vi ju på klart väder och sändning från balkongen i Nybro.
( 596 visningar )

Tegel 
Friday, November 18, 2011, 11:57


BILDEN: Mulet, mulet och mulet, och så några klara, kalla disiga dagar och kvällar då daggen dryper om balkongen med instrumentet under väderskydd eller frosten biter. Den senaste månaden har inte varit någon höjdare för omständigheter för bra astrofoton. Novembers rykte besannas. I vart fall gick det att fota grannhusets tegel och plåtjobb genom Eriks 12 tum LX200 med min TS f/8 reducerare för SC-teleskop för att korrigera den inbygda koman och det krökta synfältet i gammal SC-optik. Det ser den nya korrektorn ut att klara av bra. Upplösningen är ST-8300M-kamerans högsta men bilden är nerdragen till en fjärdedel av original storlek.
( 548 visningar )

PTF11kly / SN 2011fe 
Tuesday, November 15, 2011, 05:37
Claes Martinsson


Håller på att "framkalla" lite bilder sedan i somras och här kommer mitt bidrag till de fina bilder av supernovan i m101 som togs under Sagittarius 2011. Intressant med denna typ Ia supernova är att den lite blå färgen som är karakteristisk för Ia supernovor också kan ses i denna bild.

Lite kuriosa kring denna supernova är att dess ljusstyrka var 2.5 miljarder gånger starkare än vår egen sol. SN2011fe var förmodligen från början en vit dvärg stjärna i ett dubbel system på 21 miljoner ljusårs avstånd när den fick större och större massa genom att dra till sig material från sin grann stjärna i dubbel systemet. När den fått ungefär 1.4 gånger så stor massa som solen (den så kallade Chandrasekhar gränsen) så kollapsar stjärnan och en typ Ia Supernova bildas. Allt detta skedde för 21 miljoner år sedan, men det är först nu vi har privilegiet att får se det!

( 585 visningar )

Vad göra när skitig ccd upptäcks? 
Saturday, November 12, 2011, 14:07


BILDEN: Jag testade en Orion Starshoot Deep Space Colour Imager II åt en klubbmedlem och i det sneda ljuset från fullmånen som finns just utanför synfältet ser bilden tagen genom min Celestron 9.25 tum vid f/20 först förskräcklig ut. Det är stjärnor som syns bakom den ojämna, delvis fläckade ytan i en bild som liknar ett plattfält eftersom himlen är så disig. Men allt är inte illa. Upplösningen av super-VGA-chipet, kameran är tre år gammal, är bara ställd på 2x2 binning så grovkornigheten är ett val i utbyte mot högre känslighet. Bilden är tagen i monoläga, ska tilläggas. Fläckarna är naturligtvis inte bra, och jag anar direkt vad det handlar om, nämligen ringformade skuggor från dammpartiklar på CCD-chipets skyddande glasyta. Kameran har i princip legat oanvänd och varit dammskyddad så föroreningen måste ha kommit dit under produktionen vilket ju inte är bra reklam för Orion. Nu har den tillfälligt ett IR-blockfilter jag satt dit för skydd, mitt snyggaste och renaste filter.BILDEN: Vid högsta upplösning med binning 1x1 ser allting med ens mycket bättre ut. Skavankerna irriterar förstås ändå. Jag vet hur känslan är. Du blir aningen svettig vid upptäckten att din levererade CCD-kamera har ett fält som förorenas av skuggor från skräp, och kanske rent av något allvarligare som en större defekt. Självklart ska du klaga hos leverantören och göra det så snart som möjligt, men vägen därifrån är inte självklar. Ett utbyte är den naturligaste vägen om kameran är klassad som av hög kvalite. Långt efter köp ska naturligtvis leverantör och tillverkare få reda på hur deras försålda produkter fungerar eller inte fungerar. Men sen? Denna modell säljs inte längre. Att skicka in för att få chipsytans skyddande yta tvättad kan lyckas, men kan också misslyckas.

Jag har själv labbat med att tvätta glasytan som skyddar chipet i min gamla Starlight Xpress-kamera, den hade problem med förorenande stoft som läckte in från kapseln med fuktåtdragande kristaller, vilken hade små hål. Jo, jag lyckades tillslut bra med en speciell alkoholblandning och Kodak rengöringspapper, som inte längre säljs, men riktigt bra blev det ändå inte. Du får leva med ett par snäpp bättre resultat.

Fördelen i eländet är att det handlar om en CCD och att det går att ta plattfält och sedan bildbehandla bort defekterna. Detta görs vid amatör- och proffsobservatorium världen över - och i amerikanska rymdflygstyrelsen Nasas planetsonder. Ett CCD-chips yta eller optik är aldrig helt perfekt. Jag har sett exempel på nätet på väldigt mycket mer förorenade chips än ovanstående och som används seriöst.

Så rådet från mig är att klaga, men sedan använda kameran utan rengöringsförsök. Fördelen som fältet ser ut nu är att defekterna-skuggorna är regelbundna och tydliga och rutinmässigt kommer att gå att tas bort. Den värsta skuggan-defekten ligger inte i centrum. Annars hade kameran inte kunnat säljas för övrigt. Tilläggas ska att jag inte sett några stora pixeldefekter, döda kolumner eller liknande, medan småfel som enstaka ojämna pixlar accepteras.

Plattfält är en vetenskap i sig och tas mot skymningshimlen en stund efter solnedgången och innan stjärnorna kommit fram och utan att kamerans position på teleskopet eller fokus ändras. Alternativt tas plattfält mot en upplyst vit skärm i observatoriet, och vad jag sett ska ljuset vara typ halogenljus. Det finns färdiga plattfälts-utrustningar att handla på nätet.
( 621 visningar )


<< <Tillbaks | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | Nästa> >>