Eriks LX200 Classic är ute på sin post igen 
Thursday, December 8, 2011, 15:01


BILDEN: Eriks till GAF donerade LX200 Classic på 12 tum är ute på sin post på balkongen igen. Allt fungerar utom handkontrollens nedre del av manöverpanelen sedan en kondensator brann i fjol och brände igenom membranet. Så instrumentet körs seriellt on line mot PC med begränsade funktioner.BILDEN: Jag hann faktiskt med en korrekt inställning mot meridianen också, vi tackar Jupiter för hjälpen, så nästa nattpass efter den pågående vinterstormen och regnet ska vi testa hur följningen ser ut. Visuellt i primärfokus så Jupiter mycket bra ut, inget behov av kollimering finns.BILDEN: Dec-kabeln är ett tillbehör från Scope Stuff i USA, längden förhindrar att kabeln fastnar. stativet är mitt, det är förkortat med hjälp av ett krympningskit också via nämnda företag.
( 598 visningar )

Månen på nära håll del 2 
Monday, December 5, 2011, 16:07


BILDEN: Det var en fin Måne ikväll med, klart väder, knappt någon disslöja alls, hög altitud fast det var blåsigt och Jupiter stod ett stycke därifrån. Jag gjorde som förra gången, ingen elektricitet, bara snabbt och smidigt på med kameran, och så röra monteringen i R.A led, stanna och låta Månen glida in. Det visade sig att 1/40-dels sekund gav bäst resultat. Fokuseringen var svårare i natt. Stjärnorna blinkade. Seeingen var inte 100 procent.BILDEN: Här är ett utsnitt i högsta upplösning. Bilden ovan är kraftigt nerskalad som vanligt.
( 540 visningar )

Månen på nära håll 
Friday, December 2, 2011, 12:37


BILDEN: Kallare och lätt disighet över horisonten där Månen i första kvarteret stod. Jag använde som vanligt Celestron 9.25 tum, nu i primärfokus f/10, ingen drivning på monteringen. EO Canon 1000D, 1/30-dels sekund exponering, ISO100. Vitbalans i autoläge. Fokuserad med hjälp av Live View i 10X. Som vanligt är bilden rejält nertagen i storlek och upplösning så säg att den är 1/5-del av originalet.BILDEN: Här är ett utsnitt i maximal upplösning. Tilläggas ska att drivningen alltså var avstängd, och jag exponerade i remote-läge från PC och slapp därmed extra vibrationer i bilden. 1/30-dels exponering visade sig vara idealet efter att jag börjat lite långsammare.
( 481 visningar )

Jupiter på nära håll 
Thursday, December 1, 2011, 11:22


BILDEN: Det blev tillslut en riktigt bra natt mellan den 30:e november och 1 december, monteringen är perfekt inställd och det var inga problem att filma Jupiter också med 2X apokromtisk Barlow. Brännvidden vid f/20 var alltså cirka 5.5 meter. Det här är en snabb bild gjord med RegiStax från en minutlång sekvens. Jag lyckades också med ett par på 1000 frames samt andra kortare. Det enda som stör är vinden som tar tag i dagghuven och rycker lite, men den mesta av tiden höll sig vinden lugn medan Jupiter seglade förbi meridianen och började sjunka så sakta. Jag använde först en kvart till filmning vid vad som såg ut att vara bra fokus, men började om efter justering och resultatet ses här. Det är naturlivis extremt svårt att få 100 procent fokus. Inställningen görs manuellt. Jag måste gå mellan teleskop och dator.BILDEN: Här är då en skarpare variant men av samma videosnutt. Det kom en stadigare period mot slutet av filmen. Jupiters diameter är cirka 45 bågsekunder. Hemligheten med att avbilda den så här vackert stavas altitud, höjd över horisonten. De tio procent bästa frames används.BILDEN: Samma scen en halvtimme innan men vid f/10.
( 723 visningar )

Kors i taket - Nu syns Jupiter mellan två stormoväder 
Friday, November 25, 2011, 12:31
Kors i taket - Nu syns Jupiter mellan två stormoväder. Det är halvklart med förbiilande moln och jag har burit ut Celestron 9.25-tuben och skruvat fast den på EQ6-monteringen för avsvalning. Vi håller tummarna att det blir något stabilare klart ett par timmar framåt natten.BILDEN: Väntan var alltså lång, men sedan gick det snabbt och med mina riktigt gamla grejor: Celestron 925tum, i primärfokus f/10, Philips ToUCam PRO II med IR-blockfilter, 1/500-dels sek exponering, 5 bilder i sekunden, dvs ingen bildkompression, 450 bilder i filmsnutten, denna första. I praktiken inget färgfel pga refraktion i atmosfären, RegiStax justerar bara en aning i det blåa, och så sedvanlig förstärning av bilden med waveletfiltrering. Klart. Graqnska och njut, här syns visst GRS, Great Red Spot, men också småfläckar. Tiden var 20.30UT den 25.11.

Jag lade ingen tid på att vrida kameran så att Jupiter hamnar vinkelrätt, tiden var dyrbar och det är så här den lutar faktiskt. Jag slapp då också lägga tid på fokuseringen, som funkade direkt vid första försöket. annars är det lätt att gå bort sig med fokuseringen och ödsla tid. Efter att ha tagit en serie filmer, varav två på 1000 frames vardera, tog jag några korta avslutande, sedan blev förhållanena sämre och jupiter tydligt grumlig. Jag hann testa ett försök att lägga på 2x barlow men hann inte få in skärpan. Det blir för en annan kväll.BILDEN: Det här är bara några minuter senare men ungefär 1000 frames, dubbelt så många som till bilden överst, att börja jobba med och programmet har fått välja de 10 procenten av bäst kvalite. Som synes ökar kontrasten och detaljrikedomen betydligt.BILDEN: Här är en variant på bildbehandling då Jupiter blivit försiktigt resamplad och bilden något större samt färgerna r,g och b sedan automatiskt balanserad, allt gjort i RegiStax.BILDEN: Här är samma bild men dämpad genom gammalfiltrering för att framhäva molnstrukturerna på gasklotet.
BILDEN: I väntan på att överhuvudtaget få se någon skymt av stjärnor och planeter de senaste veckorna har jag bland annat kollat om det går att montera ST-8300-kameran med barlow på LX200. Svaret är nej. I varje fall inte rakt in i primärfokus. 1.25-tums tuben till barlowen sackar direkt och anslutningen glappar. Enda chansen att få det att funka utan att lägga ut ett par 1000-lappar på att köpa en modern 2-tums barlow är att använda diagonalen. Då går det att sticka ner 1.25-anslutningen jag satt dit på filterhjulets 40mm adapter, som faktiskt har T-gängor också, vi tackar, utan att det hela glappar. Nackdelen är att det gäller att hålla paketet rakt upp, ramlar det åt sidan kan det korta röret dras ur. Det finns inga låsrefflor i det. Men men. Man kan inte få allting. Här är i alla fall ett sätt att fota Jupiter vid drygt 3000 millimeter brännvidd och i hög upplösning i R, G, B.
( 738 visningar )

Orion direktsänd från centrala, ljusförorenade Seoul 
Monday, November 21, 2011, 11:41


BILDEN: Vi hade premiär för GAF Astrofotoskola för nybörjade igår söndag eftermiddag i ordförandens lägenhet i Nybro och var uppkopplade live via dator till Claes Martinsson i Seoul, Sydkorea. Inte nog med att Claes var direktsänd i ljud och bild, allt datorarbete på skärmen var direktsänt, och visades i Nybro även på en platt-tv, och källan var hans gamla Meade 6-tum f/5 Newtontub som hänger på en LXD 55-montering uppställd på balkongen i centrala, ljusförorenade miljonstaden med en Canon EOS kamera ansluten. Publiken fick också se gryniga men ändå Live View bilder. Ovanpå teleskopet satt guidetuben och också dess viddeokamera, en Orion Starshooter var direktsänd, och det gröna guidkorset i PHD Guiding gjorde sitt jobb. Länge. Så medan Claes föredrog och visade text och grafik jobbade instrument och kameran ute på balkongen och rätt som det var var det klart. Jag har för mig att det var tre stycken 5-minuters exponeringar som han lade samman i Deep Sky Stacker.BILDEN: Claes Martinsson, GAF-medlem, föredrog om grunderna i astrofoto med DSLR och CCD direktsänd från läghenheten i Seoul i Sydkorea...BILDEN:...och det var också direktsändning från hans 6 tum f/5-newton försedd med en EOS Canonkamera uppsatt ute på balkongen i den svårt ljusförorenade miljonhuvudstaden. Här är det första resultatet av en längre exponering av M42 Orion fotad på skärmen i ordförandens lägenhet i Nybro. Bilden är filtrerad mot ljusföroreningarna.BILDEN: Det fria programmet PHD Guidning jobbar på och har en guidstjärna intill M42 i hårkorset.

GAF-medlemmar kommer att kunna nå underlaget till Claes föreläsning som ligger på GAF Webbens medlemsarea.


ASTROFOTO med webcam
-----
I senhöst blir det ytterligare att astrofototillfälle då mörkret faller tidigt och det finns objekt uppe och det blir söndag eftermiddag den 11 december. Temat är webcamera astrofoto och bildbehandling. Varje deltagande medlem kommer garanterat att få bildbehandla sin egen sekvens för det finns mycket sparat material men främst hoppas vi ju på klart väder och sändning från balkongen i Nybro.
( 596 visningar )


<< <Tillbaks | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | Nästa> >>