Inspirerad 
Monday, December 12, 2011, 08:02
Claes Martinsson
Blev inspirerad av Jörgens föredrag i Söndags så i kväll när det faktiskt var klart ute testade jag att ta lite bilder.Bilden: Kraterna Petavius.
Kul att man ser lite skuggor och den förhöjning som uppstår i mitten av kratern vid stora nerslag.
Bilden togs genom att koppla på min Canon 7D på mitt 10" Dobson (utan drivning) och ta en filmsekvens i 1280x720 med 60fps och processa denna i Registax 5 enligt Jörgens tips.
Inte helt nöjd då den fortfarande är mycket oskarp, men Registax är mycket kompetent så jag ska nog testa igen med ett nerkylt teleskop och lite längre filmsekvenser i 1920x1080.
( 556 visningar )

Astrofoto del 2 - om Webcam 
Sunday, December 11, 2011, 09:16


BILDEN: Det såg inte så bra ut stundtals under söndagseftermiddagen lagom till GAF:s andra del för nybörjare om astrofoto.BILDEN: Sent på eftermiddagen kom en klarare period under skymningen, och en timme efter att deltagarna rest hem var vädret såpass bra och Jupiter hade stigit tillräckligt för att den var möjlig att astrofota igen. Då och då drev höga, disiga slöjor förbi. Det är sådana här nätter med stabil seeing som de flesta detaljerna brukar komma fram.BILDEN: Återigen hade vi kontakt med Claes Martinsson i Seoul. Denna gång pratade Jörgen Danielsson, Nybro om fördelarna med webcam astrofoto, det är billigt och snabbjobbat, under "skräptid", det vill säga månljusa nätter. Ett par medlemmar provade på att bildbehandla videosnuttar av Jupiter tagna den 25 november.

Foto den 25 november:Jörgen Danielsson, bildbehandling Per SmideFoto den 25 november av Jörgen Danielsson, bildbehandling Kiellar Kiellarson.

----
Deltagarna hade gjort sin hemläxa, och astrofotat med sina systemkameror. Resultatet blev intressant. vi återkommer till de bilderna.
----

I övrigt ska tilläggas att GAF Medlemssida börjar att bli rätt välmatad nu med filmat material från föredragen nder Sagittarius-mötena 2010 och 2011, utlåningsläget för teleskopen, Astrofoto del 1, med mera. Ytterligare material kommer att läggas till. Du hittar den i spalten till vänster.BILDEN: Vad är den gröna pricken för något? Det var samtalsämnet bland de nybakade astrofotograferna som i fredags kväll fångade månen med sina digitala systemkameror. Här Kiellar Kiellarsons bidrag i större format.BILDEN: Och här med smalare synfält. Vi kollade hur saker och ting hade sett ut med hjälp av Stellarum, och det stor faktiskt en +4.5 magnituders stjärna precis intill Månen. När jag ser bilderna så här ser det dock främst ut som reflektion från linsens antireflexskikt. Månen är överexponerad och i linspaketer uppstår fenomenet.BILDEN: Torsten Hägerström fångade också Månen samma kväll, och här tycker jag att det tydligt syns att den gröna fläcken är en reflextion. Att olika kameror visar samma typ av störning borde bero på att de använder ungefär samma antireflexsmaterial på optiken.( 719 visningar )

Eriks LX200 Classic är ute på sin post igen 
Thursday, December 8, 2011, 15:01


BILDEN: Eriks till GAF donerade LX200 Classic på 12 tum är ute på sin post på balkongen igen. Allt fungerar utom handkontrollens nedre del av manöverpanelen sedan en kondensator brann i fjol och brände igenom membranet. Så instrumentet körs seriellt on line mot PC med begränsade funktioner.BILDEN: Jag hann faktiskt med en korrekt inställning mot meridianen också, vi tackar Jupiter för hjälpen, så nästa nattpass efter den pågående vinterstormen och regnet ska vi testa hur följningen ser ut. Visuellt i primärfokus så Jupiter mycket bra ut, inget behov av kollimering finns.BILDEN: Dec-kabeln är ett tillbehör från Scope Stuff i USA, längden förhindrar att kabeln fastnar. stativet är mitt, det är förkortat med hjälp av ett krympningskit också via nämnda företag.
( 598 visningar )

Månen på nära håll del 2 
Monday, December 5, 2011, 16:07


BILDEN: Det var en fin Måne ikväll med, klart väder, knappt någon disslöja alls, hög altitud fast det var blåsigt och Jupiter stod ett stycke därifrån. Jag gjorde som förra gången, ingen elektricitet, bara snabbt och smidigt på med kameran, och så röra monteringen i R.A led, stanna och låta Månen glida in. Det visade sig att 1/40-dels sekund gav bäst resultat. Fokuseringen var svårare i natt. Stjärnorna blinkade. Seeingen var inte 100 procent.BILDEN: Här är ett utsnitt i högsta upplösning. Bilden ovan är kraftigt nerskalad som vanligt.
( 540 visningar )

Månen på nära håll 
Friday, December 2, 2011, 12:37


BILDEN: Kallare och lätt disighet över horisonten där Månen i första kvarteret stod. Jag använde som vanligt Celestron 9.25 tum, nu i primärfokus f/10, ingen drivning på monteringen. EO Canon 1000D, 1/30-dels sekund exponering, ISO100. Vitbalans i autoläge. Fokuserad med hjälp av Live View i 10X. Som vanligt är bilden rejält nertagen i storlek och upplösning så säg att den är 1/5-del av originalet.BILDEN: Här är ett utsnitt i maximal upplösning. Tilläggas ska att drivningen alltså var avstängd, och jag exponerade i remote-läge från PC och slapp därmed extra vibrationer i bilden. 1/30-dels exponering visade sig vara idealet efter att jag börjat lite långsammare.
( 481 visningar )

Jupiter på nära håll 
Thursday, December 1, 2011, 11:22


BILDEN: Det blev tillslut en riktigt bra natt mellan den 30:e november och 1 december, monteringen är perfekt inställd och det var inga problem att filma Jupiter också med 2X apokromtisk Barlow. Brännvidden vid f/20 var alltså cirka 5.5 meter. Det här är en snabb bild gjord med RegiStax från en minutlång sekvens. Jag lyckades också med ett par på 1000 frames samt andra kortare. Det enda som stör är vinden som tar tag i dagghuven och rycker lite, men den mesta av tiden höll sig vinden lugn medan Jupiter seglade förbi meridianen och började sjunka så sakta. Jag använde först en kvart till filmning vid vad som såg ut att vara bra fokus, men började om efter justering och resultatet ses här. Det är naturlivis extremt svårt att få 100 procent fokus. Inställningen görs manuellt. Jag måste gå mellan teleskop och dator.BILDEN: Här är då en skarpare variant men av samma videosnutt. Det kom en stadigare period mot slutet av filmen. Jupiters diameter är cirka 45 bågsekunder. Hemligheten med att avbilda den så här vackert stavas altitud, höjd över horisonten. De tio procent bästa frames används.BILDEN: Samma scen en halvtimme innan men vid f/10.
( 723 visningar )


<< <Tillbaks | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | Nästa> >>